• Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Kanon och kalkon - från första Norrlandsderbyt

Kanon:

1. Oskar Voullet - tog chansen

Oskar Voullet var stekhet matchen igenom - han inledde som 13:e forward men fick chansen i en toppkedja, och tog för sig som Skellefteås hetaste spelare - och han gjorde tre mål som blev till tre poäng.

***

2. Luleås flygande start - imponerade

Luleå fick en flygande start genom två snabba mål, och ett tredje låg i luften men skottet tog i målramen. Där kunde Luleå ha punkterat matchen, det gjorde dom inte. Istället tog Skellefteå över i två perioder.

***

3. Publiken skötte sig - på båda sidor

Det var skönt att det fick spelas ett derby som varken behövde avbrytas eller kantas av övertramp från något av lagens fans. Det är så det ska vara, för allas bästa, gärna publik - men lämna pyrot hemma.

***

Kalkon:

1. Brendan Shinnimin syndar - återigen

Brendan Shinnimin har en lång historia av duster med Oskar Nilsson. Nu blev det återigen en situation mellan de två, där Shinnimin svepte benen på Nilsson. Det blev till en avstängning på Shinnimin till följd av denna situation.

***

2. Iskall toppkedja - i Skellefteå

Kedjan med Hugg-Lindberg-Heikinen var iskall. Noll poäng och allmänt trubbiga. Här kan ingen vara nöjd över sin match. Åtta skott på mål är inte bra för en kedja som är tänkt att spela en avgörande roll i det offensiva spelet.

***

3. Iskall förstakedja - i Luleå

Luleå fick se sin förstakedja skjuta totalt fyra skott på mål, med sådan statistik kommer laget inte vinna särskilt många matcher. Det är inget som Luleå har råd med sett till vad de betalar för sin förstakedja.

Linus Omark i Lulea Hockey

Omark var osynlig i derbyt /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.39)

Den första hela veckan med tre speldagar har passerat, och Sportbloggare har hittat fem SHL-spelare som stod ut över mängden under veckan.

------------

Målvakt: Gustaf Lindvall

Gustaf Lindvall har sett fin ut under säsongsinledningen, han var en starkt bidragande faktor till att Skellefteå lämnade veckan med full pott.

Genom ett stabilt målvaktsspel lämnade han isen med tre poäng både i Jönköping och Örebro - och 93 procent i räddningar.

*****

Backar: Axel Sandin-Pellikka & Charles-Édouard D'Astous

Axel Sandin-Pellikka har tagit ytterligare steg i sin utveckling i Skellefteå, och han är en av SHL:s främsta backar redan.

På säsongens fyra första matcher har Pellikka gjort fyra poäng, och snittat runt 20 minuters i speltid. Räkna med att detta blir hans sista år i SHL på många år.

**

Charles-Édouard D'Astous i Brynäs ser ut att bli en succé-import. På de inledande matcherna har han gjort 3 poäng på 2 matcher, och lämnat isen med totalt 4 plusmål. Samtidigt som han klarar av att spela 23 minuter per match

*****

Forwards: Joakim Nygård - David Tomasek - Jack Kopacka


David Tomasek spelar med en överväxel. 10 poäng (!!!) på 4 matcher säger allt om vilken spelare Färjestad har i sitt lag. Med den kedja han driver är det bara att räkna med att Färjestad blir favorit till både seriesegern och SM-guldet.

***

Jack Kopacka

Jack Kopacka har hittills inga problem att omvandla sig från en produktiv allsvensk spelare till en produktiv SHL-spelare. Han har gjort tre mål på tre matcher och därtill två assist.

Med sin tyngd och skarpa skott har han hittills visat att Brynäs gjort rätt som även satsat på honom i SHL.

***

Joakim Nygård trivs i ett stjärnspäckat Färjestad. På tre matcher blev det fem poäng från denna blixtsnabba forward.

Han paras ihop med David Tomasek och Per Åslund, trion bildar en kedja som måste vara en mardröm att möta - och de såg till att Färjestad vann veckans tre matcher.

Joakim Nygard

Nygård flyger fram i Färjestad/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

5 frågetecken inför kvällens SHL-matcher

1. Håller Skellefteås backsida mot Växjö?

Skellefteå har en skadedrabbad backsida. I den förra matchen var fyra av dom som kom till spel födda 2005, 2004 eller 2001. Endast Oskar Nilsson och Jonathan Pudas var födda på 90-talet i backbesättningen.

Skellefteå har just värvat Stefan Milosevic som är född 2003. Lagets backar är i särklass ligans yngsta - och billigaste - men bra nog för kvällens toppmöte i SHL?

***

2. Står HV71 redan i samma uppförsbacke?

HV71:s start på säsongen har varit den tuffast möjliga. Laget har förlorat sina två matcher, och drabbats av flera skador.

Under matchen mot Skellefteå fick de ytterligare två spelare på sin skadelista. Det är därmed ett sargat HV71 som ska möta Frölunda på bortaplan denna afton.

Frölunda vann 22 av 26 matcher på sin hemmaplan förra säsongen. Åker HV71 på sin tredje förlust i rad börjar är man i samma uppförsbacke som de befann sig från början till slut av den förra säsongen.

***

3. Hur går MoDo vidare med sin kapten?

MoDo chockade alla genom att peta lagkaptenen David Rundblad i SHL-premiären. Han fanns inte ombytt för spel i matchen som MoDo förlorade med 5-0.

Ska MoDo stryka ett streck över premiären och spela David igen? Eller fortsätta hålla Rundblad utanför laget? Spelar han inte ikväll så finns det nog ingen väg tillbaka för parterna att mötas på.

***

4. Har Leksand två andramålvakter?

Mantas Armalis premiär var svag - och hans andra match medioker. Gissningsvis får Jakob Hellsten chansen från start ikväll, och de vill till att han visar framfötterna.

Leksands målvaktssida är ett osäkert kort. Därför är inledningen av säsongen så viktig för dem och lagets säsong i sin helhet.

***

5. Fortsätter Skellefteås publik-paradox?

Skellefteå spelar hemma mot Växjö. Men biljettförsäljningen går trögt. Trots att det är hemmapremiär mot ett topplag, och trots att de är svenska mästare fanns runt 1000 osålda biljetter igår eftermiddag.

Skellefteås AIK:s marknadsavdelning säger till Norran att de "fattar ingenting", av hur de kan se vara så många biljetter till kvällens match mot Växjö som inte sålts.

Skellefteafans

Kommer fansen till Skellefteå? /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.38)

Veckans SHL-lag har premiär. Det spelades visserligen bara hockey en dag förra veckan, men det var tillräckligt med speltid för att flera av SHL:s spetsspelare hann göra ett bestående avtryck.

------

Målvakt: Jonas Arntzen

Jonas Arntzen började i den form han slutade förra säsongen. I SHL-premiären höll han nollan och stod för 32 räddningar när MoDo besegrades med 5-0.

Med facit i hand hade Arntzen flest räddningar av alla målvakter som spelade i premiäromgången. Kanske är detta ett tronskifte som Örebros förstaval i målet?

***
Backar
: Henrik Tömmernes & Oscar Fantenberg

**

Henrik Tömmernes var påslagen direkt när Frölunda tog en seger i premiären. Han lämnade isen med 1 mål och 2 assist, och spelade över 20 minuter.

**

Oscar Fantenberg drar ett stort lass i Linköping. Linköpings kapten hade 25 minuter på isen i premiären, som han lämnade med ett mål och en hemmaseger.

***

Forwards: Robin Kovacs - David Tomasek - Robert Leino

**

Robin Kovacs fick med sig det mesta från sin premiär. Mål på straff, en assist, och en utmärkelse till matchens lirare. LHC:s tränare Klas Östman konstaterade att Linköping värvat en underhållare – som SHL kommer att få ser mer av i vinter.

**

David Tomasek slog till med en succé-premiär. Han gjorde fyra mål och bevisade att förra årets vinst i skytteligan inte var en tillfällighet. Han leder redan skytteligan och poängligan med sex poäng på två matcher.

**

Robert Leino fick en smakstart på sin säsong. Kvällen slutade med tre poäng i hans egna poängkolumn, och lika många poäng tog Malmö som besegrade Skellefteå i SHL-premiären.

Jonas Arntzen FOTO Petter Arvidson

Arntzen inledde säsongen på bästa sätt. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Lagdel för lagdel - de har SHL:s bästa...

Målvaktssida: Skellefteå

Skellefteås målvaktspar är komplett. En toppmålvakt (Söderström), och en som är ett halvt steg efter (Lindvall) som nu kommer med revansch från långvariga skadebesvär.

Om Skellefteås målvakter är friska och hela finns det inget SHL-lag som på förhand har en bättre målvaktssida denna säsong.

****

Backsida: Frölunda

Frölunda har Henrik Tömmernes, Christian Folin, Linus Högberg och Dominik Egli, som alla fyra kan gå i första backpar.

Följt av Albin Sundin, Filip Haasa och Tom Nilsson med goda defensiva kvalitéer. Det är ett smörgåsbord i Frölunda av spetskompetens, bredd och klasspelare som Roger Rönnberg förfogar över.

****

Centersida: Skellefteå

Skellefteå har Oscar Lindberg, Pär Lindholm, Jonathan Johnsson, Linus Lindström. Samt tre unga talanger Zeb Forsfjäll, Lukas Vesterlund och Valter Lindberg - så denna lagdel är så bra som den kan bli för Skellefteå.

**

Ytter-forwardssida: Färjestad

Färjstads forwardssida är oförskämt stark. De har Nygård, Åslund, Steen, Lindkvist, Studenic, Lodin. Mitell har allt och lite till i denna lagdel som är den bästa i ligan.

Per Aslund FOTO Fredrik Karlsson

Åslund är en spetsforward i Färjestads lag Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: Plats 1 - Färjestad

Plats 1: Färjestad (14+)

Målvakter: 4+

Backar: 5+

Forwards: 5+

--------------------

Färjestad gick som tåget i grundserien den senaste säsongen, men sen tog det tvärstopp i kvartsfinalen mot Rögle. Sedan dess har Färjestad slipat knivarna för att komma ut vassare till denna säsong.

Färjestad har gjort betydande förändringar i laget som snöpligt föll i kvartsfinalen. Och i den sportsliga ledningen har laget bytt ut Pelle Prestberg mot Johan Hedberg som assisterande tränare till Tomas Mitell, som även assisteras av Thomas Rhodin.

------------------

Målvakter:

Maxime Lagacé blir kvar, och lagets General Manager, Rikard Wallin, har tagit tillbaka talangen Damian Clara från Brynäs.

Duon är ett starkt målvaktspar, med en målvakt i sin bästa ålder och en ung och lovande målvakt. Framförallt borde de två kunna bli varandras jämbördiga konkurrenter och sporra målvaktsspelet.

***

Backar:

Färjestad backsida har en intressant profil.

Joel Nyström och Magnus Nygren blir kvar som lagets två mest offensiva spelpjäser. Bakom de två finns stabila backar som Axel Bergkvist, August Tornberg och Jonathan Andersson.

Kvar blir även Jérémy Groleau som är en storväxt back. Det är även supertalangen 18-åriga Stian Solberg.

Solberg gick i förstarundan i somras och har ett NHL-kontrakt, och hunnit spela VM för Norge, och lär bara göra en eller två säsonger i Färjestad på sitt treårskontrakt.

Adam Ollas Mattsson värvas från Malmö, det är ytterligare en stor back som tagit stora kliv de senaste åren.

***

Färjestads forwardssida har både bredd och spets i överflöd.

Förra årets succévärvning, David Tomasek, blir kvar i Färjestad på sin centerposition. Det är grädde på moset för Mitells lag. Linus Johansson, Marcus Westfält och Joel Kellman blir kvar också kvar som center.

Joakim Nygård, Per Åslund och Michael Lindqvist - kommer att driva offensiven från sin kant.

Viktor Lodin är ett spännande namn som Färjestad värvat, och de har även tagit hem Oskar Steen. Och det tredje intressant nyförvärvet är slovaken Marian Studenic från Seattle Krakens organisation.

Jack Berglund flyttas upp från J-20, som redan förra året debuterade i SHL och gjorde mål i första matchen.

Sammanfattningsvis:

Färjestad har allt och lite till för att åter vinna grundserien. Laget är stjärnspäckat, och det är målvaktssidan som inte har samma vassa spets som övriga positioner.

Det finns en bra mix av äldre kärnspelare som Magnus Nygren, Linus Johansson och Per Åslund. Kombinerat med starka importer som Tomasek och Studenic.

Backsidan är solid rakt igenom, och byggd med tydliga roller. Och Solberg och Nyströms säsong blir intressant att följa.

Det lag Tomas Mitell förfogar över är seriens bästa på papperet. Förra årets slutspel blev en väckarklocka. Revanschlusten kan bli den sporre laget behöver för att prestera även i slutspelet.

Per Aslund FOTO Fredrik Karlsson

Åslund är en av nyckelspelarna i Färjestad Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: Plats 2 - Växjö

Plats 2: Växjö (13+)

Målvakter 4+

Backar 4+

Forwards 5+

--------------
Växjö var ett starkt lag i grundserien förra säsongen - som alltid. Men bensinen tog tvärslut när de förlorade mot Rögle i fyra raka matcher i kvartsfinalserien.

Växjö har denna säsong återigen en stark trupp som rustar för en lång säsong, med Jörgen Jönsson som huvudtränare.

Målvakter:

Växjö fortsätter med samma målvaktspar som senast. De två är i grunden ett av SHL:s bästa målvaktspar. Skillnaden mellan de har minskat, det ser ut göra konkurrensen på målvaktssidan stenhård, vilket kommer att gynna laget.

***

Backar:

Växjö har en riktigt vass backsida som har både bredd och spets. Härföraren och lagkaptenen Joel Persson är kvar, med stort Växjö-hjärta och sin plats i toppen av backarnas poängliga.

Bakom Joel Persson finns rutinerade backar som Eric Martinsson, Brian Cooper, Keegan Lowe och den defensiva giganten Petter Granberg och talangen Leo Sahlin Wallenius.

Den stora förlusten på backsidan är den resliga Gabriel Carlsson, som försvinner för spel i Schweiz under de kommande två säsongerna.

***

Forwards:

Växjö har förlorat sin fyrfaldiga SM-guldvinnare Robert Rosén. Det är kännbart både för vad han bidrog med på isen, och vad han betyder för föreningen.

Trots förlusten av Rosen har Växjö kvar en stark forwardssida. De har värvat Karl Henriksson, Dennis Rasmussen och Sebastian Strandberg som tre meriterade namn.

Från AHL kommer Félix Robert som också är en stark offensiv spelare att addera till Växjös namnkunnig lag.

Växjö har därtill förlängt kontraktet med Martin Lundberg, Joachim Blichfeld Manuel Ågren. Nordamerikanen Dylan McLaughlin blir även kvar i klubben två säsonger till.

***

Sammanfattningsvis:

Växjö sätter ett riktigt spetsigt lag på isen till laget som har premiär imorgon. Målvaktssidan är stark, med två målvakter som båda tillhör SHL:s bättre halva.

Backsidan ser fortsatt ruggigt stark ut, med härföraren Joel Persson som aldrig gör en dålig säsong. Och värvningen av backklippan Petter Granberg är smart, han är exakt en sådan rollspelare som Växjö kan spela sin typ av hockey med.

Samtidigt har backsidan även en ung talang och kreativa importspelare som blivit varma i SHL-kläderna. En bra mix i sin helhet med andra ord.

Växjö tränas av Jörgen Jönsson, en man som vunnit allt och lite till på denna sidan av Nordamerika. Han jagar säkert revansch efter förra årets snöpliga sorti i slutspelet.

Växjö kommer att finnas med i toppen av tabellen från början till slut. Revanschlusten kan bli precis den tändvätska laget laget behöver för att gå hela vägen i slutspelet.

Jorgen Jonsson

Jörgen Jönsson blickar framåt i Växjö. Foto/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: Plats 3 - Skellefteå

Plats 3: Skellefteå AIK (13+)

Målvakter 4+

Backar 4+

Forwards 5+

--------------------

Skellefteå slutade säsongen som svenska mästare, för fjärde gången. Efter en grundserie med båda dalar och toppar hittade Skellefteå ett sätt att vinna när allt avgjordes. Sedan guldyran lagt sig har Skellefteå kunnat jobba på relativt ostörda med en nästan orubbad trupp.

-------

Målvakter:

Skellefteå fortsätter med vinnarduon Linus Söderström och Gustaf Lindvall.

Linus Söderström har den högsta nivån av alla målvakter i ligan, när han är som bäst.

Lindvall har haft en del skadebekymmer, men nu är han mycket närmare sin rätta fysiska form, och säkert sugen på att bevisa att han har mer att ge till moderklubben.

Håller sig Lindvall och Söderström hela är det förmodligen ligans bästa målvaktspar, som tränas av Krister Holm. Han har tagit många målvakters karriär från försiktigt lovande till klart lysande.

***

Backar:

Skellefteå tappar Elias Salomonsson och Petter Granberg som drog ett stort lass i defensiven under slutspelet. I övrigt är det samma uppställning som sist.

Jonathan Pudas och Axel Sandin-Pellikka förväntas stå för den offensiva kraften av backarna. Bakom den duon finns trion Oskar Nilsson, Måns Forsfjäll och Arvid Lundberg.

Egenfostrade Frans Haara kommer att få en riktig chans, medan Pontus Johansson värvats från Frölunda som ett spännande namn.

Arvid Lundberg och Måns Forsfjäll är tyvärr långtidsskadade. Det gör backsidan sämre i praktiken än i teorin, även om det finns gott om lovande backar som kan fylla på från egna led.

Skellefteå har ett sätt att spela som gör att det sällan syns vem som är ny back. Men det vill till att en spelare som Oskar Nilsson gör en bra säsong, och att Pudas håller en jämnare nivå än förra säsongens inledning.

Skellefteå vill ha in en back till innan serien börjar. Enligt uppgifter till hockeynews.se är 22-årige HV71-backen Victor Sjöholm en spelare som Erik Forssell ska ha tittat på lite närmare på för att bredda sin backsida.

****

Forwards:

Skellefteå tappar Filip Sandberg och Dylan Sikura, den förstnämnda blir mest saknad. Han kunde spela i alla spelformer, och gjorde mycket nytta av sin speltid.

Skellefteå har en sylvass centersida med Oscar Lindberg, Linus Lindström, Pär Lindholm, Zeb Forsfjäll och Jonathan Johnsson. Så en av dem behöver gå forward.

Skellefteå har även starka ytterforwards. Med Max Lindholm, Rikard Hugg, Andreas Johnsson som alla blir kvar från förra året.

In kommer Michael Brandsegg-Nygård från Mora, och Marcus Eriksson från Södertälje. Dem är två spännande spelare, med 20 års åldersskillnad. Detta visar Skellefteås riktiga styrka: att våga satsa på spelare, oavsett ålder.

I övrigt har Skellefteå kvar letten Martins Dzierkals, och de har Jonathan Davidsson på korttidskontrakt.

Men framförallt har Skellefteå flyttat upp två spännande framtidsnamn som offensivt begåvade Oscar Voullet och Lukas Vesterlund, som var bärande i J-20 laget som även vann SM-guld.

Junioren Valter Lindberg väntas få en del speltid. Men Tyvärr verkar Oscar Möller förbli på frånvarolistan även denna säsong.

***

Sammanfattningsvis:

Framtiden för Skellefteå ser ljus ut, laget är nästan intakt från det som avslutade SM-guldet. Bortsett från skador i nuläget finns inga direkt svagheter i detta lag Forssell satt samman.

Skellefteå AIK är en välskött förening, de har en smart sportchef och en klok GM, med ett vältrimmat spelsystem. Därför kommer Skellefteå att ha goda chanser att försvara sitt SM-guld.

Erik Forssell

Erik Forssell har ett SM-guld att försvara /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Michel Erichsen /Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: Plats 4 - Frölunda

Plats 4: Frölunda (13 plus)

Målvakter: 4

Backar: 5

Forwards: 4

-----------------

Frölunda var länge med i slutspelet, men fick till sist ge sig mot Skellefteå i en sjunde avgörande match.

Nu väntar Roger Rönnbergs sista säsong, han har deklarerat att han kommer att fortsätta sin tränarbana i Schweiz. Roger leder ett lag som förnyats en hel del sedan säsongen tog slut.

Målvakter:

Lars Johansson är en av SHL:s främsta målvakter, och han utsågs till säsongens bästa målvakt - vilket visade sig i statistiken där han hade bästa räddningsprocent av alla SHL-målvakter i grundserien.

Tobias Normann är tänkt som Lars Johanssons back-up. Han gjorde en stark säsong i HockeyAllsvenskan med AIK förra säsongen. Och lånades till Färjestad i tre matcher. Nu får han chansen i topplag, och bredvid en toppmålvakt.

Frölunda har en intressant målvaktssida med yngre talang och en rutinerad åldersman. Det skiljer 14 år mellan Johansson och Normann.

Backar:

Frölunda har en ruggigt stark backbesättning. De har kvar Henrik Tömmernes, Christian Folin, och Linus Högberg.

Till denna trio har man värvat Dominik Egli som förväntas bli en toppback. Sedan finns Albin Sundin, Isac Heens, och Filip Hasa som är stabila SHL-backar men nog unga för att utvecklas ett snäpp till.

Forwardssidan:

Frölunda har förlorat två toppforwards, och värvat två toppforwards. Malte Strömwall och Jere Innala finns inte längre kvar i Göteborg.

In kommer Arttu Ruotsalainen, och finländaren Mikael Ruohomaa blir kvar. Dom två förväntas ta stort ansvar i det offensiva spelet i Frölunda.

Kvar finns de äldre kärnkraftverken i form av Max Friberg, och Nicklas Lasu. Men även två unga påläggskalvar i form av Noah Dower-Nilsson, David Edström och Filip Cederkvist.

Carl Klingberg och Gustav Rydahl kan man betrakta som sparkapital. De fick inte alls fick till det i Frölunda den förra säsongen.

Totalt sett har Frölunda en ungefär likvärdig forwardssida - förutsatt att Ruotsalainen och Ruohomaa gör poäng i enlighet med förväntningarna på dem inför säsongen.

Sammanfattningsvis:

Frölunda har ett stark lag, på alla positioner. Men det är mycket nytt, och mycket som ska klaffa med nyförvärven. Samtidigt som de har en av SHL:s absolut främsta tränare som inte tänker sluta annat än som vinnare.

Frölunda blir ett topplag - som utmanar om guldet under Rönnbergs sista säsong i båset i nere i Scandinavium.

Max Friberg FOTO Carl Sandin

Friberg och Frölunda återfinns i SHL:s topp. Foto: Carl Sandin

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: plats 5 - Rögle

Plats 5: Rögle (11 plus)

Målvakter: 3

Backar: 4:

Forwards 4:

-----------------

Rögles säsong vände på en femöring under sluttampen av grundserien, och gick från moll till dur. De tog sig till slutspel - och där överraskade Rögles prestationer nog de allra flesta experter.

Rögle vann åttondelen mot Timrå, och tog fyra raka segrar mot Färjestad, och sen fyra raka mot Växjö i kvart - respektive semifinal, som sedan följdes upp av en finalförlust mot Skellefteå.

Rögle har till denna säsong byggt en bra mix av etablerade spelare som är stommen i truppen, ihop med hemkommande stjärnor och en delvis ny lagledning.
-----------------

Målvakter:

Christoffer Rifalk är i sina bästa stunder landslagsmässig. Problemet är, precis som för Rögle i sin helhet förra säsongen, den genomsnittliga nivån.

Rifalk var godkänd i grundserien, men i slutspelet var han fenomenal och slutade på 1,3 insläppta mål/match, med 95 procent räddningar på 15 matcher. Med det var han bäst av alla målvakter, räknat i både snitt och procent

Arvid Holm blir Rifalks parhäst. Holm kommer från tre rätt intetsägande säsonger i AHL. Innan dess spelade han i Färjestad där han gjorde två stabila SHL-säsonger.

Totalt sett har Rögle två bra målvakter, men det återstår att se om någon av dem kan spela på en högre nivå under längre tid. Men totalt sett är det godkänt, och rustad med potential att växa med förra säsongens målvaktsspel från Rifalk i åtanke.

****

Backar:

Rögles backsida har stöpts om i grunden. Adam Engström, Brendan Davidsson, Erland Lesund och Valtteri Viljanen lämnar. Det gör även Samuel Jonsson och Thomas Grégoire.

Kvar finns Michael Kapla som var en av ligans bättre tvåvägsbackar under den förra säsongen. Lucas Ekeståhl Jonsson är också kvar, precis som Ludvig Claesson.

Nyförvärven är intressanta. Filip Johansson är ung och har en ljus framtid framför sig som tvåvägsback. Mattias Göransson från Färjestad är värvad som en defensiv back.

Jesper Pettersson kommer från Linköping. Han är rutinerad och har goda kvalitéer, framförallt i spelet med puck och kan gå i första backpar. Calle Själin är en stabil back för ett andra/tredje backpar.

****

Forwards:

Rögles forwardssida har kvar stommen, med Daniel Zaar, Anton Bengtsson, Dennis Everberg och Brady Ferguson och Linus Sandin, alla är mångåriga Rögle-spelare.

Rögle har värvat hem Leon Bristedt från Schweiz. Och lockat till sig Jacob Peterson från Nordamerika, och budat till sig centern Josh Dickinson från MoDo.

****

Sammanfattningsvis:

Rögles offensiv är spetsig på papperet. Det finns starka centrar, Josh Dickinson, Linus Sjödin, Jacob Peterson och den hårt jobbande Albin Sundsvik.

Denna centerkvartett har ett helt koppel av offensivt sinnade forwards att paras ihop med, som Zaar, Bengtsson, Everberg, Bristedt och Sandin.

Backsidan ser ut att ha både bredd och spets. Vilket gör laget totalt sett tillräckligt bra för att de kan gå långt i ett slutspel. Vis av förra säsongens resultat är dock laget svårt bedöma.

Om målvaktssidan kan lyfta sig, och Roger Hansson få ihop det lag som lagets GM satt ihop, Hampus Sjöström, då kan Rögle sluta som ett lag på tabellens övre halva - och bli svårslagna i ett SM-slutspel.

Daniel Zaar FOTO Simon Eliasson

Zaar ska gå i spetsen för Rögles offensiv. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: Plats 6 - Luleå

Plats 6: Luleå (11 plus)

Målvakter: 4

Backar: 3:

Forwards 4:

-----------------
Luleå säsong 2023-2024 var medioker. Laget var uddlöst framåt, målvaktsspelet darrade, och vissa nyförvärv blommade inte ut. Inför denna säsong har Luleå rustat för att ta sig längre än till en kvartsfinal.

Målvakter:

Målvaktssidan i Luleå är densamma som förra säsongen, med Matteus Ward och Joel Lassinannti som målvaktspar.

Joel Lassinannti var inte på den nivå vi vant oss att se från honom under året. Vilket delvis är ett konsekvens av att han under en tid drogs med sviterna av körtelfeber.

Joel är nu kommit tillbaka i den fysiska form hans spel kräver, enligt rapporterna. Det bör synas på isen också.

Matteus Ward är nu på den nivå att han är en utmanare till att ses som förstemålvakt i Luleå. Han var riktigt bra förra säsongen, när han fick mer förtroende.

Tryggt målvaktssida:

Luleå har en bra målvaktssida, eftersom Joel Lassinantti och Matteus Ward förhoppningsvis kan sporra varandra till ett målvaktsspel som totalt sett är bättre än vad förra säsongen visade.

****

Backsidan

Backsidan ser identisk ut från den som avslutade förra säsongen för Luleå.

Erik Gustafsson och Oskari Laaksonen är affischnamnen som Luleå vill bygga sitt spel bakifrån på.

J
esper Sellgren, Marcus Hardegård och Ludvig Jansson är kvar i Luleå. Framförallt gjorde Sellgren och Hardegård en bra säsong senast.

Kvar finns även Pontus Själin, och kanadensaren Frédéric Allard.

Allards prestationer på backsidan var nog inte vad Luleå räknat med detta år. Så där finns stor förbättringspotential.

Orosmolnet på backsidan

Dessvärre väntas Oskari Laaksonen missa stora delar av första halvan på säsongen. Det gör Luleås backsida betydligt trubbigare i praktiken, särskilt ur en offensiv synvinkel.

Laaksonens frånvaro innebär mer speltid för lagkaptenen Erik Gustafsson - och det är tveksamt om det är gynnsamt för Luleå att han så gott som alltid är en av spelarna som får mest istid av alla i ligan.

***

Forwardssidan:

Det är på forwardssidan Luleå lagt krutet och kronorna. Den är i stora delar nyrenoverad.

Trotjänare som Jack Connoly, Niklas Olausson och Juhani Tyrväinen har lämnat laget efter säsongen. Det har även Oscar Eklind gjort

In kommer Mathias Bromé, Anton Levtchi och Brian O`Niell samt Markus Nurmi. Som en 3-4 center har Albin Lundin värvats.

Luleås forwardssida har definitivt spetsat till sig. Förra året var Omark alldeles för ensam i att bära spelet och den offensiva kraften.

Mathias Bromé kan bli flipp eller flopp. Anton Levtchi och Brian O`Niell kan nog båda två göra ett gott avtryck offensivt.

Underifrån knackar Jakob Ihs-Wozniak på dörren. Han är en supertalang i ordets rätta bemärkelse - och förväntas väljas i en förstarunda nästa sommar.

Sammanfattningsvis:

Totalt sett bör Luleå kunna ta ett steg framåt. Målvaktssidan ser ut att vara bättre rustad, offensiven har vässats.

Luleås nya GM, Thomas Fröberg, kan säkert sätta sin prägel på spelare och nyförvärv med nya ögon, och utan gamla lojaliteter till spelare och ledare föreningen.

Thomas Froberg FOTO Suvad Mrkonjic

Thomas Fröberg är ny i Luleå. Foto: Suvad Mrkonjic

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: Plats 7 - Leksand

Plats 7: Leksand (11 poäng)

Målvakter (3+)

Backar (4+)

Forwards (4+)

Leksand kämpar på lite i ingenmansland. Lite för bra för att behöva blicka bakåt. Lite för trubbiga för att nå mer än en kvartsfinal.

Leksand mönstrar nästan samma lag till denna säsong. Men de få avbräcken från truppen är tunga – med Filip Larsson, Anton Lindholm och Olle Alsing som alla tre lämnat Leksand.

--------------

Målvaktssidan:

Förra året tog Filip Larsson SHL med storm, men denna säsong blir det Mantas Armalis och Jacob Hellsten som blir målvaktsparet när Filip skrivit på för Pittsburgh.

Jacob Hellsten är en spännande målvakt med meriter från den amerikanska collage-ligan. Innan spel i USA har han representerat Leksand i J-20, och han har spelat i U-18 landslaget.

Mantas Armalis har till HockeyNews sagt att han är taggad på en ny säsong. Han uppges vilja revanschera sig för den förra säsongen, som var medioker om man ser till hans statistik.

Armalis behöver nå minst en nivå högre i sitt spel till denna säsong för att Leksand ska kunna gå längre än till en kvartsfinal.

En trea i betyg är i överkant

En trea i betyg är i överkant, men detta målvaktspar kan bli både en flipp och en flopp. Hellsten kan bli en ny Filip Larsson, och Armalis kan studsa tillbaka till fornstora dagar – vem vet just nu?

****

Backsidan:

Leksand har tappat Anton Lindholm (Bern) och Olle Alsing (HV71), det svider nog.

Axel Rindell och Joonas Lyytinen från Timrå ersätter Alsing och Lindholm. Dom får stora skor att fylla ut, men gissningsvis kommer dessa två finländare att kunna göra det väl.

Lyttinen ser ut att bilda första backpar med Matt Caito, Rindell går i backpar med defensivt starka Eddie Larsson.

Patrik Noren har en stark säsong i ryggen, och han går ihop med Alexander Lundkvist som också var bra förra säsongen.

Som sjunde back finns Anton Johansson. Han var bra i SHL som junior förra året ,och lär växa under SHL-säsongen.

****

Forwardssidan:

Leksand har nästan en intakt forwardssida. Bara Carter Ashton har lämnat Leksand. Som Carter spelare förra säsongen är det ingen större förlust.

Leksand har under försäsongen gått med Arvid Elljas, Lukas Vejdemo, Peter Cehlarik, som deras förstafemma.

Marek Hrivik- Max Véronneau - Justin Kloss har på papperet bildat en andrakedja - som en ren importkedja.

I tredje har veteranen Patrik Zackrisson centrat mellan Oscar Lang och Marcus Karlberg.

Leksand har Jon Knuts - Kalle Östman - Martin Karlsson spelat som fjärde kedjan.

Det bör ändå flaggas för att kedjorna på papperet inte behöver spegla den inbördes hierarkin, särskilt inte under försäsongen.

Sammanfattningsvis:

Leksand kan bygga på förra årets lag, som nästan är intakt. Hur väl säsongen kommer att gå kommer till stor del att avgöras av två faktorer.

Faktorn ett: Hur väl Rindell och Lyytinen ersätter Alsing och Lindholm.

Faktor två: Hur väl Hellsten och Armalis kommer att spela - och konkurrera med varandra.

Leksand har ett lag med bredd och spets, med några av av ligans främsta spelare, och mest lovande spelare på back- och forwardssidan.

Målvaktssidan kommer att bli Leksand akilleshäl - tills motsatsen är bevisad. Den kommer att få laget att bära eller brista. Spelar Armalis och Hellsten bra är en sjundeplats det minsta Leksand behöver för att nå en godkänd placering.

BB240324 MI079

Leksand behöver en bättre Mantas Armalis. Foto: Michel Erichsen/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Christian Ornberg/Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: plats 8 - Linköping

Plats 8: Linköping (11 poäng)

Målvakter (3+)

Backar (4+)

Forwards (4+)

Linköping tog ett stort kliv framåt förra säsongen, och slutade som sexa i grundserien. Det roliga tog slut i kvartsfinalen där Skellefteå tog dem i fyra raka matcher.

Linköping har haft en stor spelaromsättning med tio spelare som lämnar laget sedan förra säsongen. Men den sportsliga ledningen och tränarteamet är intakt, vilket är en styrka för att hålla ihop laget som ska byggas med många nya ansikten.

-------------------


Målvaktssidan

Marcus Högberg var ovärderlig för Linköping under förra säsongen, där han spelade 40 av 52 matcher och vann 21 av dem i grundserien. Nästa säsong spelar dock Högberg i New York Islanders organisation.

Ersättaren till rollen som förstamålvakt blir Christian Heljanko. Han är förstås ingen dussinmålvakt, och har många fina säsonger i Liiga, och tre säsonger med spel i finska landslaget.

Linköping vet ju vad man haft, men inte vad man får. Så det kan bli en finsk jackpot eller en försämring - det får framtiden utvisa.

Jesper Myrenberg visade framfötterna förra året i de dussintalet matcher han spelade. Han kan säkert få spela mer denna säsong om han fortsätter på den nivå han avslutade säsongen på.

På förhand ser målvaktssidan bra ut, även om den kanske är lite försvagad på papperet med förlusten av Högberg.

*****


Backsidan:

Linköpings backsida har spets och bredd. Det finns många spelare i rätt ålder, med olika styrkor och gott med SHL-rutin.

Oscar Fantenberg, Rasmus Rissanen och Linus Hultstöm är etablerade SHL-backar i den övre prisklassen i SHL. De kommer att dra ett stort lass i alla spelformer och bli väldigt viktiga för lagets resultat.

Bakom nämnda trio finns unga och utvecklingsbara backar som Mattias Hävelid och Jonathan Myrenberg. De kommer att ta fler kliv framåt denna säsong.

William Worge Kreü och Arvid Aronsson kan spelas som stark defensiva backar med sin fysik. Medan Erik Noren plockas upp från Hockeyallsvenskan, och kan få chansen att spela som en potentiell tvåvägsback.

*****

Forwardssidan:

Linköping har några av SHL:s spetsigaste forwards, Ty Rattie och Broc Little. De har potentialen att göra över 20 mål/40 poäng.

Linköping har även starka centrar i form av Nick Shore och Markus Ljungh. Patrik Russel och Christoffer Ehn som kan gå center/ytterforward kommer även att bli fortsatt viktiga.

Robin Kovacs kommer även till Linköping, och han förväntas bli en stark forward som bör gå i en första eller andrakedja, samtidigt som Linköping har stark konkurrens på sin platser som ytterforward.

Sammanfattningsvis:

Linköping sätter har ett mycket bra lag. De har ett intakt ledarskap, och har kvar flera nyckelspelare. Förlusten av Högberg är i praktiken skillnaden mellan Linköping och lagen som kan komma för dem i serien.

Linköping har byggt ett lag med många bra nyförvärv - samtidigt som det är ett lag där alla importspelare måste leverera för att laget ska vinna matcher. Och det är inte alltid den lättaste uppgiften.

Linköping kan bli allt från tia till femma i tabellen, en åttondeplats är det minsta man kan förvänta sig av Linköping för ett godkänt betyg i grundserien.

Ty Rattie FOTO Ola Westerberg

Ty Rattie är en av LHC:s spetsforwards /Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Johan Bernstrom/Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: 9:e plats - Timrå

Plats: 9: Timrå IK (9 poäng)

Målvakter: ++

Backar: +++

Forwards: ++++
------------------

Timrå IK har gjort förändringar i den sportsliga ledingen. Det kommer in två finska tränare, Olli Jokinen som huvudtränare och Mika Hyvärinen som assisterande tränare.

Dansken Morten Madsen blir även ny assisterande tränare. Och Lars Marklund behåller sin roll som den tredje assisterande tränaren.

---------

Målvaktssidan:

Timrå fortsätter med Tim Juel och Jacob Johansson. Dom är ett av SHL:s svagaste målvaktspar. Ingen av dem var över 90 procent i räddningsstatistiken i serien.

Ska Timrå få en bättre säsong kommer målvaktsspelet att bli den punkt där Timrå har som störst potential att höja sitt spel.

****

Backsidan:

Förlusten av Axel Rindell och Joonas Lyytinen är kännbara förluster för Timrå som haft möjligheten att luta sig mot dessa spelares prestationer förra säsongen.

På papperet ersätts finländarna av Lukas Pilö och Linus Nässen.

I övrigt blir det Tim Erixon, Simon Forsmark som tillsammans med veteranen Per Svensson och Didrik Strömberg, väntas dra ett stort lass på backsidan.

Den finska backen Elmeri Eronen hade en svag fjolårssäsong. Och det är en spelare som Timrå måste får mer nytta av den kommande säsongen - då han trots allt är nog bra för att spela i det finska landslaget.

Backsidan har bättre bredd än spets. Det kommer att bli avgörande att veteranerna håller ett år till, samtidigt som nyförvärven kommer till sin rätt direkt.

***

Forwardssidan:

Forwardssidan i Timrå är intakt sett till de spelare som har byggt laget över de senaste säsonger.

Anton Lander, Magnus Pääjärvi, Jonathan Dahlen och Jeremy Boyce och Filip Hållander är bärande spelare klubben. Precis som Emil Petterson och Anton Wedin.

    Att Anton Lander blir kvar är förstås ovärderligt. Både för hans ledarskap och för hans kvalitéer som spelare, som sammantaget gör honom till en av seriens främsta och viktigaste spelare.

    Sammanfattning:

    Timrå bygger med mycket nytt i tränarstaben ledningen. Men spelaromsättningen har varit betydligt lägre. Så det är alltid en utmaning att foga nytt med gammalt, men också något som kan lyfta ett lag som Timrå.

    Timrå är möjligtvis lite framtungt sett till krona/spelare. Men det finns god potential i Timrå, särskilt offensivt. För Timrå är det snarare backsidan och målvaktssidan som kan förstärkas på goda grunder.

    Timrå har ett lag som definitivt kan växa under en ny ledarstab. Samtidigt som det kan ta tid att anpassa sig till en nivå/krav på träning som beskrivs som "något helt nytt" av en sådan som Emil Pettersson.

    Når Timrå kvartsfinal så finns det alla förutsättningar att göra en resa likt den Rögle gjorde ifjol, även om det hör till ovanligheterna.

    Bäckströms-blogg

    Foto: Johan Bernstrom/Bildbyrån

    Sportbloggare tippar SHL-tabellen: 10:e plats - Örebro

    Plats 10: Örebro (9 poäng)

    Målvakter: +++

    Backar: +++

    Forwards: +++

    --------------------

    Örebro har en stormig i säsong i backspegeln. Tränarbyte, schismer med stjärnspelare och nyckelspelare som inte levererade.

    Till denna säsong har laget en förhållandevis intakt trupp. Frågan är bara hur den kommer att prestera, och vilken arbetsro den kommer att få?

    Målvaktssidan:

    Örebro behåller samma målvaktspar med Jonas Arntzen och Jhonas Enroth som sin duo. Frågan är om det blir ett tronskifte till denna säsong?

    Förra säsongen hade Arntzen färre matcher - men hans siffror var betydligt bättre än Enroths. Det gav också Jonas Arntzen chansen i slutspelet, där han gjorde mycket bra ifrån sett över de tre matcher som Örebro spelade.

    Ska Örebros säsong bli roligare än den förra krävs det att både Jonas och Jhonas spelar bra, oavsett hur speltiden fördelas. Enroth må vara inne på elitkarriärens sista vers, men han borde vilja avsluta den med en bättre säsong än den senaste.

    Förhoppningsvis kan vetskapen om konkurrensen göra att Enroth krämar ur det sista, och sedan summerar en framgångsrik karriär där han spelat i SHL, NHL, KHL och vunnit ett VM-guld med Tre Kronor.

    ***

    Backar:

    Örebro har tappat tre toppbackar Samuel Johannesson, Rasmus Rissanen och Philip Holm. Trion kom 1-2-3 i den interna poängligan för backar i Örebro den förra säsongen. Så det är givetvis ett totalt sett stort offensivt avbräck

    Till backsidan kommer David Quenneville från Oskarshamn, som gjorde en kanonsäsong senast. Till SHL på förmodad på heltid flyttas Luka Radivojevic som är född 2007, och ett namn som antas väljas i förstarundan nästa år.

    Peetro Seppälä är en ny back som kommer från två säsonger i AHL, och han borde kunna fylla en roll som en stabil tvåvägsback.

    Det kommer att krävas att David Quenneville gör succé på backsidan. För som det ser ut på papperet har Örebros backsidan försvagats, åtminstone offensivt.

    Luka Radivojevic är en joker - men det är svårt att lasta ansvar på en sjuttonåring - så det återstår att se hur väl han klarar en hel SHL-säsong som junior.

    I övrigt finns Filip Berglund, Linus Arnesson och Gustav Backström kvar på backsidan, och de kan bygga vidare på sin roll i försvarsspelet.

    ***

    Forwardssidan:

    Örebro har värvat Patrik Puistola och Patrik Karlkvist. Dessa herrar kommer att få bära mycket offensivt ansvar. I synnerhet i de luckor som Mathias Bromé och Jonathan Lekkerimäki lämnar efter sig.

    På papperet borde stjärn-nyförvärven ha potentialen att gå jämnt upp med stjärn-förlusterna, i det offensiva spelet.

    Styrkan på forwardssidan är att de kan ställa upp med två bra centrar som finns kvar sedan förra säsongen.

    Robert Leino och Hannes Björninen kan driva varsin kedja. Hittar någon av dem kemi med Patrik Karlkvist finns en möjlighet att bilda en urstark förstakedja.

    Totalt sett är Örebros forwardssida inget som ger skrämselhicka. Den kommer att hänga på Karlkvists förmåga att dundra in poäng igen. Och det förutsätter att spelare som Christopher Mastomäki och Emil Larsson bidrar betydlig till offensiven i en andra- eller tredjekedja.

    ***

    Totalt:

    Örebro har byggt ett jämbördigt lag på papperet, i relation som det lag som förra säsongen avslutades med. Styrkan ligger i att det är ett relativt brett lag - som kan bygga vidare från förra säsongen, eftersom spelaromsättningen varit låg.

    Hur säsongen slutar kommer att avgöras mycket av de nyvärvade stjärnspelarnas bidrag. Tillsammans med hur väl den sportsliga ledningen och tränarna håller ihop med varandra, och sina stjärnspelare.

    Örebro får inte upprepa fjolårets debacle på någon sida av isen. En tiondeplats är godkänt med tanke på vilka förändringar laget gått igenom - och vilka nackdelar som kommer när de bärande spelarna är nya.

    Henrik Lowdahl FOTO Johan Bernstrom

    Henrik Löwdahl är ny Sports Manager i Örebro. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån.

    Bäckströms-blogg

    Bild från Bildbyrån

    Tre snackisar från hockeyveckan som passerat

    1. Robert Ohlsson - lämnar Skellefteå rakryggad och guldkantad

    Robert Ohlssons kontrakt löper ut med Skellefteå AIK efter denna säsong. Robert Ohlsson har aldrig hymlat med att det inte är norrlandslivet- utan jakten på guldet - som fört honom till nordliga breddgrader.

    Nu har Robert Ohlsson själv meddelat att det blir sista säsongen i Skellefteå för honom. Det är proffsigt och rakryggat att föregå istället för att föregås. Robert Ohlsson har gjort det han skulle i Skellefteå - vinna ett SM-guld. Blir det två är det en bonus.

    2. Kevin Lindskoug - Kokainet, kvinnokläder, och karriärens slut

    Kevin Lindskoug blev blev namnet på allas läppar i helgen. Han pratade om sin karriär, kokainmissbruk och känsla för kvinnokläder. Det blev ett modigt och vemodigt reportage i Aftonbladet som alla definitivt bör läsa. Om så bara för att vida sina vyer på hur ett proffsliv och ett vardagsliv som bryter mot alla stereotyper av en manlig professionell hockeyspelare kan se ut.

    3. Försäsongen har kickat igång - med "rätt målskyttar".

    I protokollet efter CHL-matcher och träningsmatcher finns ett antal spännande namn som redan hittat målprotokollet. Robin Kovac i Linköping, Dominik Egli i Frölunda och Michael Brandsegg-Nygård i Skellefteå.

    Det känns som att SHL-lagen har fler intressanta importspelare än på mycket längre. Försäsong är alltid försäsong - men vad vore man utan profilspelare som dominerar försäsongen sen aldrig syns till? Eller tvärtom; de som flyger under radarn i augusti och september - men som 45 omgångar senare är en toppspelare i ligan?

    BB210427 JB006 1

    Robin Kovac är tillbaka i rampljuset. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

    Bäckströms-blogg

    Foto: Daniel Eriksson /Bildbyrån

    Sportbloggare tippar SHL-tabellen: 11:e plats - Brynäs

    Plats: 11. Brynäs (9+)

    Målvakter: +++

    Backar: +++

    Forwards: +++

    Brynäs är tillbaka i finrummet - där dom hör hemma. Att det bara blev ett år som degraderade vittnar om ett starkt lag i en stark förening. Som backas upp av fansen som står troget vid deras sida.

    Målvakter:

    Erik Källgren är värvad till Brynäs för att vara deras förstamålvakt. Källgren kommer från tre år i Nordamerika. Det blev 25 NHL-matcher. Och förra året spelade han bara 16 matcher i AHL totalt.

    Det finns gott om potential hos Källgren. Men totalt sett har han bara gjort ett trettiotal matcher i SHL. Så det är lite upp till bevis för honom att förvalta sitt SHL-förtroende.

    Brynäs har värvat Ludvig Persson som back up till Källgren. Persson har de fyra senaste säsongerna spelat i collageligan NCAA. Där har han gjort mycket bra ifrån sig.

    Men man bör komma ihåg att den högsta seniornivån i Sverige som han spelat på är elva matcher i HockeyEttan.

    Backar:

    Brynäs har en intressant backsida. Det finns SHL-rutinerade spelare som Johannes Kinnvall och Simon Bertilsson. Men det finns också en stjärna i Christan Djoos, som vänder hem till moderklubben i en bra ålder.

    Djoos blir otroligt betydelsefull. Det väntas även Charles-Édouard D'Astous bli. Kanadensaren utsågs till Liigas bästa back förra säsongen, och gjorde mest mål av samtliga backar i serien.

    Theo Lindstein är en framtidsnamn. Och han kommer att sättas på prov. Men bakom honom känns det tunt på back sex och sju i ordningen. Särskilt som Djoos väntas missa ett antal veckor i början av serien.

    Behöver Brynäs kanske ett starkt back-namn till, särskilt i deras position som nykomling?

    Forwards:

    Brynäs har en välmeriterad forwardssida. Anton Rödin, Greg Scott, Johan Larsson, Linus Ölund, Oskar Lindblom och esset Jakob Silfverberg, ger spets och bredd till offensiven.

    Importspelarna Jordan Schroeder, Jack Kopacka, Miks Indrasis, kan man förvänta sig också göra gott avtryck i SHL med sina meriter och kvalitéer.

    Brynäs har en nygammal forwardssida. Det kan ta tid att hitta både roller i laget och kedjor som fungerar väl över tid. Frågan är vilken energi som finns att hämta i det äldre gardet om det börjar gå tungt igen?

    Sammanfattningsvis:

    Brynäs har ett starkt lag på papperet. Samtidigt finns många kvar i de äldre gardet av spelare som var med när Brynäs degraderades från SHL. Exempelvis Ölund, Rödin, Scott. Nu måste de höja sig i SHL-återkomsten.

    Brynäs målvaktssida är ett litet orosmoln. Den är milsvid från att vara lika rutinerad som lagets övriga delar. Så där kan finnas anledning till oro, eller skäl att omvärdera Persson och Källgren i positiv bemärkelse.

    Brynäs bör hamna ovanför kvalstrecket. Allt ovanför det är en bonus för Gävles stolthet.

    Linus Olund FOTO Tobias Sterner

    Linus Ölund blickar framåt i SHL. Foto: Bildbyrån/Tobias Sterner

    Bäckströms-blogg

    Bild från Bildbyrån

    Sportbloggare tippar SHL-tabellen: 12:e plats - MoDo

    Plats 12: MoDo (10 poäng)

    Målvakter: ++++

    Backar +++

    Forwards +++

    Målvaktssidan:

    MoDo står med samma målvaktspar, i samma inbördes ordning. Det kommer göra laget tryggt. Lasse Lehtinen kommer att vara den som står majoriteten av matcherna. Medan Olle Eriksson Ek är tilltänkt back-up.

    Är Lasse Lehtinen lika bra som förra säsongen, samtidigt som Olle Eriksson Ek tar kliv närmare honom så är MoDo väl rustade. Olle har stor talang, men kom lite stukad hem från Nordamerika förra säsongen. Men hittar han lugnet och spelet igen finns en stor uppsida hos honom.

    Backsidan:

    Med värvningen av Mattias Norlinder gick MoDo från snudd på en tvåa i betyg till snudd på en fyra på backsidan. Norlinder är en MoDo-son med framtiden för sig i Ö-vik.

    David Rundblad och David Bernhardt är två backar med brett register. Framförallt David Rundblad måste göra ännu bättre ifrån sig denna säsong, när konkurrensen ökar.

    Om Rundblad inte leder laget mer finns det risk att missnöjet växer när glappet mellan prestationen och storleken på lönekuvertet visar sig vara fortsatt stort. Särskilt om MoDo får en tung start på säsongen.

    Pontus Näsen och Tobias Winberg är två backar bra nog för att de två första backparen. Där även Ludwig Byström kan ta en plats om Rundblad inte kliver fram.

    Offensivt har MoDo gott om potential på backsidan. Det kommer defensivt att krävas att USA-importen Paul LaDue acklimatiserar sig fort till stor is och spelet i SHL. Med sin storlek på 191 cm och 91 kilo ska han vara stark i egen zon.

    Forwardssidan:

    MoDo har tappat centern i sin förstakedja, vilket naturligtvis är ett avbräck. Samtidigt får de in en spelare som Lukas Jasek, som trots hans lags miserabla säsong i SHL gjorde en kanonsäsong som center i Oskarshamn.

    Hem till Ö-vik kommer Jesper Olofsson, som är en naturlig målskytt, och en spelare med historik i klubben. Så det finns spets till en ny första- och andrafemma i MoDo. Där även Riley Woods och Samuel Vigneault bör återfinnas och logga mycket istid.

    In från Mora kommer Måns Carlsson, som är en spännande power-forward med storlek och händer. Han kan göra gott om poäng om skridskoåkningen håller i SHL.

    Kvar i truppen finns även unga forwarden Sampo Ranta som gjorde en stark debutsäsong i MoDo.

    MoDo har materialet för en stark förstakedja och andrakedja. Men det blir lite tunnt spelarmaterial över kedja tre och fyra. I synnerhet med en relativt ung och orutinerad forwardsbesättning överlag.

    Sammanfattningsvis:

    Av MoDo är det klart godkänt om de håller sig utanför kvalspelet. I år kommer förväntningarna säker att skruvas upp, men det blir inte lika lätt att slå ur underläge.

    Trots allt finns en gemenskap och kärlek till hockeyn i Ö-vik som gör att laget kommer att klämma ur allt som finns för att hålla sig kvar och bygga sig starkare.

    Riley Woods

    Riley Woods är en nyckelspelare i MoDo /Bildbyrån

    Bäckströms-blogg

    Bild från Bildbyrån

    Sportbloggare tippar SHL-tabellen: 13:e plats - HV71

    13. HV71 (9+)

    Målvakter: +++

    Backar +++

    Forwards +++

    HV71 klarade sig kvar i SHL med en hårsmån. Sedan dess har mycket hänt i klubben. De har värvat ny GM, två nya tränare, och ca: tio spelare har lämnat laget.

    Det är ett nytt ledarskap, och ett omstuvat SHL-lag som är i en omställningsfas vi kommer att skåda i Jönköpings del av Småland under säsongen.

    Målvaktssidan:

    Hugo Alnefelt är en spännande hemvändare. Men det kan inte vara helt givet att han blir (uttalad) förstamålvakt.

    Frederik Dichow anslöt och spelade bra under slutet av förra säsongen, men det återstår att se vilken nivå han kan hålla över en hel säsong i HV71.

    Backsidan:

    På backsidan kommer Olle Alsing, Oscar Engsund och John Nyberg in. De två förstnämnda kommer att få gott om speltid inom de två första backparen, tillsammans med Oliwer Kaski.

    På sparkontot finns Mikael Seppälä som missade hälften av den förra säsongen på grund av skador. Är han frisk och i form är det en defensiv toppback i SHL, men han är fortfarande i en fas av rehabilitering.

    Hugo Fransson är en ung och lovande back som även blir ett potentiellt tillskott om han får förtroendet att ta kliv i sin utveckling succesivt i HV71.

    Anton Strålmans vara eller inte vara ytterligare en säsong i HV71 är något oklart. Dörren verkar inte stängd åt något håll, och HV71 kan gott vänta ett tag till på honom.

    Forwardssidan:

    På forwardssidan kommer Henrik Borgström, Radan Lenc och Andre Petersson att få bära mycket av ansvaret det offensiva spelet i HV71.

    Det kommer sannolikt även Tanner Kero och Oskar Stål Lyrenäs behöva göra också.

    HV71 har en hyfsad centeruppställning på papperet, men en något svagare uppsättning av ytterforwards.

    Det kommer nu att krävas att offensiva spelare som Mattias Tedenby och Isac Brännström kliver fram och tar ett större ansvar med pucken i anfallszon.

    Sammantaget:

    HV71 bygger nytt med all rätt. Däremot är det mycket som ska gå deras väg under detta nybygge.

    Med en nästan helt ny sportslig ledning, nya spelare, och nyckelspelare på rehab finns gott om osäkra faktorer i lagbygget.

    Ett svårbedömt målvaktspar och en trubbig forwardssida som behöver leverera över 52 omgångar gör sitt till. Det lutar trots allt åt en till kvalfylld säsong för detta HV71-lag.

    Tanner Kero

    Tanner Kero kommer till HV71/Bildbyrån

    Bäckströms-blogg

    Foto: Jonas Forsberg/Bildbyrån

    5 förstaårsseniorer som kan etablera sig i SHL

    Sportbloggare har tittat på fem förstaårsseniorer som stått lite i skuggan av de mest omskrivna juniorerna från förra säsongen.

    Dessa fem spelare väntas få chansen att spela in sig i SHL under sitt första seniorår.

    1. Hugo Fransson - HV71

    Hugo Fransson debuterade redan våren 2021 i HV71, och har spelat flertalet ungdoms/juniorlandslag. Inklusive det lag som vann U-18 VM säsongen 2021/2022.

    Fransson var nära en plats i JVM, men fick se sig både stå utanför JVM-laget och draften.

    Nu väntas han få en bra chans i HV71 från start, och det ska bli spännande att se hur denna stora talang utvecklas.

    ***

    2. Frans Haara - Skellefteå AIK

    Frans Haara har kanske inte har samma spets som Axel-Sandin Pellikka eller Elias Salomonsson. Men det är definitivt en back som bara är ett steg bakom dem.

    Haara gjorde 32 poäng på 32 J-20 matcher förra säsongen, och vann SM-guld och J-20 SM med Skellefteå AIK. Även om det framförallt var i J-20 slutspelet han var tongivande.

    Denna säsong tillhör han SHL-truppen. Han är intressant förstaårssenior som kommer att få en chansen på sju backar.

    ***

    3. Jakob Norén - MoDo

    Jakob Noren är nyfyllda 20 år och tillhör MoDo. Han var med och spelade upp klubben i SHL. Men förra säsongen spelade han några matcher i MoDos J-20 lag, och resterande tid lånades han ut till Mora.

    Med spel i U-16, U-18 och U-20-landslaget finns gott om talang hos Jakob Noren. Han är en tvåvägsback som kompenserar sin fysiska storlek med ett gott hockeysinne, och en bra skridskoåkning. Nu får han nog sin chans att pröva sin talang i SHL.

    ***

    4. Lukas Vesterlund - Skellefteå AIK

    Lukas Vesterlund gick som tåget i J-20 förra säsongen. Med 35 poäng på 35 matcher i grundserien. Och han fick chansen i (plats i truppen) i 22 SHL-matcher.

    Vesterlund åkte på en skada mot slutet av säsongen, och han kunde inte vara på isen vid J-20 guldet eller SM-guldet med Skellefteå. Men ett SHL-kontrakt med Skellefteå har han, och chansen göra avtryck i SHL som senior.

    5. Axel Smeds - Rögle BK

    Axel Smeds utvecklades fint förra säsongen. Han var tongivande i J-20 laget, och fick chansen i både grundserien och slutspelet för Rögle, med totalt 31 matcher.

    Han är (ännu) inte draftad, men han har definitivt visat att det en stor utvecklingspotential som ska prövas mot en hel SHL-säsong i Rögle till att börja med.