Bäckströms-blogg
 • Hem
 • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Vilka möjligheter och hot medför Forsells lagbygge ?

I det tidigare inlägget gick jag igenom Skellefteås trupp med synvinkeln svagheter/styrkor. Truppen består idag av två målvakter - åtta backar och tolv forwards. Lagbygget är mer eller mindre färdigt med andra ord, men vad Erik Forssell har på radarn är svårt att förutspå. Forsell har inte uttryckligen sagt att han öppnat dörren för någon specifik spelare eller specifik position. Detta inlägg belyser vilka hot/möjligheter ser jag med Forsells lagbygge.

Möjligheter

 • En kvartett yngre spelare som alla kan ta stora kliv i sin utveckling och förväntade prestation ex. Broberg-Hugg-Wilsby-Sundsvik
 • Många spelare som kan gå både center/ytterforward - vilket underlättar möjligheterna i laguttagningen/minskar sårbarheten vid skador
 • Möjligheten till att Gustav Lindvall fortsätter på inslagen väg. Det ger laget en trygghet och ökade vinstchanser.

Hot

 • Joakim Lindström - gissningsvis har han haft en del besvär som hämnar åkningen - en försämring eller en långtidsskada vore mycket besvärande
 • En längre frånvaro i spel för någon av nyckelbackarna (Broberg, Lundberg, Burström, Granberg) - det skulle sannolikt kunna bli ett bekymmer.
 • Corona - såklart ett reellt hot mot Skellefteå - och hela SHL


Joakim Lindstroem2

Joakim Lindström - kommer han hålla sig skadefri ?

Dela inlägg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Skellefteå 2020/2021 - styrkor - svagheter ?

Någon gång när milleniet var ungt läste jag lite företagsekonomi på universitet, det var verkligen inte mitt paradämne och det blev inte mer än en termins studier i det fältet vart fall. Men något som jag minns och som jag har plockat med mig är analysverktyget "SWOT". Förenklat innebär det en analys av ett företags/organisations ställning utifrån Strength-Weaknesses-Opportunites-Threats. Styrkor-Svagheter Möjligheter-Hot i svenska ordalag. Jag tänkte i tre delar punkta upp en analys av spelartruppen utifrån denna modell. Först analyseras Styrkor/Svagheter och sen Möjligheter/Hot. Sedan en sammanfattning av det hela för att knyta ihop säcken.

Styrkor

 • Låg spelaromsättning
 • Många spelare som kommer från egna led
 • Bredden på forwardssidan
 • En (mest sannolikt) klar förstamålvakt från start
 • Jocke/Möller - båda är fortfarande i allra högsta grad poängstarka
 • Rutinerad trupp, där ett antal spelare har vunnit (flera) SM-guld.

Svagheter

 • En högerfattad offensiv back saknas
 • Både kortaste och lättaste truppen i SHL just nu
 • En beprövad spelare i rollen framför målvakten i powerplay
 • En backsida där många av backarna är relativt nya på SHL-nivå


  Dela inlägg
  Bäckströms-blogg

  Bild från Bildbyrån

  En intervju med Darren Nowick - spelar han i AIK nästa säsong ?

  Darren Nowick kom som en frisk fläkt till Skellefteå i mitten av februari. Nowick hämtades in från Västervik i allsvenskan där han de senaste två säsongerna fört en relativt anonym tillvaro. Han har haft en relativt jämn poängskörd - men inte har varit någon spelare som fått några större rubriker eller, mig veterligt, kopplats ihop med någon SHL-klubb. Men Skellefteå valde att plocka in honom ändå - och värvningen föll väl ut, och det finns ett ömsesidigt intresse om en fortsättning.

  Nu till veckan har Darren enligt Mr. Madhawks uppgifter skrivit på för Skellefteå AIK, men varken Darren eller sportchef Erik Forssell har bekräftat denna uppgift. Själv har jag haft kontakt med Darren under föregående vecka, innan Expressens och Norrans uppgifter om hans framtid. Nowick själv ger inga tydliga besked om nästa säsong, men han var ändå klar med budskapet om att han gärna skulle återvända till Skellefteå.

  - Det är svårt att sia om framtiden just, det verkar som situationen här hemma i USA måste lugna ner sig innan jag kan sitta ned med min agent och sen kan jag sitta ner med min agent och bestämma mig om framtiden. Men jag har haft ett par samtal med Erik Forssell och det har känts positivt. Det vore grymt roligt att få bli kvart i SHL och Sverige, och jag och min familj trivdes bra i staden och med människorna som vi träffade under tiden. Det är lite annorlunda att leva i Sverige i jämförelse med Kalifornien. Här tar sig människorna tid att prata och alla känns lite mer avslappnade, medan det överlag känns som att alla är mer på språng och mer upptagna här hemma, i jämförelse med människorna i Sverige.

  Hur tyckte du steget från allsvenskan till SHL var för dig som spelare ?

  - Det känns att det är en stor skillnad, helt klart, men för mig personligen tycker jag steget gick bra att ta. Såklart lite oturligt att jag blev avstängd, det ingick inte i mina planer, men efter det tycker jag att det gick bra för mig. Nu blev det som det blev med denna säsong - jag hade såklart inte tänkt att åka hem till USA så tidigt som jag blev tvungen att göra.

  Hur ser situationen ut för dig i just nu - var är du - och hur påverkas du av coronaepedemin ?

  - Just nu är jag och min familj i Kalifornien, men vi mår bra så jag ska inte klaga, men det är klart det är en ovan situation. Allt är mer eller mindre nedstängt här förutom det mest nödvändiga som typ mataffärer. Det är ovant att inte kunna gå till stranden, att göra det vanliga som att träna ishockey - eller gå till gymmet eller träffa vänner. Men vi mår bra i familjen så jag kan ändå inte klaga så mycket på tillvaron som den ser ut nu även om vi inte kan leva som vanligt.

  Vad jag själv tror ?

  Om jag själv skulle spekulera fritt tror jag att Nowick har fått ett bra erbjudande från Erik Forssell, och han spelar gärna i SHL. Men Nowicks framfart och energi gjorde nog att fler lag fick upp ögonen för honom och att han höjt sitt marknadsvärde. Med den situation som råder i USA och Sverige, ja i stort sett hela Europa, är det svårt att ta något beslut om nästa säsong. Just nu vilar ett generellt inreseförbud till Sverige, så det är svårt att sia om när en person som inte är svensk medborgare och befinner sig i USA åter får möjlighet att resa tillbaka, oavsett om det är som turist eller hockeyproffs. Innan dessa orosmoln lagt sig har jag svårt att se att det kommer att skrivas på något kontrakt. Förhoppningsvis är situationen förbättrad under andra halvåret av 2020 och då hoppas jag att Nowick åter kommer till Skellefteå och får chansen i en hel säsong. Han var rivig i sitt spel, hade bra tryck i skridskoåkningen, och visade en bra arbetsmoral som gjorde honom ganska allround i sitt spel. Han skulle vara varmt välkommen åter.

  Dela inlägg
  Bäckströms-blogg

  Bild från Bildbyrån

  De största flopparna i Skellefteå - plats 1-5

  När samtalsämnet floppar kommer upp är det såklart lättast att minnas spelare som värvats som offensiv spjutspets men inte kunde producera i närheten av förväntningarna. Särskilt påtagligt blir det när spelaren varit lyckosam och produktiv i alla klubbar utom Skellefteå.

  Men detta är ändå spelare där spelarens prestation kom på rejäl kollisionskurs i jämförelse med mina, betydligt högre, förväntningar på spelarens prestation och bidrag till laget. Endast spelare från 2000-talet har medräknats.

  5, Alexander Urbom

  Värvningen av Urbom föll inte särskilt väl ut. Som en tänkt "försvarsgeneral" var han tänkt att agera, men även en sådan behöver kunna hantera pucken någorlunda bekvämt. Det är inget som jag kan minnas att Urbom gjorde. Överlag seg, och ofta kom han fel i situationer vilket renderade i för många utvisningar och två avstängningar. Sejouren i Skellefteå blev bara ettårig, och Urboms spel nådde inte några högre höjder de efterföljande åren i Djurgården och spelade sist i Tyskland.

  4, Matt Andersson

  Matt Andersson kom till Skellefteå som en tilltänkt toppcenter för säsongen 2017/2018. Han hade haft relativt fina år bakom sig där han varit en poängstark spelare i både AHL, KHL, och i Djurgården säsongen innan. Men Andersson fick se sin säsong bli spolierad av en skada som blev så illa att han bara spelade 23 matcher och skrapade ihop tre mål och fem assist. Matt kom aldrig till sin rätta i Skellefteå, och kom aldrig tillbaka till slutspelet. Efter säsongen i Skellefteå skrev Matt på för Rögle, men väl där visade sig Andersson bara hålla för en match innan han avbröt säsongen. Sedan dess har han inte spelat ishockey. Tiden i Skellefteå blev dessvärre början på slutet för Mat Anderssons hockeykarriär.

  3, Antti Virtanen

  Anti Virtanen presenterades sommaren efter att Skellefteå avancerat till SHL. Förväntningarna, åtminstone från min sida var höga på finländaren som under flera år varit en toppspelare i den finländska ligan. Det började bra på försäsongen. I ett möte med ärkerivalen Björklöven stod Virtanen för ett hattrick och förväntningarna skruvades sedan upp inför seriestarten. Men sedan tog det tvärstopp och finländaren fick nio matcher utan mål innan han fick lämna klubben. Virtanen studsade dock tillbaka sen och blev åter en spelare med hög poängproduktion resten av karriären som via en kort sejour i Österrike och Schweiz tillbringades i Finland.

  2, Juhamatti Aaltonen

  Nej, inte mycket stämde för Aaltonen i Skellefteå säsongen 2018/2019. Trots att han gavs förtroende och att han kunde blixtra till ibland så var han i det stora helt misslyckad och gav överlag ett lojt intryck. På 39 matcher blev det endast 1+8 i poängprotokollet innan kontraktet bröts. Aaltonen återvände till den finländska ligan till och har där fortsatt att producera poäng på löpande band. Men tiden i Skellefteå vill han gissningsvis glömma. Petter Rönnqvist utsåg värvningen av finländaren på förhand till årets sämsta i ligan, och på den punkten fick han rätt med facit i hand. Aaltonen floppade - och Skellefteå kastade pengar i sjön.

  1, Ryan Vesce

  Ryan kom till Skellefteå på artistkontrakt 2012/2013 med starka meriter. Han hade producerat poäng i både KHL, AHL, Liiga och Allsvenskan - och nu hade turen kommit till Skellefteå. Att värva spelare på artistkontrakt brukar alltid vara förenat med ett mått av - high risk - high reward. Vesce hade varit en poängspruta i både AHL, KHL, och finska Liiga. Resultatet i Skellefteå blev det en stor flopp. På 22 matcher blev det två mål och fyra assist. Vesce hittade aldrig rätt i spelet med eller utan puck, och såg mest vilsen ut. Sedan hade Skellefteå ett så bra lag att det inte fanns skäl till att ge Ryan fler chanser.

  Kanske var det kombinationen av skadeproblematik, egen försäsongsträning, och den hårda konkurrensen som tippade gungbrädan åt helt fel håll i Skellefteå. För sedan hade han tre poängstarka säsonger i KHL innan skadeproblemen kom ikapp honom sista åren. Men sett till sina meriter blev detta en superflopp i Skellefteå.

  Vesce

  Vesce - blev en stor flopp i Skellefteå - mer lyckosam i Rögle dock.

  Dela inlägg
  Bäckströms-blogg

  Bild från Bildbyrån

  De största flopparna i Skellefteå - plats nummer 10-6

  Listan över spelare vars sejour i Skellefteå har mer eller mindre av en floppstämpel över sig fortsätter med fem nya namn. Allt från en straffspecialist från USA, till en då okänd slovakisk målvakt, till en finländare som spelade skadad och lämnade AIK på eget bevåg med en bitter eftersmak.

  Plats 10-6

  10, Rob Schremp

  Rob Schremp kom till Skellefteå i november säsongen 2014/2015 med NHL-meriter, tidigare spel i KHL och NLA, och en framgångsrik sejour i MODO två säsonger tidigare i meritlistan. Tiden i Skellefteå blev inte riktigt lika lyckosam då det endast blev 20 poäng i grundserien som Skellefteå vann. I slutspelet var Rob mestadels bänkad fram. Än en gång visade det sig för Skellefteå hur svårt det är att träffa rätt med en importspelare, även för Lasse Johansson. Men det bör också understrykas att konkurrensen på centerpositionen var knivskarp säsongen 2014/2015. Rob meddelade själv 2018 på hans Instagram att hans karriär var över till följd av hans psykiska mående som påverkat honom hela hans hockeykarriär.

  9, Ville Koistinen

  Ville Koistinens tid i Skellefteå blev en sorgsam historia. Den finländske landslagsbacken kom från ett par fina år i Finska ligan via AHL/NHL - spel inom Nashville och Floridas organisationer till Skellefteå 2010/2011. Väl på plats slog Ville upp en gammal skada som hämmade honom och till slut fick honom att avbryta säsongen och operera sig, och han missade slutspelet och blev sen inte kvar i klubben. Efteråt vädrade Ville sitt öppna missnöje till finsk media mot den hjälp och rehabilitering som Skellefteå erbjöd honom när han enligt egen mening själv "tvingades" bekosta sin operation som han valde att genomföra i Finland.

  8, Gaber Glavic

  Gaber Glavic är en lite slamkrypare på listan då han egentligen spelade på fel sida om tidsstrecket rent tekniskt. Men det är svårt att inte placera honom på listan även om han lämnade före nyår. Han kom till Skellefteå inför säsongen 1999/2000 - efter att Christer Abrahamsson fått upp ögonen för honom under B-VM i Danmark där Glavic spelade enligt statistiken. Men Gaber fick lämna laget tidigt. Efter två usla insatser i A-laget och två i J-20 fick han lämna klubben. Med en räddningsprocent på 78 % fick Gaber snabbt lämna laget och blev sedan en historisk referenspunkt till hur dålig en spelare kan vara, eller framförallt - inte får vara.

  7, Kyle Cumiskey

  Redan när säsongen 2016/2017 skulle inledas stod det klart att Kyle inte skulle komma till start eftersom han var hämmad av en långtidsskada. Trots fina meriter från NHL/AHL, inklusive en Stanley Cup seger blev tiden i Skellefteå misslyckad - Kyle kunde inte göra sig själv rättvisa när han spelade. Sen blev skadekänningarna så pass allvarliga att kontraktets bröts i samförstånd när det stod klart att Kyle inte kunde spela mer. Säsongen efter missade Kyle helt, sista två säsongerna har Kyle kunnat spela och har mestadels spelat i AHL. Detta blev en olycklig flopp främst på medicinska grunder där Kyle hade en stor potential men aldrig kunde komma till sin rätt med skadebesvären och Skellefteå fick inte någon avkastning på denna lönepost.

  6, Morgan Ellis

  Ellis kom till Skellefteå säsongen 2017/2018. Sett till tidigare meriter hade Ellis producerat offensivt under sina år Nordamerika. Men i Skellefteå fick inte ut något av sin offensiva potential. Resultatet på 39 SHL-matcher i Skellefteå gav skrala 0+5 i poängprotokollet, vilket är alldeles för lite för den roll som Ellis värvades för. Han gick till Färjestad innan slutspelet och kom där att göra fem poäng på nio matcher i resterande del av grundserien. Föregående säsong spelade Ellis i KHL och gjorde 17 poäng på 54 matcher vilket visar på att det borde ha varit möjligt att få mer utav värvningen av Morgan Ellis för Skellefteås räkning.


  Dela inlägg
  Bäckströms-blogg

  Bild från Bildbyrån

  Ranking; de femton största flopparna i Skellefteå AIK från år 2000-2020

  Få fenomen i idrotten etsar sig fast så mycket som spelare som floppar och gör det rejält. Begreppet flopp är såklart relativt. Men alla sportchefer gör värvningar som inte faller väl ut och där det vore önskvärt med en snabb returrätt. Med dagens kommunikationsmedel och medieklimat är avståndet mellan spelare och fans kortare än för tjugo år sen, och tålamodet med underpresterande spelare blir mindre när snittlönen för en SHL-spelare i dag är över 100,000 kr/månad.

  Skellefteå AIK har såklart genom åren haft dussintals spelare som grovt underpresterat. Ibland har det varit en ren och skär felscouting, ibland en kombination av att spelare kommit in fel i säsongen och aldrig kommit ur sin formsvacka eller fått spela mer eller mindre skadade och inte fått göra sig själv rättvisa. Hela paletten från finländare till kanadensiska spelare med rötter i Grekland, jänkare, danskar och tjecker, och inhemska spelare. Alla har sin egen lista och egen uppfattning, så även jag. Min minnesbank sträcker sig ungefär över de sista tjugo åren med varierande minnesbilder av floppande spelare. Därför följer här en lista med spelare som jag av de största flopparna från år 2000 och framåt i klubben.

  Plats 15-11

  15, Jesper Jensen.

  Jensen kom in till Skellefteå från Brynäs under sluttampen av grundserien 2018/2019. Men han var lika dålig i Skellefteå som i Brynäs. Efter en kortare tid i Skellefteå drog han på sig en sex matchers avstängning för en till synes medveten huvudtackling. Sedan följde ett slutspel där Jesper blev poänglös och -5 i statistiken.

  14, Dave Stathos

  Dave kom till klubben 2006/2007 som andramålvakt bakom Andreas Hadelöv. Tiden i Skellefteå blev allt annat än lyckad. Han spelade sexton matcher, slutade på 4.13 I GAA och 87 % i räddningsprocent. Han var liten och kvick - men alldeles för ojämn i sina prestationer när han väl fick chansen.

  13, Fredrik Hynning

  Hynning kom till Skellefteå som en solid spelare som producerat skapligt med poäng i både Luleå och Timrå. Han hade spelat i landslaget, men i Skellefteå blev det ynka 1+3 på 44 matcher. Sejouren i Skellefteå blev endast ettårig innan Hynning avslutade karriären med fyra år i Solna AIK.

  12, Markku Tähtinen

  Den finländske centern kom till AIK som tilltänkte center i en första eller andrakedja. Men finländaren motsvarade inte förväntningarna, och bidrog med endast 12p på 52 matcher vilket inte alls motsvarade förväntningarna som ställdes utifrån hans tidigare poängproduktion i den finländska ligan.

  11, Peter Tenkrat

  Tenkrat kom till Skellefteå under säsongen 2009/2010. Första säsongen blev det en medioker poängproduktion. Sen kom en andra säsong där Tenkrat gick mållös under säsongens nio första matcher. Sedan var Lasse Johanssons tålamod slut - och Tenkrat fick lämna laget och fick en bra nystart i finländska ligan.

  Jesper Jensen

  Jensens sejour i klubben var inte lyckad...

  Dela inlägg