Bäckströms-blogg
  • Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

En udda fågels farväl

I veckan meddelade Johan Forsberg att han lägger upp skridskorna på hyllan och avslutar spelarkarriären. Johan började sin spela hockey i Munksund. Sen blev det spel i Piteå hockeys juniorer och A-lag. På det följde spel i allsvenskan med Malmö och Björklöven, spel i SHL med Skellefteå och Luleå, och avslutningsvis spel i allsvenskan med Modo under föregående säsong. Forsberg skriver själv känslosamt om beslutet på sociala medier:

"Att nå slutet är inte att avsluta och kanske kommer jag alltid att vara hockeyspelare. Förmodligen är det så. Men nu har det blivit dags att lägga skridskorna på hyllan. Det blir ingen nästa säsong. Idrotten har gett mig några av mitt livs bästa och sämsta stunder. Jag kommer aldrig få någon tröja upphissad i taket men jag har fått något som för mig är värt mycket mer, vänner för livet. Jag vill passa på att tacka varenda en som har hjälpt mig och varit med på den här resan. Alla som har funnits kring lag jag har spelat i och lag jag har spelat mot"

En krokig väg till toppen

Johan Forsberg har tagit en väg till elithockeyn som få andra gör – och är samtidigt en inspiration för andra att ta efter när vägen till toppen upplevs lång och krokig. Han har aldrig spelat TV-pucken, spelat i ett ungdomslandslag, gått något nationellt hockeygymnasium. Eller gjort juniorlandskamper och än mindre spelat med Tre kronor. Ganska unikt – men väl ett bevis på att det alltid finns mer en väg till att nå toppen, och att hårt jobb kan ta dig lång, om inte längre, även om du som junior inte tillhör den mest talangfulla skaran av spelare i din åldersgrupp eller juniorlag.

Två "förbjudna" klubbyten

Johan kom som junior upp i Piteås a-lag och fick drillas under ledning av Freddy Lindfors och Lasse Johannsson. Och den senare tog sedan Johan till Skellefteå, trots en lite frostig start på deras relation. Johan beskriver i Jonas Fahlmans bok ”Skellefteå AIK – resan till guldet” hur Lasse kommenterade Johans udda skridskoåkning när han stod med en mikrofon och övervakade träningarna med a-laget. Men Johan knöt näven i fickan och fortsatte sitt hockeyspelande – från division ett i Piteå till allsvenska med Malmö. Där fick han vara med om att spela upp Malmö till högsta serien. Sen blev det några säsonger i Björklöven innan han fick vara med på Skellefteås resa till sm-guldet. Och sen blev han en nyckelspelare i SHL för Luleå. Och sista säsongen blev i ett Modo som han mycket väl kunde ha fått spela upp i SHL om säsongen inte avbrutits i förtid. Hockeyresan tog honom från Norrbotten till Skåne och varade i arton år, och det blev totalt 735 grundseriematcher i allsvenskan och SHL. Och det är ganska unikt att Johan gjort två ”förbjudna flyttar” – från Löven till Skellefteå. Och från Skellefteå till Luleå utan någon märkbar negativ publicitet – något som förtäljer mycket om den respekt Forsberg haft med sig, båda på och utanför isen.

Ett fysfenomen och en udda fågel

Johan har inte bara stuckit ut på isen med sin aviga skridskoåkning och fina målsinne, och en arbetskapacitet som få. ”Foppa” har själv aviserat att han kommer att satsa långdistanslöpning efter karriären. Men han är en minst lika stor profil utanför isen och lite av en udda fågel i hockeyvärlden. Han är en spelare som läste Torgny Lindgren – studerar psykologi, engagerar sig i jämställdhetsfrågor. En spelare som uttrycker sina personliga åsikter i stort och smått på Twitter där han har 26,700 följare. Och han säger sig självt vara genuint ointresserad av hockey närt han själv inte spelar. Men när han väl varit i hockeybubblan har Johan har varit en uppskattad lagkamrat, och en nyttig spelare som varit laglojal. Men nu är hockeyresan slut – och den udda hockeyfågeln är redo att pröva sina vingar utanför hockeyvärlden med en framgångsrik karriär bakom sig.

Johan Forsberg

Karriären är över - med CHL guld med Luleå på meritlistan

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

SHL:s bästa 2020/2021 - position för position

SHL – säsongen är (förhoppningsvis) bara tre månader bort, men silly-season säsongen befinner sig i sin högsäsong. Många profiler har lämnat ligan, några är utan kontrakt, och några spelare har återkommit till ligan. Och fler profiler kan säkert komma in under senare delen av sommaren när NHL antingen spelat klart eller fått stryka resterande del av säsongen. Men som dagsläget ser ut för samtliga SHL-lag är nu är dessa spelare topp fem på varje given position ur min synvinkel.

Målvakter

1, Jonas Enroth

2, Gustav Lindvall

3, Oscar Alsenfelt

4, Jonas Gunnarsson

5, Niklas Rubin

Det är inget snack om saken att Örebro gjort den kanske namnkunnigaste värvningen i klubbens historia i Jhonas Enroth. Även om Enroths förra säsongen inte var de bästa i karriären. Men även om han sannolikt är på sista tredjedelen av karriären är det en målvakt med rutin från NHL och KHL, och som vunnit VM-guld och OS-silver med Tre kronor. Örebro verkar ha djupa fickor för spelarlöner och med Enroth i form är det en möjlig guldkandidat. En bra målvakt är halva laget – det kan mycket väl visa sig bli sant för Örebro med en sådan välmeriterad målvakt.

Backar

1, Erik Gustafsson

2, Johannes Kinvall

3, Jonas Junland

4, Arvid Lundberg

5, Marcus Högström

Alla som sett Luleå hockey spela sista två åren vet vad Erik Gustafsson betyder – han spelar över 20 minut per match. Han matchas offensivt – defensivt, och bidrar med ett stort ledarskap ute på och utanför isen. Han är hjärtat i Luleå – och kommer att komma med en revanschlust för den säsongen som gick där han som kapten mycket väl kunnat ge Luleå sitt andra Sm-guld. Erik är också en profil som vågar säga vad han tycker i med och motgång och det är ingen slump att Nils Lundqvist utvecklats till en toppback i samspel med Gustafsson under säsongen som gick.

Forwards

1, Linus Klasen

2, Anton Rödin

3, Joakim Lindström

4, Broc Little

5, Oscar Möller

En offensiv artist är tillbaka på svensk is och tillbaka i Luleå. Linus Klasen är trollgubben som har vänt hem efter några år i Schweiz. Men det är fortfarande en europeisk toppspelare som snittar en poäng/match och som var lyckosam i Luleå under sin senaste sejour där. Förväntningarna kommer såklart att vara skyhöga på Klasen, med Klasen i laget får Luleå välbehövlig spetskompetens och en spelare som kan sticka ut och bryta ramarna lite grann i ett Luleå som haft en grym bredd i laget – men som kanske saknat den sista offensiva pusselbiten sista två säsongerna. klasen kanske inte den mest kompletta tvåvägs forwarden, men tills motsatsen blir bevisad blir han etta på listan.

Linus Klasen

Klasen - blir den offensiva spetskompetensa Luleå saknat!

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Best of: Skellefteås 90-talister

Med 90-talisternas inträde i Skellefteå AIK:s a-lag förändrades organisationen i grunden. Helt plötsligt kommer det upp ett pärlband av spelare som via juniorlaget utbildats till elitspelare. Alla försedda med det som krävs för att utvecklas till fullfjädrad spelare på SHL-nivå. Spelarna hade sen en tidig ålder tränat mycket och tränat rätt - och med en målmedenhet till att kunna slussas vidare till elithockey på seniornivå och knacka på dörren till a-laget. Och många namnkunniga tränare har hjälpt spelarna på vägen. Lasse Johansson, Stefan Klockare, Jan Erixon, Lasse Marklund - för att nämna några av de mest framträdande. Resultatet vi ser idag är att sju spelare i dagens a-lag är spelare som är födda på nittiotalet och som utbildats i juniorlaget. Spelare som direkt eller via omvägar tagit språnget till SHL-spel i Skellefteå AIK. Och då finns betydligt fler i samma generation som inte spelar i Skellefteå utan för en annan SHL- förening eller återfinns i lag i NHL, KHL eller AHL.

För att få perspektiv på den "gyllene generationen" har jag satt ihop ett drömuppställning av de bästa spelarna som passerat genom Skellefteås juniorled och som antingen spelar eller har spelat i SHL-hockey i föreningen. Spelare som värvats utifrån utan en bakgrund i Skellefteå juniororganisation (ex. John Klingberg) har inte medräknats.

Keeper: Gustav Lindvall - (Stefan Steen)

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

1: st line:

Adam Larsson - Marcus Pettersson

Viktor Arvidsson - Oscar Lindberg - Melker Karlsson

......……...………..................……...…………......…...…...…………………...

2:nd line

David Rundblad - Arvid Lundberg

Petter Emanuelsson - Lucas Wallmark - Adam Pettersson

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

3rd: line

Jonathan Pudas - Nicklas Burström

Pär Lindholm - Oscar Sundqvist - Joel Mustonen

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

4: line

Sebastian Aho

Sebastian Ohlsson - Linus Lindström - Andreas Wingerli

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

Healthy scratch: Tim Erixon - Axel Holmström - Tim Söderlund

Head coach: Jan Erixon

Assistant coach : Stefan Klockare

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

Summa summarum blir det en slagkraftig uppställning (på papperet åtminstone) av spelare som är födda på nittiotalet som kan knytas till Skellefteå. Flerfaldiga svenska mästare, Stanley cup mästare och spelare som är ordinarie i NHL. Sen finns flera ordinarie SHL-spelare eller Allsvenska spelare som inte platsar i denna uppställning. Spelare som varit en del av Skellefteås organisation som Johan Alm, Martin Lundberg och Filip Berglund som alla har skrivit NHL-kontrakt men återfinns i andra klubbar. Frågan är om det någonsin kommer att komma fram så många färdiga talanger av spelare födda samma decennium från en och samma förening.


Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Poängkung i J-20-vad hände sen ?

Jonatan Berggren

Jonatan Beggren dominerade i J-20. Kommer han att få ett genombrott i SHL nästa säsong?

Att vara poängkung i ett J-20 lag i en allsvensk klubb eller en SHL-klubb är en visserligen en fin merit, men ingen given språngbräda till en lång och framgångsrik seniorkarriär. Idag är kopplingen mellan J-20 lag och A-lag självklar. Men historiskt sett har kopplingen mellan J-20 laget och A-laget inte alltid varit så stark som den är nu. För som föreningen utvecklats är det är mer regel än undantag att en eller flera spelare från J-20 även får speltid i A-laget under säsongen. Och det är i regel en eller två från J-20 varje år som föreningen väljer att erbjuda någon form av kontrakt. AIK:s målsättning är att hälften av spelarna i a-laget ska vara en egen produkt.

Skellefteå J-20 har sedan säsongen 2004/2005 varit bofasta i den högsta serien Superelit, och vissa av åren har dom tagit sig till fortsättningsserien. Det har inte blivit någon medalj av högsta valören, men väl två andraplatser säsongen från säsongen 2009/2010 och säsongen 2015/2016. Med inspiration från Expressen granskning av Superelits poängkungar under 2000-talet har jag granskat poängkungarna i Skellefteås J20 från 2004/2005 till 2019/2020. Vilka tog steget till A-laget, vilka spelar fortfarande hockey – och vilka spelar hockey på högsta nivå?


2004/2005 Nils Bergström

32 matcher: 11 mål +13 ass = 24 poäng

Nils karriär tog inte fart i Skellefteå där det bara blev sex matcher i allsvenskan samma säsong. Men det blev sedan allsvenskt spel med Timrå, Malmö och Karlskrona, och Rögle där han även fick chansen i 33 SHL-matcher. Han gick upp Elitserien med Rögle 2011/2012 och till SHL med Malmö 2014/2015. Efter säsongen 2018/2019 lade Nils skridskorna på hyllan efter att ha avslutat som kapten för moderklubben Östersunds IK där han spelade sina sista tre säsonger.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2005/2006 Anton Lundberg

32 matcher: 18 mål 17 ass = 35 poäng.

Anton spelade i AIK J-20 lag samma år som AIK tog steget från Allsvenskan till Elitserien. Men han fick aldrig chansen i a-laget. Säsongen efter flyttade han till Umeå för spel i Björklöven J-20 och han fick även spela i a-laget i två matcher för Löven. Resten av karriären spelade han i division ett med klubbar som Piteå, Asplöven, och Hudiksvall. Näst sist säsongen gjorde han 89 poäng i division 2 med Lejon SK för att sedan spela sista säsongen i SK Lejon i division 1. Sista säsongen 2013/2014 gjorde han 27 poäng på 34 matcher för moderklubben som då spelade i ettan.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2006/2007 och 2007/2008 Erik Karlberg

38 matcher: 18 mål 21 ass = 39 poäng (2006/2007)

38 matcher: 20 mål 19 ass = 39 poäng (2007/2008)

Erik Karlberg hade två fina år i Skellefteås J-20 som båda säsongerna resulterade i 39 poäng och 2007/2008 vann han skytteligan i J-20 SuperElit (Norra). Han fick ett a-lagskontrakt och utpekades som ett framtidsnamn av Peo Larsson. Men Erik lyckades aldrig slå sin in i a-laget. Han blev istället utlånad till Piteå och Almtuna – men efter säsongen 2009/2010 lade Erik skridskorna på hyllan blott 20 år gammal.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2008/2009 och 2009/2010 - Oscar Lindberg

38 matcher: 14 mål + 19 assist = 33 poäng (2008/2009)

30 matcher: 14 mål +23 assist = 37 poäng (2009/2010)

Oscar Lindberg slog igenom tidigt i Skellefteå och representerar den ”nya generationen” 90-talister som kom upp i Skellefteås A-lag när Skellefteå hade etablerat sig i SHL. Lindberg vann poängligan två år i rad. Han fick en plats i A-laget och växte ut till en nyckelspelare i det a-laget säsongen 2012/2013 som vann sm-guld, och vann även sm-guld med Tre Kronor samma år. Oscar spelare nästa år för Dynamo Moskva i KHL.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2010/2011 – Petter Emanuelsson

40 matcher: 21 mål + 28 assist = 49 poäng

Petter kom till Skellefteå för hockeygymnasiet och blev snabbt en spelare som Skellefteå fick nytta av. Han skrev a-lagskontrakt men lånades ut till Sundsvall och Piteå innan han slog igenom 2012/2013 och blev ordinarie i a-laget under hela året – och var med och tog sm-guld. En bedrift som han upprepade följande säsong. Sedan skrev han på för San Jose Sharks – men det blev inget NHL-spel för Petter under sina två år i Nordamerika. Han återvände säsongen 2016/2017 till Sverige för spel i Luleås organisation där han har ett år kvar på kontraktet.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2011/2012 Sebastian Selin

45 matcher: 25 mål + 22 assist = 47 poäng

Poängkungen detta år blev Sebastian Selin som även var kapten i J-20 och vann poängligan. En merit om något med tanke på konkurrensen i J-20 det året med namn som Lucas Wallmark och Viktor Arvidsson för att nämna två. Sebastian skrev på ett utvecklingskontrakt efter säsongen. Men säsongen efter blev han utlånad till Piteå och har via Sundsvall-Almtuna-Pantern landat i Björklöven där han hade en fin fjolårssäsong. Sebastian har två år kvar på kontraktet med Skellefteås ärkerival Björklöven.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2012/2013 och 2013/2014 Sebastian Mannberg

45 matcher: 18 mål +23 assist = 41 poäng (2012/2013)

45 matcher 12 mål + 33 assist = 45 poäng (2013/2014)

Sebastian har trots två raka vinster i J-20 poängliga, och chansen i tre juniorlandskamper med juniorkronorna, aldrig noterats för en match i a-laget. Kanske på grund av att Skellefteå hade ett urstarkt a-lag samma två säsonger som Sebastian var poängbäst i J-20. Karriären har med undantag för en kort utlåning till Modo i allsvenskan, fortsatt i division i ett antal olika klubbar från Kiruna i norr till Mörrum i söder. Senaste säsongen spelade han i Teg där han vann division ett norras assistliga.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2014/2015 Jakob Andersson

45 matcher: 12 mål + 33 assist = 45 poäng

Jakob Andersson vann poängligan som back – enda backen på denna lista. Vinst blev det även i Superelits totala poängliga för backar det året. Och samma år blev det även två SHL-matcher för Andersson. Men efter säsongen gick Jakob till Västerås och sedan till Asplöven för spel i Allsvenskan. Efter att ha blommat ut i moderklubben Björklöven under tre säsonger blev det åter spel i Skellefteå säsongen som gick. Speltiden i SHL blev sparsam för Jakob, men han har ett år kvar på kontraktet och kan räkna med bättre chanser till mer speltid när Jonatan Pudas och Filip Berglund lämnat vakanser på backplatsen.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2015/2016 Linus Lindström

40 matcher: 14 mål + 30 ass = 44 poäng

Linus Lindström tog hem segern i poängligan trots att han är två år yngre än den som kom tvåa. Samma år blev det SHL-debut, J-20 silver, U-18 VM silver. Linus har varit Skellefteå trogen med undantag för en kortare utlåning till Karlskrona. Säsongen som gick blev ett genombrott för Linus som gjorde 20 poäng och gjorde flest mål i hela SHL i spelformen numerärt underläge. Linus har ett år kvar på kontraktet med Skellefteå och blir en nyttig spelare både offensivt och defensivt för Skellefteå med sitt kompetenta tvåvägsspel.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2016/2017 Khalid Ibrahim

43 matcher: 16 mål + 15 assist = 31 poäng

Khalid har Skellefteå som moderklubb. Samma säsong som han vann poängligan blev det även sex matcher i a-laget. Men sen har Khalid spelat i division ett södra uteslutande. Khalid spelar nu för Mörrum där han förlängde sitt kontrakt med klubben till kommande säsong och beskrivs som en populär spelare.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2017/2018 Jonatan Berggren

38 matcher: 18 mål + 39 assist = 57 poäng

Säsongen 2017/2018 hade Jonathan lekstuga i J-20 av siffrorna att döma. Han vann assistligan och poängligan i hela J-20 Elit och gjorde det som sjutton år gammal. Han fick även känna på spel i SHL och noterades för tio matcher. Men senaste två säsongerna har dock spolierats av skador och Jonatan har bara spelat 40 matcher. Är draftad av Detroit – men som till följd av skadorna blir det ett eller två år till i Skellefteå för supertalangen Jonatan som säkert är revanschsugen efter sina skador. Kan få ett genombrott i SHL om han håller sig hel.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2018/2019 Albin Sundsvik

42 matcher: 17 mål + 24 assist = 41 poäng

Albin kom till Skellefteå från SDE hockey i Stockholm för att gå hockeygymnasiet. Snabbt steg han i graderna och började spela med J-20 redan första säsongen och redan andra säsongen matchades han i SHL. Han går nu in på sitt sista år som junior men är redan kontrakterad till 2021/2022 och kommer att vara aktuell för sommarens draft och nästa års JVM. Men Forsell ser Sundsvik som en framtidsspelare som är laglojal och utvecklingsbar spelare som på allvar konkurrerar om en ordinarie tröja i a-laget.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...……………...

2019/2020 Kenneth-Pappalardo-Gulbrandsen

44 matcher + 12 mål 24 assist = 36 poäng

Kenneth-Pappalardo-Gulbrandsen kliver in på sitt tredje år i J-20 till kommande säsong. Han är norsk landslagsman. I det J-20 lag som spelade förra säsongen blev ett antal spelare uppkallade till a-laget. Kenneth blev inte det, och han ytterligare ett år kvar på sig att utvecklas i J-20, någon speltid i a-laget blir nog svårt att få men en utlåning till en division ett klubb kan säkert vara aktuell om intresse finns. Mycket kan hända som sistaårs junior och förhoppningsvis kan norrmannen leda Skellefteås J-20 till slutspel.

......…………...…...…………...………......……...……...…...………...………………

Slutsatser ?

Summa summarum är det en hel del namnkunniga spelare som vunnit poängligan. Oscar Lindberg, Linus Lindström och Jonatan Berggren. Men det visar också på hur svårt det varit att ta plats i a-laget speciellt under de två säsongerna som Skellefteå vann sm-guld där många spelare trots en kanonsäsong i J-20 inte fick speltid i a-laget. Konkurrensen har varit stenhård och många har fått ta steget via division ett att senare få chansen Allsvenskan eller senare i SHL. Men det är också ett kvitto på att Skellefteå AIK gjort ett väldigt bra jobb med att scouta spelare utifrån för att utveckla dom in sin juniororganisation och med att förvalta de talanger som spelat i Skellefteå sedan barnsben. Men det är också många namn som inte är med på listan men som visar att konkurrensen sporrat utvecklingen. Jag tänker då på namn som Oscar Sundqvist, Viktor Arvidson, Melker Karlsson med flera som alla tagit sig till NHL men inte toppat någon poängliga. Att förutspå vem etablerar sig i NHL och vem som blir en produktiv division ett spelare är inte helt lätt. Du måste ha talang, men såklart styr även tur och tillfälligheter för alla, men du måste framförallt ta chansen när du får den.

Dela inlägg

Tyler Morley - siktar på ett långt slutspel med Skellefteå AIK

Skellefteå AIK har valt att satsa på att få en bred uppsättning av centrar inför kommande säsong. Den sista i raden av nyförvärv är Tyler Morley – en 28 årig kanadensare som kommer till Skellefteå efter två framgångsrika säsonger i finska högsta ligan. Där gjorde 79 poäng på 94 matcher. Enligt Erik Forsell är det en spelskicklig tvåvägscenter som kommer att jobba hårt för att vinna och en person som kommer passa in i gruppen. Men resan till Europa har inte varit spikrak för Tyler. Han spelade hockey vid universitet i Alaska i nordvästra USA, och gjorde sedan en spikrak resa nerför kusten och spelade för San Diego Gulls i AHL utan att göra något större avtryck i poängprotokollet. Sen gick hockeyresan från San Diego till Zagreb i Kroatien

Hur har din hockeyresa fram till Skellefteå varit Tyler ?

Att lämna Nordamerika blev såklart en stor omställning för mig. Jag hade aldrig varit i Europa före jag kom till Zagreb. När jag kom hit så blev det som att utforska en helt ny världsdel för mig. Men Zagreb var en fin stad – och hade fantastiska fans. Målet har alltid varit att bli hockeyproffs i NHL- precis som mer eller mindre alla barn har den dröm om det, särskilt i Kanada. Men precis som dom flest andra valde jag studera så att jag har något att falla tillbaka på den dagen hockeykarriären är över. Jag har en examen inom företagsekonomi med inriktning på finansiering.

Säsongen 2017–2018 kom Tyler till Zagreb, en stad med ett hockeylag som spelade i den österrikiska ligan (EBEL). Säsongen blev en succé, Morley vann den interna poängligan, och blev fyra i den totala poängligan med 63 poäng på 54 matcher. Säsongen i Kroatien/EBEL blev till en språngbräda norrut. Säsongen efter skrev Tyler på för SaiPa – väl där fortsatte Tyler att vara produktiv med 41 poäng på 57 matcher. Tyler blev inte kvar i klubben – men väl kvar i ligan. Föregående säsong blev klubbadressen Tappara med sitt säte i Tammerfors i södra Finland. Säsongen i Tappara slutade precis som SHL i förtid, men Tyler gjorde 38 poäng på 37 matcher innan resterande del av säsongen fick ställas in. Även föregående säsongs upplaga av CHL statuerade Tyler sin produktivitet med sju poäng på lika många matcher den gångna säsongen.

Vad säger du själv om tiden i Finland?

Jag trivdes verkligen med mina två år i Finland i båda städerna. Det var en härlig upplevelse att få komma till ligan, och jag tycker det var synd med Covid-19 eftersom jag tycker det lag vi hade i Tappara var väldigt starkt. Jag var redo för ett långt slutspel och jag tror vi kunde ha gått långt. Men överlag trivdes jag under tiden både i Tappara och SaiPa.

Vad kommer du tillföra i Skellefteå - vad vet du om staden/laget?

Jag hoppas kunna bidra med en tävlings – och vinnarmentalitet. Min förhoppning är att jag ska få uppleva ett slutspel med Skellefteå och hjälpa laget att nå finalen. Jag har haft en del forna lagkamrater som spelar i Sverige, och av dom är det väl Brian Cooper som jag pratat en del med, men det var innan det blev aktuellt att skriva på för Skellefteå. Samtalet med Erik gav mig ett gott intryck – och jag fick känslan av att jag inte behövde göra någon mer research för egen del innan jag skrev på mitt kontrakt, det blev därför ett enkelt beslut.

Avslutningsvis - tre snabba "antingen eller frågor" - vad föredrar du?

- Zagreb or San Diego

- One Timer or Penalty goal

- Curling or Soccer

Det är alltid lite svårt att predicera potentialen för de spelare som kommer från de amerikanska juniorligorna och sen har bidat sin tid i ligor under SHL i hackordningen, som FM-Liiga - den finländska högstaligan. Den som är statistiskt intresserad kan följa denna sida och där poängsnittet från FM-liga spelare som går till SHL har analyserats för övergångar sista tre åren. En spelares poängproduktion får räknas ned enligt följande Liiga -> SHL = 0,63. En spelares höga poängproduktion/match i den finländska ligan blir i snitt markant lägre när spelaren kommer till SHL.

Men kunde Brian Cooper bli årets försvarare i allsvenskan förra året med en ganska likbördig meritlista kan mycket väl Morley vara ett fynd också. Eller varför inte dra parallellen till Andrew Calof som kom direkt från spel i Princeton University till att direkt bli en stark poängspelare i SHL. Men konkurrensen på positionerna som offensiv center är bättre än på länge i Skellefteå AIK. Tyler kommer att få visa att han är en spelare som vill tävla och föra laget långt i ett slutspel om han ska upprätthålla sitt fina poängskörd från Liiga och EBEL.

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Skellefteå 2020/2021 - vad kan vi vänta oss av Forsells lagbygge ?

I två tidigare inlägg har jag försökt särskåda den trupp Forsell satt samman inför säsongen 2020/2021. I det första inlägget belyste jag styrkorna/svagheterna såsom truppen ser ut - i det andra inlägget punktades möjligheter/hot upp inför den kommande säsongen. Detta inlägg blir därför en lite mer utförlig sammanfattning av mina tankegångar.

Låg spelaromsättning - ger möjlighet till en kortare startsträcka

Överlag har Skellefteå fått behålla en stark stomme ur det lag som avslutade säsongen. Med målvakten Gustav Lindvall, som utsågs till ligans bästa vid SHL:s awards, finns en soklar förstamålvakt om han tangerar fjolårsformen. På backsidan finns en kvartett bestående av Lundberg-Burström-Granberg-Broberg som den defensiva grundbulten. Fyra namn där tre av dom är fostrade i föreningen - och den fjärde är blott 18 år -men vald i förstarundan och redan NHL-kontrakterad. Framåt finns duon Möller-Lindström kvar. Med Kiiskinen på ett nytt kontrakt finns ytterligare spets att bygga en andrakedja kring. Sedan finns ett helt koppel med lite yngre spelare som Andreas Wingerli, Jesper Fröden, Jonathan Berggren m.fl. som alla är utvecklingsbara och offensivt väldigt skickliga. Med en sådan stark stomme i laget från start blir förhoppningsvis startsträckan till ett fungerade spel kortare än ifjol.

Backsidan - vem ersätter Pudas ?

På backsidan är det - framförallt försvinner två backar i Filip Berglund och Jonathan Pudas. Att Pudas skulle lämna hade nog Forsell räknat med. Men att Filip Berglund valde att lämna för Linköping såg nog ingen komma förutom han själv. Och det är framförallt backsidan jag anser är lite för svag i dagsläget. Det finns såklart aspiranter på Jonathan Pudas plats i form av Adam Wilsby och Jakob Andersson. Båda två har visat i allsvenskan att de har en offensiv uppsida. Men dom måste även visa sig vara bra nog att axla den rollen i SHL utan att försaka den defensiva delen av spelet. Kvartetten Broberg-Burström-Granberg-Lundberg kommer att få dra ett stort lass med mycket speltid.

För eventuella nyförvärv på backsidan tror jag Forsell kommer att avvakta en bit in i säsongen för att se om backsidan är robust nog. Mest troligt avvaktar han vilken utvecklingskurva några av de mer oprövade backarna får. Men kommer rätt back upp till rätt pris är det intressant. Sannolikt finns även fler alternativ för Forsell att välja på när NHL-säsongen på ett eller annat sätt tar slut och fler spelare kommer ut på marknaden. Men som backsidan ser ut i dag - då är det tills motsatsen bevisats en svagare uppställning än den som avslutade förra säsongen. Förhoppningsvis kan någon av de yngre backarna blomma ut och motbevisa denna uppfattning.

Forwards/center - konkurrens som ger ledarstaben angenäma problem

Forwardsuppsättningen inför nästa säsong kan få det att vattnas rejält i munnen för varje Skellefteåsupporter. Forsell vann dragkampen om Jonathan Johnson. En spelare som varje sportchef önskat att få till sig. Och det blir naturligtvis hyperintressant att se honom i vinter. Just centersidan ser bättre ut än på mycket länge. Möjligheten att det finns många spelare som kan gå både center och ytterforward, eller back-center, bidrar till att skapa fler möjliga kedjekombinationer. Det underlättar även laguttagningen när skador och avstängningar riskerar att göra laget sårbart.

Med Adam Pettersson som lämnade för Brynäs saknas det möjligtvis en ytterforward med en bra defensiv som är tillräckligt rörlig för att kunna spela mycket i boxplay. Det ryktas om Nowick, men det är just rykten, men det finns ett ömsesidigt intresse varje fall. Han skulle kännas som en lite rivigare och målfarligare variant av Adam Pettersson. Förhoppningsvis kan något bli klart innan säsongen börjar. Men en sådan spelare skulle jag se forwardssidan som komplett. Och jag tycker den känns minst lika bra som förra året. Framförallt med alla unga spelare som kommer att fortsätta utvecklas. Och Jocke och Möller kan säkert landa runt 40-45 poäng om dom håller sig undan skador och avstängningar. Konkurrensen om speltiden blir stenhård.

Ledarsidan - Samuelsson ut - Falk in

För att ta ett litet stickspår är väl ledarsidan något där Skellefteå har valt en oväntad väg och som jag kan tycka ger lite farhågor. Med ett delat ledarskap är risken att det saknas någon som kan peka med hela handen när skutan går åt fel håll. Även om Klockare har rutin både som spelare och ledare hade jag önskat en klar huvudtränare. Även om en spelare som Falk som varit med och spelat upp Skellefteå till SHL för alltid är välkommen hit för att pröva sina vingar som tränare. Men förhoppningsvis är truppen så bra och spelsättet redan bekant - så det viktigaste är lagbygget. Och där tycker jag Forsell efter sin första säsong visat att han är en man som kan bygga ett lag som åter kan göra Skellefteå till en stark guldkandidat. Låt det snart bli nedsläpp - Skellefteå blir att räkna med.

Dela inlägg