Bäckströms-blogg
  • Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Broberg kritar på för ett år till

Philip Broberg fortsättning har varit lite av ett frågetecken för Skellefteå AIK. Edmonton draftade honom i förstarundan och har redan skrivit kontrakt med honom. Klubben har givetvis följt honom under säsongen där han varit utlånad till Skellefteå. Men nu står det klart att det blir en fortsättning i Skellefteå enligt uppgifter från Skellefteå AIK:s egna hemsida. Kontraktet är skrivet på ett år och avser ett lån av backen över nästa säsong. Själv säger han i pressmeddelandet att första året varit lärorikt och fler matcher han spelade desto mer kom han in i spelet och på slutet började det kännas riktigt bra.

Själv tycker jag det känns spännande med en förlängning i klubben för Philips del. Han har enormt mycket hockey i sig, och ibland kan det kanske vara svårt att hålla i åtanke att han är 18 år och gjorde sin första säsong i SHL. Många unga backar har tagit klivet som junior till Skellefteå A-lag för att sedan få pröva på NHL-spel. Och det kan hända otroligt mycket över en sommar och fram tills laget går på is igen för en spelande back som Philip. Framförallt med den skridskoåkningen han besitter. En försäsong till i benen med chansen att addera lite mer muskler och han kommer att ta ytterligare kliv om/när nästa säsong kan spelas. Med Pudas och Berglund ute ur ekvationen finns stora möjligheter att logga mer speltid för Broberg och fortsätta sin resa mot NHL.

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Söndagssummering

En omtumlande vecka

Det har varit en omtumlande vecka, en pandemi håller Sverige i schack och det finns ingen hockey att följa, på obestämd tid. Ingen vet om eller när det kommer att vara möjligt att spela nationellt organiserad elithockey igen. SHL-klubbarna har till följd kommit överens om inte värva nya spelare - enbart kontrakt som skrivits innan detta förbud (med undantag för rookie/låglönekontrakt) har presenterats. För Skellefteå har det inneburit att Modos Jonathan Johnsson och Oskarshamns Oscar Nilsson presenterats för klubben. Medan Filip Berglund har meddelat att han lämnat klubben för spel i Linköping, och Jonathan Pudas har meddelat att han inte blir kvar i Skellefteå. Det är givetvis en fjäder i hatten att knyta till sig Jonathan Johnsson men också lite oväntat att Filip Berglund lämnar. Oscar Nilsson har flugit under min radar, men han har tidigare visat fina offensiva kvalitéer i allsvenskan.

Stark centersida

Om Skellefteås akilleshäl var centersidan under gångna säsongen ser den betydligt mer spännande ut inför framtiden. En kvintett bestående av Jacob Olofsson, Linus Lindström, Jonathan Johnson, Albin Sundsvik med möjlighet att även spela Wingerli eller Möller som center känns spännande. Framförallt är det hungriga spelare med sina bästa år framför sig. Trion Sundsvik, Wingerli och Linus Lindström tog alla stor kliv framåt i sin utveckling under den gångna säsongen. Och potentialen i Jonathan Johnson talar hans poängrekord allt om.

Även om det officiellt inte sker några nya kontraktsskrivningar sker såklart dialoger om framtida säsong med många spelare. AIK har sjutton spelare på kontrakt, och har några viktiga vägval om det ska erbjudas en förlängning om det inte blir spel i svartgult nästa. Främst tänker jag på firma Tuomas Kiiskinen, Robin Alvarez och Darren Nowick som alla gjort en bra säsong och som jag gärna skulle se ytterligare en säsong. Svårare är det med Adam Pettersson som har en roll där han kan spela både center och forward. Därför har han flyttat mycket mellan positionerna beroende på hur laget kunnat formerats när AIK var både en och två centrar kort när både Pyatt och Jacob Olofsson inte var disponibla för spel längre. Men det är ändå en spelare med mer än femhundra matcher i SHL för samma klubb och han har varit laglojal och väldigt nyttig med sin starka skridskoåkning som gör honom väldigt allround ute på isen.

Hockeyallsvenskan förlorar toppspelarna

För de allsvenska toppklubbarna väntar som vanligt en tid där de som inte tar steget upp tvingas se sina bästa spelare lämna klubben. Skellefteå ska enligt Västerbottenskuriren jaga Brian Cooper som utsågs till Hockeyallsvenskans bästa back. Men gemensamt för alla klubbar, och för samhället i stort, är att corona-viruset har kommit för att stanna, att titta in i framtiden i detta läge är nästa omöjligt. Allt är på undantagstillstånd - och det finns inte mycket mer att göra än att låta tiden ha sin gång och hoppas på att nästa säsong kommer att kunna spelas som tänkt med start om sex månader. Det är lång tid för alla som följer Skellefteå - eller vilket annat lag som helst, särskilt i tider av en pandemi. Vi får hoppas den kan bytas mot hockeyfeber när vi når andra änden av tunneln.

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Skellefteå tappar Filip Berglund till Linköping

Berglund lämnar Skellefteå - oväntat och vad gäller ?

Lite som en bomb - under en tid där SHL- inte ska skriva avtal med nya spelare presenterar Linköping Filip Berglund som ett nyförvärv på laget hemsida. Utifrån ett perspektiv med fokus på Skellefteå lämnar det en del frågetecken. Filip Berglund hade en bra säsong i Skellefteå. Han noterades för 20 poäng (5+15) - inklusive ett hattrick. Han fick bra med istid - totalt 18.20 minuter/match. Han fick spela i power-play och var genomgående stabil i sitt spel. Som draftad av Edmonton trodde jag att för Filip eventuella intressanta locktoner och erbjudanden inte skulle komma från en ligakonkurrent. Att det dessutom är Linköping som missade slutspel är mer än förvånade. Att Bert Robertsson är tränare tycks vara den springande punkten. Filip säger själv att han vill utveckla sitt offensiva spel än mer och har sen tidigare ett bra samarbeta med Bert under den period Bert varit tränare för honom

Berglund siktar på en mer offensiv roll under Bert Robertssons ledning

Givet att Berglund erbjudits nytt och mer lukrativt kontrakt i Skellefteå (vilket jag tar för givet) undrar jag om det handlar om att skillnaden i lönekuvertet var den springande punkten, var det löftet om en mer offensiv roll i Linköping. Eller var det allmänt "bara" att få en ny miljö att utvecklas i under ledning av Bert som lockade. Eller det mest troliga - en kombination av samtliga tre alternativ. Bara Filip vet själv. Men när det stod klart att Jonathan Pudas lämnar kunde man tycka att Filips möjligheter till att avancera i hierarkin kunde öka. Men det är bara att konstatera att man aldrig vet säkert vem som stannar och inte - men det väcker också frågor om när/hur avtalet skrivits i förhållande till den överenskommelse som klubbarna har om att inte värva spelare. Antingen har detta avtal skrivits på före överenskommelsen - eller så gäller inte denna överenskommelse, jag finner inga officiella uppgifter på SHL:s hemsida som bekräftar beslutet. Jag blev förvånad både av att värvningar presenteras och att det just var Filip Berglund som lämnade. Nu har Erik Forssell två backar (och rightare) med offensiv uppsida på sin lista över spelare att ersätta.

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Supporterföreningen siktar på miljonen!

I nöd prövas vännen

Det sägs att i nöd prövas vännen. Med en global ekonomi i gungning och hockeyföreningar som drabbas av likviditetsproblem har synnerligen vännen prövats för Skellefteå AIK. Supporterföreningen North Power beslutade att omedelbart skjuta till 125,000 kr som en ren donation till Skellefteå AIK. I nästa steg har de initierat försäljning av fiktiva biljetter till slutspelet som oavkortat är tilltänkt att tillfalla Skellefteå AIK. Fler supporterföreningar har en liknande försäljning av fiktiva biljetter. Vem som var ”först ut” med denna idé har jag inte klart för mig. Men däremot kan jag med fog påstå att rivaliteten mellan North Power och Green Devils sporrar båda till att bli tävla om att bli den förening som sålt mest biljetter till sitt hockeylag. North Power har som mål att sälja biljetter för ett sjusiffrigt belopp för att vara bättre än sina grönvita antagonister som redan sålt för en miljon och säkrat uteblivna intäkter från kvalspelet.

Biljettförsäljningen har passerat halvmiljonen

Den svartgula supporterföreningen hade i måndags sålt biljetter för 520,000 kr enligt uppgift från deras hemsida. Och för att stötta supporterföreningens biljettkampanj har SHL-spelarna i Skellefteå AIK stödköpt biljetter för 40,000 kr till sin egen arbetsgivare. Det är välkomna pengar med tanke på att vi fortfarande befinner oss i en fas där ingen vet när epidemin har nått den brytpunkt att det inte längre är ett hinder att spela inför en normalstor publik som ger nödvändiga intäkter.

SHL inför anställningsstopp

För SHL:s sportchefer är situationen minst sagt knepig. Det finns en budget att följa, men en global pandemi hade ingen budgeterat med. Spelare har utgående kontrakt och sportcheferna är bakbundna av en oviss ekonomisk situation, där publikintäkter och sponsorintäkter påverkas. Vilken lön kan de erbjuda till okontrakterade spelare – kan redan påskrivna fullföljas utan att äventyra klubbens ekonomi var frågor jag funderade på tidigare i veckan. Nu har det klubbats att alla SHL-klubbar förlagts med ett förbud mot att värva spelare med omedelbar verkan enligt SHL:s sportchef Johan Hemlin uppgifter till Aftonbladet. Med undantag för rookiekontrakt och kontrakt i den lönenivån.

Hockeyabstinens istället för hockeyfeber

Anställningsstoppet sänder ut ett alarmistiskt budskap. Men det kan ändå vara en förutsättning för att senare fatta genomtänkta beslut med rimliga sportsliga och ekonomiska konsekvenser. För nu är det inte möjligt att med ett helikopterperspektiv se de ekonomiska konsekvenserna av den rådande epidemin. Och då går det inte heller se i kristallkulan vilka följder detta ger den sportsliga verksamheten som nu lever i limbo mellan två säsonger. Som hockeysupporter finns varken en mer aktivt pågående silly-season (inom SHL) eller en pågående säsong att följa. Om det normalt sett alltid är hockeyfeber så här års är det nu abstinens och virusvarning som kännetecknar vardagen. I vart fall för den som i normalt sett fyller den med hockey tio månader om året.


Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Norran avslöjar - poängkungen klar för Skellefteå AIK

Det har spekulerats i vilken klubb Jonathan Johnsson skulle hamna i inför nästa säsong. Många SHL-klubbar har nog varit intresserade, och poängkungen har med all sannolikhet kunnat välja och vraka bland lukrativa erbjudanden. Han gjorde under denna säsong 79 poäng på 52 matcher och satte poängrekord för allsvenskan. Nu har Norran publicerat uppgifter som Skellefteå själv bekräftat här att han skrivit på ett tvåårskontrakt med Skellefteå AIK. Detta är såklart en prestigevärvning av Forssell, och ett kvitt på att Skellefteå är en attraktiv klubb att komma till för offensiva spelare som vill etablera sig i SHL. På samma sida är det förstås en jätteförlust för Modo som blir av med en spelare som är oerhört svårt att ersätta och som blir ett avbräck i jakten på en SHL-plats och förstås blir det extra tufft i den kontext som medfört att Modo inte fick chansen att spela klart och eventuellt kunna behålla sin poängkung. Men för alla som håller på Skellefteå AIK är det förstås en hyperintressant värvning som toppar upp Skellefteås centersida som den gångna säsongen blev väldigt skadedrabbad.

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Poängstark backprofil lämnar Skellefteå

När säsongen är över och riktlinjerna för nästa års lagbygge kan sättas i verket kommer i sedvanlig ordning både positiva och negativa nyheter. Först utan på den negativa änden är beskedet att Jonathan Pudas lämnar enligt uppgifter publicerade i Norran. Pudas har under sin tid i AIK vuxit ut till en offensiv back i det absoluta toppskicket av SHL. Den gångna säsongen blev det 13+23 poäng på 52 matcher. Pudas har inte bara vunnit mark som spelare - människan Pudas har på goda grunder vunnit fansens kärlek. Han har rakryggat kunna såga sig själv, laget eller motståndarna. Aldrig kommit med undanflykter - aldrig tvekat att säga ett sanningens ord i en liga där det blir allt mer glest mellan profiler som vågar uttrycka sin personliga åsikt. Han har allt i sitt paket som behövs för att vinna både tränaren och fansens förtroende. Med sin roll i power-play har han varit dominant och bara Linus Hultström gjorde fler mål än Pudas i årets grundserie av backarna. Indikationen att Pudas mest sannolikt skulle lämna Skellefteå när hans kontrakt löper ut har varit känd ett tag, och förhoppningsvis har Erik Forssell några uppslag som kan bli högintressanta som ersättare.

*****************************************************************************

För dig som inte hört Pudas egna hyllningsramsa från North Power som inspirerats av Lasse Holms "Canneloni Macaroni" så finns den att lyssna på här. Och för den som undrar över texten finns den här.

Dela inlägg