• Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

5 höjdpunkter från Skellefteå – Färjestad

1. Max Lindholm och Pär Lindholm – i special teams

Skellefteå vann denna match i special teams. Pär Lindholm och Max Lindholm stod för ett formidabelt arbete i båda spelformerna – och såg till att Skellefteå kunde dra det längsta strået i en tuff match.

2. Arvid Lundberg och Viktor Lodin – två antagonister

Arvid Lundberg och Viktor Lodin hade en tuff match i matchen. De matchades mot varandra – och de stod först i en tuff duell när Färjestad gjorde en sen reducering i andra perioden. Sedan stod mot varandra i tredje perioden – där Viktor Lodin crosscheckade Arvid Lundberg nog illa för att få matchstraff.

3. Valter och Viggo – visade vägen

Skellefteå matchade sitt lag med Oscar Vuollet, Valter Lindberg, som båda var framträdande i matchen. Vuollet gjorde två mål – ett av dem spelade Valter Lindberg med en av de absolut kyligaste passningar som lagts denna säsong.

4. Linus Söderström – vann målvaktsmatchen på knockout

Den stora skillnaden mellan lagen denna matchserie är målvakterna. Linus Söderström har börjat slutspelet på samma nivå som gjorde att han vann guld med Skellefteå AIK. Ikväll stod han återigen före en fenomenal insats och ger Skellefteås defensiv största möjliga trygghet.

5. Mitell och Falk i het ordväxling under presskonferensen

Tomas Mitell anklagade Skellefteå för att vara ett lag som systematiserat filmningar i flera års tid. Andreas Falk svarade med att uppmana Mitell till att se sig själv i spegeln. De rådde sammanbitna miner mellan en tränare som riktade fokuset mot domarna – och en som försökte fokusera på spelarnas prestationer.

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Skellefteå gick på knock direkt - nu är all press på Färjestad

Det går fort i ishockey. Skellefteå hann med att göra tre mål och få ett bortdömt när tio minuter av den första perioden var spelad.

Färjestad upprepade samma misstag som kostat dem de två senaste matcherna. Deras spel runt eget mål kan i snälla ordalag beskrivas som en hönsgård – som i kombination med onödiga utvisningar - blev direkt förödande för hur denna kväll utvecklades för bortalaget.

-Vi är för klena spel runt mål. Det sa Adam Ollas Mattson i första periodpausen där Färjestad försatte sig i en tuff uppförsbacke genom att lämna perioden i ett 3–0 underläge. Men så länge det var spel 5–5 var spelet betydligt jämnare än vad siffrorna visade.

Färjestad ryckte upp sig i andra perioden där man kontrollerade mer av spelt, och höll sig utanför utvisningsbåset betydligt bättre än i den första perioden.

Skellefteås räddningsplanka

Skellefteå räddades av ett bra boxplay och ett vasst målvaktsspel. Där Linus Söderström visade att han är klassen bättre än Anders Lindbäck. Periodens enda mål kom sent i slutminuten där Färjestad kunde trycka in en puck i powerplay.

Matchen stod och vägde i tredje perioden när Skellefteå juniorer klev fram. Oscar Vuollet klev fram i sista perioden med två mål - och såg till att hemmalaget kunde kontrollera slutet matchen - som slutade 6-2 där sista målet även kom i powerplay, som var Skellefteås vinnande vapen denna afton.

****

Skellefteå-Färjestad - kvartsfinalmatch fyra

Mål 6-2

Skott: 32-34

Utvisningsminuter: 10-37

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Ett tufft, fult, grisigt - och alldeles underbart tungviktsmöte

Matchserien mellan Skellefteå och Färjestad visade i match tre prov på alla ingredienser som gör hockey till världens mest underhållande sport.

Knappt tog det 20 sekunder innan gästande Färjestad chockade Skellefteå genom att göra mål i sitt första anfall. Ridån gick tillfälligt ner i Skellefteå, men hemmalaget kom igen.

Hemmalaget kunde äta sig ikapp när Skellefteå chockade Färjestad genom att göra mål i boxplay.

Matchen igenom såg vi känsloutbrott som gjorde stämningen elektrisk. Vissa var på gränsen, något över den, och andra (inte minst Andreas Johnson) med god marginal över den. Särskilt när Linus Johansson knuffades in med bröstet före in i målburen passerade gränser.

Fysiskt blev det även när Oscar Steen drabbades av blodvite och Magnus Nygren fick utgå. Det gavs och togs - ingen backade en millimeter. Kampmomenten och utvisningarna gjorde varje meter smärtsam att ta.

Hur kvartsfinalserien ska sluta vet vi inte. Men förhoppningsvis blir det minst lika tufft, fult, grisigt - och alldeles underbart när två av SHL:s tungviktare fortsätter sparra mot varandra.

Oavsett vem som vinner är det precis matcher som denna vi kommer ihåg när säsongen summeras.

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Luleå vs. Växjö – två hockeykulturer på kollisionskurs

Luleå Hockey är en av svensk ishockeys mest traditionsrika föreningar, med en obruten närvaro i högstaligan sedan säsongen 1984/1985 – en kontinuitet endast överträffad av Färjestad.

Växjö Lakers, å andra sidan, gjorde sin Elitserie-debut så sent som 2011/2012 och har på kort tid etablerat sig som en maktfaktor. Skillnaden mellan klubbarna sträcker sig dock långt bortom deras historia.

Publiken – passion vs. bekvämlighet

Luleå Hockey är synonymt med ett massivt publikstöd. Med över 6 000 åskådare per match och en klack som aldrig tystnar skapas en atmosfär som hör till SHL:s absolut mest elektriska.

Växjö, däremot, har haft svårare att fylla Vida Arena – trots sportsliga framgångar. Här är läktarkulturen en annan; publiken är mer bekvämlighetsinriktad, handklappor används som ljudförstärkare och när klockan drar sig mot 22:00 börjar delar av publiken lämna arenan.

Skillnaden i supporterkultur är påtaglig – i Luleå lever kärleken till laget oberoende av resultat, medan Växjö fortfarande brottas med att skapa den djupa identitet och tradition som äldre klubbar besitter.

**

Laget – hemvävt vs. köpt vinnarkultur

Luleå alltid haft en stark lokal identitet. Namn som Johan Strömwall, Tomas Berglund, Janne Sandström och Linus Omark är bara några av många exempel på spelare med djupa rötter i föreningen. Växjö har istället satsat på en annan modell – där importer och strategiska värvningar varit nyckeln till framgång.

Stjärnspelare som Tomi Kallio, Liam Reddox och Kalle Kossila och har varit tungan på vågen i deras guldlag. Där Luleå byggt långsiktigt med en stark kärna av egna produkter, har Växjö blivit mästare på att identifiera och plocka in rätt spelare vid rätt tillfälle.

**

Vinnarkultur – favoriten som viker sig vs. finalspecialisten

Luleå har historiskt haft svårt att leverera när det gäller som mest. Fyra av fem SM-finaler har slutat i besvikelse, med ett enda guld (1996) som tröst.

Växjö har däremot gjort raka motsatsen – fyra finaler, fyra guld. Klubben har utvecklat en osviklig förmåga att toppa formen när det behövs som mest, en egenskap som blivit deras signum.

Medan Luleå ofta hyllas för sin stabilitet och långsiktighet, har Växjö skapat en effektiv vinnarformel som de gång på gång omsätter i praktiken.

**

Tränarfilosofi – känslostyrt vs. iskallt analytiskt

På tränarbänken blir skillnaden mellan klubbarna ännu tydligare. Luleås Thomas "Bulan" Berglund är passionen personifierad – gestikulerande, högljudd och alltid med känslorna på utsidan.

Växjö Lakers, däremot, har valt en mer analytisk och kontrollerad ledarstil. Först med succetränaren Sam Hallam och nu med den slipade Jörgen Jönsson har man haft tränare som föredrar att behålla lugnet och låta spelet tala.

Kanske är det just här som en sådan stor del av Växjös framgång ligger – att inte dras med i stormen av känslor, utan istället behålla fokus på gameplanen in i det sista.

**

Två världar – ett svar i betraktarens ögon

När Luleå och Växjö möts i SHL är det mer än en match – det är en kollision mellan två olika hockeyvärldar. Är det passion och lokal förankring som definierar en klubb, eller är det förmågan att vinna när det gäller som mest?

Ska vi räkna titlar, egna produkter eller läktartryck? Svaret ligger i betraktarens ögon, och det är just den här typen av filosofiska skillnader som gör ishockeyn så fascinerande.

Bäckströms-blogg

Foto: Simon Eliasson /Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.12)

Målvakt: Lars Johansson

Lars Johansson har varit tryggheten själv i Frölunda in inledningen av slutspelet. Han har på två matcher bara släppt in tre mål. Visserligen förlorade han en och vann en, men Lars Johansson har spelat på den nivån Frölundas fans är bortskämda med att se honom.

Back: Joey LaLeggia

Joey LaLeggia har verkligen klivit fram när det som bäst behövdes för HV71. Med fem poäng och +4 i plus-minusstatistiken är han en starkt bidragande faktor till HV71 skaffat sig en matchboll för att förnya sitt SHL-kontrakt inför denna vecka.

**

Back: Dominik Egli

Dominik Egli slog till med ett hattrick när Frölunda slog Timrå med 4-0 i den andra kvartsfinalsmatchen Det såg vi inte komma för en spelare som endast gjorde fyra mål i grundserien. Men det vittnar om vilken bredd Frölunda har på sin backsida denna säsong. I konkurrens med Brynäs är den seriens främsta, och väl rustad för slutspel.

***

Forward: Jakob Silfverberg

Jakob Silfverbergs insatser förvånar ingen - han har börjat slutspelet där han slutade grundserien. Med fyra poäng på två matcher - där samtliga gjordes i spel fem mot fem, så har han satt an tonen som ska ge stämsång och guldglans i Brynäs när slutspelet är över.

Forward: André Petersson

André Petersson betydelse för HV71 i detta läge går knappast att överdriva. Han vet vad som gäller och vad som förväntas i detta (oönskade) skede av säsongen. Stjärnorna måste leverera - med kniven på strupen. Sagt och gjort. Med sex poäng på de fem matcher i kvalspelet kliver han återigen fram som en stor räddare i nöden.

Forward: Marian Studenic

Marian Studenic har rivstartat slutspelet med fyra mål på två matcher. Färjestad har gott om offensiva stjärnor. Ska Karlstads stolthet fira guld krävs det att lagets stjärnor gör precis det som Studenic gör - mål framåt.

Forward: Pontus Andreasson

Pontus Andreasson har fått en smakstart på slutspelet. Han har gjort tre poäng och laget har tagit två raka segrar. I båda matcherna har han gjort mål i powerplay, vilket visar på ett självförtroende i spelformen som gör det kostsamt att dra på sig utvisningar mot Luleå.

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.11)

Målvakt: Daniel Marmenlind

Daniel Marmenlind kom in i hetluften när Marek Langhammer fick utgå tidigt i första åttondelen där Malmö ställdes mot Rögle. Det gjorde han utomordentligt bra. Han släppte bara in ett mål - och räddade 98 procent av skotten när han räddade 49/50 skott över två matcher.

Back: Johan Ivarsson

Johan Ivarsson var framträdande för Malmö med sitt stabila spel i defensiven och bidrag i offensiv. Utan honom hade Malmös plats i kvartsfinalen inte varit möjlig.

Back: David Quenneville

David Quenneville är form och har starkt bidragit till att Örebro tog sig till åttondelsfinal och gick ifrån veckan med ett likaläge i åttondelsfinalen mot Växjö.

***

Forward: Patrik Puistola

Patrik Puistola blev veckans poängbästa spelare med fyra poäng på två matcher. De fördelades med på 3 mål och 1 assist. Då är man självskriven i veckans lag.

Forward: Mikkel Aagaard

Mikkel Aagaard gjorde fyra poäng på veckans två play-out matcher. Han har tagit Malmö två steg närmare ett förnya SHL-kontrakt och HV71 två steg längre bort från ett SHL-kontrakt.

Forward: Oskar Stål Lyrenäs

Oskar Stål Lyrenäs har fått se sig dra det kortaste strået i två kvalmatcher. Men han har varit en av de spelare som skapat mest i offensiven sett till Corsi-statistiken, och trots allt bidragit med både mål och poäng.

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare utser: Grundseriens 30 bästa SHL-spelare 2024/2025

1. Jakob Silfverberg

Jakob Silfverberg har i rollen som assisterande kapten blivit Brynäs hjärna, hjärta och lungor. Hans återkomst har satt ramen som Brynäs spelat inom hela säsongen. Inom den har Brynäs haft en hög lägstanivå och en hög högsta nivå. Silfverberg kan återigen bli guld värd för Brynäs på samma sätt som han var tungan på vågen när Brynäs vann guld 2012.

2. Oscar Steen

Oscar Steen vann skytteligan med god marginal. Oscar har visat sig vara en ypperst effektiv målskytt. Med 30 mål på 52 matcher vann han skytteligan både totalt sett och i spel 5 mot 5. Det är bara att njuta av Steens sylvassa näsa för mål, risken är att han går förlorad för NHL-drömmen som i allra högsta grad lever efter denna säsong.

3. Viktor Söderström

Viktor Söderström har varit dominant från början till slut, och har givit Brynäs spets i både offensiven och defensiven. Hans spel har varit en fröjd för ögat att se. Frågan är hur länge till Brynäs får behålla honom om hans slutspel blir lika bra som hans grundserien. Med 37 poäng och seriens bästa plus-minusstatistik lär han få chansen att spela sig in i NHL på nytt.

4. David Tomasek

David Tomasek har på nytt visat att han snudd på för bra för denna liga. Poängmässigt snittar han 1,1 poäng per match, vilken ingen annan kan matcha. Totalt 102 poäng på 99 SHL-matcher över de senaste två säsongerna visar hur mycket offensiva kvaliteter det finns hos honom, både som målskytt och framspelare. Nu återstår det för honom att bevisa att han kan leda laget i slutspelet.

5. Filip Hållander

Filip Hållander har flugit fram under stora delar av säsongen och har med sin storlek och fart varit ett stort utropstecken i Timrå. Han gjorde 53 poäng och gjorde flest poäng av alla i spel 5 mot 5. När han är i form är det få spelare i SHL som kan matcha hans kraftfullhet i spelet med puck. Oavsett när Timrås säsong tar slut kan det mycket väl bli VM-spel -och sen en vända till i NHL?

6. Charle-Édouard D'Astous

Charle-Édouard D'Astous är en av flera värvningar som sportchefen Johan Alcen prickat helt rätt med. Kanadensaren är bra i alla spelformer, men gjorde flest poäng av alla backar i spelet 5 mot 5. Så sent som i februari blev han månadens spelare. Nu siktar han på att göra ett bra slutspel och spela till sig en ny chans i NHL.

7. Henrik Tömmernes

Henrik Tömmernes gjorde på nytt en imponerande säsong. Han gjorde flest poäng av samtliga backar i SHL i powerplay. Och han ligger i toppskiktet av ligans backar i speltid. Med sådana siffror är det rätt självklart att man är en av ligans främsta spelare.

8. Arvid Holm

Arvid Holm får titulera sig som grundseriens bästa målvakt. Det är mycket tack vare hans målvaktsspel som Rögle lyft i tabellen. Utan honom hade Rögle varit inblandade i bottenstriden. Mycket välförtjänt vann han Honken Trophy som 2024/2025.

9. Oscar Linberg

Oscar Lindberg har på nytt varit loket i Skellefteås offensiv. Han gjorde flest poäng av alla i Skellefteå, och han gjorde flest poäng i powerplay i Skellefteå. Han klev fram när Skellefteå behövde honom som mest, och stod för 12 poäng på seriens 10 sista matcher.

10. Linus Hultström

Linus Hulström vann backarnas poängliga, och var otroligt viktig för att Linköping till sist klarade sig undan kvalspel. 42 poäng poäng 52 matcher var med god marginal hans bästa notering i SHL, och tillräckligt mycket för vinna den interna poängligan i Linköping.

***

Se plats: 11-20

Se plats: 21-30

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare utser: Grundseriens 30 bästa SHL-spelare 2024/2025

Sportbloggare har plockat ut 30 spelare som höjt sig över mängden i SHL:s grundserie - och presenterar dem i tre delar.

**

11. Jonathan Dahlen

Jonathan Dahlens spel i grundserien var på den nivå vi kan vänta oss. Sex i poängligan med 46 poäng på 46 matcher är jämna och fina siffror som få forwards kan matcha. Det var ett rejält steg fram med tanke på fjolårssäsongens medelmåttiga siffror.

12. Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist fortsätter att imponera. Han ligger stadigt alldeles i närheten av en poäng per match. Denna säsong blev det 49 poäng på 51 matcher som bidrog starkt i både powerplay och spelet med fem man på banan. Det var starkt av honom att komma igen direkt efter den förra säsongen motgångar, och spela på den nivå vi vant oss vid.

13. Henrik Borgström

Henrik Borgström var en av få ljusglimtar i HV71 under grundserien. Med 46 poäng på 49 matcher kunde han inte gjort så mycket för att HV71 skulle slippa kvalspel. Han gjorde flest poäng i powerplay av samtliga spelare i serien.

14. Tim Juel

Tim Juel har varit tryggheten själv i Timrå under säsongen som gick. Han räddade 92,9 procent av skotten - och släppte in färre än två mål per match, och höll två nollor. Timrås backsida kanske inte är den bästa, men med Juel och en vass offensiv kommer kan de gå långt.

15. Viktor Lodin

Viktor Lodin flög fram under stora delar av grundserien och låg länge med i toppen av poängligan. Efter nyår har det gått trögare i produktionen, men trots det blev det 44 poäng och en nionde plats i poängligan.

16. Marian Studenic

Slovaken Studenic har motsvarat alla förväntningar i Färjestad. Det räckte till en topp 10 plats i poängligan. Med många år kvar i karriärens bästa ålder och ett år på kontraktet med Färjestad kommer vi sannolikt se mycket mer av honom i toppskiktet av SHL:s poängliga.

17. Ludvig Persson

Ludvig Persson har verkligen tagit den chans han fått hos seriesegrarna. Han har haft ett bra försvar framför sig, men en bra målvakt gör också ett bra förslag. Med tanke på att han aldrig spelat mer än 11 seniormatcher på svensk is innan säsongen, så är han sannolikt en av seriens mest prisvärda spelare för sin ålder.

18. David Quenville

David Quenville har varit precis den power-playspelare han värvades för att bli. Bara en back gjorde fler poäng i powerplay än honom denna säsong, men även i spelet 5-5 har han varit tillräckligt bra för att bli en av ligans poängbästa backar under säsongen som gick.

19. Lars Johansson

Lars Johansson har varit stabil hela säsongen och ligger högt placerad i statistiken både i räddningsprocent och insläppta mål/match. Veteranen har spelat 32 matcher och visar inga tecken på att åldras på ett sätt som visar att karriären skulle vara på upploppet.

20. David Bernhardt

David Bernhardt har varit en ljusglimt i MoDo och stått för fina 32 poäng. Han har tagit ett stort ansvar i både den offensiva delen av spelet såväl som den defensiva delen av spelet. Om MoDo inte blir kvar i SHL kommer han sannolikt få ett antal lukrativa erbjudanden att ta ställning till.

**

Se plats 21-30

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare utser: Grundseriens 30 bästa SHL-spelare 2024/2025

Sportbloggare har plockat ut 30 spelare som höjt sig över mängden i SHL:s grundserie - och presenterar dem i tre delar.

**

11. Jonathan Dahlen

Jonathan Dahlens spel i grundserien var på den nivå vi kan vänta oss. Sex i poängligan med 46 poäng på 46 matcher är jämna och fina siffror som få forwards kan matcha. Det var ett rejält steg fram med tanke på fjolårssäsongens medelmåttiga siffror.

12. Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist fortsätter att imponera. Han ligger stadigt alldeles i närheten av en poäng per match. Denna säsong blev det 49 poäng på 51 matcher som bidrog starkt i både powerplay och spelet med fem man på banan. Det var starkt av honom att komma igen direkt efter den förra säsongen motgångar, och spela på den nivå vi vant oss vid.

13. Henrik Borgström

Henrik Borgström var en av få ljusglimtar i HV71 under grundserien. Med 46 poäng på 49 matcher kunde han inte gjort så mycket för att HV71 skulle slippa kvalspel. Han gjorde flest poäng i powerplay av samtliga spelare i serien.

14. Tim Juel

Tim Juel har varit tryggheten själv i Timrå under säsongen som gick. Han räddade 92,9 procent av skotten - och släppte in färre än två mål per match, och höll två nollor. Timrås backsida kanske inte är den bästa, men med Juel och en vass offensiv kommer kan de gå långt.

15. Viktor Lodin

Viktor Lodin flög fram under stora delar av grundserien och låg länge med i toppen av poängligan. Efter nyår har det gått trögare i produktionen, men trots det blev det 44 poäng och en nionde plats i poängligan.

16. Marian Studenic

Slovaken Studenic har motsvarat alla förväntningar i Färjestad. Det räckte till en topp 10 plats i poängligan. Med många år kvar i karriärens bästa ålder och ett år på kontraktet med Färjestad kommer vi sannolikt se mycket mer av honom i toppskiktet av SHL:s poängliga.

17. Ludvig Persson

Ludvig Persson har verkligen tagit den chans han fått hos seriesegrarna. Han har haft ett bra försvar framför sig, men en bra målvakt gör också ett bra förslag. Med tanke på att han aldrig spelat mer än 11 seniormatcher på svensk is innan säsongen, så är han sannolikt en av seriens mest prisvärda spelare för sin ålder.

18. David Quenville

David Quenville har varit precis den power-playspelare han värvades för att bli. Bara en back gjorde fler poäng i powerplay än honom denna säsong, men även i spelet 5-5 har han varit tillräckligt bra för att bli en av ligans poängbästa backar under säsongen som gick.

19. Lars Johansson

Lars Johansson har varit stabil hela säsongen och ligger högt placerad i statistiken både i räddningsprocent och insläppta mål/match. Veteranen har spelat 32 matcher och visar inga tecken på att åldras på ett sätt som visar att karriären skulle vara på upploppet.

20. David Bernhardt

David Bernhardt har varit en ljusglimt i MoDo och stått för fina 32 poäng. Han har tagit ett stort ansvar i både den offensiva delen av spelet såväl som den defensiva delen av spelet. Om MoDo inte blir kvar i SHL kommer han sannolikt få ett antal lukrativa erbjudanden att ta ställning till.

**

Se plats 21-30

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Mattias Karlin om David Rundblads betydelse för MoDo: ”Han är extremt viktig för oss”

David Rundblad blev under smått chockartade former satt i frysboxen under säsongsinledningen, trots sin kaptensroll. I sådant läge kunde han bryta ihop och spela sig ur laget, eller komma igen starkare. Rundblad valde helt klart den senare vägen.

Mattias Karlin tog tillfället i akt att hylla sin lagkapten när Norran frågade om Karlins syn på Davids säsong under presskonferensen som satte punkt för grundserien.

-Ja, framförallt sett till de senaste 35–40 matcherna har han var riktigt bra. Det är bara att se på hans plus-minusstatistik i relation till var vi ligger som lag.

Rundblad var +6 i plus-minusstatistiken på 46 matcher denna säsong. Med det är han bästa back i MoDo och näst bästa av laget samtliga spelare. Det kan jämföras med förra säsongen då han var – 12 i plus-minusstatistiken trots att laget gjorde en bättre grundserie.

På frågan om David Rundblad spelar i MoDo även kommande säsong sa Karlin att det var en öppen fråga som sportchefen bäst svarar på.

-Det är väl en fråga mellan Rundblad och Hinken (Henrik Gradin), men först och främst måste vi bli kvar i SHL. Det är inte säkert att David vill spela i Hockeyallsvenskan. Men han har gjort en "väldigt bra SHL-säsong" för oss, och blir mycket viktig för oss i kvalet.

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Skellefteå gjorde MoDo till en perfekt munsbit i sista matchen

Skellefteå hade allt i sina egna händer inför den sista omgången. En poäng eller mer mot MoDo skulle garantera en kvartsfinalplats. Skellefteå förvaltade sitt läge på bästa sätt. MoDo som inte hade något att spela hade aldrig skuggan av en chans i sista omgången.

Skellefteå fick ett tidigt ledningsmål när Andreas Johnson fick ett friläge som han förvaltade, och drygade ut ledningen till 2-0 tidigt i första perioden genom Max Lindholm.

MoDO ställde upp med ett lag som saknade många av sina bästa spelare. Varken Jesper Olofsson, David Rundblad eller Lassi Lehtinen kom till spel.

Inför en utsåld arena kunde Skellefteå kontrollera matchen och vara i förarsätet matchen igenom. Inte minst hade Skellefteå fyra kedjor som verkligen ville ta chansen att hålla i pucken och skapa långa anfall mot ett decimerat motstånd.

När matchen var slut hade Skellefteå ryckt iväg till 6-1. Efter en lång och mödosam grundserie får nu Skellefteå andas ut och ladda för ett roligt slutspel. För MoDO väntar ytterligare ett ångestladdat kvalspel.

Omgång 52:

Skellefteå-MoDO 6-1

Skottt 32-15

Utvisningsminuter: 6-4

Målskyttar: Skellefteå R. Hugg, A. Johnson, O. Lindberg, O. Nilsson, M. Lindholm. MoDO: Viktor Berglund

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Fyra höjdpunkter från Skellefteå-MoDo

1. Skellefteås förstakedja - är formstark

Kedjan med Anton Heikkinen-Oscar Lindberg-Rikard Hugg var på nytt synliga i målprotokollet. Kedjan har burit Skellefteå de senaste matcherna - och det gjorde de även denna match. Både Rikard Hugg och Oscar Lindberg stod som målskyttar.

2. Andreas Johnson spräcker målnollan

Andreas Johnson har haft en tung grundserie. Han har endast gjort 16 poäng, vilket var lika mycket som han gjorde på 30 matcher förra säsongen. Förhoppningsvis kunde ett ok lämna hans axlar, för senast han gjorde mål var i december. Så hans bidrag till poängprotokollet är ett enormt sparkapital för Skellefteå.

3. Oskar Nilssons snyggaste - och kanske sista - SHL-mål

Oskar Nilsson överraskade alla genom att smyga upp i toppen av höger tekningscirkel och efter några snabba dragningar hänga upp den i bortre krysset. Om detta blir hans sista mål i Skellefteå, och kanske sista i SHL, kunde han knappast gjort det snyggare.

4. En hårdjobbande publikfavorit prisades

Pontus Petterström trophy gick denna säsong till Martins Dzierkals. Den hårt jobbande letten har denna säsong jobbat hårt och laglojalt. Känslorna när han fick priset av North Power beskrev han som eufori till lokaltidningen Norran, och får han bestämma så spelar han fler SHL-säsonger i Skellefteå.


Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.10)

Målvakt: Jesper Myrenberg ¨

Jesper Myrenberg var starkt bidragande till att Linköping säkrade nytt kontrakt under veckan. Han släppte in två mål på tre matcher, och räddade 97 % av skotten - när han stod samtliga matcher för Linköping som nu kan andas ut inför sista omgångens streckdramatik.

Back: Oskari Laaksonen

Oskari Laaksonen stod på nytt för en bra vecka. Han bidrog med fyra assist på tre matcher, och gick +6 i plus-minusstatistiken. Hans Luleå har andraplatsen i sina egna händer om de tar poäng mot Örebro i sista omgången.

Back: Oscar Fantenberg'

Oscar Fantenberg visade vägen under för sitt Linköping. Han spelade näst mest av samtliga backar, och gjorde även fyra assist, och gick +4 i plus minusstatistiken. Det var ett styrkebesked från honom och det lag han leder.

***

Forward: Riley Woods

Riley Woods gjorde sitt för att MoDo skulle kunna undvika kval. Tre mål och två assist på fem matcher var fina siffror. Men tyvärr räckte det inte för MoDo som tvingas till ytterligare ett kvalspel denna vårvinter.

Forward: Christoffer Ehn

Christoffer Ehn visade vägen för sitt Linköping och gjorde mål i samtliga matcher under veckan. Matchen mot Rögle avgjorde han på övertid och kunde därmed lätta på trycket eftersom Linköping slippa spela med kniven mot strupen i sista omgången.

Forward: Anton Heikkinen

Anton Heikkinen smög in med tre extremt viktiga mål för Skellefteå. Kedjan med han bildar med Oscar Lindberg och Rikard Hugg har tillsammans med ett bra målvaktsspel gjort att Skellefteå är det näst formstarkaste laget sett över de 10 senaste matcherna.

Bäckströms-blogg

Foto: Jens Carlsson /Bildbyrån

Storförlusten kan vara det bästa som hänt Brynäs denna säsong

Brynäs har gått från nykomling till höstens succélag och vidare till vårvinterns soklara guldfavoriter. Orosmolnen har knappt kunna skådas innan de blåst iväg från Gävle.

I går förlorade Brynäs med 2-7 mot Växjö. Det var kanske exat vad laget behövde. De måste bibehålla ödmjukheten och kvaliteten i det dagliga arbete på och utanför isen. Annars kan drömmarna om guldet krossas lika fort som de kom.

Ifjol var det Färjestad som såg närmast oslagbara ut inför slutspelet. Men där tog säsongen ett abrupt slut när Rögle svepte hem kvartsfinalserien mot dem. Det är ju inte säsongens första match eller 48:e match Brynäs ska vinna. Endast vinnaren av den sista matchen får guldmedalj.

En storförlust kan vara den bästa medicinen för att laget ska hållas på rätt kurs inför det stundande slutspelet - och stå som vinnare när slutsignalen ljuder.

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Seriesegrare i SHL - men sen då?

Att vinna grundserien är långt ifrån en garanti för att stå som vinnare när guldmedaljerna ska delas ut. Sportbloggare har tittat närmare på hur det gått för seriesegrarna sedan SHL startade säsongen 2013/2014.

SHL:s seriesegrare 2014-2024

2024: Färjestad - slogs ut i kvartsfinal

2023: Växjö - vann SM-guld

2022: Rögle - slogs ut i SM-semifinal

2021: Växjö - vann SM-guld

2020: Luleå - inget slutspel genomfördes

2019: Färjestad - slogs ut i SM-semifinalen

2018: Växjö - vann SM-guld

2017: Växjö - slogs ut i kvartsfinalen

2016: Skellefteå - förlorade SM-finalen

2015: Skellefteå - förlorade SM-finalen

2014: Skellefteå - vann SM-guld

SHL:s seriesegrare har:


- Vunnit SM-guldet vid fyra tillfällen.

- Förlorat SM-finalen vid två tillfällen.

- Slagits ut i semifinalen vid två tillfällen.

- Slagits ut i kvartsfinalen vid två tillfällen.

Bäckströms-blogg

Foto: Jeanette Dahlström/Bildbyrån

Tomasek eller Hållander - vem blir SHL:s poängkung?

SHL går in på upploppet med fyra matcher kvar att spela i fighten om vem som vinner serien och poängligan.

David Tomasek leder poängligan på 52 poäng, han skuggas av Filip Hållander på 50 poäng. Det är svårt att se hur någon annan spelare skulle kunna hota om seger i poängligan. Så vi utgår från att någon av de två blir vinnare.

David Tomasek har kvar att möta:

  • Luleå hemma
  • Frölunda borta
  • HV71 hemma
  • Brynäs borta

Filip Hållander har kvar att möta:

  • Skellefteå borta
  • Linköping hemma
  • MoDo borta
  • Växjö borta

David Tomasek har på papperet ett tuffare motstånd att möta, bortsett från matchen mot avsågade HV71, som i praktiken får sägas vara klara för kval. Och det kanske är när det bränner till i tuffa matcher som en klasspelare som Tomasek trivs som bäst.

Filip Hållander har på papperet enklare lag att möta. Samtidigt som samtliga lag är inblandad i streckdramatiken. Linköping och framförallt MoDo måste vinna för att undvika negativt kval. Samtidigt som Växjö och Skellefteå är högst pressade till att vinna för att gå direkt till en kvartsfinal.

Utgångstipset är Tomasek håller undan och vinner poängligan före Hållander.

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare utser veckans SHL-lag. (v.9)

Målvakt: Lasse Lehtinen

Lasse Lehtinen var seriens bästa målvakt under veckan som gick. Han stod alla tre matcher -och lämnade veckan med en vinst, en förlust och en match som man förlorade på straffar.

Lehtinen räddade 94 procent av skotten under veckan, höll en nolla och såg till att MoDo är på trettonde plats, med bara ett poäng upp till Linköping som är placerade just ovanför strecket.

***

Back: Michael Kapla

Michael Kapla blev veckans poängkung med fem assist på tre matcher. Hans spel var en högst bidragande orsak till att Rögle kunde komma undan veckan med tre segrar - och 5 av 6 poäng. Med ett utgående kontrakt har Kapla höjt sitt marknadsvärde efter två fina grundserier där han varit en stabil pjäs i ett svajigt lag.

Back: Viktor Söderström

Viktor Söderström spelade bara en match under veckan, men det räckte mycket långt. Han gjorde fyra poäng och visade varför han mycket väl kan bli året back, årets MVP och guldmedaljör senare i vår för Brynäs.

****

Forward: Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist var tillbaka i gott slag. Med tre mål och ett assist var han tongivande för Örebro. Med hans prestationer i grunden har Örebro ryckt upp sig, och de står nu på en tionde plats inför SHL:s slutspurt. Karlkvist har trots Örebros kräftgång gjort en kanonsäsong och står i detta nu på 44 poäng.

Forward: Jakob Silfverberg

Jakob Silfverberg har varit het från start till mål denna säsong. Han har 45 poäng på 48 matcher, där fyra senaste kom denna vecka. Samtidigt som han leder ett Brynäs som står som solklara favoriter till SM-guldet - som säsongens nykomling.

Forward: Melvin Fernström

Melvin Fernström hade bra fart under fötterna denna vecka, med 3 mål på 3 matcher. Att han gör 17 poäng som juniorforward vittnar om talangen som fick Pittsburgh Penguins att draftat honom i tredje rundan.

Bäckströms-blogg

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

5 backar och 5 forwards - med måltorka

SHL-går in i sin slutspurt, det återstår bara sex matcher av serien. Några spelare som har en måltorka behöver bidra för att sitt lag ska nå en direktplats i kvartsfinal, eller klara sig undan kval.

Följande spelare har inte gjort under de 10 senaste omgångarna eller mer (med datum för senast mål inom parantes).

5 forwards:

  • Henrik Törnqvist (30 december)
  • Isak Brännström (2 november)
  • Jonathan Johnson (16 januari)
  • Mattias Tedenby (17 november)
  • Ty Rattie (23 januari)

5 backar:

  • David Rundblad (30 december)
  • Jesper Pettersson*
  • Oscar Engsund *
  • Oskar Nilsson (21 november)
  • Rasmus Rissanen (26 november)

*Har ej gjort mål i SHL-denna säsong.

Engsund

Oscar Engsund har en svår måltorka i år. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Med Shinnimin vinner Luleå aldrig SM-guld

Gårdagens derbymatch mellan Skellefteå och Luleå blev en av många där Brendan Shinnimin tar ut sin frustration på domarna, och försätter sitt lag i ett dåligt läge i avgörande skeenden av täta matcher.

Flest tvåor i SHL nu som då

Luleås hetlevrade forward tog flest 2-minuterutvisningar (24 stycken) av ligans samtliga spelare förra året. Men han toppar även denna säsongs statistik i samma kategori, med 22 stycken 2-minutersutvisningar.

En spelstil som väcker starka känslor

Shinnimin har ett motbjudande sätt att gnälla på domare, brottas och ge motspelare tjuvnyp, och hyscha sin egen publik när de visar missnöje mot hans agerande. Han beter sig som en egocentrerad diva kort sagt, utan att det vägs upp av en briljans i spelets övriga delar.

Egocentrerad negativitet

Shinnimins utvisningar meför att Luleå tappar slagkraft och energi på isen, medan han själv gör sig allt mer impopulär i breda lager av SHL. Allt detta visar på att han inte kan behärska sig när det bränner till, och spelar mer för sig själv än någon annan i slutändan.

Inget Luleå-guld med Shinnimin i laget

Ska Luleå vinna guldet krävs det att alla spelare i laget kan sätta laget före jaget. Men så länge Brendan Shinnimin hellre tar sig rollen som avskydd bråkstake än guldhjälte kommer det aldrig att ske.

Bäckströms-blogg

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.8)

Målvakt: Tim Juel

Tim Juel var lysande under veckan som gick. Dubbla segrar, och bara två insläppta mål efter seger mot Brynäs med 6-1 och Leksand med 4-1. Det bidrog till att TImrå klättrade upp till en femte plats i tabellen efter 45 spelade matcher.

***

Back: Christian Folin

Christian Folin har med sin rutin och tyngd bidragit starkt till att Frölunda har sex raka segrar. Folin stod för för två assist under veckans två matcher.

Back: Jesper Sellgren

Jesper Sellgren spelade både väldigt mycket och väldigt bra veckan som gick. Han spelade 29 minuter/match och gjorde fyra poäng, vilket gjorde att han både hade mest speltid och mest poäng av ligans backar denna vecka.

***

Forward: Filip Hållander

Filip Hållander var stekhet under veckan i ett formstarkt Timrå. Fyra poäng fördelat på 3 mål och 1 assist, gör att han står på 47 poäng på 44 matcher, och visar varför han väntas åka över till Nordamerika till nästa säsong. Frågan är hur långt han tar Timrå innan dess?

Forward: Jonathan Dahlen

Jonathan Dahlen var tillbaka i gott slag. Fyra nya poäng gör att han står på totalt 43 poäng, och därmed redan gjort sin poängbästa SHL-säsong. Kanske når han över 50-poäng efter 52 spelade omgångar?

Forward: Lubos Horky

Lubos Horky fick en kanonstart i Rögle med fyra poäng på två matcher. Två mål mot Luleå och två mål mot gjorde att Rögle tog 5 av 6 poäng och klättrade upp till en åttonde plats. Det var precis vad Rögle behövde.