Bäckströms-blogg
  • Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Axel Holmströms poängsnitt toppar "juniorligan"

Många är de unga spelare i Skellefteå AIK som redan i junioråldern blivit bofasta i a-laget. Listan på unga spelare som redan i tidig ålder gjort avtryck i högsta seriens poängprotokoll kan därför göras lång. Men denna resumé nöjer sig med att titta på namnen som är topp tio i grundseriens total. Det går självfallet mäta poängen ur olika synvinklar, per säsong, eller bara totalt osv. Men denna lista rangordnas utifrån poängsnittet som dessa spelare haft i Skellefteå AIK, medan de fortfarande var juniorer.

Axel Holmströms snitt i topp

Axel Holmström har det högsta poängsnittet, och näst mest gjorda poäng av samtliga spelare i Skellefteå. Axel slog igenom säsongen 2014/2015 endast arton år gammal, då han gjorde 20 poäng i grundserien, och 18 poäng i slutspelet. Han skuggas närmast av Jacob Olofsson som gjorde ett starkare avtryck förra säsongen än vad han gjort denna säsong fram till han nyligen lämnade Skellefteå för spel i Timrå IK.

Tim Erixon har flest poäng

Noterbart är att Tim Erixon har flest gjorda poäng av alla, och är den back med bästa poängsnittet. Han har spelat hela 140 matcher medan han fortfarande räknades som junior. På dessa matcher gjorde han 0,31 poäng/match. Det är ett snitt som är högre än det han nu har i SHL som senior, med en säsong i Växjö i bagaget.

Tims poängsnitt även bättre än det snitt kompisen och forne lagkamraten David Rundblad hade som junior i a-laget. Både Tim och David kom in i a-laget ungefär vid samma tidpunkt, även om det skiljer ett år mellan dom.

Tims fina siffror placerar han även före bofasta NHL-backar som John Klingberg och Adam Larsson. Noterbart är att samtliga backar på listan spelar eller har spelat i NHL.

Jonatan Berggren är topp tre bland forwards

Poängsprutan Jonathan Berggren har trots de två föregående säsongernas skadeproblem totalt 50 matcher i SHL som junior. Med det är hans snitt bland top-tre av forwards.

Jämfört med den explosionsartade utvecklingen denna seniorsäsong är Berggrens snitt som junior mer blygsamt. Och under Axel Holmströms och Jacob Olofssons för spelare som ännu är i junioråldern.

Berggren och Eriksson - en har exploderat den andre stagnerat

Berggrens snitt som förstaårssenior ligger än så länge på 1,12 poäng/match. Vilket är smått otroligt. Hans radarpartner från J-20 Albin Eriksson finns också med på listan som sista forward. Då ska man ha i åtanke att Albin inte gjort ett enda mål i SHL sedan han bytte Skellefteå mot Färjestad. Och att hans poängskörd dalade markant förra säsongen.

Elias Pettersson har (näst) bästa poängsnittet

Om vi leker med tanken att jämföra Skellefteåspelarnas statistik med samtliga juniorspelarna i SHL för samma tidsperiod återfinns ingen spelare från Skellefteå AIK i toppen för poängsnittet. Noterbart är att En Frölundaspelare har gjort två poäng på sin första och enda SHL-match som junior. Matematiken ger honom 2p/match. Men en match säger inte (nog) mycket.

Bakom den denna "tvåpoängsspelare" finns Elias Pettersson som på sina 44 matcher som junior satte ett avtryck med 56 poäng på 44 matcher, motsvarande 1,27 poäng/match. Det är med en stor marginal det bästa som en junior haft i SHL. Både i snitt men även totalt på en säsong.

Några kända namn som "saknas" på listan

Kända namn som Oscar Lindberg, Melker Karlsson eller Viktor Arvidsson bland forwards, och Nicklas Burström bland backar, hamnade alla utanför listan men har sedan gjort betydligt mer poäng i seniorkarriären.

Föga förvånande visar detta på att ett högt poängsnitt är en bra markör för din potential, men att många ändå kan utvecklas till poängproducerande spelare lite senare i karriären.

Några blir lyckosamma tidigt - men möter sen motgångar

Vice versa blir några juniorer oerhört lyckosamma tidigt, men får senare av olika anledningar svårare att upprätthålla det poängsnitt som junioråren gav. Jag tänker då på spelare som Albin Eriksson eller Axel Holmström som tidigt fått ett tidigt genombrott men fått det svårare sen. Även om dom båda har många säsonger kvar av karriären att nå tidigare höjder i poängprotokollet.

Underifrån finns spännande spelare som Simon Robertsson och Elias Salomonsson för att nämna två. Förhoppningsvis kan fler offensivt lagda spelare komma in i a-laget och göra avtryck i poängprotokollet. Men tills vidare får dessa namn stå tio i topp och vi får minnas deras genombrott på högsta nivå. Elias Petterssons rekord blir väl i det närmaste omöjligt för någon att slå. Men att drömma om ett nytt spännande namn på top-tio känns rimligt.

Poängsnitt som juniorspelare i Elitserien/SHL
Avser säsongen: 2006/2007 - 2019/2020

NamnMatcherMålAssistPoäng

Poängsnitt

1. Axel Holmström961825430.44
2. Jacob Olofsson242790.37
3. Tim Erixon1401430440.31
4. Jonatan Berggren50213150.30
5. Adam Larsson87521260.298
6. Sebastian Aho102525300.294
7. Oskar Sundqvist65710170.26
8. John Klingberg *161340.25
9. Albin Eriksson*78910190.24
10. David Rundblad98122230.23

* har spelat som juniorer i andra SHL- klubbar - den statistiken är ej medräknad.

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Nästa hållplats: Hovet

En kvällsmatch på en måndag hör inte till vanligheten. Men ikväll spelas Djurgården-Skellefteå, en tidigare uppskjuten match. Skellefteå kommer till spel med en hemmaseger mot Växjö, och sist en bortaseger mot Oskarshamn. Djurgården har på sina två sista matcher en hemmavinst mot Linköping och sist en klar bortaförlust mot Färjestad. Då tabellen är så pass haltande är poängsnittet kanske mer talande än poängsumman och tabellplaceringen. Djurgårdens poängsnitt är 1,1 per match och Skellefteås är 1,5. Fördel Skellefteå för den som räknar poängsnitt istället för tabellplacering.

Pendlande prestationer

Förra året vann Skellefteå 3 av 4 matcher mot Djurgården, varav två segrar kom på hemmaplan och en seger på bortaplan. Lagen har dock inte mötts ännu denna säsong. Så för Skellefteås del innebär kvällens match att vi mött samtliga lag minst en gång. Djurgården har två raka segrar på hemmaplan och jagar såklart sin tredje raka hemmaseger.

Problemet som båda lagen dock har mer eller mindre är att lagets pendlar väldigt mycket i sina prestationer. Men framförallt är Djurgården i behov av att ta poäng för att inte tappa mark i tabellen och undvika krisstämpeln.

Djurgården har signat Rhett Rakhshani.

Djurgården har nyss signat Rhett Rakhshani. En spelare som naturligtvis ska tillföra Djurgården en offensiv dimension. Rhett är en spelare för en första eller andralina och blir naturligtvis intressant att följa. Vad kommer han i för form - och vad kan han tillföra kvällens hemmalag återstår att se. Potentialen är hög - men det kan med all säkerhet ta ett tag att åter finna formen och göra avtryck i poängprotokollet. Han anländer i slutet av november - med kontrakt över resten av säsongen. Djurgården behöver en offensiv kraft med tanke på hur laget inlett SHL, och dels eftersom dom kan få ett antal spelare som är högaktuella för JVM-spel.

Skellefteå jagar Melker Karlsson

I Skellefteå ryktas det om att Jacob Olofsson är på väg att lämna. Med skadeproblem, och svårigheten i att finna en roll som han själv vill spela i och den tränarna gett honom, ser han ut att lämna för Timrå IK. Ikväll återfinns han inte i laget som åker ner till huvudstaden, ett tecken på vad som är i görningen även om Skellefteå AIK anger medicinska skäl som orsak.

Med tanke på att han spelar på ett rookie-kontrakt torde hans billigt vara relativt billigt att ta över. Skellefteåfansen hoppas därför på Melker Karlsson. Melker som spelat med en ordinarie tröja i San-Jose Sharks under ett flertal säsonger är naturligtvis en drömvärvning för fansen. En egen produkt i bra ålder, på rätt position. I dagens norran.se är sportchef Erik Forssell fåordig. Här pågår säkert en intensiv dialog. Skellefteå behöver uppgradera centersidan, och Melker Karlsson behöver ett lag att spela i. Frågan är väl till vilken lön Melker kan tänka sig spela, och vad Forssells förhandlingsutrymme är. Fortsättning följer.

Kvällens spaningar

Nowick & Morley har endast två poäng tillsammans. Och är båda på minusskalan i +/- statistiken. Varför lossnar det inte för duon?

Linus Andersson i DIF var en pålitlig målskytt i Skellefteås juniorer - spelar ikväll för första gången på seniornivå mot laget han SHL-debuterade i. Han kan säkert ha extra tändvätska i kvällens match. Gör mål ikväll ?

Mantas Armalis har ännu inte fått spelet att stämma efter sin flytt från Skellefteå till Djurgården. Han står på 3,66 insläppta i snitt och en räddningsprocent på 88,79 %. En statistik som inte imponerar. Vaktar båsdörren ikväll ?

Marcus Högström som även spelat i Skellefteå, är sin vana troget en av dom som spelar mest/match i hela SHL med 23:11 min/match. Brukar alltid vara extra laddad mot Skellefteå och spelar ofta på gränsen. Gör avtryck i både poäng och utvisningskolumnen ikväll ?

JVM-aktuella spelare i Skellefteå är Albin Sundsvik, och i Djurgården finns William Eklund, Alexander Holtz, Albin Grewe, Oscar Björnfot, och Oscar Bjerselius. Vem går vinannde ur kvällens strid ?

Oscar Möller - står på 0 mål trots mer än 50 skott på mål, men mål blir det inte hur nära det än är. Måste givetvis vara frustrerande för en spelare som gjorde 20 mål 2019/2020. Kommer säsongens första mål denna afton ?

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Matchtips: 2-4 till SkellefteåDela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

En titt på (in)effektiviteten i Skellefteå AIK

I SHL:s första kvart har nya vindar blåst i Skellefteå AIK. I toppen av skytteligan finns inte Oscar Möller eller Joakim Lindström som vi vant oss. Vid förra årets hade Joakim Lindström sex mål på de inledande fjorton omgångarna. Oscar Möller hade gjort tre mål. Gemensamt har duon endast gjort på två av nittio avslut på säsongens inledande tretton matcher. Det motsvarar 2,2 % av skotten.

Fröden/Wingerli sticker ut i statistiken

Istället är det duon Fröden/Wingerli som sticker ut med fjorton mål på femtionio skott. Motsvarande 23,3/hundra skott på mål. Nu har det endast avverkats tretton matcher, men siffrorna är ganska anmärkningsvärda. Joakim Lindström har bara 4,2 mål/hundra skott och har därför haft den näst sämsta utdelningen i laget av alla målskyttar. Endast Philip Broberg har en marginellt sämre utdelning på sina skott på mål av spelare som gjort mål denna säsong.

Möller enda mållösa spelare på top-tio listan i SHL

Oscar Möller har trots sina 42 skott på mål inte gjort mål ännu. Detta gör honom utan konkurrens till den spelare i SHL som skjutit mest men fortfarande står utan mål. Förra året hade Möller en utdelning som motsvarar mål på 13/100 skott på mål. Med samma procentuella utdelning som förra året hade han gjort fem mål på årets första tretton matcher. Men nu fungerar inte hockey enligt ett helt förutbestämt mönster av en normalfördelning. Särskilt inte efter 1/4 av seriespelet. Men det är inte mindre intressant för det när förra årets bästa målskytt är mållös än så länge.

Wingerli och Fröden ligger långt över snittet.

Duon Wingerli/Fröden har varit extremt långt utanför den genomsnittliga utdelningen med 10,6 mål/100 skott på mål. Det är starka siffror även om antalet matcher bara är tretton. Föregående säsong hade dom ett snitt på 17mål/100 skott på mål. Duon har med andra ord fått en kanonstart på säsongen med en utdelning långt över den genomsnittliga. Men ingen av dom återfinns på en top-tio lista över spelarna med flest skott på mål.

Skotten ger inte utdelning

Med en utdelning på 4,2 mål/100 skott krävs att Jocke skjuter 380 skott denna säsong för att komma upp i sina sexton mål. Förra året sköt han jämförelsevis 142 skott på mål. Hur många skott Möller måste skjuta för att göra ett mål står ännu oklart. Men 2019/2020 sköt han 20 mål på 152 skott. Han har i år skjutit 3,4 skott/match i år och noterades för 3,04 skott på mål/match förra säsongen. Han har alltså skjutit mer - men gjort noll mål på sina 48 skott på mål. .

Det var ett tvärsnitt av skottstatistiken. Det går naturligtvis bryta ner allt i ännu mer specifika nyckeltal för skott i skottsektorn, i förhållande till istid mm. Men det kan inte få utrymme här och nu inför kvällens match. Linköping ligger sist i en haltande tabell, och kanske finns det goda chanser att göra en nystart på bortaplan för både nummer #10 och 45 #. Tre poäng och en bättre utdelning för denna duo är att önska.

Bert vill väcka liv i LHC

Jag tror Skellefteå kommer att rivstarta och visa att dom inte tänker börja lika svagt som dom avslutade före landslagsuppehållet. Men Bert kommer att göra allt för att väcka laget som inte spelat på tre veckor. Sista matchen var mot just Skellefteå som gick till förlust. Se en inför-intervju med Bert här.

Matchtips: 3-4 efter full tid


Skottprocenten för samtliga målskyttar hittils
MålprocentSkottMål
1. Jesper Frödén27,3339
2. Andreas Wingerli19,2265
3. Niclas Burström18,2112
4. Jonathan Johnson14,3142
5. Rickard Hugg13233
6. Jonatan Berggren11,1182
7. Petter Granberg10101
8. Tuomas Kiiskinen7,7131
9. Jacob Olofsson7,1141
10. Arvid Lundberg6,7151
11. Oskar Nilsson6,3161
12. Tyler Morley5,6181
13. Albin Sundsvik5,6181
14. Joakim Lindström4,2482
15. Philip Broberg3,3301
Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Tung förlust avslutar första rundan i grundserien

Gustaf Lindvall

Lindvall avslutar med en tung förlust

Nej det ville sig inte för Skellefteå i sista matchen före uppehållet. Ytterligare en förlust adderades till till raden när hemmalaget vann med 3-2. Med fyra raka förluster avslutar laget första kvarten av serien väldigt svagt. Det lämnar många frågetecken som laget behöver analysera under det tio dagar långa uppehållet som nu väntar. Några viktiga punkter måste förbättras för att lagets prestation ska nå en jämnare nivå över tid. Det känns som laget har stor potential - men det krävs att mer än en kedja, som gjort dundersuccé, kan bidra offensivt.

Tunn backsida

Gårdagens förlust blev ytterligare ett bevis på att Skellefteå inte lyckas förvalta spelövertag. Mot Örebro kom laget ut väldigt hårt och hade ett puckövertag i första halvan av inledningsperioden. Men utdelningen uteblev och sen kunde Örebro förvalta sitt första läge och tar ledningen. Hemmalaget kommer in i matchen och trycker ner Skellefteå resten av perioden. Trots en till synes stark sistaperiod kunde Örebro stå emot Skellefteås jakt på en kvittering.

Sen ska det sägas att Örebro är väldigt starka på puck och är ett bra lag. Skellefteå fick stundtals jaga väldigt mycket puck. Att förlora borta mot Örebro svider. Men det är ingen lätt match. Men några saker blev uppenbara i matchen. För det första att laget har en backsida som saknar bredd.

Med Arvid Lundberg på sjuklistan - blir det väldigt tydligt att backsidan blir väldigt sårbar. Backtrion Burström, Broberg och Granberg har inte kommit upp en nivå som speglar deras kapacitet och speltid.

Med en tunn backsida har laget inte fått det defensiva spelet att stämma i slutet. Och till synes enkla mål har duggat tätt.

En klyfta i poängproduktionen

För det andra är det tydligt att udden framåt saknas när inte landslagstrion chippar in. Topptrion Fröden-Wingerli-Berggren har tillsammans stått för 40 poäng. Medan en annan offensiv trio Möller-Lindström-Johnsson stått för 12 poäng vilket visar på den klyfta som finns mellan de spelare producerat över förväntan och de som inte producerat enligt förväntan.

Skellefteå kan inte förlita sig enbart på en kedja. Därför måste fler spelare visa att de kan bidra framåt. Att Jocke Lindström och Oscar Möller bara gjort två mål tillsammans på nittio skott på mål vittnar om att de båda haft onormalt dålig utdelning.

Men det visar även att de inte tagit sig till de klara målchanser som vi är vana att se duon förvalta. I kombination bidrar dessa två faktorer till ett målmässigt utfall som sticker ut i negativ bemärkelse.

Coacha mer !?

Det jag och enligt min uppfattning mer än mig efterlyser är aktivare coachning. Våga ge heta spelare mer speltid i avgörande lägen. Våga minska speltiden på spelare som inte når sin potential. Oavsett vad dom heter, eller vilken status dom har, eller vad tidigare gjort.

Om det så innebär att minska Jockes speltid, låta Berggrens lina spela mer i powerplay. Låta Arvid Söderblom spela fler matcher i rad, eller låta en formsvag Broberg spela mindre och Oscar Nilsson mer. Den senare fick rättmätigt mest istid mot Örebro.

Sen ska det till coachernas försvar sägas att sjukdomar i truppen bidragit till att begränsa handlingsutrymmet. Men alldeles oavsett tycker jag att det över tretton matcher coachas alldeles för konservativt.

Sänd signaler

Det är den typen av coachning jag efterlyser mer av. En coachning som sänder signaler. Sen är största fördelen med en tränartrio också den största svagheten. Det finns sex ögon som ser allt. Men det är tre personer som under brinnande match ska samverka om vad nästa drag är, även om alla har sina vart fall på förhand givna roller. Därför saknar jag en tydlig ledare utan förminska någon av nuvarande trios kompetens. Men ibland behöver någon peka med hela handen när spelet haltar.

Lägligt uppehåll

Uppehållet kommer lägligt. Det finns mycket som kan bli bättre som sista fyra matcherna gestaltat sig. En svajig defensiv och en offensiv där många spelare haft en motig säsongsinledning poängmässigt har kastat grus i maskineriet. Så detta blir en välbehövlig tio dagars time-out där Skellefteå laget justera både träning och taktik samtidigt som dom slickar såren efter denna förlustsvit.

Efter uppehållet hoppas jag laget komma tillbaka till ett spel med en högre lägstanivå - och som ger fler poäng per match, där fler spelare bidrar framåt. En mörk årstid väntar - men jag hoppas Skellefteå kan avsluta året med fler ljusglimtar när denna time-out är över. Potentialen i laget ser jag som minst lika bra som förra året, men förhoppningen är att fjolårets hastigt omväxlande prestationer under första halvan av serien inte skulle göra sig mer påminda denna säsong.

Dela inlägg

Örebro borta – en viktig bortamatch innan landslagsuppehållet.


Skellefteå har haft en motig vecka med två förluster på hemmaplan. Suddensförlust borta mot Malmö, och tvåmålsförlust hemma mot överraskningen Oskarshamn. Det svartgula laget har därför halkat neråt i tabellen. Ett facit på 19 poäng på 13 matcher ger laget en sjätteplacering i skuggan av Örebro som har parkerat på femte plats.

Det rödvita hemmalaget har även två spelade matcher med en vinst mot Brynäs och en förlust mot Frölunda i resultatraden. Men laget har tagit poäng i samtliga fem hemmamatcher.

För Skellefteås är det jätteviktigt att ta poäng i kvällens möte. Med tre raka förluster, ett spel som ur min synvinkel varit både dåligt och ineffektivt vill laget gå till uppehåll med en bra match i ryggen. Bakom trion Berggren-Wingerli-Fröden, som överträffat allt förväntningar har många frågetecken hopats sig. Många förväntade offensivt bärande spelare har haft en höst som inte satt förväntade avtryck i poängprotokollet.

Många skott - få mål för toppduon

Joakim Lindström och Oscar Möller har tillsammans enbart gjort två mål tillsammans vilket inte ligger i linje med vad som rimligen kan förväntas. Med 87 skott och två mål är utdelningen helt utanför normala ramar. En avtagande poängproduktion var kanske väntat. Men denna knappa utdelning dåligt var svårt att se. Men vi ska komma ihåg att det här bara är första fjärdedelen av säsongen. Så det är inte rimligt att dra mer slutsatser om detta, annat än statistiken bara kan bli bättre utifrån grundläggande sannolikhetslära.

Kan Skellefteå hitta en jämnare nivå i spelet och få igång fyra formationer som kan bidra i båda riktningarna finns på papperet ett topplag, men dipparna i spelet har satt käppar i hjulet. Förhoppningsvis kan laget studsa tillbaka och avsluta på ett sätt som ger lite ljus denna sista oktoberdag. Oavsett matchens utgång kommer uppehållet lägligt. Tid till att samla trupperna och sätta vägen mot ett jämnare spel. I laget finns talang och rutin i överflöd. Det gäller bara att alla kugghjul gemensamt bidrar till att sätta lagets prestation i förarsätet och motståndarna i baksätet.

Örebro får anses vara favoriter på hemmaplan – men jag hoppas laget tar sig samman och gör en bra prestation över minst sextio minuter och sätter sig i förarsätet inför uppehållet med fler poäng än vad dom kom ned med.

Örebro

Skellefteå

21

Poäng

19

5

Placering

6

Borna Rendulic 13 p

Bästa poängplockare

Jonathan Berggren 16 p

1,6

Poängsnitt sista fem matcher

1,4

Arvid Söderblom 92,6 %

Bästa räddningsprocent

Jonas Artzen 93,04 %

54,1

Odds*

45,9

*(Better than a monkey)

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Adam Wilsby ger sin syn på draften & säsongsinledningen

Skellefteå är en plantskola för unga spelskickliga backar. Somliga har kommit upp genom juniorleden, somliga har som unga seniorer kommit till klubben i jakt på en språngbräda att nå sin fulla potential. John Klingberg, David Rundblad, och Sebastian Aho är tre namnkunniga backar som fått sitt genombrott i Skellefteå AIK.

Inför kommande säsong tappade Skellefteå två offensiva backar i Jonathan Pudas och Filip Berglund Med dessa två tapp har manegen därför krattas för Adam Wilsby, som i föregående veckan draftades av Nashville Predators som 101 overall.

Först av allt får jag säga grattis till att du blev draftad – hur känns det att det blev Nashville ?

Ja, men det känns kul. Att jag blev draftad känns som ett kvitto på det hårda jobb jag lagt ner för att ta mig dit jag är nu. Jag hade haft ett antal klubbar som är intresserade, men kom som en kul överraskning att det blev just Nashville, jag visste att även Chicago var intresserade. Det verkar som en fin stad och bra klubb, kul med en klubb i USA. Men sen förstår jag att det inte är säkert att man kommer till NHL enbart för att du är draftad. Jag ser det mer som en rolig boost.

Blir draften något som man går och tänker på varje dag – eller hur har du själv hanterat det?

Ja, men det har såklart funnits i bakhuvudet, och mer inför denna säsong och mer aktuellt ju närmare draften man kommer. Men jag har försökt att hålla mitt fokus på det dagliga även om frågan om draften funnits där i bakhuvudet.

Förra året tog ju du ett stort språng i din utveckling - hur känns det att gå in i denna säsong utifrån egna/andra förväntningar med den säsongen i ryggen?

Ja, klar det blir skillnad inför denna säsong på mina förväntningar och andras förväntningar. Men det känns verkligen jättebra, jag fick en seniorsäsong. Jag har fått vara en del av ett seniorlag, och fått tävla mot äldre killar. Så det var verkligen ett perfekt steg att ta för mig. Jag fick en bra roll – och jag tog chansen jag fick, så det blev ett jätteroligt äventyr.

Och har din säsongsinledning varit med om du får säga det själv?

Första matchen var en riktigt skitmatch från min sida. Det gick det inte bra. Men sen har jag spelat upp mig och gjorde en bra match nu senast (Brynäs borta). Men det är skillnad mot allsvenskan. I SHL är spelarna ytterligare på en nivå i snabbhet och skicklighet, så allting höjs en nivå.

Hur gör man för att bibehålla sin roll – jag tänker att du hade en väldigt offensiv roll i Södertälje – vågar man köra på i samma roll eller känner du att du behöver anpassa dig mer i din nuvarande roll?

Nej, jag försöker spela mitt spel, och ta iniativ i spelet. Och jag känner att jag får mer och mer förtroende nu, så jag försöker hålla mig till mitt spel och det har känts bra hittills. Jag har spelat med Oscar Nilsson och det tycker jag fungerat bra.

Har du haft någon förebild själv av de unga backar som Skellefteå AIK fostrat som du själv har sett upp till?

Ja, David Rundblad är ju en av dom jag kollade på mycket när jag var yngre, och lite senare har jag kollat mycket på Sebastian Aho. Så det känns otroligt kul att få gå lite i samma fotspår som dom har gjort.

Hur har det varit att som ung kille flyttat från Stockholm till Skellefteå?

Ja, det är klart att det var en stor omställning att flyttat hit, framförallt skillnaden i storleken på städerna. Men jag trivs bra här. Det är nära till allting, så det är skönt. Jag har blivit väl omhändertagen här. Lars Marklund har betytt mycket för mig. Han har verkligen hjälpt mig och stöttat mig, vi har haft bra samtal som hjälpt mig att utvecklas som spelare.

Sedan intervjun gjordes har två matcher spelats, Växjö och Frölunda borta. Och jag tycker Wilsby gjort två riktigt bra matcher. Han klarar defensiven bra. Och han tar sig ur trångmål med en skridskoåkning som ser otroligt lätt och ger honom marginaler att spela sig konstruktivt ut ur många knepiga situationer. Och den offensiva uppsida som han är draftad för tycker jag visar sig allt mer och mer.

Adam har visat att han absolut har potentialen att bli ytterligare en spelande back som Skellefteå hjälper på vägen till NHL – närmare bestämt Nashville. Ett lag där många svenska spelare gjort avtryck, kanske kommer ytterligare en från Skellefteå inom en snar framtid.

Dela inlägg