• Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

5 målvakter som höll nollan i SHL-debuten

Varje år kommer de fram ett par nya målvakter till SHL, och ibland händer det att en av dem får en drömdebut och håller nollan.

Sportbloggare har tittat på ett antal succédebutanter och funnit fem målvakter som fick bästa möjliga start i sin SHL-debut, och höll sin nolla intakt matchen igenom.

1. Matt Tomkins (2021/2022)


Frölunda - Skellefteå 2-0

Matt Tomkins såg till att Skellefteå fick en förlust i hemmapremiären. På sina 33 matcher höll Tomkins nollan i tre av dem.

Samma säsong tog Tomkins en plats i Kanadas OS-och VM-lag. Han spelar nu i Nordamerika, och har ett år kvar på kontraktet med Tampa Bay Lightning.

****

2. Strauss Mann (2021/2022)


Skellefteå-Leksand 3-0

Strauss Mann gav Skellefteå säsongens första hemmaseger och nolla. Totalt höll Strauss Mann inte mindre än tre nollor under SHL- säsongen, som blev en språngbräda till ett NHL-kontrakt för honom.

Särskilt nära NHL-spel kom dock Strauss Mann aldrig. Efter två säsonger i AHL/ECHL har Strauss nu skrivit på för Augsburger Panthers i den tyska högstaligan (DEL).

****

3. Filip Larsson (2023/2024)


Leksand-Linköping 3-0

Filip Larssons SHL-debut blev drömlik. Han motade 40 skott på bortaplan när Leksand mötte Linköping i början av den förra säsongen.

Sedan fortsatte Filip på den inslagna vägen och höll totalt fem nollor. SHL-succén gav honom chansen i Tre Kronor, och ett NHL-kontrakt med Pittsburgh Penguins.

****

4. Oscar Masiello (2017/2018)


Luleå-Karlskrona 7-1

Oscar Masiellos SHL-debut skedde när han fick hoppa in efter första perioden - och se sitt lag dominera resten av matchen. Det blev Oscars första och sista SHL-match.

Återkommande skadeproblem och längtan efter en civil karriär gjorde att Oscar valde att avsluta sin karriär för tre år sedan.

****

5. Oscar Blomgren (2022/2023)


Malmö-HV71 2-1

Oscar Blomgren hoppade in i en mycket viktig match mellan Malmö och HV71. Han hoppade in vid ställningen 1-1 och bäddade för att Carl Söderberg kunde avgöra under förlängningen - och ge Malmö två viktiga poäng i bottenstriden.

Efter det har det bara blivit en till SHL-match för Blomgren, som nu lånas ut till Almtuna. Malmös sportchef Björn Liljander är dock övertygad att Oscar kommer spela mer SHL-hockey i framtiden.

BB240312 CO019

Blomgren höll nollan i sin SHL-debut. Foto: Christian Örnberg Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: /Bildbyrån

Snabbanalys: Örebro HK

Sportslig ledning


I Örebro har delar av den sportsliga ledningen förändrats. Henrik Löwdahl har tagit rollen som sportchef. Niklas Eriksson fortsätter som tränare med Thobias Thermell och Stefan Nyman som assisterande. Den tidigare general managern Stefan Bengtzen har däremot ingen roll i den sportsliga ledningen längre.

Spelartruppen


I Örebro har det inte skett många förändringar - men de förändringar som skett påverkar lagbygget markant. Örebro tappar både sin poängbästa forward (Jonathan Lekkerimäki) och poängbästa back (Samuel Johannesson) till NHL.

Mathias Bromé har släppts till Luleå under uppmärksammade former, och Philip Holms framtid är oklar. Både Bromé och Holm hade (har) kontrakt, men Örebro har valt att ställa dem utanför sina framtidsplaner, men Holm har ingen ny klubb klar.

In till Örebro kommer Patrik Karlkvist från Oskarshamn som en av säsongens tyngsta (och dyraste) värvningar. Forwarden Patrik Puistola är den andra profilvärvningen. Han kommer från en kanonsäsong i Finland som gav honom en plats i det finska VM-laget.

Örebros värvning av David Quenneville är den främsta på backsidan. På målvaktssidan har Örebro inga nyförvärv, men uteslut inte att Stefan Liv från J-20 kan få debutera som mer än båsöppnare i en match.

Ekonomin


Örebro gjorde en vinst på 3 miljoner under förra säsongen. Omsättningen steg med 10 miljoner, och det egna kapitalet uppgick vid tidpunkten för bokslutet till 13 miljoner.

Snabbanalys


Örebro har en turbulent säsong i backspegeln. Med sparkad tränare, utbytt vd, och dyra spelare som petades. Nu får man börja på en ny kula. Laget måste överträffa förra säsongens dystra resultat - ur det sportsliga perspektivet.

På papperet är Örebros lag bra trots tunga spelarförluster. Men de spelare som värvats har potentialen att kunna ersätta dem på isen. Samtidigt som ekonomin förbättrades, och deras J-20 lag spelade SM-final.

För Örebro gäller det att finna en röd tråd, från styrelse vidare till sportchef och ner till spelartruppen. Lyckas man kan föreningen ta ett steg framåt ur ett sportsligt perspektiv, men misslyckas man kan det bli ytterligare ett förlorat år för föreningen ur ett större perspektiv.

Patrik Puistola FOTO Simon Hastegard

Puistola blickar framåt i Örebro. Foto: Simon Hastegard/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl /Bildbyrån

Snabbanalys: Växjö Lakers

Sportslig ledning


Växjö behåller tre av fyra i sin sportsliga ledning. Henrik Evertsson sitter kvar som general manager, och Jörgen Jönsson är huvudtränare. Som assisterande tränare är Fredrik Hellgren kvar, men Niclas Rahm är utbytt mot Emil Rasmussen som den andre assisterande tränaren.

Spelartruppen


Växjö har haft en låg spelaromsättning - men de spelare som lämnar är tre toppspelare. Laget förlorar Kalle Kossila, Robert Rosen och Marcus Sylvegård. Det är tre av de fyra främsta i Växjös poängliga från den förra säsongen som försvinner.

Växjö har värvat Otto Koivula och Karl Henriksson från AHL. Från Linköping kommer Sebastian Strandberg, medan Dennis Rasmussen kommer från Davos. På backen har Petter Granberg värvats från Skellefteå som en defensiv klippa. Medan målvaktssidan lämnas oförändrad.

Ekonomi


Växjös koncern backade med -0,5 miljoner under säsongen 2023/2024. Omsättningen steg från 165 till 167 miljoner, och klubbens egna kapital var 44 miljoner vid tidpunkten för bokslutet. Framförallt var det ett dyrt CHL-spel och räntor som tyngde ekonomin.

Snabbanalys


Växjö har tappat tunga pjäser - men de har samtidigt värvat profilerade spelare i en rätt och utvecklingsbar ålder. Laget ser ut få samma slagstyrka som förra säsongen. Men det kan ta tid att få igång en lagmaskin som är uppe på tidigare års höga höjder.

Robert Rosen

Robert Rosen lägger av med fyra SM-guld för Växjö /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Erik Mårtensson /Bildbyrån

Snabbanalys: Timrå IK

Sportslig ledning

I Timrå är Kimmo Kapanen fortfarande general manager, men under sig har han bytt till ett nytt ansikte i båset när Andreas "Ante" Karlsson ersätts av Olli Jokinen som huvudtränare. Olli Jokinen kommer till Timrå efter tre år som huvudtränare i finska Jukurit.

Andreas Molinder blir inte kvar i SHL-laget, men fortsätter sin tränarroll i J-20 laget. Han ersätts av Mika Hyvärinen som en av tre assisterande tränare, som även blir Lars Marklund och Morten Madsens roll till den kommande säsongen.

Spelartruppen


Timrå har haft en relativt låg spelaromsättning i jämförelse med många andra klubbar. På backsidan har man förlorat två ledande spelare i Axel Rindell och Joonas Lyytinen. På center/forwardsplats har man tappat Albin Lundin och Robin Hanzl.

In på backsidan kommer Lukas Pilö och Linus Nässen. Framåt har Timrå förstärkt sin offensiv med Oliver Kapanen (Kalpa) och Anton Lundmark (Tingsryd). Viktigast av allt för Timrå är de förlängt med Anton Lander, han har skrivit på ett nytt treårskontrakt - och fortsätter sin kaptensroll.

Ekonomin


Timrå IK gjorde ett starkt ekonomiskt år säsongen 2023/2024. De gjorde ett positivt resultat på 4,6 miljoner. Omsättningen ökade tolv procent till 124 miljoner. Det egna kapitalet uppgick till 10,7 miljoner vid tiden för bokslutet.

Snabbanalys


Timrå har byggt ett svårbedömt lag. De har haft en relativt låg spelaromsättning, men samtidigt tagit in två nya tränare som ska forma sin grupp. Backsidan ser inte lika stark ut, medan center/forwardssidan ser relativt jämbördig ut i jämförelse med förra säsongens trupp.

Timrå har en relativt liten plånbok i jämförelse med SHL:s topplag. Det gör att budgetvärvningarna måste träffa rätt. Timrå har dock kvar kedjan Filip Hållander-Anton Lander-Anton Wedin, och utöver det Jonathan Dahlen och Emil Pettersson. Så det finns utrymme för minst två riktigt starka kedjor.

Timrå skulle behöva en stark offensiv back till laget, och målvaktssidan är lite trubbig. För denna upplaga av Timrå kan det bli både fågel eller fisk under Olli Jokinens finska vingar.

Anton Wedin

Wedins kedja är intakt/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Snabbanalys: Skellefteå AIK

Sportslig ledning


Den sportsliga ledningen i Skellefteå är helt oförändrat. Erik Forssell har rollen som general manager. I båset är det återigen Robert Ohlsson som har huvudansvaret, och Pierre Johnsson som delar den assisterande rollen med Andreas Falk.

Krister Holm är även kvar i sin roll som lagets videocoach och målvaktstränare. Därmed är den guldvinnande kvintetten oförändrad.

Spelartruppen


Skellefteå har tappat Petter Granberg, Filip Sandberg och Elias Salomonsson. Denna trio spelare är det största avbräcket sett till vad de presterade på isen.

Axel-Sandin Pellikkas framtid är lite oklar eftersom han har ett NHL-kontrakt med Detroit, men sannolikt blir han kvar i SHL, enligt Folkbladet.

Skellefteå har värvat veteranen Marcus Eriksson (Södertälje) och den norska supertalangen och junioren Michael Brandsegg-Nygård (Mora) till forwardssidan.

På backsidan kommer Pontus Johansson in från Frölunda. I övrigt är det många juniorer som sniffar på en SHL-plats och kan räkna med viss speltid under SHL-säsongen.

Ekonomin


Skellefteå var framgångsrika från ett sportsligt perspektiv. Laget vann SM-guld och J-20-SM-guld. Samtidigt som damerna gick upp i SDHL.

Skellefteå gjorde trots framgången ett resultat på -4,8 miljoner. Det egna kapitalet är dock bra, med 77 miljoner inom koncernen.

Snabbanalys


Skellefteå ser lika slagkraftiga ut denna säsong - som när de vann SM-guldet för någon månad sedan.

Kärntruppen är i stort sett intakt, med många egna produkter. För kvar finns Oscar Lindberg, Jonathan Pudas och Pär Lindholm som tre av de starkaste profilerna.

Att Skellefteå ständigt har egna produkter som kommer fram, och därtill har en intakt sportslig ledning och ett guld att försvara talar för Skellefteå till kommande säsong.

Axel Sandin Pellikka FOTO Jonas Ljungdahl

Pellikka gör sannolikt en till SHL-säsong. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Snabbanalys: Rögle

Sportslig ledning


I Rögles SHL-lag återfinns tre av fyra i den sportsliga ledningen kvar på sin position från den förra säsongen. Hampus Sjöström är fortfarande general manager med huvudansvaret för att sätta ihop ett slagkraftigt SHL-lag. I båset har Roger Hansson huvudansvaret, tillsammans med Max Bohlin och den nyrekryterade Pelle Prestberg som assisterande tränare.

Spelartruppen:


Efter den förra säsongens berg-och dalbana har nästan halva truppen lämnat Rögle. Förlusten av forward/centern Simon Ryfors, Adam Tambellini och Rodrigo Abols är givetvis påtagligt kännbara för lagets offensiva styrka.

Förlusten av Adam Engström är den tyngsta på backsidan. Och på målvaktssidan försvinner Petr Kvaca och Alexander Hellnemo.

Rögle har värvat starkt under våren och sommaren. På forwardssidan kommer Leon Bristedt hem från Davos, och Jacob Peterson kommer från Nordamerika, och Oliver Eklind från Örebro. Som center kommer Josh Dickinson från MoDo.


Rögle har förstärkt backsidan med Mattias Göransson från Färjestad och Jesper Pettersson från Linköping. Medan målvaktssidan förstärkts med Arvid Holm som kommer tillbaka från Nordamerika.

Ekonomin


Rögle gjorde ett starkt ekonomiskt år säsongen 2023/2024. De slog omsättningsrekord - med 221 miljoner i omsättning. Det ekonomiska resultatet vände från -4 miljoner säsongen 2022/2023 till att bli +2 miljoner under förra säsongen.

Snabbanalys:


Rögle har byggt ett riktigt starkt lag på papperet, återigen. Truppen har alla ingredienser för att kriga om om en topplacering.

Den stora spelaromsättningen kan vara svårhanterlig för Rögle, för hur man får ihop laget. Men stärkt av förra säsongens avslutning, den goda ekonomin och starka nyförvärv borde laget kunna göra en bättre grundserie - och slå mer ur favoritläge och mindre ur underläge.

Vad Rögle behöver är en bra start, och leverans från sina ledande spelare från start till mål, till skillnad från förra säsongens uppvaknande i elfte timman.

Leon Bristedt FOTO Suvad Mrkonjic

Leon Bristedt är tillbaka i Rögle-tröjan /Foto: Suvad Mrkonjic

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Snabbanalys: MoDo

Sportslig ledning


I MoDo sitter den sportsliga ledningen kvar på sina platser. Henrik Gradin har rollen som general manager.

I båset har Mattias Karlin huvudansvaret, och han assisteras i båset även denna säsong av Jonas Holmström och Mikael Sundell. Därmed kan samma kvartett som la grunden för den förra säsongens starka prestation bygga vidare sitt team och lag.

Spelartruppen

MoDos spelartrupp har haft en stor spelaromsättning under våren och sommaren. Några av de meriterade spelarna som lämnat laget till denna säsong är Daniel Brickley, Josh Dickinson och Kristians Rubins.

Modo har värvat hem Jesper Olofsson, och värvat Lukas Jasek från Oskarshamn. Från AHL kommer dansken Alexander True och från Mora kommer den poängstarka forwarden Måns Carlsson.

Från Finland kommer tvåvägsbacken Tobias Winberg på ett tvåårskontrakt.

Ekonomin


MoDo gjorde ett jättestarkt ekonomiskt första år i SHL sedan återkomsten. Klubben redovisade på koncernivå ett resultat på +6,1 miljoner. Och de har ett eget kapital på 28,2 miljoner.

Omsättningen ökade från 126 till 171 miljoner, ökningen motsvarar ungefär värdet på vad klubben fick i sponsring via det centrala SHL-avtalet som fördelar intäkterna från tv-pengarna i ligan.

Snabbanalys:


MoDo står väl rustade inför sin andra säsong sedan återkomsten. Laget har samma sportsliga ledning som gjorde ett mycket väl utfört arbete förra året.

Spelaromsättningen har visserligen varit stor. Och tappen av Daniel Brickley och Josh Dickinson är kännbara. Men MoDo har även värvat Jesper Olofsson och Lukas Jasek på forwardsplats, och man har även Jakob Noren som en ung lovande back från egna led, som får chansen till SHL-spel.

Med en konkurrenskraftig trupp, en intakt sportslig ledning tillsammans med en god ekonomi finns inga stora orosmoln för MoDo.

Denna säsong kommer MoDo inte kunna slå i underläge. Och med en sådan klassisk klubb vill fans och ledning se framsteg snabbt. För MoDo gäller det att fortsätta jobba hårt och ödmjukt under en till tuff säsong, där kraven och förväntningarna utifrån sannolikt har ökat.

Daniel Brickley FOTO Christian Ornberg

Daniel Brickley lämnar MoDo. Foto: Christian Ornberg/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto. Christian Ornberg /Bildbyrån

Snabbanalys: Malmö Redhawks

Sportslig ledning:


Den sportsliga ledningen i Malmö är till hälften ny, och till hälften gammal. Björn Liljander sitter kvar som general manager, precis som Tomas Kollar är kvar som huvudtränare för laget denna säsong.

Björn Liljander har tillsatt Bert Robertsson och Jens Nielsen. De är två välbekanta namn med lång erfarenhet som spelare och ledare på elitnivå i Sverige. Jens Nielsen har tränat lag i allt från division 3 till SHL. Medan Robertsson har tretton säsonger som elittränare i Sverige, och tre säsonger som tränare i Schweiz.

Spelartruppen:


Malmö har bytt ut betydande delar av sitt lag från förra säsongen, som slutade på en tolfte plats i tabellen. Förlusten av Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi till Lausanne är två jätteavbräck i lagbygget. De slutade som etta respektive tvåa i lagets poängliga förra säsongen.

De främsta nyförvärven som Malmö gjort är Robin Hanzl från Timrå som center, tillsammans med Henrik Haapala och Joona Ikonen på forwardssidan.

Otto Stenberg är ett annat spännande namn på forwardssidan. Som JVM-spelare och draftad i första rundan har han redan skrivit på för St. Louis Blues, men han lånas ut till Malmö denna säsong - och det blir förhoppningsvis en bra affär för båda parter.

På backsidan har Malmö värvat Robin Salo och Lassi Thomson från AHL. Båda två har skrivit på ett tvåårskontrakt med Malmö. Och det är en finländsk duo som ska bidra till att Malmös defensiv vässas under ledning av Bert Robertsson.

Ekonomin:


Malmö har vänt från en förlust på 19 miljoner för säsongen 2022-2023 till en mycket värdefull vinst på 3 miljoner för säsongen 2023-2024. Det har möjliggjorts dels av att publiksnittet ökade, samtidigt som personalkostnaden minskade med cirka 14 miljoner, enligt Sydsvenskan.

Snabbanalys:


Malmös framtid är det svårt att sia om. De har haft en stor spelaromsättning, med tunga spelarförluster. Men de har även fått in ett par tunga nyförvärv som på papperet ska kunna prestera på ungefär samma nivå som exempelvis Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi. Svårigheten är att bygga ett lag där nästan hälften av spelarna är nya för säsongen, samtidigt som två av tre tränare i båset är nya.

Malmö bör vara nog bra för att hålla sig kvar, men mycket mer än så kommer att kräva att den sportsliga ledningen lyckas formera en fungerande grupp - som till stor del är ny. Lyckas trion Kollar, Nilesen och Robertsson ta laget till slutspelet är det fullt godkänt, för Malmö får sannolikt svårt att placera sig på tabellens övre halva.

Bert Robertsson

Bert Robertsson flyttar från Rapperswill till Malmö. Foto/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Nicklas Jönsson/Bildbyrån

Hockeyklubbarna - och kändisfansen - del tre

HV71 - Carolina Klüft


Carolina Klüft är uppvuxen i Växjö, men det är för HV71 hennes hockeyhjärta klappar. Eftersom HV71 var etablerade i SHL under hennes uppväxt, till skillnad från Växjö. Så Klüft ser man mer sannolikt på HV-läktaren än på Växjö-läktaren när det vankas derby i Småland.

Rögle - Jill Johnsson


Rögle har en stark och fin stämma i publiken, i synnerhet när Jill Johnsson tar ton. Hon var på läktaren under en av vårens finalmatcher, och har tidigare haft uppdrag kopplade till Rögle. Bland annat sjöng hon innan matchen i samband med CHL-finalen 2022 i Ängelholm.

Södertälje - Mauri Hermundsson


Södertälje har ett av sin största fan på alla sätt - i Mauri Hermundsson (Mustige Mauri). Den rödlätta medieprofilen syns frekvent på Södertäljes läktare. Och han har i närtid donerat ett belopp på 100 000 kr till sin favoritklubb - och är en dem som driver SSK-podden.

Skellefteå - Farao Groth

Den karismatiske Farao har funnit att Skellefteå är hans lag. Inte minst vilar kärleken på att Skellefteå haft sportsliga framgångar - och är en stad med snygga killar, enligt Farao flört med Skellefteåborna och dess hockeyfans.

Timrå - Magdalena Forsberg


På Timrås matcher syns ibland den forna skidskytten Magdalena Forsberg. Hon är född i Örnsköldsvik, men bor numera i närheten av Timrå, och säger att hon håller lite på både Timrå och MoDo.

Örebro - Claes Åkesson


Som hockeyjournalist har Claes Åkesson säkert svårt att fronta ett favoritlag. Men det är I Örebro Claes har sina rötter - både som hockeyspelare och person. Han snuddade på en plats i Örebros a-lag innan han slutade med hockey som 18-åring.

Bäckströms-blogg

Foto: Michel Erichsen/Bildbyrån

Hockeyklubbar och hockeyfans - kändisarnas favoritlag - del 2

Frölunda - Tobias Hysen


När Tobias Hysen inte gjorde avtryck på idrottsplanen gjorde han avtryck på hockeyläktaren. Han är ett stort fan av Frölunda. Klubben hyllade den forna IFK Göteborg spelaren med en egen hyllning i Scandinavium när han la skorna på hyllan för sex år sedan.

Leksand - Björn Skifs


Björn Skifs har sina rötter i Dalarna. Björn Skifs har som fan av Leksands IF uppträtt på evenemang kopplade till klubben, bland annat invigningen av Ejendals Arena och i Gropen när Leksands IF firade 90 år.

Linköping - Steffo Törnquist


Steffo Törnquist hymlar inte med att Linköping ligger honom närmast om hjärtat efter att ha börjat sitt liv och sin journalistiska bana i staden. "Linköping betyder enormt mycket för mig", sa han till lokaltidningen Corren för några år sedan. Det syns även på medieprofilens tweets, med färskt bildbevis.

Steffo höjer gärna glaset för Linköping
Foto: Steffos X

Luleå - Martin "E-type" Eriksson


Martin "E-type" Eriksson har rötterna uppe i Luleå, och har (eller hade) ett sommarställe utanför staden. E-type är även en hederssupporter i Luleå Hockey samt en ambassadör för staden. Oavsett hur hockeyintresserad E-type egentligen är så har han i närtid sagt att supporter-medlemskapet i Luleå är en stor ära.

MoDo - Emil Forsberg


Emil Forsberg har fotbollsrötterna i Sundsvall, men hockeyhjärtat i MoDo. Han har setts på läktaren i Hägglunds Arena, och tidigare skänkt 20 000 kr till klubben - för att få tillbaka Patrik Karlkvist till MoDo. Och när det vankades mellandagsmatch senast fanns Emil på plats för att följa sitt SHL-lag som han enligt egen utsago är "ett hardcore-fan" av.

Forsberg

Emil Forsberg jublar när MoDo gör mål (montage från TV4)

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Snabbanalys: Luleå

Sportslig ledning:


Luleå har byggt nytt i ledningen. Klubbikonen Stefan "Skuggan" Nilsson har fått lämna sitt uppdrag som general manager (GM). In på den stol han lämnat kommer Thomas Fröberg från Oskarshamn, som biträds av Ulf Engman som fortsätter i rollen som assisterande GM.

På tränarsidan är det oförändrat, med Thomas Berglund som vid sin sin sida fortfarande kommer att biträdas av trion Henrik Stridh, Antti Alamäki och Roger Kyrö.

Spelartruppen:


Luleå har värvat friskt under sin silly-season som medfört betydande förändringar i lagets sammansättning. Luleå förlorar spelare som Jack Connolly, den omstridda Juhani Tyrväinen och veteranen Niklas Olausson på forward/centerplats. Lämnar gör även power-forwarden Oscar Eklind för NHL-spel.

Luleås målvakts- och backsida är mer eller mindre helt intakt i dagsläget, bortsett från att David Rautio inte har kontrakt. På dessa positioner är det enbart Erik Gustafsson som har mer än ett år kvar på kontraktet.

Luleås nyförvärv är spännande. Forwarden Anton Levtchi dominerade i finska förstaligan förra året. Nordamerikanen och veteranen Brian O'Neill ansluter från Zug, och Mathias Bromé från Örebro. Det är en trio spelare som kostar en hel del - och får leva med en hög kravbild att leverera från start till mål under säsongen.

Ekonomin:


Luleå Hockey backade 2,9 miljoner, vilket i positiv bemärkelse understiger det budgeterade resultatet. Klubbens omsättning sjönk något till följd av minskade intäkter från NHL-pengar och CHL-pengar.

Luleås egna kapital uppgår till 38 miljoner kronor, och de har en kassa på 72 miljoner kronor. Att klubben hade 99,8 % fullbelagt på sina hemmamatcher gjorde att SHL-intäkterna överskred budgeten.

Snabbanalys:


Luleå bygger nytt och gör en storsatsning inför den kommande säsong. Klubben har framförallt gjort en stor renovering av forwardssidan, vilket krävs för att målen inte ska hänga på Linus Omarks dagsform.

Om nyförvärven faller väl ut har Luleå något riktigt spännande på gång, frågetecknet är väl om Luleås tränarstab lyckats anpassa sina offensiva nyförvärv till sitt fungerande system över fyra kedjor.

Luleå bygger trots allt med ett nytänk och flera starka nyförvärv, tillsammans med ett ekonomiskt solid grund att stå på. Och har därtill ett urstarkt publikstöd - det gör Luleås framtid spännande att följa redan till kommande säsong

Coop Norrbotten Arena2022

Coop Arena - nästan alltid utsåld /Foto: Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Hockeyklubbar och hockeyfans - kändisarnas favoritlag

AIK - Agneta Sjödin


När Agneta Sjödin inte håller fångar på fortet i Frankrike så besöker hon gärna Hovet. Där hon följer AIK:s hemmamatcher. Hon har återkommande visat sitt stöd för laget, och har tidigare sagt "Att se Hovet på AIK är det bästa jag vet", och fungerat som konferencier i olika sammanhang för klubben.

Björklöven - Lisa Miskovsky


Lisa Miskovsky klär sig gärna i Björklövens färger, eftersom hon har rötterna i Umeå. Förutom att vara artist och en före detta stjärna på snowboard har Frida spelat i Björklövens damlag, och är fortfarande ett stort Löven-fan.

Brynäs - Rolf Lassgård


De kvällar Rolf Lassgård inte står på scen eller vid en filminspelning kan han synas på läktaren i Gävle. Han är ett stor fan av Brynäs sedan en lång tid tillbaka. Och han har i en intervju från tidigare i år berättat om sin stora passion för Brynäs för Radiosporten.

Djurgården - Daniel Ståhl


Diskuskastaren Daniel Ståhl är ett stort fan av Djurgården i både fotboll och ishockey, han har själv spelat ishockey med bland annat Mikael Zibanejad. Daniel bytte puck mot diskus i tonåren, och titt som tätt kan man se Ståhl på hemmaläktaren, eller figurera i media iförd en tröja med Djurgårds emblem.

Färjestad - Stefan Holm


Stefan Holm är värmlänning ut i fingerspetsarna. Det yttrar sig i ett stort stöd för Färjestad. Att Färjestads-veteranen Per Åslund tilldelades Stefan Holms stipendium år 2022 kändes nog extra gott för Stefan Holm.

BB240531 JN092

Stefan Holm håller på Färjestad - och prisar Per Åslund /Foto: Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Snabbanalys: Linköping HC

Sportslig ledning:


Den sportsliga ledningen i Linköping fortsätter med samma formering som förra säsongen. Huvudtränare Klas Östman har haft huvudansvaret för Linköping de tre senaste säsongerna. Vid sin sida har han Pär Arlbrandt och Jeff Jakobs, som även fanns i båset under den förra säsongen.

General manager är fortfarande Peter Jakobsson, som går mot sin tredje säsong i rollen som ansvarig för att bygga ihop Linköpings SHL-trupp och deras tränarstab. Därmed kan Linköping dra nytta av att den sportsliga ledningen är intakt och kan svetsa sig samman ytterligare.

Spelartruppen:


Linköping har drabbats av ett antal tunga spelarförluster som sätter sina spår i lagbygget. Framförallt förlusten av Marcus Högberg till NHL är ett dråpslag för Linköping. Sett till vad han betydde för laget de tre senaste säsongerna är han närmast oersättlig. Laget förlorar även Jesper Pettersson och John Nyberg på backsidan, och Sebastian Strandberg på forwardssidan.

Något mer spel i Linköping blir det inte heller för Jonas Junland som i april meddelade att han pensionerar sig från sin hockeykarriär, med hänsyn till de återkommande skadebekymren. Han spelade inte förra säsongen, men det är trots allt även ett stort informellt ledarskap som han lämnar efter sig.

Linköping har värvat värvat forwarden Nick Shore från HV71, backen Rasmus Rissanen från Örebro. Från Tappara ansluter den finska målvakten Christian Heljanko på ett tvåårskontrakt.

Ekonomin:


För Linköping hockey som koncern blev det även ett gott ekonomiskt resultat förra säsongen. Laget gjorde en vinst på cirka 5,5 miljoner.

Carl-Johan Stålhammar, VD/Klubbdirektör Linköping Hockey Club menar att det är ett steg i rätt riktning. Klubben har jobbat hårt på att skala bort onödiga kostnader och lån som tidigare tyngt ekonomin. Vilket resulterade i att externa kostnader minskade drastiskt samtidigt som omsättningen ökade.

Snabbanalys:


Linköping har en intakt sportslig ledning - och ett gott ekonomiskt resultat, därmed finns det ingen anledning att ha lägre förväntningar inför denna säsong.

Orosmolnet är förstås hur väl Marcus Högberg kan ersättas. Den nya målvakten målvakten Christian Heljanko är meriterad, men (ännu) inte på den nivå Marcus är och betydde för laget.

Att Linköping redan i mars månad förlängde med Ty Rattie var givetvis oerhört viktigt, därmed känns Linköping som ett lag som kan bygga vidare och stärka sin position om de utnyttjar sina ekonomiska muskler och fördelen av en relativt intakt spelarstomme.

Lhcpublikrekord

Ökade publikintäkter gav klirr i kassan för Linköping

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Snabbanalys: Leksands IF

Sportslig ledning


Leksands sportsliga ledning har inte förändrats sedan den förra säsongen tog slut i kvartsfinalen. Charles Berglund, Mikael Karlberg och David Printz blir kvar i båset. Och general manager i Leksand är fortfarande Thomas Johansson.

Tränaren Björn Hellkvist fick följa merparten av förra säsongen från läktaren på grund av sina sjukdomsbesvär. Han hade ett år kvar på kontraktet. Den kommande säsongen hyrs Björn ut till Björklöven i samförstånd med Leksands IF.

Att den sportsliga ledningen (i praktiken) blir kvar ger Leksand möjligheten att bygga vidare på det som fungerade bra förra året, då Leksand blev femma i tabellen och pressade Frölunda till en sjunde avgörande match i kvartsfinalen som de förlorade på övertid.

Spelartruppen


Leksands spelaromsättning är inte så stor. Men de har mycket kännbara spelarförluster till kommande säsong. Tre spelare som lämnar laget spelade i Tre Kronor under förra säsongen.

Förra årets succémålvakt Filip Larsson har skrivit på ett tvåårskontrakt med Pittsburgh Penguins. Det är ett jätteavbräck sett till hur hög klass han höll förra säsongen. Det andra stora avbräcket är Anton Lindholm som lämnar Leksand för spel i SC Bern. Den tredje spelaren som lämnar Leksand är Olle Alsing, som lämnar klubben för spel i HV71.

Leksand har värvat två finländska backar, in kommer Joonas Lyytinen och Axel Rindell, i luckorna som Lindholm och Alsing lämnat efter sig. Leksand har även förnyat kontraktet med backen Matt Caito som spelat i klubben i fyra år och i april skrev han på för fyra ny år.

Ekonomi


Leksands koncern plussade 2,3 miljon förra säsongen. Men de redovisade en sjunkande omsättning i jämförelse med förgående räkenskapsår. Det egna kapitalet är 32 miljoner, men klubben konstaterar att intäkterna minskade och kostnader ökade, samtidigt som medlemsantalet minskat, vilket förstås är oroande ur ett längre perspektiv.

Snabbanalys


Leksand förlorat flera meriterade spelare, men även fyllt på med meriterade spelare. Och har därtill samma sportsliga ledning som avslutade förra säsongen, och en relativt god ekonomi, sett till resultat och Leksands egna kapital.

Kan de nya spelarna fylla de tomrum som skapats efter spelare som Anton Lindholm och Filip Larsson har Leksand alla möjligheter till att återigen hamna på den övre halvan i tabellen.

Det möjliga orosmolnet kan vara hur väl årets målvaktspar står sig i jämförelse med förra årets målvaktspar. Mycket av fjolårets framgångar vilade på Filip Larssons fenomenala målvaktsspel. I övrigt ser Leksand ut att kunna ta vid där förra årets säsong slutade snöpligt.

Anton Lindholm FOTO Daniel Eriksson

Förlusten av Lindholm är kännbar. Foto: Daniel Lindholm/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Snabbanalys: HV71

Sportslig ledning


I den sportsliga ledningen har HV71 gjort stora förändringar. In i laget kliver Chris Abbot i rollen som general manager istället för Kent "Nubben" Norberg. Abbot har skrivit på ett treårskontrakt med HV71, som är den klubb han var lagkapten för och vann SM-guld med under sin sista SHL-säsong.

Varken Johan Lindbom och Per Gustafsson blir kvar i sin tränarroll. De har ersatts av Anton Blomqvist respektive Fredrik Stillman. Stillman och Blomqvist har tidigare jobbat ihop i AIK. Att få jobba ihop med Fredrik Stillman som sin assisterande tränare var ett av kraven Anton ställde på HV71 för att han skulle ta jobbet som ny huvudtränare.

Johan Davidsson blir kvar i rollen som assisterande tränare och är därmed den enda kvar ur den sportsliga ledningen för laget som den såg ut när förra säsongen tog slut.


Spelartruppen


HV71 har haft en relativt stor spelaromsättning efter sin säsong som slutade lyckligt i sista stund. På center-/forwardssidan lämnar Simon Önerud, Fredrik Forsberg och Nick Shore. På backsidan lämnar Bobby Nardella och på målvaktssidan blir inte Joni Ortio kvar i laget.

Supertalangen Oscar Fisker Mølgaard har skrivit på ett treårskontrakt för Seattle Kraken, men han säger samtidigt till Jönköpingsposten att han skulle må bra av ett år till i HV71. Om han blir kvar i HV71 skulle det betyda mycket för lagets offensiv.

In i laget kommer backarna Oscar Engsund, Olle Alsing och John Nyberg. På forwardssidan kommer William Nilsson Ignberg in från AIK.

Längst bak får HV71 tillbaka Hugo Alnefelt i målet från spel i Nordamerika. Fler spetsvärvningar, sannolikt på forwardssidan, väntas tillkomma innan Chris Abbot är klar med sitt lagbygge.

Ekonomi


Klubben satte nytt omsättningsrekord med intäkter överstigande 190 miljoner. Resultatet för koncernen i sin helhet för säsongen 2023/2024 uppgick till +1,5 miljon kronor. På koncernivå redovisade klubben ett eget kapital på 57 miljoner, ekonomin är därmed god för den förening laget tillhör.

Snabbanalys


HV71 gör en omfattande reformering av både lagledning och spelartrupp. Det blir en spännande satsning, och det är ett nödvändigt ont sett till hur laget presterade förra säsongen.

Att huvudtränaren Anton Blomqvist kommer utifrån, utan sportslig historik i klubben kan nog göra HV71 gott. Särskilt som han får med sig Fredrik Stillman, duon behöver därmed ingen startsträcka på det personliga planet.

Nyförvärven på målvakts- och backsidan gör att laget ser starkare ut defensivt än tidigare. Kan den delvis nya tränarstaben i samspel med GM Chris Abbot sprida ett lugn och trygghet i organisationen borde laget vara bra nog för att undvika kvalspelet.

HV71 slagstyrka kommer att hänga på hur väl Abbot lyckas med att hitta ett eller två spetsiga nyförvärv, framförallt på forwardssidan - och det är aldrig en lätt uppgift.

Hugo Alnefelt FOTO Jesper Zerman

Hugo Alnefelt är tillbaka i HV71. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

5 SHL-veteraner som lägger skridskorna på hyllan

1. Robert Rosen - 597 SHL-matcher

Robert Rosens karriär är över efter 12 säsonger och totalt 597 matcher i SHL/Elitserien. På dessa matcher gjorde han 431 poäng. Han har under sin tid i högsta ligan representerat MoDo och AIK, men framförallt Växjö som han spelade i under femton säsonger.

På meritlistan finns fyra seriesegrar och SM-guld med Växjö. Robert har även en seger i Elitseriens poängliga från säsongen 2011-2012, då gjorde han 60 poäng på 55 matcher. Utöver klubblagsmeriterna har han spelat i Tre Kronor under sex års tid, inklusive VM 2016.

***

2. Jack Connolly - 545 SHL-matcher

Jack Connolly har spelat 12 säsonger i SHL, och totalt 545 matcher. Spel har det blivit i Färjestad, Rögle och Leksand följt av sex raka säsonger i Luleå. Connolly hade kontrakt även över nästa säsong, men han valde att bryta det i förtid för att flytta hem till familjen i USA.

***

3. Nicklas Olausson - 482 SHL-matcher

Nicklas Olausson lägger av med 482 SHL-matcher bagaget, fördelat på tretton år i SHL/Elitserien. På dessa säsonger blev det 297 poäng. Olausson vann aldrig SM-guld. Med Luleå har han dock två SM-silver — och ett European Trophy-guld från säsongen 2012-2013.

Olausson har även hunnit med att spela proffshockey i Schweiz, Österrike och Finland under sina drygt tjugo år som professionell hockeyspelare.

***

4. Mikael Wikstrand - 270 SHL-matcher

Mikael Wikstrand kan blicka tillbaka på en fin karriär. Han spelat SHL med Frölunda och Färjestad under totalt sju säsonger som aktiv. Men de två senaste säsongerna har han inte kunnat spelat SHL-ishockey på grund av av skadebesvär.

Under karriären hann Wikstrand med att vinna såväl SM som VM-guld, och spela två år i KHL. Dessutom har har spelat en säsong som lagkapten i Färjestad säsongen 2018-2019.

***


5. Erlend Lesund - 259 SHL-matcher

Erlend Lesund väljer att avsluta karriären endast 29 år gammal. Totalt blev det sju säsonger i SHL. Han spelade två SHL-säsonger i Mora och sedan fem i Rögle.

Lesund blir dock kvar i hockeyns värld och kliver direkt in som utvecklingsansvarig för Rögles akademi- och juniorsida. Rögle får därmed behålla en person med mycket värdefull rutin från både svensk och norsk elitishockey.

Erlend Lesund

Erlend Lesunds spelarkarriär är över /Foto. Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

10 SHL-återvändare att hålla ögonen på - del två

Sportbloggare har tittat på återvändarna till SHL, och vi har funnit tio extra intressanta spelare.

Se plats 1-5

--------

6. Leon Bristedt

(Davos Rögle)

Leon Bristedt har gjort sig ett etablerat namn i Rögle, efter ett utlandsäventyr i Schweiz står det nu klart att Leon återvänder till SHL. Han har skrivit på ett femårskontrakt med Rögle som han tidigare spelat i SHL med.

Det fanns givetvis fler klubbar med i jakten på Leons signatur, men nu vann Rögle dragkampen om en stark offensiv pjäs. Chansen att vinna guld i kombination med familjens trivsel avgjorde att Leon på nytt väljer att spela för Rögle, enligt klubbens egna media.

***

7. Dennis Rasmussen

(Davos Växjö)

Dennis Rasmussen vann SM-guld med Växjö 2018, och har sedan dess haft ett utlandsäventyr som tagit honom både till Ryssland och Schweiz. Nu återvänder han för spel i Växjö över de tre kommande säsongerna.

I Dennis Rasmussen får Växjö en storväxt center som kommer från fina säsonger i Davos, och det är även en spelare som representerat Tre Kronor de senaste två säsongerna. Det blir en god förstärkning för Växjö som får en stark centersida.

***

8. Calle Själin

(Charlotte Checkers Rögle)

Calle Själin lämnade SHL efter några säsongers spel med Leksand. I Nordamerika har det bara blivit spel i AHL för Själin. Nu väljer Calle att vända hem för spel i Sverige de kommande två säsongerna.

Det blir ingen återkomst till Dalarna. Istället blir det Rögle som Calle kommer att spela SHL-hockey med. Han är bara 24 år gammal, så Rögle kan mycket väl utveckla denna spelare som Rögles sportchef Hampus Sjöström beskriver som en ”stabil bricka i vårt lagbygge”.

***

9. Robin Salo

(New York Islanders Malmö)

Robin Salo gjorde succé i Örebro säsongen 2020–2021, med 30 poäng på 51 matcher. Det blev en brygga till spel i växelvis spel i NHL/AHL, med New York Islanders och deras farmarlag under tre säsonger. Salo återvänder nu till SHL och det blir Malmö som de kommande två åren kommer att få se honom spela i klubben.

Malmös sportchef Björn Liljander är förstås nöjd, och har beskrivit värvningen av Robin Salo som att Malmö får in en klassback till laget.

***

10. Hugo Alnefelt

(Syracuse Crunch HV71)

Hugo Alnefelt tog sig genom alla juniorled I HV71 och ända upp till SHL-laget där han debuterade i tidig ålder. Han gjorde två säsonger i SHL som junior, men sedan provade han lyckan Tampa Bay Lightning som hade draftat honom.

I Nordamerika blev det bara en NHL match för Hugo, resten av tiden spelade han i AHL bortsett från att det även blev två matcher i ECHL. Och just nu blir det inte mer spel i Nordamerika för Hugo som vänder hem till HV71 med ett treårskontrakt.

Hugo Alnefelt FOTO Jesper Zerman

HV71 återförenas med Hugo Alnefelt (Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Gary A. Vasques/Bildbyrån

10 SHL-återvändare att hålla ögonen på - del ett

SHL-klubbarna jobbar hårt för att knyta till sig spelare som spelat i ligan tidigare. Vissa spelare återvänder efter många år i Nordamerika, andra efter spel i andra europeiska ligor, och andra efter spel i Hockeyallsvenskan.

Sportbloggare har tittat på återvändarna till SHL, och vi har funnit tio extra intressanta spelare.

-----------

1. Jakob Silfverberg

(Anaheim ⇨ Brynäs)

Jakob återvänder till Brynäs efter mer än ett decennium borta i Nordamerika. Timingen är perfekt för båda parter, Jakob är med sina meriter och sitt kompletta register en spelare som sticker ut i mängden av SHL-återvändare.

Ingen i Gävle (eller Skellefteå) har glömt hur han närmast på egen hand såg till att Brynäs vann SM-guld 2012. Nu återvänder han med nästan 900 NHL-matcher i bagaget, slutspelet inräknat och blir oerhört spännande att följa i Brynäs.

Möjligtvis är han inte längre samma hyperoffensiva spelartyp som när han lämnade SHL som svensk mästare. Men Jakob kommer trots det att vara oumbärlig i allt han gör på och utanför isen i Brynäs.

Att han utsågs till kapten i VM 2023, och till assisterande kapten i NHL förra säsongen vittnar om den respekt Jakobs namn bär med sig då som nu.

***

2. Jesper Olofsson

(EHC Biel-Bienne MoDo)

Jesper Olofsson återvänder till sin moderklubb MoDo. Trots att han är egen produkt i grunden har han bara spelat sju matcher för MoDo i högsta serien. Sedan dess har det gått lite upp och ner för Jesper, som nu återvänder hem efter spel under fyra års tid i Schweiz.

Poängmässigt är det svårt att sia om Jespers säsong, men han är en naturlig målskytt när spelet stämmer, och trots allt har han fått chansen i landslaget under de tre senaste säsongerna.

Förhoppningsvis kan tryggheten att vara tillbaka i moderklubben MoDo bli grunden till ett nytt och bra kapitel i hans fortsatta hockeykarriär.

***

3. Oskar Lindblom

(San Jose Sharks Brynäs)

Oskar Lindblom är Brynäs andra stora fjäder i hatten på värvningsfronten. Han slog igenom som en junior i Brynäs, och återvänder som en medelålders spelare som levt ut sin NHL-dröm i sju säsonger.

Att Oskar Lindbom skrivit på ett 2+3 årigt avtal med Brynäs visar på en vilja hos båda parter att bli en del av varandras framtid för lång tid framöver. Det ska Brynäs vara mycket glada för, Oskar är högt respekterad för sitt agerande på och utanför isen.

***

4. Karl Henriksson

(Hartford Wolf Pack Växjö)

Karl Henriksson slog igenom tidigt som en bärande spelare i juniorlandslag och klubblag. Efter två SHL-säsonger som ordinarie i Frölunda skrev han på för New York Rangers efter säsongen 2020-2021.

I New York Rangers blev det inget NHL-spel. Istället blev det 134-AHL matcher över två säsonger, där han gjorde 40 poäng. Nu återvänder den spelskickliga centern till SHL för spel i Växjö, med ett treårigt avtal.

***

5. Christian Djoos

(Lausanne Brynäs)

Christian Djoos återvänder även han till moderklubben Brynäs som den tredje stora fjädern i hatten av värvningar. Han kommer hem efter sex säsonger i Nordamerika följt av tre säsonger i Schweiz. Han vann Stanley Cup 2018, och vann dessutom mästerskapet i Schweiz med Zug säsongen 2021-2022.

Utan tvekan kan Djoos förväntas vara en toppback i SHL under kommande säsong. Hans kontrakt med Brynäs sträcker sig över fem säsonger.

BB180811 SH015

Djoos vann Stanley Cup säsongen 2017-2018. Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto. Petter Arvidsson /Bildbyrån

Lägeskollen: Färjestad

Sportslig ledning:


Tre fjärdedelar av den sportsliga ledningen är intakt hos Färjestad. Rickard Wallin är kvar i rollen som general manager, Tomas Mitell och och Thomas Rhodin är kvar i sina tränarroller.

Den förändring som skett i ledarstaben är att Pelle Prestberg fick lämna den assisterande tränarrollen, trots att han hade kvar ett år på kontraktet. Han kommer till den kommande säsongen att ersättas av Johan Hedberg, som tar en roll som assisterande tränare med ett kontrakt som är skrivet över ett år.

Truppen:


Färjestads trupp har präglats av en relativt stor spelaromsättning sedan lagets säsong slutade med platt fall i kvartsfinalen. Lämnar laget gör flertalet rutinerade namn som spelat i Färjestad under många år, som Victor Ejdsell, Marcus Nilsson och Mikael Wikstrand.

Färjestad får dock behålla David Tomasek, vilket betyder mycket för lagets offensiva spetskvalitéer. De har även värvat Viktor Lodin, och kvar finns både Linus Johansson och Joakim Nygård som två betydelsefulla spelare. Därmed finns både lite nytt och gammalt som Färjestad kan bygga sitt lag på offensivt. Och inte minst blir lagets backsida starkare av att de behåller sin backlippa Joel Nyström en säsong till som utlånad av Carolina Hurricanes.

Ekonomin:


Seriesegrarna från 2023-2024 presenterade en vinst på nästan 11 miljoner kronor under det förra räkenskapsåret. Ett otroligt starkt resultat, trots att de blev utslagna ur SM-slutspelet långt mycket tidigare än vad någon räknat med. Färjestads framtid ser därför fortsatt mycket ljus ut.

Klubben har ett mycket stort eget kapital, cirka 159 miljoner. Det gör att de kan utveckla sin verksamhet på alla plan och befästa sin maktposition i svensk ishockey.

Snabbanalys:


Färjestads lag ser intressant ut, med många nyförvärv och många tappade spelare. Flera av spelarna som lämnat har stark anknytning till klubben, hur mycket det kommer att påverka laget och gruppens dynamik till denna säsong återstår att se. Men räkna med att ett starkt lag uppbackat av en ekonomiskt stark klubb kommer att utkräva sin revansch från fjolårets slutspel som inte alls slutade som de tänkt sig. .



Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Lägeskollen: Frölunda

Sportslig ledning


Frölunda sitter på en intakt sportslig ledning. Samma ledare i båset, samma kapten på isen, och samma sportchef. Roger Rönnberg har ett utgående kontrakt och kommer att göra sitt yttersta för att det ska bli en framgångsrik sista säsong, nästa säsong kommer han att träna Fribourg - Gotteron i Schweiz. Så den sportsliga ledningen i Frölunda är fortsatt mycket stark - och den utgör en bärande pelare för laget att stå på.

Spelartruppen

Frölunda har tappat tunga namn, inte minst Jere Innala och Malte Strömwall. Det är två spelare som inte ersätts i en handvändning. Så Frölunda har fortfarande en eller två stora luckor att fylla - annars ser truppen något svagare ut på papperet än den som avslutade den förra säsongen.

Styrkan i truppen är spetsspelarna Lars Johansson, Henrik Tömmernes och Max Friberg, som är en trio SHL-toppspelare varje lag skulle ta emot med öppna armar, och de väntas bära Frölunda även nästa säsong. Svagheten är som sagt att man (just nu) saknar en offensiv playmaker/skarpskytt i samma kaliber som Strömwall och Innala.

Ekonomi:


Frölunda redovisade ett resultatet för säsongen 23/24 -på +7,8 miljoner kronor för hela koncernen. Det visar att Frölunda är en av de populäraste, om inte den populäraste SHL-klubben - och ett av Sveriges starkaste idrottsliga varumärken. Det gör att Frölunda har eget (och ökande) kapital att bygga en dyr trupp som en av SHL:s mest välmående klubbar ekonomiskt sett.

Snabbanalys:

Frölunda har en stark grund att stå på, såväl ekonomiskt, sportligt som sett till vilka spelare som har kontrakt. Vad som saknas är ett eller två offensiva toppnamn som kan utgöra skillnaden mellan kvartsfinal och SM-guld, så små marginaler är det i SHL. Men lita på att Roger Rönnberg kommer att driva laget till att tävla från första till sista sekund av sin sista säsong.


Frolundafans Michael Erichsen

Frölunda är omåttligt populära Foto: Michael Erichsen /Bildbyrån