• Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Svenskarna som väntas gå högst i NHL-draften 2024 (del 2)

Denna ranking gäller de tio svenska namnen med högst ranking enligt listan för europeiska spelare. Den presenteras enligt den sammanställning som hockeywriters.com har gjort med en vecka kvar till draften som går av stapeln i Las Vegas.

Se placering 1-5

***

6. Melvin Fernström – Örebro (23:a)

Melvin Fernström var dominant i J-20 serien förra året, trots att han är född 2006. Han gjorde 31 mål och 32 assist på 43 matcher i J-20. Säsongen slutade med att han vann SM-guld med J-18 och SM-silver med J-20., och bidrog starkt till att Sverige vann en bronsmedalj i U-18 VM. Denna aviga rightare tillhör Örebro och lär få gott om speltid i SHL kommande säsong om han fortsätter på den inslagna vägen.

***

7. Herman Träff - HV71 (25:a)

Herman Träff är en stor och tung forward, som mäter 190 cm och väger 98 kg. Till vardags spelar han i HV71, där har han varit bofast i J-20 laget de senaste två åren, och fått chansen i tio matcher i SHL under den föregående säsongen. Han har inte spelat i juniorlandslaget innan han fick chansen i det svenska U-19 landslaget under vårkanten. Herman tävlar därmed om en plats i det kommande JVM-laget, och blir förmodligen draftad nästa helg.

***

8. Jack Berglund- Färjestad (28:e)

Jack Berglund är en stor och kraftfull forward som tillhör Färjestad. Och Jack har redan hunnit med att spela med SHL-laget, där han även gjort mål. Kommande säsong väntas han fortsätta spela i SHL med Färjestad, och bli en spelare som får åka iväg och sannolikt spela JVM. Berglund fanns med i den svenska truppen som spelade U-18 VM, och han är uttagen till det kommande J-20 landslagslägret senare i sommar.

***

9. Gabriel Eliasson - University of Michigan (29:a)

Gabriel Eliasson är en fysiskt jätte på två meter, som förra säsongen spelade i HV71 och där drog han på sig 103 utvisningsminuter. Till nästa säsong uppges detta backlöfte åka till Nordamerika och välja spel i Nordamerika. Han har valt att skriva på för University of Michigan - och säger sig vilja spela "som en elak jävel" vilket passar väl in den nordamerikanska hockeyn.

10. Alexander Zetterberg - Boston University (30:e)

Alexander Zetterberg har öst in poäng för Småkronorna under förra säsongen och är en av Sveriges främsta 06-forwards. Alexander är liten, men skottet och skridskoåkningen är förstklassig, och grunden till Alexanders förstklassiga offensiv. Till nästa säsong lämnar Alexander Örebro för studier och spel vid Boston University. Det är ett stort avbräck för Örebro som fostrat denna supertalang.


BB230408 MN070

Zetterberg åker till Nordamerika. Foto: Magnus Andersson /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Lägeskollen: Brynäs

Sportslig ledning:


Brynäs står relativt starkt rustade inför säsongen, satsningen till SHL bar frukt, även om den kostade. Sportchef Johan Alcen kommer ändå att få ett eldprov som chef över lag som är nykomlingar, trots sin långa historia.

Laget har en ledning som byggts upp med namn som andas Brynäs i varenda kapillär i kroppen. Anders "Masken" Carlsson, Ove Molin, och Johan Alcen har tillsammans med huvudtränare Niklas Gällstedt lång erfarenhet som både spelare och ledare i klubben. Så det är i stora delar en sportlig ledning som brinner för Brynäs och sin uppgift, och har erfarenhet som spelare och ledare på elitnivå.

***

Spelartruppen:


Brynäs har nästan hela spelartruppen klar. Det är både hemvändare och transatlanter som ska bilda spets. Bland nyförvärven finns Jordan Schroeder som värvats som en ledande spelare.

Från USA vänder Jakob Silfverberg och Oskar Lindblom hem. De är två Brynäs-fostrade spelare som förväntas vara ledare på och utanför isen, och en garant för att lagets kultur går hand i hand med föreningens framtida planer.

Laget behåller dessutom poängkungen Miks Indrasis, och Alcen har även förlängt med den offensivt giftiga Tyler Vesler. I dessa två spelare finns gott om offensiv kreativitet, även om det återstår att se hur de kan leverera i SHL. Enligt uppgifter ska Vesler vara tilltänkt som fjärdecenter.

Brynäs behöver en forward till, men men framförallt en väletablerad målvakt. Det sistnämnda har tidigare vållat Brynäs stora bekymmer. Här finns inget utrymme för en felrekrytering för sportchef Alcen,

Utan en bra målvakt riskerar Brynäs att hamna i gamla hjulspår. Klubben tappar Damian Clara, och det är ett jätteavbräck. Brynäs vill få hem Felix Sandström (som saknar kontrakt), men han har uppgett att målet fortfarande är spel i Nordamerika till kommande säsong, så Brynäs behöver jobba på ett annat namn tillsvidare som kan bli deras förstamålvakt.

***

Ekonomi:


Brynäs backade drygt två miljoner, men sitter i runda slängar på 35 miljoner i eget kapital. Resultatet var bättre än budget, men förstås är det ingen billig trupp de har på papperet. Spel i SHL är visserligen en uppsida för intäkterna, men samtidigt måste man satsa dyrt för att öka chansen att klara det första, normalt sett, svåra året. Allt handlar i vanlig ordning om att klara sig kvar - och bygga på det - inte minst ekonomiskt.

Snabbanalys:


Brynäs har ett bra lag på papperet, ett starkt publikstöd och en sportslig organisation som känner klubben utan och innan, det är en fördel. Samtidigt kan det vara en nackdel när obekväma beslut ska fattas och tankegångarna blir för likvärdiga inom fyra väggar.

Lyckas Brynäs värva en meriterad målvakt samtidigt som de får en bra start, talar det mesta för att det har något bra att bygga på inför kommande säsong.

Bäckströms-blogg

Foto: Jepser Zerman/Bildbyrån

Svenskarna som väntas gå högst i NHL-draften 2024

Denna ranking gäller de tio svenska namnen med högst ranking enligt listan för europeiska spelare. Den presenteras enligt den sammanställning som hockeywriters.com har gjort med en vecka kvar till draften som går av stapeln i Las Vegas.

***

1. Leo Sahlin Wallenius – Växjö (7:a)

Leo är Växjö-fostrad och blev utsedd till J:20 Elits bästa spelare den förra säsongen. Från sin backplats gjorde han 43 poäng på 44 matcher. Succésäsongen resulterade i att han skrev ett tvåårskontrakt med Växjö, och spelade U-18 VM med Småkronorna. Han förväntas bli den först valde svenska spelaren - och gå topp 50 i draften.

***

2. Linus Eriksson - Djurgården (10:a)

Linus Eriksson är en topptalang och forward som redan tagit stora kliv i Hockeyallsvenskan i Djurgården. Han är en egen produkt som sprutat in poäng på alla nivåer och redan satt avtryck i seniorhockeyn. Den förra säsongen gjorde han 11 poäng på 29 matcher. Till sin vassa offensiv adderar han starka egenskaper som ledare. Han avslutade den förra säsongen med att göra 7 poäng på 7 matcher som kapten i det svenska U-18 landslaget.

***

3. Alfons Freij - Björklöven (13:e)

Alfons Freij är ytterligare en toppback som fostrats i Växjös ungdomsled och juniorlag. Han är en storvuxen back, som kan utnyttja sin fysik och skridskoåkning till att vara en toppspelare i båda ändarna av banan. Han var given i U-18 VM för Sverige, och kommer att spela i Hockeyallsvenskan med Björklöven till den kommande säsongen.

***

4. Lucas Pettersson MoDo (16:e)

Lucas Pettersson är en stark tvåvägscenter som dominerade i J-20 förra säsongen. Han vann poängligan och slutade två i U-18 landslagets poängliga. Och dessutom fick han göra SHL-debut, där han fick spela fem matcher för MoDo. Lucas framfart fick Modo att skriva ett fyraårsavtal med honom i december förra året.

5. Simon Zether - Västervik (18:e)

Simon Zether är en storvuxen center som är född 2005 och således redan varit möjlig att drafta förra året. Den förra säsongen spelande han i J-20 och SHL för Rögle. Något större avtryck i SHL har det inte blivit, så till kommande säsong väntar spel i Västerås, där han kan utveckla sitt spel på seniornivå och ta ytterligare ett kliv framåt. Simon konkurrerar om en plats i det svenska JVM-laget.

Simon Zether FOTO Peter Holgersson

Rögle-fostrade Zether blickar fram mot JVM-spel? (Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Säsongens Smålands-derbyn - på vinst eller förlust?

HV71 - Oskarshamn: 3-1

HV71 tog tre starka segrar i detta Smålandsderby, och övertygade till den grad att de gjorde 22 mål totalt på fyra matcher. Inklusive en 9-1 seger på hemmais som inte gjorde Oskarshamns tillvaro i SHL angenämare.

Lagen möttes även i play-out spelet, där var Oskarshamn betydligt närmare att lägga HV71 på rygg, men när match sju stod klar var HV71 vinnaren och Oskarshamn den största förloraren.

****

HV71 - Växjö: 2-2

HV71 och Växjös möten kan sammanfattas med "borta bra men hemma bäst". Lagen turades om att vinna, och alla fyra matcher slutade med en hemmavinst på full tid. Så här finns ingen vinnare även om HV71 -sett till tabellen - överraskade mot de aktuella svenska mästarna (2023).

****

Växjö-Oskarshamn : 4-0

Växjö bjöd inte på någonting förutom salt i såren för Oskarshamn. Det blev inga poäng alls i detta Smålandsderby, klasskillnaden mellan lagen var helt enkelt för stor. Och fler derbyn mellan lagen blir det inte nästa säsong.

-----------------

Tre derbyn:

Del 1 (Skellefteå-Luleå, Malmö - Rögle - MoDo- Timrå)

Vaxjofans FOTO Jonas Ljungdahl

Växjös fans jublade fyra gånger om Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Bildmontage

Säsongens SHL-derbyn - på vinst eller förlust?

SHL har sex mer eller mindre renodlat geografiska derbymöten Sportbloggare tar er därför med längs minnenas allé och sammanfattar hur det gick under grundseriens fyra matcher i dessa derbyn.

-------------

1. Luleå - Skellefteå: 3-1 i matcher

Luleå och Skellefteå möttes i fullsatta matcher, denna säsong var det Luleå som var det starkaste laget. De vann tre av fyra matcher, och de gjorde det med pondus. Båda matcherna på hemmaplan nollade Luleå gästande Skellefteå.

Enda matchen Skellefteå kunde vinna var under dagen innan nyårsafton, då Skellefteå vann 5-2 i en match som Luleåfansen fyllt både bortastå och delar av sittplats, i en match där Skellefteå dominerade.

****

2. Rögle - Malmö: 4-0 i matcher

Rögle gick på knock detta år, och kom vinnande ur samtliga matcher. Men det var jämnt i alla matcher utom en. Slutresultatet blev 3-2 i tre matcher (inklusive en övertidsvinst) - och slog Malmö med 4-0 i den sista bortamatchen för säsongen.

Utsålda matcher

Man kan notera att samtliga fyra matcher spelades inför slutsålda läktare, vilket innebär att nästan 40 000 människor såg matcherna på plats totalt sett.

****

3. Timrå - MoDo: 2-2 i matcher

Timrå gick oavgjort mot MoDo, och de turades om att vinna varann match var under säsongen. Det som stack ut mest under året var den sista matchen som MoDo kunde vinna med 7-1.

Fullsatta läktare

Även i dessa fyra derbymatcher var matcherna utsålda vilket innebär att cirka 25 000 personer såg derbymatcherna totalt sett.

****

I nästa text återkommer vi till hur de gick i Småland, där Växjö, Jönköping och HV71 möttes i heta derbyn.

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

SHL-lagens tyngsta tapp - hittills

Lag 1-7

...…

8. Malmö: Janne Kuokkanen

Janne Kuokkanen blir en kännbar förlust för Malmö som hade stor nytta av finländaren förra säsongen. Efter 44 poäng på 43 matcher i Malmö blir Schweiz nästa destination för denna offensivt skickliga forward.

***

9. MoDo: Daniel Brickley

Daniel Brickley var den viktigaste backen hos nykomlingarna MoDo. Men det blir ingen fortsättning i SHL. MoDo tappar honom till finska Tappara som skrivit fast Brickley på ett kontrakt som sträcker sig över nästa säsong.

***

10. Skellefteå: Petter Granberg

Petter Granberg har meriter som få svenska aktiva hockeyspelare kan mäta sig med. Skellefteå valde att släppa Petter till Växjö. Men han kommer att bli saknad för sitt fysiska spel, sin pålitlighet och stora klubbhjärta.

***

11. Rögle: Rodrigo Abols

Rodrigo Abols gjorde en stark säsongavslutning, och de gick inte NHL-klubbarna förbi. Nästa klubbadress blir Philadelphia Flyers som valt att prova lyckan med den lettiska centern den kommande säsongen.

***

12. Timrå: Robin Hanzl

Robin Hanzl lämnar efter tre år i Timrå. Robin har varit en toppspelare i Timrå, och gjort mellan 30 och 40 poäng per säsong. Nu blir det spel i Malmö som värvat denna skickliga tjeck som har mer att ge i SHL.


13. Växjö: Marcus Sylvegård

Marcus Sylvegård gjorde en lysande säsong där han kom tvåa i skytteligan, och sjua i poängligan. Nästa säsong finns han i
St. Louis Blues
organisation, och får en välförtjänt chans att nå NHL.

***

14. Örebro: Mattias Bromé

Mattias Bromé blir en tung förlust, kanske inte för det han uträttat på isen. Mer för att den infekterade situation mellan Bromé och Örebro kostat tid, pengar och poäng. Nu väntar en nödvändig nystart i Luleå för Bromé

Mathias Brome FOTO Johan Bernstrom

Brome har spelat färdigt i Örebro (Foto: Johan Bernstrom /Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Fredrik Karlsson /Bildbyrån

SHL-lagens tyngsta tapp - hittills

Del 1: Lag (1-7)

--------------

1. Brynäs: Jakob Blomkvist

Jakob Blomkvist fick ett fint sista kapitel i Brynäs, där han med sitt hjärta för klubben kan lägga av som en ikon. Även om han spelmässigt inte skulle vara svår att ersätta sådan som Jakob inte på träd. Hans rutin har gjort mycket för Brynäs som har Jakob att tacka för mycket.

2. Frölunda: Jere Innala

Jere Innala till NHL, det var nog det sista besked Frölunda ville få. Innala var klubbens klart bästa utespelare den gångna säsongen, och erbjudandet från NHL blev till verklighet när han i veckan skrev på för Colorado Avalanche som vill pröva lyckan med den flygande finländaren.

***

3. Färjestad: Victor Ejdsell

Victor Ejdsell gjorde sin bästa säsong i karriären i rätt tid. Det resulterade i att blev femma i skytteligan, och sjua i den totala poängligan, och ett kontrakt med SC Bern som lastat upp mycket pengar för att få denna powerforwards underskrift till kommande säsong.

***

4. HV71: Nick Shore

Nick Shore var HV71:s bästa forward förra säsongen med sina 31 poäng, men nu blir istället Linköping som kommer att dra nytta av denna amerikan som är en klassforward som gjort många bra säsonger i Europa, och fler kan vi nog räkna med från Nick som trivs i SHL.

***

5. Leksand: Anton Lindholm

Anton Lindholm var ett jagat namn inför kommande säsong. Flertalet SHL-klubbar var ute efter hans underskrift och prislappen stack iväg till den grad att monsterkontrakt vore en underdrift. Men Anton ratade SHL, och valde att skriva på för SC Bern inför kommande säsong. De betalar dyrt, men får en av europeisk som Leksand kommer att sakna mycket.

6. Luleå: Oscar Eklind

Oscar Eklind fick en pånyttfödelse i Luleå, där gjorde han 28 poäng på 48 matcher. Det var så bra så att Philadelphia Flyers fick upp ögonen för Oscar, som skrev på ett ettårskontrakt med Flyers inför kommande säsong. För Luleå blir Oscar stort avbräck.

***

7. Linköping: Marcus Högberg

Marcus Högbergs målvaktsspel förra säsongen var så bra att han utsågs till SHL:s främsta målvakt och mest betydelsefulla spelare. Att han åker tillbaka till NHL var något oväntat, men detta är det enskilt tyngsta tappet av en spelare inför kommande säsong - i hela ligan.

Marcus Hogberg FOTO Peter Holgersson

Förlusten av Högberg är en kalldusch för Linköping. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Pär Olert (Bildbyrån)

SHL-lagens bästa värvningar - hittills (del 2)

Del 2: Lag (8-14)

--------------

8. Malmö: Robin Hanzl

Robin Hanzl är fortfarande en kvalitativ SHL-center, som spelat i Tjeckiska landslaget för inte så länge sedan. Nu blir en flytt till södra Sverige, där Robin kommer att spela de kommande två åren. Robin har under sina år i Timrå visat att han är en av ligans främsta passningsspelare - och Malmö kommer få stor nytta av hans tvåvägsspel.

***

9. MoDo: Lukas Jasek

Lukas Jasek gjorde en stark säsong i Oskarshamn, trots att laget gick dåligt. Nu har sportchefen Henrik Gradin knutit upp denna spetsspelare till stt lagbygge - där han förväntas bli en ledande forward kommande säsong.

***

10. Skellefteå: Michael Brandsegg-Nygård

Michael Brandsegg-Nygård är en talang utöver det vanliga, inte ens 20 år fyllda har han gjort avtryck i hockey-VM. Skellefteå kan blir precis rätt miljö för honom att ta de sista stegen som krävs för att bli bofast i SHL.

***

11. Rögle: Josh Dickinson

Josh Dickinson gjorde en stark säsong i MoDo, och nu blir det Rögles tur att dra nytta av denna offensivt begåvade center. 32 poäng i sin senaste klubb visar att det finns en skyhög potential.

***

12. Timrå: Oliver Kapanen

Oliver Kapanen är värvad för att ta Timrå till nästa nivå i spelet, den finska stjärnan kommer från en succe-säsong i finska ligan. Och tog en plats i finska VM-truppen där han blev lagets bästa målskytt. Dock finns en lite chans att NHL-plockar över honom.

13. Växjö: Petter Granberg

Petter Granberg är en av ligans absolut främsta defensiva backar sett till senaste decenniet. Han har på meritlistan två SM-guld, ett JVM-guld och ett VM-guld. Genom sitt rutin och sitt informella ledarskap och trygghet på isen blir han ovärderlig i Växjö.

***

14. Örebro: Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist vill nog helst glömma både sin och lagets prestation förra året. Nu får han chansen att börja om på noll i Örebro, och det ska bli mycket spännande att se vad denna hyperoffensiva rightare kan prestera i Örebro, potentialen är skyhög.

Patrik Karlkvist FOTO Ola Westerberg

Karlkvist får en nystart i Örebro/Foto: Ola Westerberg

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

SHL-lagens bästa värvningar - hittills

Del 1: Lag (1-7)

--------------

1. Brynäs: Oskar Lindbom

Oskar Lindbom är Brynäs bästa nyförvärv i hög konkurrens med många andra hemvändare. Oskar är bara 27 år gammal men kommer tillbaka till Brynäs med sju säsonger i Nordamerika och över 300 NHL-matcher i San Jose Sharks/Philadelphia.

***

2. Frölunda: Dominik Egli

Dominik Egli är en liten men offensivt giftig back från Schweiz. Senast kommer han från två starka säsonger i Davos. Han är bara 25 år gammal, så han kommer att kunna fortsätta utvecklas i Frölundas färger under de kommande två åren.

***

3. Färjestad: Viktor Lodin

Viktor Lodin gjorde 31 poäng i ett jumbolag förra säsongen. Det blir spännande att se vad han kan tillföra i förra årets seriesegrare. Potentialen är det ingen tvekan om - den är riktigt hög - och nu blir Lodins omgivning ännu bättre.

***

4. HV71: Olle Alsing

Olle Alsing är ett spännande nyförvärv. Han gjorde en stark säsong i Leksand - och det blir intressant att se hur han acklimatiserar sig i HV71. Han är mitt i karriären och kan fortsätta utvecklas i HV71 den kommande säsongen.

***

5. Leksands: Axel Rindell

Axel Rindell har skrivit ett tvåårskontrakt med Leksand, och där kan ha göra stor nytta. Han kommer från en fin säsong i Timrå -och är fortfarande bara i början av sin seniorkarriär - och fanns med i det finska landslaget förra säsongen.

6. Luleå: Brian O'Neill

Brian O'Neill kommer att stå som en av ligans både äldsta och mest rutinerade spelare. Oavsett lag och liga har han varit en poängspruta, som nu kan bara precis vad Luleås forwardssida behöver.

***

7. Linköping: Nick Shore

Nick Shore har gjort bra med poäng i under sina säsonger i HV71. När han nu tar klivet upp så blir det en värdemätare att slå sig in i ett lag med hög konkurrens på forwardssidan. Den spelskickliga centern kan vara precis vad Linköping behöver

Nick Shore FOTO Axel Boberg

Nick Shore byter HV71 mot Linköping (Foto: Axel Boberg)

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Sikura väljer ryskt jubel och rubel

Hur gör man sig person-non grata i Europa från en dag till en annan? Fråga Dylan Sikura som efter denna dags besked om KHL-spel, bör hålla ett respektavstånd till Skellefteå AIK motsvarande minst en världsdel.

Dylan Sikura kom in till Skellefteås lag under inledningen av förra säsongen. Under hösten syntes inga spår av att detta skulle vara en spelare som skulle lämna några bestående intryck åt det positiva hållet. Men efter den tunga inledningen kom Dylan igång och lyfte sig själv till en hög nivå som bibehölls hela vägen till SM-guldet.

Som hockeyspelare kommer vi minnas Dylans svart-vita säsong som slutade med guld. Men väljer man att skriva på för en liga om indirekt är en direkt källa till Rysslands krigsmaskin får man gott se bilden av sig själv som en pengakåt kanadensare som är en parantes i Skellefteås historia. Dylan saknade knappast goda ekonomiskt anbud efter denna säsong. Oavsett om vi pratar Sverige, Schweiz eller Ryssland.

Att han i detta läge valde Ryssland säger mycket om honom. Pengarna var viktigare än värderingarna. Och sådana typer vinner man kanske ett guld med – men det är inget som bygger en dynasti och en hockeyförening där blod är tjockare än vatten.

Traktor-Chelyabinsk sportchef tror att spelaren Dylan kommer att göra ett stort avtryck i ligan. Så kan det vara, men avtrycket han lämnar Sverige med vill snabbt sopa igen för denna lilla människa.

Bäckströms-blogg

Foto: Daniel Eriksson (Bildbyrån)

10 veteraner som tuffar vidare i SHL - del 2

Se: Del 1 (1-5)

..........................

Del 2 (6-10)

6. Patrik Zackricksson – Leksand (37 år)

Patrik Zackricksson ser inte särskilt gammal ut, men på isen är han en ålderman. Stockholmskillen har slagit sig till ro i Dalarna och förbereder sig just nu inför sin 15:e SHL-säsong, som med tanke på ett utgående kontrakt kan bli hans sista.

7. Erik Gustafsson – 35 år (Luleå)

Erik Gustafsson har jobbat hårt och länge på sin position, och går nu in på sin sjunde säsong i SHL:s nordligaste lag – som jagar SM-guldet Erik så gärna vill ha på sin meritlista innan karriären är slut. Så räkna med att Erik drar fortsätter dra ett stort lass på sina axlar resten av karriären.

8. Per Svensson – Timrå (35 år)

Per Svensson går in på sin femte raka säsong, och sin 22 (!!) elit-säsong på med spel helt eller delvis på seniornivå. Inom Sveriges gränser är det svårt att hitta en mer rutinerad spelare som fortfarande är aktiv i högsta serien.

9. Jhonas Enroth - 35 år (Örebro)

Jhonas Enroth får sällan de stora rubrikerna, men han gör alltjämt ett stabilt jobb i Örebro, och visar att det inte finns oro för att han slagit av på takten bara för att han fyllt 35 år. Örebro kan vara nöjda med vad Jonas ger dem på isen med två år kvar på sitt kontrakt.

10. Oscar Möller – Skellefteå (35 år)

Oscar Möller missade hela förra säsongen, och han är fortfarande i en rehabiliteringsprocess. Men i allra högsta grad är han en del av Skellefteå AIK – som en person och professionell hockeyspelare. Hans nuvarande kontrakt sträcker sig över kommande säsong – och vi hoppas han kan spela SHL-ishockey igen.

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

10 veteraner som tuffar vidare i SHL - del 1

Del 1:

1. Martin Lundberg - Växjö (34 år)

Martin Lundberg är en udda fågel i detta sällskap, som enda 90-talist. Han har 17 säsonger med SHL-spel, och 5 SM-guld. Då är man rutinerad trots att man är född på nittiotalet.

****

2. Markus Eriksson - Skellefteå AIK (38 år)

Markus Eriksson visar att ålder bara är en siffra, och skriver sitt första SHL-kontrakt som 38 åring. Detta blir ett intressant elddop för denna poängstarka forward som går från Hockeyallsvenskan till SHL, och dessutom till de regerande svenska mästarna Skellefteå AIK. På sämre vis kan man avrunda sin elitkarriär på ålderns höst.

***

3. Per Åslund - Färjestad (37 år)

Per Åslund har haft ynnesten att få spela för sin klubb i hjärtat en hel seniorkarriär, med undantag för en säsong i Tyskland. Annars har han varit Färjestad trogen. Med klubben har han vunnit 3-SM guld. Med ett utgående kontrakt kan detta vara det sista vi ser av Per Åslund, som nog kan räkna med att få sitt tröja hissad upp i taket den dagen karriären är över.

****

4. Linus Omark - Luleå (37 år)

Linus Omark är 37 år gammal, men fortfarande drivs han av att sätta pricken över i:et på sin karriär. Det saknas en guldmedalj med Luleå i samlingen, och det är vad som driver honom vidare. Med ett utgående kontrakt vet man aldrig om detta blir den sista säsongen i karriären för Övertorneås största bidrag till hockeyvärlden.

***

5. Nicklas Lasu - Frölunda (35 år)

Nicklas Lasu är 35 år gammal och ett ånglok som tuffar på i Frölunda. I Frölundas har funnits de sexton senaste säsongerna. I klubben har han vunnit guld i J-20, CHL och SM-slutspelet. Och han är fortfarande en spelare som håller hög klass, och bidrar med ledarskap och poäng i minst två säsonger till innan en fantastisk karriär kanske är över.

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Fem intressanta målvakter med utgående kontrakt

Silly season är i full gång för de svenska klubbarna. Dessa fem målvakter med utgående kontrakt har anknytning till Sverige, och går en oviss framtid till mötes? Sportbloggare har synat fem målvakter som kan spela i SHL igen.

*****

1, Joni Ortio

Joni Ortio har inte kommit upp i sin högsta nivå I HV71, och klubben har meddelat att han inte spelar i HV71 den kommande säsong. Var han ska ta vägen är oklart. Han är bara 33 år och det är ingen ålder för en målvakt. Erbjudanden lär komma från många klubbar i Europa - frågan är om ett nytt utlandsäventyr väntar eller om Joni väljer att vända hem till Finland.

***

2, Strauss Mann

Strauss Mann gjorde en kanonsäsong i Skellefteå säsongen 2021-2022. Men efter två tyngre säsonger i Nordamerika är framtiden oviss för Strauss som inte nosat på NHL-spel under sina två säsonger i San Joses farmarlag i AHL/ECHL. En återkomst till Europa och SHL kanske skulle vara en bättre väg än spel i ECHL.

***

3, Oskar Dansk

Oskar Dansk har spelat två säsonger i AHL utan att få chansen i NHL. Han är en målvakt som säkert är intressant både för klubbar i Nordamerika och hemma i Sverige. Han är bara 30-år gammal och har gott om rutin för att kunna gå som förstamålvakt i ett topplag i någon Europeisk klubb.

***

4, Johan Gustafsson

Johan Gustafsson är bara 32 år men har fyllt sitt bagage till max med mästerskapssegrar och värdefull rutin. Karriären har nått sin topp, men en frisk och skadefri Johan borde vara intressant för många klubbar i Europa som behöver en andramålvakt med rutin och vinnarskalle.

5, Felix Sandström

Felix Sandström har tillbringar tiden i Nordamerika i limbo mellan NHL och AHL. Och denna säsong var inte en av de starkare i hans karriär så långt. Därmed blir frågan om Felix väljer att pröva lyckan på nytt, eller blickar han mot Europa? Vid en ålder av 27 år så står fortfarande många dörrar öppna för Felix, frågan är bara vilken han anser är den rätta för nästa säsong?

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Sportbloggare rankar: SHL-säsongens 5 bästa importmålvakter

1. Lasse Lehtinen (MoDo)

Lasse Lehtinen var precis den spelare som MoDo behövde längst bak. Hans magnifika säsong var en starkt bidragande anledning till att nykomlingarna kunde klara sig kvar i SHL med god marginal. Lasse spelade flest matcher av alla målvakter, och gjorde näst flest räddningar av samtliga målvakter - därför kvitterar Lasse ut högsta betyg.

***

2. Maxime Lagacé (Färjestad)

Maxime Lagacé var stabil från start till mål, och gick god konkurrens om förstaspaden i Färjestad. Grundserien var toppklass, men den enda slutspelsmatchen han spelade kan vi glömma i sammanhanget. Detta är en nyckelspelare inför nästa säsong, som är i guldåldern för en målvakt.

***


3. Emil Larmi (Växjö)

Emil Larmi gjorde en till stabil säsong, särskilt i grundserien där han höll fyra nollor och var en bit över 90-procent i räddningar. Och han drog ett sort lass med mycket speltid. Slutspelet vill nog både han och Växjö glömma, men totalt sett en tillräckligt bra säsong för att ta plats på denna lista - och i det finska VM-laget.

***

4. Jonas Arntzen (Örebro)

Jonas Arntzen var bra i grundserien och lysande i slutspelet. Den norska stormålvakten kan kvittera ut ett väl godkänt för sin grundsäsong - och man förstår varför Örebro valt att knyta fast honom för ytterligare tre år mitt under säsongen.

***

5. Frans Tuohimaa (Frölunda)

Frans Tuohimaa var den bästa andramålvakten i serien, när han väl fick chansen spelade han bra. Nästa säsong kommer han spela i Södertälje i HockeyAllsvenskan, och kan mycket väl vara ligans bästa målvakt på förhand. Södertälje har fått en målvakt i både rätt ålder och med rätt erfarenhet.

Bäckströms-blogg

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Sportbloggare utser: SHL:s 5 bästa importbackar 2023/2024

1. Bobby Nardella (HV71)

Bobby Nardella gjorde 29 poäng från sin backplats i HV71, som var ett av ligans sämre lag. Och han fick bara -5 plus-minusstatistiken. Det är riktigt starka siffror för en back som bara gjort en säsong tidigare på liten rink i Europa. Han är står nu utan kontrakt inför nästa säsong, gissningsvis står många klubbar i Europa i ett budkrig om vem som ska få Bobbys tjänster nästa säsong.

****


2. Keegan Lowe (Växjö)

Växjös storvuxne nordamerikan stod återigen för ett stabilt jobb i båda ändarna av banan. Han blev trea i SHL:s plus-minusliga, och gjorde 12 poäng på 46 matcher i Växjös tröja. Även nästa år återfinns han i Växjö som assisterande lagkapten och en bärande spelare.

****

3. Osakri Laaksonen (Luleå)

Luleås Osakri Laaksonen gjorde en stark säsong i Luleå med sina 29 poäng, och han var inne på fler mål framåt än bakåt under säsongen. Den right-fattade backen kommer att göra stor nytta i Luleå även under den kommande säsongen.

****

4. Michael Kapla (Rögle)

Michael Kaplas flyttade från Skellefteå till Rögle - och gjorde succé. Han gjorde flest poäng av samtliga backar i laget, och var den back som var inne på flest mål offensivt. Till kommande säsong kommer han återigen att spela i Rögle. Och det blir spännande att se hur laget och Michael går vidare från denna säsong med höga berg och djupa dalar.

****

5. Axel Rindell (Timrå IK)

Axel RIndell har gjorde sin första fulla SHL-säsong, och satte starkt avtryck i Timrå. Där gjorde han 25 poäng på 50 matcher. Den finländske backen återfinns även i SHL till kommande säsong, eftersom att Leksand har skrivit fast honom på ett tvåårskontrakt.


Bäckströms-blogg

Foto: Jeanette Dahlström /Bildbyrån

Sportbloggare utser: SHL:s 10 bästa importforwards 2023/2024

1. Ty Rattie (Linköping)

Ty Ratties 47 poäng på 52 matcher gav en förstaplats i importernas poängliga och en andraplats i SHL:s totala poängliga. Rattie var den starkast bidragande faktorn till Linköpings starka säsong, och visade varför Linköping har en importspelare som kan dem långt under de kommande två säsongerna han har har kontrakt med klubben.

2. David Tomasek (Färjestad)

David Tomasek vann poängligan i Färjestad med 45 poäng på 52 matcher. Nu spelar han hockey-VM med Tjeckien på hemmaplan. Och där har han ögonen på sig från NHL-klubbar, så det är lite osäkert om han kommer tillbaka till Karlstad nästa säsong.

***

3. Janne Kuokkanen (Malmö)

Janne Kuokkanens 44 poäng på 43 matcher gav ett poängsnitt som skulle gett honom segern i poängligan om han spelat 52 matcher i Malmö. Var han återfinns nästa år är oklart, räkna med att många storklubbar i Europa är intresserade av den finländske stjärnforwardens underskrift.

***

4. Lauri Pajuniemi (Malmö)

Lauri Pajuniemi är en till en importspelare som lyckades i Malmö. Med 35 poäng på 43 matcher bidrog han starkt till att Malmö höll sig på säker mark i tabellen efter 52 omgångar. Dock verkar han inte spela i Malmö nästa år. Intresse för honom kan finnas på båda sidor av Atlanten.

***

5. Kalle Kossila (Växjö)

Kalle Kossila gjorde en stark säsong i Växjö med 34 poäng på 40 matcher. Men det blev ingen succe i slutspelet detta år, och nu kommer det finländska finsnidaren att återfinnas i Bern nästa säsong.

-----------------

Rankningen 6-10

Bäckströms-blogg

Daniel Eriksson/Bildbyrån

Sportbloggare utser: SHL:s 10 bästa importforwards 2023/2024

6. Peter Cehlarik (Leksand)

39 poäng på 52 matcher - och SHL:s bästa plus-minusstatistik. Ytterligare en kanonsäsong av denna slovak som återfinns i Leksand även under de två kommande säsongerna. Med tanke på att han är under 30 år finns även här mer att ge på hög nivå.

****

7. Marek Hrivik (Leksand)

Marek Hrivik gjorde 26 poäng, och slutade på + 27 i +/- statistiken, och visade varför han är en av seriens bästa tvåvägspelare. Trots det känns det som att den storvuxen slovaken har mer att ge sina kommande två år i Leksand.

***

8. Dylan Sikura (Skellefteå)

Dylan Sikura var osynlig under hösten, men kom igång när det blev mörkt och kallt i Skellefteå. Pigga ben, mjuka händer och gott spelsinne la grunden för en stark säsong - som trots allt var hans första i SHL - som slutade med SM-guld.

***

9. Max Veronneau (Leksand)

***

Max Veronneau var återigen en levererande importspelare i Leksand. Han gjorde 36 poäng på 50 matcher, och var en del av den import-trio som levererade stort i Leksand under denna säsong. Men han var trots det en bit från noteringen på 60 poäng från 2021/2022-säsongen.

***

10. Patrick Russell (Linköping)

Patrick Russell var en stark bidragen orsak till att Linköping tog sig till kvartsfinal denna säsong. Med sina 33 poäng på 49 matcher var den right-fattade backen dansken en murbräcka i den import-präglade offensiven, som bar laget genom grundserien


Patrick Russell FOTO Axel Boberg

Russel gjorde en kanonsäsong i LHC. Foto: Axel Boberg /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

10 SHL-juniorer vi bör hålla ögonen på nästa säsong

Plats: 1-5
-----------

1. Axel-Sandin Pellikka (Skellefteå)

Axel-Sandin Pellikka återfinns mest troligt i Skellefteå även nästa säsong enligt Erik Forssell, och de röster som hörs från Detroit organisation. Vi bör räkna med att hans utveckling kan ta fart ytterligare ett snäpp som sistaårsjunior, med några kilo till innanför västen - och lite mer rutin. Grabben har alla verktyg för att göra många spektakulär saker de kommande femton åren.

****

2. Michael Brandsegg-Nygård (Skellefteå)

Michael Brandsegg-Nygård går in som sistaårsjunior i SHL. Förväntningarna på honom är stora, men detta är ett spelare som kommer att tas tidigt i sommarens draft, och han spelar redan spelar senior-VM med gott betyg. För Skellefteå är detta ett jättekap, och en spelare som man säkert kan utveckla mycket till en relativt billig lön.

****

3. Otto Stenberg (Malmö)

Otto Stenberg har öst in poäng på alla juniornivåer - inklusive det senaste junior VM:et. Förra årets säsong blev lite skadedrabbad - och i SHL lyfte det riktigt aldrig poängmässigt i Frölundas tröja. Håller hans sig skadefri blir detta en spelare som kan explodera och göra stor nytta i Malmö, dit han är utlånad kommande säsong.

****

4. Luka Radivojevic (Örebro)

Luka Radivojevic är född 2007 (!!) och spelade förra säsongen junior-VM med Slovakien, med spelarna som kunde vara tre år äldre än honom. Han är en liten men spelskicklig back som redan noterats för sex SHL-matcher för Örebro. Han går en mycket spännande framtid till mötes i Örebro, där han gjort en snabb resa från U16-laget till SHL-laget.

5. Oscar Fisker Mølgaard (HV71)

Oscar Fisker Mølgaard kommer att göra sin tredje raka SHL-säsong. Förra året var han en av HV71:s bästa spelare. Det finns ingen anledning att tro att han kommer att göra denna säsong till något sämre. Med sin seniorrutin och sin potential förväntas han trots sin ålder vara en ledande spelare i HV71 kommande säsong.


(Se plats 6-10)

Otto Stenberg FOTO Johan Bernstrom

Otto Stenberg fick det inte att lossna i Frölunda. Foto: Johan Bernstrom/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

10 SHL-juniorer vi bör hålla ögonen på nästa säsong

Plats: 6-10
-----------

6. Theo Lindstein (Brynäs)

Theo Lindstein var ruggigt bra under det senaste junior-VM:et. Nu får han sin stora chans i SHL, där han redan spelade för två år sedan. Brynäs får stor användning av denna backklippa som trots sin blyg ålder delvis spelat seniorhockey i tre år.

****

7. Isac Hedqvist (Luleå)

Isac Hedqvist har spelat bra i juniorlandslag, och J-20 serien. Men det stora SHL-genombrottet väntar han på i Luleås tröja. Det kan mycket väl komma nästa år, då han även är en man för junior-VM.

****

8. Oskar Vuollet (Skellefteå AIK)

Oskar Vuollet var poängkung i J-20, han tog SM-guld med J-20 och SHL-laget. Efter en sådan drömsäsong fick han a-lagskontrakt, och nu blir han en mycket spännande spelare att följa. Plus i kanten för att det är en egen produkt som är en poängforward.

****

9. Lucas Pettersson (MoDo)

Lucas Pettersson är nyss fyllda 18 år men är en stortalang som säkert kan gå i en av de första rundorna i sommarens draft. MoDo kan mycket väl få honom att blomma ut nästa säsong om de hittar ett lugn i sitt spel och ger Lucas mer förtroende.

10. Noah Dower-Nilsson (Frölunda)

Noah Dower-Nilsson hade ett tungt fjolår med mycket skador, men det finns en talang redo att explodera. Räkna med att han och Frölunda kommer ruggigt revanschsugna till säsongen.

Noah Dower Nilsson FOTO Petter Arvidson

Noah är en stor talang i Frölunda. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Så många juniorer fick speltid i SHL-lagen

Som följande använde SHL-klubbarna sig av egna juniorspelare under säsongen:

--------------------------------------

  • Malmö
  • 9
  • Skellefteå
  • 9
  • Färjestad
  • 8
  • Luleå
  • 8
  • Hv71
  • 7
  • Linköping
  • 7
  • Rögle
  • 7
  • Växjö
  • 7
  • Leksand
  • 6
  • Oskarshamn
  • 6
  • Örebro
  • 6
  • Frölunda
  • 5
  • Timrå
  • 3
  • Modo
  • 1
Filip Bystedt FOTO Peter Holgersson

Filip Bystedt var en sju juniorer i Linköping (Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån)