• Hem
 • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Into the Abyss – en film om Oskarshamns SHL-liv?

Ett liv i väntan på döden

Into the Abyss är en mörk och gripande dokumentärfilm om livet på Death Row i USA. På Death Row är man levande – men samtidigt dömd att dö. Med nära skildringar återberättar dokumentären hemska öden om ond bråd död och livsvillkoren för en dödsdömd. På Death Row är livet en process mot döden - där principen om öga för öga tand för tand - blottlägger människans mörker.

Domen klar - bödeln ej tillsatt

Om Werner Herzog skulle göra en dokumentärfilm med en otäck handling om fördömda skulle Oskarshamn spela huvudrollen. Laget har fått sin dödsdom –kvalspel väntar, väl där kan dödsdomen upphöra. Men just nu pekar inget i den riktningen. Allt pekar istället på att livet i SHL kommer att ta slut det är bara oklart vem som tar på sig den förväntade rollen som kvalspelets bödel.

Oskarshamns mörka siffror

I de flesta viktiga kategorier är Oskarshamn så dåliga att endast en benådning av ett annat lag skulle vara deras livlina. Och det kommer inte hända. Laget är sämst i ligan på hemmaplan, näst sämst på bortaplan. Inget lag har gjort färre antal mål än Oskarshamn. Och inget lag har släppt in fler mål än Oskarshamn. Målvakterna är jämbördigt usla Samtidigt som lagets stora fixstjärna Patrik Karlkvist kastat in handduken för resten av säsongen.

Vikten av att se döden i vitögat

Det enda som i teorin talar för att Oskarshamn lyckats greppa en livlina är att just inget talar för det. Men hur denna återuppståndelse ska förverkligas på isen är en gåta när ingenting funkar. Kanske måste Martin Filanders lag stirra ner i den mörka avgrunden - och sen i den egna spegeln, för att kunna resa sig en sista gång för en sista kamp med livet som insats?

Oskarshamnsfans

Fansen ser sitt lag närma sig avgrunden (Foto: Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

5 höjdpunkter från torsdagens SHL-omgång

SHL hade full omgång igår. Det är fortfarande helt öppet vilket lag som ska vinna serien, knipa en 6-10 plats, eller en mer oangenäm plats 11-13. Att Oskarshamn kommer att sluta på en 14:e plats kan vi redan slå fast i praktiken. Så vad hände?

1. Färjestad straffade Växjö i seriefinalen


Färjestad vann på straffar med 4-3, detta innebär att Färjestad har tre poäng mer än Växjö, dock med en match mer spelad. Därmed kan ställningen ändras fler gånger om inom ramen för de sista 7 respektive 8 matcherna lagen har kvar att spela. Spännande för alla hockeyälskare.

******

2. Max fyrverkeri förlänger Skellefteås bortasvit


Max Lindholm var den största segerarkitekten när Skellefteå bortaslog Modo med 7-3. Med Ett Max-mål och tre assist bidrog han till att Skellefteå ångade på, och vann sin nionde raka seger på bortais.

******

3. Stekhete Strömwall skjuter Frölunda närmare Skellefteå


Frölunda är ligans bästa lag från nyår och framåt, tätt följt av Skellefteå. Nu står båda lagen på samma poäng. Återigen var det Malte Strömwall i Frölunda som avgjorde på egen hand. Och ser till att Frölunda blandar sig i toppstriden.

******

4. Linus Omark slutar inte - göra powerplay-poäng..


Linus Omark hade vissa dispyter på Twitter förra veckan, där han sa att hans lag aldrig kommer vara "quitters". Med fokuset på isen blev Oskarshamn en munsbit, Linus gjorde ett assist - och därmed nådde han 200 poäng i SHL:s grundserie.

******

5. Pudas och Pellikkas bombmatta - målvakternas skräck


Två unga män - stöpta i samma ände av Sverige. Ja, där har ni Skellefteå framgångsrika recept av offensiva backar. gårdagens mål var inga undantag. Pudas bombade in ett slagskott - och Pellikka ett hårt handledsskott.


Axel Sandin Pellikka FOTO Jonas Ljungdahl

Pellika bombar på i Skellefteås offensiv (Foto: Jonas Ljunghdahl/Bildbyrån )

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

5 av veckans SHL-matcher vi inte får missa

1. Skellefteå - Oskarshamn

Skellefteå har mer att spela för än Oskarshamn, Skellefteå vill hålla sig inom ramen för de fyra högst placerade lagen i serien, som får hemmaplan till och med finalserien. Vilket kan vara skillnaden mellan att förlora eller vinna en sjunde kvartsfinal/semifinal-match. Det osar storvinst för hemmalaget.

2. Växjö - Färjestad

Seriefinal på torsdag - det vill ni inte missa. Växjö har två poäng upp till Färjestad, men en match mindre spelad. Det innebär att lagen står på poängsnittet - 1,95 poäng/match.

På tre spelade matcher står det 2-1 i segrar till Växjö. Vinner dom efter full tid kommer det att passera förhandsfavoriterna från Karlstad. Mycket står på spel i denna match - mellan två lag som mycket väl kan mötas i en SM-final i vår.

*********

3. Malmö-Rögle

Malmö och Rögle får en tidig vår - frågan är om någon av dem tvingas till kvalspel - eller mirakulöst tar sig upp på en åttondelsplats? Lagen har lika många matcher, och lika många poäng. Matchen i Skåne blir vad man kan kalla för en sex-poängsmatch. Det mesta står på spel i Skånederbyt.

*********

4. Leksand - Luleå

Leksand - Luleå skuggar varandra i tabellen, båda lagen jagar en plats inom topp-sex. Men står som 7-8 i tabellen. Framförallt behöver Luleå med två poäng mindre än Leksand, vinna för att inte missa en direktplats i kvartsfinalen.

*********

5. HV71 - Frölunda

HV71 är något av ett mysterium, laget är sjätte bäst i ligan på hemmaplan med 41 poäng. Men på bortaplan har det bara blivit sju poäng. Nu tar man sig an Frölunda som är ett mittenlag i bortatabellen. HV71 behöver vinna för att kravla sig över kvalstrecket.

Simon Önerud

HV71 spelar för sin SHL-plats /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån /Michael Erichsen

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (vecka 7)

Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets sjunde vecka.

....................

Målvakt: Lasse Lehtinen (MoDo)

Lasse Lehtinen har klivit fram när det som mest behövdes. Tre matcher, tre segrar. Med 96 procent räddningar - har han gett MoDo andrum från bottenstriden.

…..…..…..…..…..…..…..…..…..…..

Backar: David Rundblad - David Quennville

....................

David Rundblad (MoDo)

David Rundblad hade en bra vecka på jobbet, när MoDo vann tre matcher, och han fick fina +5 i plus/minusstatistiken

****

David Quennville (Oskarshamn)

David Quennville kan lämna veckan med högt betyg. Fem poäng på tre matcher är inte fy skam, och en liten ljusglimt i det mörker som omfamnar Oskarshamn.

..............................

Forwards:

Malte Strömwall - Janne Kuokkanen - Mikael Ruohomaa

..............

Malte Strömwall (Frölunda)

Malte Strömwall går från klarhet till klarhet i Frölunda, och visar varför han är en stark kandidat till årets forward, och en plats i VM-truppen. Veckans hattrick var något utöver det vanliga.

******

Janne Kuokkanen (Malmö)

Janne Kuokkanen har gjort det han värvats för - poäng. Malmös säsong kan sluta med både kvalspel och åttondelsfinal. Ska det bli det första alternativet kommer Janne att vara den största bidragande orsaken till placeringen som gör stor skillnad

*******.

Mikael Ruohomaa (Frölunda)

Mikael Ruohomaa har en vecka av toppklass. Sju poäng på tre matcher gör honom till veckans bästa poängplockare. Och en del av ett Frölunda som är med i fighten om seriesegern denna säsong.


Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bldbyrån

Tre kanoner och tre kalkoner från SHL-veckan

Kanoner


1. Malte Strömwall - får Göteborgarna att kasta kepsen

Det går fort i ishockey. Särskilt för Malte Strömwall. På mindre än tio minuter stod har för ett tvättäkta hattrick på hemmaplan. Med tre raka mål i första perioden. Hoppas Göteborgarna hade artigheten att kasta kepsen för Maltes uppvisning.

2. Lekkerimäkis handledsskott får gud att gråta

Om det fanns VM i handledsskott skulle Jonathan Lekkerimäki vara Sveriges kandidat. Hans 2-0 mål var så hårt, välplacerat och snabbt att en hockeygud bara skulle gråta om han såg det. Han är på väg att skjuta sig hela vägen till Vancouver, som väntar med öppna armar på en ny svensk stormålskytt.

3. Jonathan Pudas - spelar mest och bäst

Om Jonathan Pudas säsongsöppning var trevande har den varit formidabel efter jul. Han spelare mest av alla spelar i SHL. Och kombinerar det med att vara SHL:s poängbästa back. Och den nästa bästa poängplockaren i ligan efter nyår. Hans betydelse för Skellefteå - den går inte nog att höja till skyarna.

**************

Kalkoner


1. Patrik Karlqvist mardrömssäsong

Sällan har någon upplevt mer skilda världar i hockeylivet än Patrik Karlqvist. Från landslagsman och 60+ poäng till en denna säsong. Där både han och laget varit under isen. Att Patrik får avsluta säsongen på skadelistan - och sannolikt får beskåda Oskarshamns uttåg ur ligan från läktaren, är inte vad man önskar denna lirare.

2. Rögle - kandiderar till årets fiaskolag

Rögles forwardssida är stark på papperet. Men det finns någon form av kollektiv förlamning i praktiken. Laget har skjutit minst antal skott på mål av samtliga lag - och har därtill ligans sämsta skotteffektivitet. Tillsammans med HV71 tävlar dom i kategorin "ligans mest underpresterade lag". Inte vad Rögle ville vinna i år.

3. Domarnivåns eviga oreda

Domarna i SHL är proffs, betalda för att hålla hög nivå. Misstag kan ske, precis som för utespelare. Men det blandas friskt i kortleken. Man dömer på utfall snarare än aktion. På intention snarare än aktion. Var ska detta sluta i slutspelet? Tombolan är min gissning. Skärpning, SHL!


Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Charles Berglund såg två bra - och en dålig period av Leksand

Charles Berglund fick en drömstart på gårdagens match mot Skellefteå. Men efter 60 minuter spelade hade Leksand dragit det kortaste strået i Skellefteå. Men Charles var trots det på gott humör

Vi hade pratat innan matchen i grupper om hur vi kan komma ihop som grupp. Och få en bra start i denna match. Uppenbarligen fick vi en bra start med mål i första bytet. Men sen blev vi passiva.

Skellefteå kvitterade omgående i matchens andra minut, och tog sedan över perioden i ett fast grepp. Leksand gjorde en dålig första period menar Charles.

Med Skellefteås snabba kvitteringen, och det följande ledningsmålet fick vi inget övertag efter vårat ledningsmål. Vi blev för passiva, och för stillastående.

Matchens resterande 40 minuter såg Charles mer positivt på - även om det blev två mållösa perioder.

Vi gör två bra perioder ikväll, och får längre anfall med oss. Och får en del goda lägen - inklusive ett skott i målramen. Men det lilla extra fattades - och det studsade inte med oss denna afton.

Charles Berglund och Pierre Johnsson var överens om att det blev mer kamp än skönspel i slutet.

Det är mycket kamp, det är mycket stök och bök. Det var två jämna lag i två perioder av matchen.

Leksand tryckte på i matchens slutskede - men kom aldrig riktigt nära i med skottsiffrorna 6-5 till Skellefteå i period tre.

Vi söker lite för snygga spel, istället för att sätta press mot målet med trafik framför målvakten. Vi behöver spela rakare i dessa lägen av en match för att kunna tycka för en kvittering.

Med summeringen "en mindre bra period - och två bra bra perioder" sammanfattade Charles matchen som Skellefteå vann med 2-1.

Bäckströms-blogg

Foto: Simon Hastegard /Bildbyrån

Pär Lindholm summerar segern efter en böljande match

Pär Lindholm stod i händelserna centrum denna afton. Redan i den andra matchminuten hittade han rätt bakom Mantas Armalis. Men matchen i sin helhet såg han som okej, en bra arbetsinsats men inte mycket mer.

- Det var skönt att vi kunde ta tre pinnar denna match, speciellt med tanke på tabellavståndet mellan oss inför matchen.

Men över 60 minuter menade Pär att det saknades en del från laget.

- Jag är väl inte helnöjd med spelet för hela matchen. Vi gör det bra i perioder, men sen blir det sämre.

Utveckla - vad är du missnöjd med i spelet ?

- Vi är naiva i våra bedömningar, och ger dem lite för mycket lägen. Som dom kan skapa lägen på. Så spelet med puck kan vi göra det bättre med, så dom får färre chanser.

Just att vara obekväm i alla situationer var något Pär efterlyste mer av.

- Vi blir kanske lite för komfortabla idag, det kan bli bättre för våran del.

Och din egen insats då - du såg ut att han pigga ben. Vad känner du själv?

Även om det inte alltid visat sig i att jag gör mer poäng upplever jag en skillnad som hållit i sig ganska länge nu.

Pär ville som den lagspelare han är även lyfta fram sina ytterforwards Zeb och Martins, som gör att han känner en bra kemi i spelet. Som är något att bygga vidare på.

Det återstår att se om Skellefteå kan bygga vidare på sin segersvit på torsdag. Då laget åker till Linköping. Och sen möter HV71 på lördag i Jönköping.
Bäckströms-blogg

Foto: Kenta Jonsson/Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans landslagsfemma

Sportbloggare tar ut en landslagsfemma när SHL har landslagsuppehåll. Följande spelare tar plats efter helgens landslagsmatcher.

....................................................

Veckans landslagfemma:

Målvakt: Filip Larsson

Filip Larsson fick göra landslagsdebut med en seger. Sverige slog Schweiz med 5-2. När Filip räddade 16 av 18 skott. "Jäkligt kul att vara med", sa Filip efter debuten.

*******

Backar: Lukas Bengtsson - Marcus Hardegård

Lukas Bengtsson får fortsatt förtroende av Sam Hallam. Det förvaltade han återigen väl. Plus två mål i statistiken, och ett assist till Sveriges enda mål i 2-1 förlusten mot Finland.

Marcus Hardegård kunde kvittera ut ett högt betyg efter sin landslagshelg. Två matcher och två mål. Utan att vara inne på ett baklängesmål.

*******

Forwards:

Victor Ejdsell- Malte Strömwall-Jesper Fröden

Jesper Fröden gjorde två matcher, och två poäng. Jesper visade att hans skarpskytte gör nytta i ett landslag. Fler chanser Tre Kronor lär komma.

Malte Strömwalls tre poäng och +3 i plus-minus-statistiken visar att detta är en klasspelare. Och en högst sannolik VM-spelare, om han fortsätter på samma väg i Frölunda.

Victor Ejdsells tre poäng bidrog till att Sverige vann två av tre matcher. Ejdsell är ett starkt namn för VM-truppen, och stärker sina internationella aktier inför kommande kontraktsförhandlingar.


Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

5 spelare som bytt klubb - vad kan de tillföra sitt lag?

1. Simon Robertsson: Skellefteå => Brynäs

Simon Robertsson är en tulpan som väntar på att blomma ut. Skador och hög konkurrens har gjort honom fast i en fjärdekedja i Skellefteå.

Simon gjorde mål i debuten, och kan bli en joker i slutspelet för Brynäs (och Skellefteå). Utlåningen bådar gott - Simon ger Brynäs offensiv bredd.

*****

2. Niklas Svedberg: Bolzano => Björklöven

Niklas Svedberg är ute på en lång hockeyresa. Nu har den stannat i Umeå.

Svedberg har vinnaregenskaper - och lång rutin från flera stora ligor. Det här kan bli exakt vad Björklöven behöver för att lyfta sig i ett längre slutspel?

*****

3. Axel Sundberg: Örebro => Malmö

Axel Sundberg har inte fått det att lossna, endast ett poäng de senaste 10 matcherna.

Det är svårt att se hur denna värvning skulle göra någon skillnad, annat än att ny miljö kan oväntat stora skillnader. Men det det är upp till bevis för Axel.

*****

4. Jared Coreau: Bratislava => Brynäs

Jared Coreau är nästa kapitel i Brynäs målvaktsbok. Statistiken denna säsong imponerar inte. Men Brynäs är ett vinnande lag - det blir ett bra miljöombyte för Jared.

*****

5. Arvid Eljas: Leksand => Mora

Arvid Eljas övergång från junior till senior ser ut att behöva en mellanlandning i en lägre serie.

Han fick en tuff start med en 6-1 förlust i Mora, men han fick mer speltid än han fått i Leksand. Det kommer nog inte bli succé för Arvid - men ett bra steg i utvecklingen.

Arvid Eljas FOTO Daniel Eriksson

Eljas byter Leksand mot Mora Foto: Daniel Eriksson /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

5 spaningar på fem SHL-lag

1. Skellefteås powerplay är hypereffektivt

Skellefteås powerplay firar stora triumfer, laget gör mål i 35 % av sina chanser. Totalt har Skellefteå gjort 42 mål i powerplay, vilket motsvarar 37 % av lagets samtliga mål.

*******

2. Oskarshamns poängsnitt ger ett kvalspel

Oskarshamn snittar 0,75 poäng/match. Endast Karlskrona har haft en säsong med ett sämre poängsnitt än Oskarshamn - och laget är i praktiken klart för kvalspel om inget mirakel snart sker.

*******

3. HV71:s bortaspel är katastrofalt dåligt

HV71 har endast vunnit två matcher på bortaplan. Laget är ligans sämsta lag på bortaplan med god marginal. Ska laget undvika kvalspel måste de ta fler poäng på bortaplan i slutspurten av grundserien.

*******

4. Luleås boxplay - bäst i ligan på alla sätt

Luleås boxplay är bäst i hela SHL. Inget lag har släppt in fler färre mål, eller dödat fler powerplay. Lagets powerplay är dock inte lika bra, trots att Luleå är laget med mest speltid i numerärt överläge.

*******

5. Rögles offensiv sviktar fortfarande

Rögle har ett offensivt lag på papperet. Men med 91 mål på 41 matcher har Rögle det lägsta målsnittet i ligan.

Bästa Rögle-spelare finns först på plats 27 i SHL:s poängliga. Och laget är säsongens största negativa överraskning - missar Rögle slutspel är det ett stort fiasko.

Simon Ryfors

Simon Ryfors - en av Rögles spelare som behöver göra fler mål

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

5 spaningar på fem SHL-spelare - från den gångna veckan

1. André Petersson mål-fyrverkeri

Andre hade stor show i lördags, när HV71 körde över Oskarshamn i en förkrossande 10-1 seger. Petersson lämnade isen med fyra mål och två assist - på endast sexton minuters speltid.

******

2. Max Lagacés dubbelnolla

Max har en stadigt stigande formkurva, och trädde fram när Färjestad behövde det. Nollan mot både HV71 och MoDo visar att Färjestad är ett toppat lag, även på målvaktssidan.

******

3. Jonathan Pudas pumpar in powerplay-poäng

Jonathan har gjort 20 av sina 33 poäng i powerplay. Med denna statistik leder han SHL:s poängliga i numerärt överläge - och gör Skellefteås powerplay till sylvasst vapen.

******

4. Patrik Karlkvists krut blir bara blötare

Karlkvist låg inför säsongen på över en poäng/match i SHL. Nu är krutet i bössa torrt, och mål gjorde han senast den 7 december - och snittar 0,99 poäng/match totalt sett.

******

5. Marcus Sylvegårds är på jakt efter ett målrekord

Marcus står på 21 mål, det är bara tre mål upp till klubbrekordet på 24 mål, som innehas av Elias Pettersson - från säsongen 2017/2018. Om han fortsätter ösa in mål kommer rekordet att slås med god marginal.


  Marcus Sylvegard

  Marcus är på jakt efter klubbrekordet

  Bäckströms-blogg

  Foto: Bildbyrån

  Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.5)

  Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets femte vecka.

  ....................

  Målvakt: Max Lagacé (Färjestad)

  Max Lagacé spelade samtliga tre matcher för Färjestad denna vecka - med högsta betyg. Han höll nollan i två av tre matcher - och såg till att Färjestad vann samtliga tre matcher under ordinarie tid.

  …..…..…..…..…..…..…..…..…..…..

  Backar: Jonathan Pudas - Joel Nyström

  ....................

  Jonathan Pudas (Skellefteå)

  Jonathan Pudas har varvat upp rejält i Skellefteå, under denna vecka gjorde han två poäng i samtliga tre matcher - totalt sex poäng, det bidrog starkt till att Skellefteå tog sex nya poäng som lag.

  ****

  Joel Nyström (Färjestad)

  Joel Nyström vecka var magnifik. Tre rakar vinster för laget, och Joel noterades för både mål och assist under lördagsmatchen när Färjestad pulvriserade MoDo med 6-0 på bortaplan.

  ..............................

  Forwards:

  André Petersson - Oscar Lindberg - Joakim Nygård

  ..............

  Joakim Nygård (Färjestad)

  Joakim Nygård är seriens snabbaste spelare, men i poängprotokollet har det inte gått lika snabbt. I veckan ändrade Joakim på detta genom att göra poäng i samtliga tre matcher, som vanns av Färjestad.

  ******

  Oscar Lindberg (Skellefteå AIK)

  Oscar Lindberg började säsongen lite trevande, men efter jul har han lagt i hösta växeln. I veckan gjorde han sju poäng på tre matcher - och visade varför han är given i Tre Kronor som en av SHL:s toppspelare.

  ******

  André Petersson (HV71)

  André Petersson match i lördags gick till historien. Dels för att han tangerade klubbrekordet på sex poäng i en SHL-match.

  Dels för att han lyckades göra 6 poäng på 16 minuters speltid. Det är en svårslagen prestation, som gör honom given i veckans lag - och vittnar om vilken klasspelare André Petersson är.


  Bäckströms-blogg

  Foto/Bildbyrån

  Oskarshamn - den näst sämsta jumbon i SHL:s historia

  Tabelljumbon genom tiderna

  Efter Oskarshamns 10-1 förlust mot HV71 infinner sig frågan: hur dåliga är Oskarshamn?

  Oskarshamn har ett snitt på 0,80 poäng/match, och är sist i tabellen med tio poängs marginal. Hur står sig då Oskarshamns poängsnitt med övriga jumbolag de senaste tio säsongerna?

  Vid en jämförelse med de tio senaste säsongerna har inget jumbolag än Karlskrona i SHL haft sämre poängsnitt än det Oskarshamn nu har efter 40 spelade matcher.

  Endast Karlskrona har varit sämre

  Karlskrona hade 0,6 poäng/match säsongen 2015/2016. Det är exakt samma snitt som Oskarshamn haft över de tio senaste matcherna...

  Allt talar för att Oskarshamn blir den nästa sämsta jumbon i SHL:s historia innan säsongen är över. En säsong som ser ut att ta slut med degradering och förnedring.

  Tabelljumbons poängsnitt säsongen 2013/2014-2022/2023
  1. 2023: Brynäs 1,19
  2. 2022: Timrå 1,08
  3. 2021: HV71 0,98
  4. 2020: Oskarshamn 0,85
  5. 2019: Timrå 0,85
  6. 2018: Karlskrona 0,9
  7. 2017: Leksand 0,83
  8. 2016: Karlskrona 0,6
  9. 2015: Modo 0.96
  10. 2014: Örebro 1,11
  Bäckströms-blogg

  Foto: Bildbyrån

  5 SHL-stjärnor som var stekheta under januari månad

  Ett antal av SHL:s väntade toppspelare har öst in poäng under januari. Här är de fem hetaste spelarna under januari 2024.

  ---------------------

  1. Oscar Lindberg 14 poäng (5+9)

  Oscar Lindberg hade innan nyår gjort 19 poäng, efter nyår har Skellefteås stjärncenter 14 poäng på 10 matcher. I takt med att Skellefteå blivit bättre och bättre har även Oscar blivit det, som januari månads hetaste spelare.

  ******

  2. Joel Persson 13 poäng (2+11)

  Joel Persson klev fram med stora steg under januari, där han blev poängbästa back med 13 poäng. Han är den största enskilda anledningen att Växjö står som serieledare efter 39 matcher.

  ******

  3. Jonathan Pudas 11 poäng (4+7)

  När Jonathan Pudas spelar bra, då spelar ofta Skellefteå bra och vice versa. Under januari månad har Pudas tagit ett stort kliv framåt i poängprotokollet, och sett till att Skellefteå stigit till en tredjeplats i tabellen.

  ******

  4. Marcus Sylvegård 10 poäng (6+4)

  Marcus Sylvegård har hållit jämna steg i januari med 10 poäng på lika många matcher. Hans stabila poängproduktion gör honom till tvåa i den totala poängligan efter 39 matcher.

  ******

  5. Robert Rosen 10 poäng (5+5)

  Robert Rosen kan vi aldrig räkna bort, han blir sin vana trogen bättre och bättre under säsongen, för att vara på topp i slutspelet. 10 poäng i januari visar att han börjat växla upp - och ta spelet till en högre nivå.

  Robert Rosen

  Rosen har börjat året med en poäng/match. /Bildbyrån

  Bäckströms-blogg

  Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

  5 SHL-stjärnor som lämnar januari mållösa

  Många profilerade SHL-spelare har det kämpigt i poängprotokollet. Sportbloggare har tittat närmare på fem offensiva spelare som inte gjort mål under januari månad.

  ----------------------

  1. Patrik Karlqvist - 1 poäng (0+1)

  Patrik Karlqvist gjorde senast mål den 7 december, och står noterad för ett assist under januari. Det osar fiasko om Patriks och Oskarshamns säsong. Plats 41 i poängligan är inte ett godkänt facit.

  *****

  2. Rodrigo Abols - 1 poäng (0+1)

  Rodrigo Abols värvades som en ledande offensiv spelare, men har inte gjort mål under januari, samtidigt som han endast gjort ett assist. Poängen är långt under förväntan för Rodrigo som värvats som en stjärna.

  *****

  3. Michael Lindqvist 0 poäng (0+0)

  Michael Lindqvist januari vill han nog bara glömma, han har gått poänglös, samtidigt som laget förlorat sex av sin tio senast spelade matcher. Här finns sparkapital för Färjestad, men tålamodet har en gräns...

  *****

  4. Linus Johansson 1 poäng (0+1)

  Linus Johansson har inte gjort mål under januari månad, endast ett assist har han i rollen som kapten bidragit med. Ska Färjestad vända den negativa trenden behöver Linus leda laget - och göra mål.

  *****

  5. Dennis Everberg 2 poäng (0+2)

  Dennis Everberg närvaro finns inte i målkolumnen, endast två assist har hemmasonen Everberg bidragit med. En missräkning - visserligen har han haft skadeproblem, men betyget blir fortfarande underkänt. ´

  *****

  Dennis Everberg FOTO Niclas Jonsson

  Everberg gick mållös under januari. Foto: Nicklas Jonsson/Bildbyrån

  Bäckströms-blogg

  Bild/Bildbyrån

  Joel Lassinantti: en historisk nolla

  Joel Lassinantti har en tuff säsong - spelet har pendlat mellan högt och lågt, och han har varit frånvarande på grund av sviterna av körtelfeber.

  Igår fick Joels sin historiska revansch när han höll nollan mot Växjö. Med gårdagens nolla mot Växjö klev Joel ensam upp i ledning, med 41 nollor totalt i SHL:s grundserie.

  Mot serieledande Växjö motade han 29 skott, men trots sin nolla var Joel självkritisk efteråt när han skulle recensera sin insats.

  -Det var dålig blick, dålig timing, och dåligt positionsspel. Men det känns såklart stort att ta detta rekord, summerade Joel sin insats i intervjun med TV4.

  Det stora med Joel är inte bara hans målvaktsspel, det är också en sympatisk människa. Nu får vi lyfta på hatten för "Lassi" som sällan får de stora rubrikerna, men gårdagen blev ett välförtjänt undantag. Nu har han för alltid skrivit in sig i SHL-historien.


  Bäckströms-blogg

  Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

  Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.4)

  Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets fjärde vecka.

  ....................

  Målvakt: Filip Larsson (Leksand)

  Filip Larsson är säsongens stora överraskning på målvaktssidan. I lördags storspelade han igen och motade samtliga 37 skott när Leksand besegrade Färjestad med 4-0. Filip spelar nu som seriens bästa målvakt!

  ....................

  Backar: Joel Persson - Oskar Nilsson

  ....................

  Joel Persson (Växjö)

  Joel Persson har på sina senaste 10 matcher gjort 13 poäng. Fyra av dessa kom denna vecka, när Joel klättrade upp till en fjärde plats i den totala poängligan - och ohotad etta i backarnas poängliga.

  ****

  Oskar Nilsson (Skellefteå)

  Oskar Nilsson är en bra SHL-back, som ordinarie i ett starkt Skellefteå. I veckan blev det två assist från Oskar, som även gör stor nytta även vid sidan av isen som Skellefteås glädjespridare nummer ett.

  ..............................

  Forwards:

  Adam Brodecki - Martin Lundberg Linus Lindström

  ..............

  Adam Brodecki (Luleå)

  Adam Brodecki gjorde exakt det han värvats till Luleå för, poäng. I veckan gjorde han fyra poäng på sina senaste fyra matcher, och är uppe i fem poäng på sex matcher, det är exakt det Luleå behöver.

  ******

  Martin Lundberg (Växjö)

  Martin Lundberg är ingen spelare som tar till stora ord eller rubriker. Men han är en motor som driver sin kedja framåt - med Martin på isen sker en övervägande stor andel av målchanserna framåt , och då vinner man matcher, och guld. Det är ju ingen slump att Lundberg vunnit fem SM-guld.

  ******

  Linus Lindström (Skellefteå)

  Att Linus Lindström hittills är Skellefteås bästa center denna säsong i SHL säger en del om hans nivå. Linus är skickliga på att jobba fast puckarna, hitta tomma ytor, och stänga ner motståndarnas powerplay. I veckan kom två nya poäng från Linus - som hittat en ny högstanivå i sitt spel.


  Bäckströms-blogg

  Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

  SHL-femman som toppar tabellen - så ser deras vinstchanser ut

  SHL-femman som sticker ut

  Växjö, Färjestad, Leksand, Skellefteå, Linköping - där har ni förstafemman i tabellen.

  Sportbloggare tittar närmare på varderas lags chanser som de ser ut med 35-36 matcher spelade och och 16-17 matcher kvar att spela.

  ******

  - Vad talar för Växjö?

  Det är en lagmaskin som sällan kommer i en formsvacka, gör en dålig match, eller låta motståndarna diktera matchbilden.

  Växjö är det lag i serien som släppt in minst antal mål, och det lag som tillsammans med Leksand gjort flest mål framåt.

  - Vad talar mot Växjö

  Egentligen ingenting - men en skada på Marcus Sylvegård, Joel Persson, eller Emil Larmi skulle riva stora hål i lagbygget.

  Vinstchans: 35 %

  ******

  - Vad talar för Färjestad?

  Färjestad har på papperet det bästa laget. Spelet har hackat efter jul, men det finns en vinnarkultur i Färjestad och en kravbild som gör att laget kan tillföras spets närsomhelst.

  - Vad talar mot Färjestad?

  Färjestad har en tuff avslutning på serien. Inom de tio avslutande matcherna möter Färjestad, Skellefteå, Växjö, Frölunda, Linköping på bortaplan.

  Vinstchans 30 %

  ******

  - Vad talar för Leksand

  Leksand har en toppmålvakt i Filip Larsson, och ett spel som gör laget till seriens bästa lag på bortaplan. Denna kombination kommer att gynna dom när har kvar at möta Luleå, Frölunda, Skellefteå, och Färjestad på bortaplan.

  - Vad talar mot Leksand

  Leksands spel på hemmaplan är för dåligt för att vinna serien med nuvarande poängsnitt. Blir det ingen bättring kommer Leksand inte att bli bättre än trea.

  Vinstchans 15 %

  ******

  - Vad talar för Skellefteå?

  Skellefteå högstanivå är lika bra som lagen ovanför dom i tabellen. Skellefteå har dessutom vunnit på bortaplan mot både Växjö och Färjestad i närtid. Skellefteå har även ett sylvasst powerplay - och en solid defensiv.

  - Vad talar mot Skellefteå?

  Det som talar mot Skellefteå är dels att skadelistan gör att laget tvingats byta uppställning från match till match. Samtidigt som det krävs att fler än två femmor kan leverera i 5 mot 5 spelet.

  Vinstchans 15 %

  ******

  - Vad talar för Linköping?

  Linköping slår lite i underläge, och gör en säsong som nog överträffar de flesta experters förväntan. Med seriens bästa målvaktspar, och seriens bästa forward gör det laget svårslaget - i synnerhet på hemmaplan.

  - Vad talar mot Linköping?

  Vad som talar emot laget är bredden på forwardssidan, där laget står och faller med Ty Ratties poängproduktion.

  Vinstchans 5 %

  ******

  Jesper Myrenberg

  Jesper Myrenberg ingår i seriens bästa målvaktspar

  Bäckströms-blogg

  Foto. Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

  Så står sig dagens SHL-tabell mot vinnaroddset 2023/2024

  Hur väl stämmer SHL-lagens tabellposition med förhandstippningen till SM-guldet? Sportbloggare har jämfört odds och tabelläge.

  Lagen rankas utifrån nuläget, följt av antal placeringar som det skiljer sig från oddset Inom parantes anges rankningen enligt vinnaroddset hos Svenska Spel.

  1. Växjö +3 (4)

  2. Färjestad -1 (1)

  3. Leksand +6 (9)

  4. Skellefteå -1 (3)

  5. Linköping +6 (11)

  6. Luleå +/-0 (6)

  7. Timrå +1 (8)

  8. Frölunda -3 (5)

  9. Örebro -2 (7)

  10. Rögle -8 (2)

  11. MoDo +2 (13)

  12. Malmö +/- 0 (12)

  13. HV71 -3 (10)

  14. Oskarshamn +/- 0 (14)

  ----------------------------------

  Största positiva avvikelse: Linköping

  Störst negativa avvikelse: Rögle

  Ingen differens: Malmö, Luleå, Oskarshamn

  Oskarshamnsfans

  Oskarshamn är sist - och tippade sist

  Bäckströms-blogg

  Foto: Johan Bernstrom/Bildbyrån

  Fem frågor inför veckans SHL-matcher

  1. Kan Luleås formkurva fortsätta peka uppåt?

  Luleå är laget som tillsammans med Frölunda har bäst poängsnitt över de senaste fem matcherna. I veckan tar Luleå emot Leksand och Växjö på hemmaplan.

  Matcherna blir ett elddop som visar hur väl mittenlaget från Norrbotten står sig mot tabelltrean (Leksand) och tabellettan (Växjö).

  *********

  2. Kan Leksand knappa in på Färjestad i tabelltoppen?

  Efter nyår är Leksand ett av seriens absolut främsta lag, medan Färjestad tappat fart. Om Leksand kan plocka in tre poäng på Färjestad öppnar det upp för att Leksand blandar sig i toppstriden på allvar – medan Färjestad behöver vinna för att inte släppa upp Växjö mer.

  *********

  3. Kan Örebro spräcka den jobbiga målnollan?

  Örebros formkurva gör ingen avundsjuk, de är nollade i tre av sina fyra senaste spelade matcher. Det innebär att laget har två tuffa matcher i veckan mot defensivt starka lag.

  Frölunda och Skellefteå kommer inte ge något gratis till Örebro – det kan vi vara säkra på. Niklas Eriksson har en tuff uppgift framför sig denna vecka minst sagt.

  *********

  4. Kan Skellefteå powerplay återigen visa vägen?

  Skellefteås powerplay är på en ruggigt hög nivå just nu. Laget gör mål i 35 procent av sina tillfällen i numerärt överläge.

  35 procent är en historiskt hög siffra som inget annat lag haft över en säsong. 37 mål är nu bara tre färre än vad ettan Oskarshamn gjorde förra säsongen.

  *********

  5. Kan Oskarshamn storskrälla på hemmaplan?

  Tabelljumbon Oskarshamn snittar 0,8 poäng/match på hemmais. På lördag tar Oskarshamn emot tabellettan Växjö på bortais i ett Smålandsderby.

  Allt talar emot en hemmaseger – men ska Oskarshamn vända denna säsong måste laget omedelbart börja vinna på hemmaplan. Annars åker dom ur SHL.