• Hem
 • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Fredrik Karlsson /Bildbyrån

SHL-lagens tyngsta tapp - hittills

Del 1: Lag (1-7)

--------------

1. Brynäs: Jakob Blomkvist

Jakob Blomkvist fick ett fint sista kapitel i Brynäs, där han med sitt hjärta för klubben kan lägga av som en ikon. Även om han spelmässigt inte skulle vara svår att ersätta sådan som Jakob inte på träd. Hans rutin har gjort mycket för Brynäs som har Jakob att tacka för mycket.

2. Frölunda: Jere Innala

Jere Innala till NHL, det var nog det sista besked Frölunda ville få. Innala var klubbens klart bästa utespelare den gångna säsongen, och erbjudandet från NHL blev till verklighet när han i veckan skrev på för Colorado Avalanche som vill pröva lyckan med den flygande finländaren.

***

3. Färjestad: Victor Ejdsell

Victor Ejdsell gjorde sin bästa säsong i karriären i rätt tid. Det resulterade i att blev femma i skytteligan, och sjua i den totala poängligan, och ett kontrakt med SC Bern som lastat upp mycket pengar för att få denna powerforwards underskrift till kommande säsong.

***

4. HV71: Nick Shore

Nick Shore var HV71:s bästa forward förra säsongen med sina 31 poäng, men nu blir istället Linköping som kommer att dra nytta av denna amerikan som är en klassforward som gjort många bra säsonger i Europa, och fler kan vi nog räkna med från Nick som trivs i SHL.

***

5. Leksand: Anton Lindholm

Anton Lindholm var ett jagat namn inför kommande säsong. Flertalet SHL-klubbar var ute efter hans underskrift och prislappen stack iväg till den grad att monsterkontrakt vore en underdrift. Men Anton ratade SHL, och valde att skriva på för SC Bern inför kommande säsong. De betalar dyrt, men får en av europeisk som Leksand kommer att sakna mycket.

6. Luleå: Oscar Eklind

Oscar Eklind fick en pånyttfödelse i Luleå, där gjorde han 28 poäng på 48 matcher. Det var så bra så att Philadelphia Flyers fick upp ögonen för Oscar, som skrev på ett ettårskontrakt med Flyers inför kommande säsong. För Luleå blir Oscar stort avbräck.

***

7. Linköping: Marcus Högberg

Marcus Högbergs målvaktsspel förra säsongen var så bra att han utsågs till SHL:s främsta målvakt och mest betydelsefulla spelare. Att han åker tillbaka till NHL var något oväntat, men detta är det enskilt tyngsta tappet av en spelare inför kommande säsong - i hela ligan.

Marcus Hogberg FOTO Peter Holgersson

Förlusten av Högberg är en kalldusch för Linköping. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Pär Olert (Bildbyrån)

SHL-lagens bästa värvningar - hittills (del 2)

Del 2: Lag (8-14)

--------------

8. Malmö: Robin Hanzl

Robin Hanzl är fortfarande en kvalitativ SHL-center, som spelat i Tjeckiska landslaget för inte så länge sedan. Nu blir en flytt till södra Sverige, där Robin kommer att spela de kommande två åren. Robin har under sina år i Timrå visat att han är en av ligans främsta passningsspelare - och Malmö kommer få stor nytta av hans tvåvägsspel.

***

9. MoDo: Lukas Jasek

Lukas Jasek gjorde en stark säsong i Oskarshamn, trots att laget gick dåligt. Nu har sportchefen Henrik Gradin knutit upp denna spetsspelare till stt lagbygge - där han förväntas bli en ledande forward kommande säsong.

***

10. Skellefteå: Michael Brandsegg-Nygård

Michael Brandsegg-Nygård är en talang utöver det vanliga, inte ens 20 år fyllda har han gjort avtryck i hockey-VM. Skellefteå kan blir precis rätt miljö för honom att ta de sista stegen som krävs för att bli bofast i SHL.

***

11. Rögle: Josh Dickinson

Josh Dickinson gjorde en stark säsong i MoDo, och nu blir det Rögles tur att dra nytta av denna offensivt begåvade center. 32 poäng i sin senaste klubb visar att det finns en skyhög potential.

***

12. Timrå: Oliver Kapanen

Oliver Kapanen är värvad för att ta Timrå till nästa nivå i spelet, den finska stjärnan kommer från en succe-säsong i finska ligan. Och tog en plats i finska VM-truppen där han blev lagets bästa målskytt. Dock finns en lite chans att NHL-plockar över honom.

13. Växjö: Petter Granberg

Petter Granberg är en av ligans absolut främsta defensiva backar sett till senaste decenniet. Han har på meritlistan två SM-guld, ett JVM-guld och ett VM-guld. Genom sitt rutin och sitt informella ledarskap och trygghet på isen blir han ovärderlig i Växjö.

***

14. Örebro: Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist vill nog helst glömma både sin och lagets prestation förra året. Nu får han chansen att börja om på noll i Örebro, och det ska bli mycket spännande att se vad denna hyperoffensiva rightare kan prestera i Örebro, potentialen är skyhög.

Patrik Karlkvist FOTO Ola Westerberg

Karlkvist får en nystart i Örebro/Foto: Ola Westerberg

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

SHL-lagens bästa värvningar - hittills

Del 1: Lag (1-7)

--------------

1. Brynäs: Oskar Lindbom

Oskar Lindbom är Brynäs bästa nyförvärv i hög konkurrens med många andra hemvändare. Oskar är bara 27 år gammal men kommer tillbaka till Brynäs med sju säsonger i Nordamerika och över 300 NHL-matcher i San Jose Sharks/Philadelphia.

***

2. Frölunda: Dominik Egli

Dominik Egli är en liten men offensivt giftig back från Schweiz. Senast kommer han från två starka säsonger i Davos. Han är bara 25 år gammal, så han kommer att kunna fortsätta utvecklas i Frölundas färger under de kommande två åren.

***

3. Färjestad: Viktor Lodin

Viktor Lodin gjorde 31 poäng i ett jumbolag förra säsongen. Det blir spännande att se vad han kan tillföra i förra årets seriesegrare. Potentialen är det ingen tvekan om - den är riktigt hög - och nu blir Lodins omgivning ännu bättre.

***

4. HV71: Olle Alsing

Olle Alsing är ett spännande nyförvärv. Han gjorde en stark säsong i Leksand - och det blir intressant att se hur han acklimatiserar sig i HV71. Han är mitt i karriären och kan fortsätta utvecklas i HV71 den kommande säsongen.

***

5. Leksands: Axel Rindell

Axel Rindell har skrivit ett tvåårskontrakt med Leksand, och där kan ha göra stor nytta. Han kommer från en fin säsong i Timrå -och är fortfarande bara i början av sin seniorkarriär - och fanns med i det finska landslaget förra säsongen.

6. Luleå: Brian O'Neill

Brian O'Neill kommer att stå som en av ligans både äldsta och mest rutinerade spelare. Oavsett lag och liga har han varit en poängspruta, som nu kan bara precis vad Luleås forwardssida behöver.

***

7. Linköping: Nick Shore

Nick Shore har gjort bra med poäng i under sina säsonger i HV71. När han nu tar klivet upp så blir det en värdemätare att slå sig in i ett lag med hög konkurrens på forwardssidan. Den spelskickliga centern kan vara precis vad Linköping behöver

Nick Shore FOTO Axel Boberg

Nick Shore byter HV71 mot Linköping (Foto: Axel Boberg)

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Sikura väljer ryskt jubel och rubel

Hur gör man sig person-non grata i Europa från en dag till en annan? Fråga Dylan Sikura som efter denna dags besked om KHL-spel, bör hålla ett respektavstånd till Skellefteå AIK motsvarande minst en världsdel.

Dylan Sikura kom in till Skellefteås lag under inledningen av förra säsongen. Under hösten syntes inga spår av att detta skulle vara en spelare som skulle lämna några bestående intryck åt det positiva hållet. Men efter den tunga inledningen kom Dylan igång och lyfte sig själv till en hög nivå som bibehölls hela vägen till SM-guldet.

Som hockeyspelare kommer vi minnas Dylans svart-vita säsong som slutade med guld. Men väljer man att skriva på för en liga om indirekt är en direkt källa till Rysslands krigsmaskin får man gott se bilden av sig själv som en pengakåt kanadensare som är en parantes i Skellefteås historia. Dylan saknade knappast goda ekonomiskt anbud efter denna säsong. Oavsett om vi pratar Sverige, Schweiz eller Ryssland.

Att han i detta läge valde Ryssland säger mycket om honom. Pengarna var viktigare än värderingarna. Och sådana typer vinner man kanske ett guld med – men det är inget som bygger en dynasti och en hockeyförening där blod är tjockare än vatten.

Traktor-Chelyabinsk sportchef tror att spelaren Dylan kommer att göra ett stort avtryck i ligan. Så kan det vara, men avtrycket han lämnar Sverige med vill snabbt sopa igen för denna lilla människa.

Bäckströms-blogg

Foto: Daniel Eriksson (Bildbyrån)

10 veteraner som tuffar vidare i SHL - del 2

Se: Del 1 (1-5)

..........................

Del 2 (6-10)

6. Patrik Zackricksson – Leksand (37 år)

Patrik Zackricksson ser inte särskilt gammal ut, men på isen är han en ålderman. Stockholmskillen har slagit sig till ro i Dalarna och förbereder sig just nu inför sin 15:e SHL-säsong, som med tanke på ett utgående kontrakt kan bli hans sista.

7. Erik Gustafsson – 35 år (Luleå)

Erik Gustafsson har jobbat hårt och länge på sin position, och går nu in på sin sjunde säsong i SHL:s nordligaste lag – som jagar SM-guldet Erik så gärna vill ha på sin meritlista innan karriären är slut. Så räkna med att Erik drar fortsätter dra ett stort lass på sina axlar resten av karriären.

8. Per Svensson – Timrå (35 år)

Per Svensson går in på sin femte raka säsong, och sin 22 (!!) elit-säsong på med spel helt eller delvis på seniornivå. Inom Sveriges gränser är det svårt att hitta en mer rutinerad spelare som fortfarande är aktiv i högsta serien.

9. Jhonas Enroth - 35 år (Örebro)

Jhonas Enroth får sällan de stora rubrikerna, men han gör alltjämt ett stabilt jobb i Örebro, och visar att det inte finns oro för att han slagit av på takten bara för att han fyllt 35 år. Örebro kan vara nöjda med vad Jonas ger dem på isen med två år kvar på sitt kontrakt.

10. Oscar Möller – Skellefteå (35 år)

Oscar Möller missade hela förra säsongen, och han är fortfarande i en rehabiliteringsprocess. Men i allra högsta grad är han en del av Skellefteå AIK – som en person och professionell hockeyspelare. Hans nuvarande kontrakt sträcker sig över kommande säsong – och vi hoppas han kan spela SHL-ishockey igen.

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

10 veteraner som tuffar vidare i SHL - del 1

Del 1:

1. Martin Lundberg - Växjö (34 år)

Martin Lundberg är en udda fågel i detta sällskap, som enda 90-talist. Han har 17 säsonger med SHL-spel, och 5 SM-guld. Då är man rutinerad trots att man är född på nittiotalet.

****

2. Markus Eriksson - Skellefteå AIK (38 år)

Markus Eriksson visar att ålder bara är en siffra, och skriver sitt första SHL-kontrakt som 38 åring. Detta blir ett intressant elddop för denna poängstarka forward som går från Hockeyallsvenskan till SHL, och dessutom till de regerande svenska mästarna Skellefteå AIK. På sämre vis kan man avrunda sin elitkarriär på ålderns höst.

***

3. Per Åslund - Färjestad (37 år)

Per Åslund har haft ynnesten att få spela för sin klubb i hjärtat en hel seniorkarriär, med undantag för en säsong i Tyskland. Annars har han varit Färjestad trogen. Med klubben har han vunnit 3-SM guld. Med ett utgående kontrakt kan detta vara det sista vi ser av Per Åslund, som nog kan räkna med att få sitt tröja hissad upp i taket den dagen karriären är över.

****

4. Linus Omark - Luleå (37 år)

Linus Omark är 37 år gammal, men fortfarande drivs han av att sätta pricken över i:et på sin karriär. Det saknas en guldmedalj med Luleå i samlingen, och det är vad som driver honom vidare. Med ett utgående kontrakt vet man aldrig om detta blir den sista säsongen i karriären för Övertorneås största bidrag till hockeyvärlden.

***

5. Nicklas Lasu - Frölunda (35 år)

Nicklas Lasu är 35 år gammal och ett ånglok som tuffar på i Frölunda. I Frölundas har funnits de sexton senaste säsongerna. I klubben har han vunnit guld i J-20, CHL och SM-slutspelet. Och han är fortfarande en spelare som håller hög klass, och bidrar med ledarskap och poäng i minst två säsonger till innan en fantastisk karriär kanske är över.

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Fem intressanta målvakter med utgående kontrakt

Silly season är i full gång för de svenska klubbarna. Dessa fem målvakter med utgående kontrakt har anknytning till Sverige, och går en oviss framtid till mötes? Sportbloggare har synat fem målvakter som kan spela i SHL igen.

*****

1, Joni Ortio

Joni Ortio har inte kommit upp i sin högsta nivå I HV71, och klubben har meddelat att han inte spelar i HV71 den kommande säsong. Var han ska ta vägen är oklart. Han är bara 33 år och det är ingen ålder för en målvakt. Erbjudanden lär komma från många klubbar i Europa - frågan är om ett nytt utlandsäventyr väntar eller om Joni väljer att vända hem till Finland.

***

2, Strauss Mann

Strauss Mann gjorde en kanonsäsong i Skellefteå säsongen 2021-2022. Men efter två tyngre säsonger i Nordamerika är framtiden oviss för Strauss som inte nosat på NHL-spel under sina två säsonger i San Joses farmarlag i AHL/ECHL. En återkomst till Europa och SHL kanske skulle vara en bättre väg än spel i ECHL.

***

3, Oskar Dansk

Oskar Dansk har spelat två säsonger i AHL utan att få chansen i NHL. Han är en målvakt som säkert är intressant både för klubbar i Nordamerika och hemma i Sverige. Han är bara 30-år gammal och har gott om rutin för att kunna gå som förstamålvakt i ett topplag i någon Europeisk klubb.

***

4, Johan Gustafsson

Johan Gustafsson är bara 32 år men har fyllt sitt bagage till max med mästerskapssegrar och värdefull rutin. Karriären har nått sin topp, men en frisk och skadefri Johan borde vara intressant för många klubbar i Europa som behöver en andramålvakt med rutin och vinnarskalle.

5, Felix Sandström

Felix Sandström har tillbringar tiden i Nordamerika i limbo mellan NHL och AHL. Och denna säsong var inte en av de starkare i hans karriär så långt. Därmed blir frågan om Felix väljer att pröva lyckan på nytt, eller blickar han mot Europa? Vid en ålder av 27 år så står fortfarande många dörrar öppna för Felix, frågan är bara vilken han anser är den rätta för nästa säsong?

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Sportbloggare rankar: SHL-säsongens 5 bästa importmålvakter

1. Lasse Lehtinen (MoDo)

Lasse Lehtinen var precis den spelare som MoDo behövde längst bak. Hans magnifika säsong var en starkt bidragande anledning till att nykomlingarna kunde klara sig kvar i SHL med god marginal. Lasse spelade flest matcher av alla målvakter, och gjorde näst flest räddningar av samtliga målvakter - därför kvitterar Lasse ut högsta betyg.

***

2. Maxime Lagacé (Färjestad)

Maxime Lagacé var stabil från start till mål, och gick god konkurrens om förstaspaden i Färjestad. Grundserien var toppklass, men den enda slutspelsmatchen han spelade kan vi glömma i sammanhanget. Detta är en nyckelspelare inför nästa säsong, som är i guldåldern för en målvakt.

***


3. Emil Larmi (Växjö)

Emil Larmi gjorde en till stabil säsong, särskilt i grundserien där han höll fyra nollor och var en bit över 90-procent i räddningar. Och han drog ett sort lass med mycket speltid. Slutspelet vill nog både han och Växjö glömma, men totalt sett en tillräckligt bra säsong för att ta plats på denna lista - och i det finska VM-laget.

***

4. Jonas Arntzen (Örebro)

Jonas Arntzen var bra i grundserien och lysande i slutspelet. Den norska stormålvakten kan kvittera ut ett väl godkänt för sin grundsäsong - och man förstår varför Örebro valt att knyta fast honom för ytterligare tre år mitt under säsongen.

***

5. Frans Tuohimaa (Frölunda)

Frans Tuohimaa var den bästa andramålvakten i serien, när han väl fick chansen spelade han bra. Nästa säsong kommer han spela i Södertälje i HockeyAllsvenskan, och kan mycket väl vara ligans bästa målvakt på förhand. Södertälje har fått en målvakt i både rätt ålder och med rätt erfarenhet.

Bäckströms-blogg

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Sportbloggare utser: SHL:s 5 bästa importbackar 2023/2024

1. Bobby Nardella (HV71)

Bobby Nardella gjorde 29 poäng från sin backplats i HV71, som var ett av ligans sämre lag. Och han fick bara -5 plus-minusstatistiken. Det är riktigt starka siffror för en back som bara gjort en säsong tidigare på liten rink i Europa. Han är står nu utan kontrakt inför nästa säsong, gissningsvis står många klubbar i Europa i ett budkrig om vem som ska få Bobbys tjänster nästa säsong.

****


2. Keegan Lowe (Växjö)

Växjös storvuxne nordamerikan stod återigen för ett stabilt jobb i båda ändarna av banan. Han blev trea i SHL:s plus-minusliga, och gjorde 12 poäng på 46 matcher i Växjös tröja. Även nästa år återfinns han i Växjö som assisterande lagkapten och en bärande spelare.

****

3. Osakri Laaksonen (Luleå)

Luleås Osakri Laaksonen gjorde en stark säsong i Luleå med sina 29 poäng, och han var inne på fler mål framåt än bakåt under säsongen. Den right-fattade backen kommer att göra stor nytta i Luleå även under den kommande säsongen.

****

4. Michael Kapla (Rögle)

Michael Kaplas flyttade från Skellefteå till Rögle - och gjorde succé. Han gjorde flest poäng av samtliga backar i laget, och var den back som var inne på flest mål offensivt. Till kommande säsong kommer han återigen att spela i Rögle. Och det blir spännande att se hur laget och Michael går vidare från denna säsong med höga berg och djupa dalar.

****

5. Axel Rindell (Timrå IK)

Axel RIndell har gjorde sin första fulla SHL-säsong, och satte starkt avtryck i Timrå. Där gjorde han 25 poäng på 50 matcher. Den finländske backen återfinns även i SHL till kommande säsong, eftersom att Leksand har skrivit fast honom på ett tvåårskontrakt.


Bäckströms-blogg

Foto: Jeanette Dahlström /Bildbyrån

Sportbloggare utser: SHL:s 10 bästa importforwards 2023/2024

1. Ty Rattie (Linköping)

Ty Ratties 47 poäng på 52 matcher gav en förstaplats i importernas poängliga och en andraplats i SHL:s totala poängliga. Rattie var den starkast bidragande faktorn till Linköpings starka säsong, och visade varför Linköping har en importspelare som kan dem långt under de kommande två säsongerna han har har kontrakt med klubben.

2. David Tomasek (Färjestad)

David Tomasek vann poängligan i Färjestad med 45 poäng på 52 matcher. Nu spelar han hockey-VM med Tjeckien på hemmaplan. Och där har han ögonen på sig från NHL-klubbar, så det är lite osäkert om han kommer tillbaka till Karlstad nästa säsong.

***

3. Janne Kuokkanen (Malmö)

Janne Kuokkanens 44 poäng på 43 matcher gav ett poängsnitt som skulle gett honom segern i poängligan om han spelat 52 matcher i Malmö. Var han återfinns nästa år är oklart, räkna med att många storklubbar i Europa är intresserade av den finländske stjärnforwardens underskrift.

***

4. Lauri Pajuniemi (Malmö)

Lauri Pajuniemi är en till en importspelare som lyckades i Malmö. Med 35 poäng på 43 matcher bidrog han starkt till att Malmö höll sig på säker mark i tabellen efter 52 omgångar. Dock verkar han inte spela i Malmö nästa år. Intresse för honom kan finnas på båda sidor av Atlanten.

***

5. Kalle Kossila (Växjö)

Kalle Kossila gjorde en stark säsong i Växjö med 34 poäng på 40 matcher. Men det blev ingen succe i slutspelet detta år, och nu kommer det finländska finsnidaren att återfinnas i Bern nästa säsong.

-----------------

Rankningen 6-10

Bäckströms-blogg

Daniel Eriksson/Bildbyrån

Sportbloggare utser: SHL:s 10 bästa importforwards 2023/2024

6. Peter Cehlarik (Leksand)

39 poäng på 52 matcher - och SHL:s bästa plus-minusstatistik. Ytterligare en kanonsäsong av denna slovak som återfinns i Leksand även under de två kommande säsongerna. Med tanke på att han är under 30 år finns även här mer att ge på hög nivå.

****

7. Marek Hrivik (Leksand)

Marek Hrivik gjorde 26 poäng, och slutade på + 27 i +/- statistiken, och visade varför han är en av seriens bästa tvåvägspelare. Trots det känns det som att den storvuxen slovaken har mer att ge sina kommande två år i Leksand.

***

8. Dylan Sikura (Skellefteå)

Dylan Sikura var osynlig under hösten, men kom igång när det blev mörkt och kallt i Skellefteå. Pigga ben, mjuka händer och gott spelsinne la grunden för en stark säsong - som trots allt var hans första i SHL - som slutade med SM-guld.

***

9. Max Veronneau (Leksand)

***

Max Veronneau var återigen en levererande importspelare i Leksand. Han gjorde 36 poäng på 50 matcher, och var en del av den import-trio som levererade stort i Leksand under denna säsong. Men han var trots det en bit från noteringen på 60 poäng från 2021/2022-säsongen.

***

10. Patrick Russell (Linköping)

Patrick Russell var en stark bidragen orsak till att Linköping tog sig till kvartsfinal denna säsong. Med sina 33 poäng på 49 matcher var den right-fattade backen dansken en murbräcka i den import-präglade offensiven, som bar laget genom grundserien


Patrick Russell FOTO Axel Boberg

Russel gjorde en kanonsäsong i LHC. Foto: Axel Boberg /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

10 SHL-juniorer vi bör hålla ögonen på nästa säsong

Plats: 1-5
-----------

1. Axel-Sandin Pellikka (Skellefteå)

Axel-Sandin Pellikka återfinns mest troligt i Skellefteå även nästa säsong enligt Erik Forssell, och de röster som hörs från Detroit organisation. Vi bör räkna med att hans utveckling kan ta fart ytterligare ett snäpp som sistaårsjunior, med några kilo till innanför västen - och lite mer rutin. Grabben har alla verktyg för att göra många spektakulär saker de kommande femton åren.

****

2. Michael Brandsegg-Nygård (Skellefteå)

Michael Brandsegg-Nygård går in som sistaårsjunior i SHL. Förväntningarna på honom är stora, men detta är ett spelare som kommer att tas tidigt i sommarens draft, och han spelar redan spelar senior-VM med gott betyg. För Skellefteå är detta ett jättekap, och en spelare som man säkert kan utveckla mycket till en relativt billig lön.

****

3. Otto Stenberg (Malmö)

Otto Stenberg har öst in poäng på alla juniornivåer - inklusive det senaste junior VM:et. Förra årets säsong blev lite skadedrabbad - och i SHL lyfte det riktigt aldrig poängmässigt i Frölundas tröja. Håller hans sig skadefri blir detta en spelare som kan explodera och göra stor nytta i Malmö, dit han är utlånad kommande säsong.

****

4. Luka Radivojevic (Örebro)

Luka Radivojevic är född 2007 (!!) och spelade förra säsongen junior-VM med Slovakien, med spelarna som kunde vara tre år äldre än honom. Han är en liten men spelskicklig back som redan noterats för sex SHL-matcher för Örebro. Han går en mycket spännande framtid till mötes i Örebro, där han gjort en snabb resa från U16-laget till SHL-laget.

5. Oscar Fisker Mølgaard (HV71)

Oscar Fisker Mølgaard kommer att göra sin tredje raka SHL-säsong. Förra året var han en av HV71:s bästa spelare. Det finns ingen anledning att tro att han kommer att göra denna säsong till något sämre. Med sin seniorrutin och sin potential förväntas han trots sin ålder vara en ledande spelare i HV71 kommande säsong.


(Se plats 6-10)

Otto Stenberg FOTO Johan Bernstrom

Otto Stenberg fick det inte att lossna i Frölunda. Foto: Johan Bernstrom/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

10 SHL-juniorer vi bör hålla ögonen på nästa säsong

Plats: 6-10
-----------

6. Theo Lindstein (Brynäs)

Theo Lindstein var ruggigt bra under det senaste junior-VM:et. Nu får han sin stora chans i SHL, där han redan spelade för två år sedan. Brynäs får stor användning av denna backklippa som trots sin blyg ålder delvis spelat seniorhockey i tre år.

****

7. Isac Hedqvist (Luleå)

Isac Hedqvist har spelat bra i juniorlandslag, och J-20 serien. Men det stora SHL-genombrottet väntar han på i Luleås tröja. Det kan mycket väl komma nästa år, då han även är en man för junior-VM.

****

8. Oskar Vuollet (Skellefteå AIK)

Oskar Vuollet var poängkung i J-20, han tog SM-guld med J-20 och SHL-laget. Efter en sådan drömsäsong fick han a-lagskontrakt, och nu blir han en mycket spännande spelare att följa. Plus i kanten för att det är en egen produkt som är en poängforward.

****

9. Lucas Pettersson (MoDo)

Lucas Pettersson är nyss fyllda 18 år men är en stortalang som säkert kan gå i en av de första rundorna i sommarens draft. MoDo kan mycket väl få honom att blomma ut nästa säsong om de hittar ett lugn i sitt spel och ger Lucas mer förtroende.

10. Noah Dower-Nilsson (Frölunda)

Noah Dower-Nilsson hade ett tungt fjolår med mycket skador, men det finns en talang redo att explodera. Räkna med att han och Frölunda kommer ruggigt revanschsugna till säsongen.

Noah Dower Nilsson FOTO Petter Arvidson

Noah är en stor talang i Frölunda. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Så många juniorer fick speltid i SHL-lagen

Som följande använde SHL-klubbarna sig av egna juniorspelare under säsongen:

--------------------------------------

 • Malmö
 • 9
 • Skellefteå
 • 9
 • Färjestad
 • 8
 • Luleå
 • 8
 • Hv71
 • 7
 • Linköping
 • 7
 • Rögle
 • 7
 • Växjö
 • 7
 • Leksand
 • 6
 • Oskarshamn
 • 6
 • Örebro
 • 6
 • Frölunda
 • 5
 • Timrå
 • 3
 • Modo
 • 1
Filip Bystedt FOTO Peter Holgersson

Filip Bystedt var en sju juniorer i Linköping (Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl /Bildbyrån

Lagen som använde sina juniorer mest och minst

Totalt spelade 89 juniorer i SHL denna säsong med en registrerad speltid. Av dessa var 84 utespelare och 5 av dem målvakter. Hur mycket lagen använde sig av juniorer varierade väldigt mycket. Spannet låg mellan 1-9 spelare.

-----------------

Topp tre

1-2. Skellefteå och Malmö: 9 spelare

(8 utspelare - 1 målvakt)

3. Luleå 8 spelare

(8 utespelare)

-----------------

Botten tre

1. MoDo: 1 spelare

(1 utespelare)

2. Timrå: 3 spelare

(3 utespelare)

3. Frölunda: 5 spelare

(5 utespelare)

David Edstrom FOTO Michael Erichsen

Junioren David Edström fick förtroende i Frölunda (Foto: Michel Erichsen)

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg (Bildbyrån)

5 heta förlängningar inför SHL-säsongen 2024/2025

1. Jonathan Pudas (+4 år)

Jonathan Pudas är kapten och kulturbärare, och SM-guldvinnare. Då passade han på att krita på en förlängning av sitt kontrakt med ytterligare fyra säsonger till - och ser att bli Skellefteå trogen resten av karriären.

*****

2. Martin Lundberg (+1 år)

Martin Lundberg är en ålderman i SHL, trots sin blygsamma ålder. Sjutton SHL-säsonger, och 13 slutspel. Och totalt 5 SM-guld - är svindlande siffror. Nu blir det ett minst ett år till i Växjö för veteranen.

*****

3. Brian Cooper (+2 år)

Brian Cooper trivs bra i Småland, tydligen så bra att han ville stanna två år till. Och få revansch för den misslyckade fjolårssäsongen där säsongen tog slut redan i semifinalen.

*****

4. Dylan McLaughlin (+2 år)

Dylan McLaughlin var bra i grundserien, men svagare i slutspelet. Nu väntar minst två år till när han förväntas vara en bärande spelare i Växjö, som sin vana trogen satsar på stort på importspelare.

*****

5. Oscar Vuolett (+2 år)

Oscar Vuolett var dominant i J-20 som vann SM-guld, det gav honom chansen att spela i A-laget. Där återfinns han från start nästa år - och kommer blir otroligt spännande att följa denna målspottare.

Voulett foto Ola Westerberg

Voulett vann dubbla SM-guld (Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson /Bildbyrån

Säsongens slutspelsfemma år 2024

Målvakt: Linus Söderström - Skellefteå AIK

Linus Söderström kom in i säsongen med en tagg kvar i kroppen. Den satt kvar efter det att Emil Larmi sopade banan med honom i fjolårets finalserie. Men detta år var Linus tur att vara som bäst när det gäller, och blev den enskilt största anledningen till att Skellefteå AIK kunde vinna SM-guldet.

*****

Back: Elias Salomonsson - Skellefteå AIK

Elias Salomonsson klev fram som en bärande utespelare, trots sin ringa ålder. Och gjorde ett storstilat slutspel rakt igenom - såväl offensivt som defensivt. Nu fick han kröna sin (första) tid i Skellefteå AIK med ett SM-guld, och nästa säsong återser vi honom i Winnipeg, som Skellefteås nästa NHL-export.

Back: Arvid Lundberg - Skellefteå AIK

Arvid Lundberg tog sitt tredje SM-guld, och tog det på ett storstilat sätt. En halv poäng per match innebar att han vann backarnas poängliga, och endast två matcher med fler minusmål än plusmål. Det gör honom oerhört svårpasserad, och oerhört pålitlig när det gäller som mest.

*****

Jere Innala - Frölunda HC

Jere Innala vann både skytteligan och poängligan i slutspelet, det säger det mesta om hans slutspel. Att Frölunda pressade Skellefteå i sju matcher var till största del Jeres förtjänst. Och där blir han livsfarlig nästa säsong.

Rodrigo Abols - Rögle BK

Rodrigo Abols hade en svag grundserie. Men precis som hela Rögle gjorde han ett urstarkt slutspel. Rodrigo slutade tvåa i poängligan, och kunde lätta ett stort ok från både sitt och lagets axlar. Och fann något att bygga vidare inför nästa säsong.

Andreas Johnson - Skellefteå AIK

Andreas Johnsson kom in under säsongen och gav laget ytterligare en vinnarskalle. I slutspelet mäktade han med att göra fem mål, fyra av dem blev matchvinnande - och fick vinna ett nytt SM-guld, och denna gång med sin bror (!!)

Brodern Johnson Foto Petter Arvidsson

Två Johnsson-bröder med en SM-buckla /Foto: Petter Arvidsson

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Hemmakvartetten som bytte flera silver - mot ett guld

 • Pär Lindholm

5 SM-silver, 2 JSM-silver, Pär Lindholm hade inte vunnit något innan slutsignalen gick i Skellefteå. Men denna gång fick Pär sluta som vinnare. Som lagkapten och ledande spelare.

***

 • Jonathan Pudas

3 SM-silver, och flera individuella utmärkelser. Men kronan på verket har saknats för Pudas. Som äntligen fick vinna – och förpassa silvret till byrålådorna. Och guldhjälmen till bokhyllan.

***

 • Linus Lindström

2 SM-silver, 1 JSM-silver, 2 JVM-silver, Linus Lindström har varit med länge, men inte vunnit något sedan TV-pucken. Men nu var det mycket tack vare Linus som Skellefteå kan möta sommaren med guldglans.

 • Gustaf Lindvall

2 SM-silver, 1 JSM-silver, och en rad fina utmärkelser. Men Lindvall har aldrig fått vinna någon SM-guldmedalj. Men nu skrev Lindvall in sig i historien – som hemmasonen med en guldhjälm.

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Därför kom SM-guldet tillbaka till Guldstaden

Skellefteå tog guldet hem till Guldstaden

I år är det hundra år sedan man fann guldfyndigheter vid Fågelmyran utanför Boliden. Det blev startskottet på en utveckling som satt sin prägel på en hel bygd, som blev en stor stad, som växte samman med en hockeyförening - som vi känner som Skellefteå AIK.

Vad kunde då vara mer passande än att cirkeln slöts. Skellefteå AIK tog guldet hem till Västerbotten - och satte guldyra i en hel stad på nytt; genom att vinna guldet på sin egen hemmaplan för första gången i historien.

Som bäst när det gällde som mest

Guldet vann Skellefteå tacka vare förmågan det genom att vara som bäst i avgörandets stunder. Mot såväl Linköping, Frölunda och Rögle var man aldrig så överlägsna som när de vann gulden 2013 och 2014. Då var det individuell skicklighet över fyra femmor då - men nu så var det mer av en kollektiv beslutsamhet.

Ett dödat slutspelsspöke

Skellefteå hade inte vunnit en slutspelsmatch på hemmaplan på nästan tio år när slutspelet började. Men nu visade man att historien inte behöver upprepa sig. Och slog mer ur ett smärre underläge än smärre överläge.

Att förhandsrösterna pekade på Färjestad, Växjö, Rögle. Det gav Skellefteå andrum . Och fogade samman en grupp; som sattes på flera svåra prov - och klarade dem alla.

Vägran att förlora igen

Egenfostrade spelare som Jonathan Pudas, Pär Lindholm, Linus Lindström hade alla metaller i byrålådan förutom den ädlaste. Och det var kanske viljan att inte förlora en gång till som blev det till styrkan att vägra förlora en gång till.

Ibland vinner laget som varit överlägsna - men i år vann laget som övertygade sig själv, och andra att vara som bäst när det gäller - och det var guld värt.

Pudas

Pudas fick lyfta bucklan som kapten/Foto: Ola Westerberg

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

5 avgörande moment inför SM-final fyra

Skellefteå AIK har kopplat greppet om finalen - en vinst ikväll kommer att ge laget chansen att avgöra på hemmaplan på måndag. Men tas för givet - och det kommer att säkert bli en match med tighta marginaler. Här är de små skillnaderna som kan fälla ett stort avgörande.

****

1. Tekningarna i Skellefteås zon - livsviktiga

Skellefteå har vunnit 50 procent av tekningarna i offensiv zon, men bara 25 procent av tekningarna i defensiv zon. Den dåliga statistiken i Skellefteås zon kan bli till Rögles spjutspets - eller Skellefteås fall.

2. Spelet framför mål - måste vara hundraprocentigt

När Skellefteå släppte in 2-2 i match tre var det Oskar Nilsson som var svag framför eget mål. Nu vann Skellefteå ändå, men sådana moment måste vinnas i längden - oavsett vilket lag vi pratar om.

3. Onödiga utvisningar - har inget av lagen råd med

Skellefteå har en säsong med mycket utvisningar i bagaget, som även renderat i avstängningar. Joel Lundqvist trodde att det kan förklaras av den höga fart Skellefteå vill spela med - som krymper marginalerna i mellan det forcerande och det fula. Samma sak gäller för Rögle - som tagit utvisningar för sex man på bana.

4. Hålla hjärtat kallt - men huvudet varmt

Situationen mellan Jonathan Pudas och Daniel Zaar har vevats i media. Det är på gränsen. Men efterspelet har framförallt Skellefteå valt att spä på i media. Om det är medvetet eller av stundens hetta? Kanske både och. Men det lag som vill vinna måste hålla känslorna på rätt nivå.

5. Prestationen första 10 minuterna - kan bli matchavgörande

Rögle kommer säkert att komma ut framåtlutade - och sugna på ta initiativet. Det lag som klarar av de 10 första minuterna kan mycket väl. Allt kan mycket väl avgöras i längden på vad som sker alldeles till en början.