• Hem
 • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.10)

Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets tionde vecka.

....................

Målvakt: Cristoffer Rifalk (Rögle)

Cristoffer Rifalk har vaknat till när Rögle var nere på räkning. Och som mest behövde honom. Han stod två av veckans tre matcher, och gjorde det väldigt bra. En seger där han höll nollan bidrog till att Rögle är på 9:e plats innan sista omgången.

…..…..…..…..…..…..…..…..…..…..

Backar: Arvid Lundberg - Elias Salomonsson

Arvid Lundberg (Skellefteå)

Arvid Lundberg hade en tung match hemma mot Färjestad. Men tog revansch genom att göra en femstjärnig insats mot Örebro och Växjö. Det blev dessutom fyra poäng från Arvid som blir en nyckelspelare i slutspelet.

****

Elias Salomonsson (Skellefteå)

Elias Salomonsson går från klarhet till klarhet, och närmare avfärden till NHL. I veckan har han varit Skellefteås bästa back. Han är rejäl bakåt, och farlig framåt med sin vassa skridskoåkning och fina händer.

..............................

Forwards:

Riley Woods - Max Friberg - Filip Hållander

****

Riley Woods (MoDo)


Riley Woods är en lite spelare med stora kunskaper. I veckan blev det ordentlig islossning för MoDos poängspruta. Som enda spelare i veckan gjorde han sex poäng. Och såg till att MoDo har en plats i åttondelsfinalen i egna händer. Det är säsongens mest överraskande placering i positiv bemärkelse.

*****

Max Friberg (Frölunda)


Max Friberg gör sitt livs säsong - och visar att han axlat manteln som lagkapten på bästa tänkbara sätt. Frölundas kapten går i bräschen för Frölunda som kommer att vara med i fighten om SM-guldet. Max har efter jul varit en av seriens bästa spelare.

*****

Filip Hållander (Timrå)

Återkomsten från Nordamerika har varit en succé för Filip. I veckan kom fem nya poäng för Filip, som kommer att få spela åttondelsfinal med Timrå. Väl där kan laget slå sig in i slutspelet och slå ur underläge.


Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Mitells mittzonsgegga stängde ner Skellefteå

Tomas Mitell drog längsta strået under tisdagskvällen mot Skellefteå. Trots att Färjestad hade både färre chanser och mindre tid i anfallszon. Men lagets boxplay och individuella prestationer bäddade för segern över 60 minuter, menade Tomas Mitell.

- Vi har ett bra boxplay, Carl är bra i målet, och vi gör mål på våra omställningar. Det kändes kontrollerat - även om Skellefteå låg på oss i slutminuterna.

Mitell menade att det är svårt att veta om man ska gå mer fram, eller kanske ställa upp mer defensivt i Skellefteå, men att Färjestad hade en god balans i spelet mot ett bra Skellefteå - där Robert Ohlssons lag i långa stunder stängdes ner i tredje perioden.

- Färjestad var som kobror i omställningarna denna afton, så vi hamnar under med två puckar det är inte optimalt, sa Robert Ohlsson. Som var missnöjd med hur Skellefteå fastnade i mittzon.

Enligt Ohlsson fastnade Skellefteå i "en mittzonsgegga" - där Mitells lag krympte både tid och yta för Skellefteå, som behöver höja nivån i prestationen enligt tränare Ohlsson.

- Det finns saker vi kan förbättra som grupp, vi maxade inte vår prestation. Framförallt med hur vi startade vårat spel i tredje perioden där vi inte kom framåt med fart.

För Skellefteås del blev det för ovanlighetens skull inget mål i powerplay. Men väl två mål efter skymning/retur.

- Det var positivt att vi även kan gör två mål av den typen, särskilt mot ett defensivt starkt Färjestad, sa Robert Ohlsson.

Sedan avslutades presskonferensen med att båda tränarna gav sin syn på domarnivån. Där båda var eniga om att den tillät mycket, men inte var avgörande för utgången av matchen.


Robert Ohlsson

Ohlsson drog det kortaste strået mot Färjestad /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson /Bildbyrån

Rickard Hugg: "Vi fastnade i mittzonsgeggan"

Skellefteå kom ut bra mot Färjestad - men åkte på en förlust trots spelmässigt övertag. Något som fick Rickard Hugg att kvarstå med känslan av en sur förlust.

- Jag tycker vi gör en bra förstaperiod, en relativt bra andraperiod också. Men det är i den tredje perioden vi inte kommer upp i rätt nivå.

Tränare Robert Ohlsson sa att han tyckte sig se att Färjestad stängde ner i mittzon till den grad att det blev rörigt och trångt. Vilket är en bild Rickard Hugg delar.

- Jag tycker att vi alldeles för ofta fastnar i deras mittzon med pucken, dom får stänga ner ytorna och tiden. Det blir en "gegga i mittzon" i slutändan.

Konsekvenserna av spelet i mittzon menade Hugg gjorde så att Skellefteå fick chippa ner pucken, och komma utan fart och kontroll.

- Vi får inte fast pucken eftersom vi blev tvungna att vända hem och börja om för mycket.

Är det något annat i spelet som du önskar se bättre utfört?

- Ja, vi släpper ju till tre kontringsmål. Det är inte godkänt från våran sida. Vi får kolla på det och lära oss inför resten av säsongen.

En skillnad mot tidigare matcher var powerplay. Skellefteå gjorde inga mål och såg sönderlästa ut. Samtidigt som FBK var bra i boxen. Något Hugg delvis höll med om.

- Det måste till mer attack, och krispigare pass som tar oss förbi pressen. Då kan vi ta oss till lägen.

Det var en match med mycket kamp - men också fasthållningar och dylikt som spelet förstördes av.

- Ja, det var väl lika åt båda håll. Men visst... är det något lag som gynnas mer eller mindre så gynnas vi väl mindre när nivå är som den är denna afton.


Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljungdahl /Bildbyrån

4 frågor inför SHL-veckan

1. Kan Skellefteå tävla om seriesegern?


Skellefteå har en intressant vecka framför sig, där man möter Örebro borta, och både Färjestad och Växjö på hemmaplan. Om Skellefteå vinner sina matcher blandar man sig i striden om seriesegern ända i sista omgången kommande tisdag.

****

2. Blir HV71 kvalklara?


HV71 har 12 poäng kvar att spela om. För att komma ovanför kvalstrecket måste de ta minst 10 poäng fler än Malmö på sina fyra kvarstående matcher. Det är nästan omöjligt - men större under har skett i hockeyvärlden. Och Jönköping är trots allt Sveriges Jerusalem.

****

3. Kan Rögle behålla sin plats i en åttondelsfinal?


Rögle har med nöd och näppe tagit sig upp till en 10:e plats i tabellen. En plats i åttondelsfinalen skulle vara en stor lättnad som kan putsa bort lite av denna mardrömssäsong - där lagets 10:e plats är en stor missräkning. Men också en livlina för ett lag som slår i underläge....

****

4. Kan Linköping behålla sin kvartsfinalplats?


Linköping har efter några säsongers kraschlandningar äntligen fått bärkraftiga vingar. Laget har en 5:e plats, och allt i sina egna händer inför slutspurten. Staden som välkomnar sina besökare med ett stridsflyg intill E4:an kan rusta för att lyfta resten av säsongen.

Saab Arena FOTO Peter Holgersson

Linköping lyfter i SAAB Arena (Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.9)

Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets nionde vecka.

....................

Målvakt: Filip Larsson (Leksand)

Filip Larsson fick ersätta Mantas Armalis i tisdags och gjorde det exemplariskt. Han höll nollan resten av matchen, och låg sen bakom vinsten mot både Frölunda och Malmö. Totalt sett släppt släppte han bara in ett mål under veckans matcher.

…..…..…..…..…..…..…..…..…..…..


Backar: Carl Dahlström - Matt Caito


Carl Dahlström (Färjestad)

Carl Dahlström ledde Färjestad till att vara obesegrade under veckan. Med fyra poäng vann han dessutom backarnas poängliga för denna SHL-vecka.

****


Matt Caito (Leksand)


Matt Caito var en del av Leksands vecka - där laget gick obesegrade, samtidigt som han gjorde han inte registrerades för ett enda minusmål under veckan.

..............................

Forwards:

Oscar Lindberg - Broc Little Jonathan Lekkerimäki


****

Oscar Lindberg (Skellefteå)


Oscar Lindberg ångar på - och har nu ryckt i poängligan. Mot Timrå kom två nya mål, varav ett var en riktig delikatess. Har varit Skellefteås överlägset bästa spelare under säsongen.

*****


Jonathan Lekkerimäki (Örebro)


Jonathan Lekkerimäki fortsätter att ösa in mål, och ligger just nu fyra i SHL:s målstatistik. Och ligger just nu som överlägsen ledare av juniorernas totala poängliga på 29 poäng.

*****


Broc Little (Linköping)


Broc Little var framgångsrik i veckan. Med sex poäng såg han till att Linköping fortsätter befinna sig på kvartsfinalplats i tabellen - och sig själv inom topp tio i poängligan.

Broc Little FOTO Peter Holgersson

Foto. Peter Holgersson (Bildbyrån)

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Derbydags i Norrland

Luleå mot Skellefteå har utvecklats till det nordligaste och det hetaste hockeyderbyt i SHL. Vilket avspeglar sig i statistiken mellan lagen – som är i så pass jämn det kan bli, när matcherna spelas i Luleå.

39 SHL-matcher har spelats på Luleås hemmaplan i grundserien Skellefteå återtog sin plats i högsta serien.

Vinster/förluster:

 • Skellefteå har vunnit 21 matcher
 • Luleå har vunnit 17 matcher
 • Skellefteå och Luleå har spelat 1 oavgjord match


Målskillnaden:

 • Skellefteå har gjort 97 mål och släppt in 95 mål
 • Luleå har gjort 95 mål och släppt in 97 mål

Första målet:

 • Skellefteå har gjort första målet i 20 av 39 matcher
 • Luleå har gjort första målet i 19 av 39 matcher


Spel i överläge/underläge:

 • Skellefteå har varit målmässigt överläge 31 tillfällen
 • Luleå har varit i målmässigt överläge vid 36 tillfällen


Antalet nollor:

 • Skellefteå har hållit nollan vid 3 tillfällen fördelat på 2 målvakter
 • Luleå har hållit nollan vid 3 tillfällen fördelat på 3 målvakter
  Bäckströms-blogg

  Foto: Simon Eliasson /Bildbyrån

  Sportbloggare utser: Veckans SHL-lag (v.8)

  Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets åttonde vecka.

  ....................

  Målvakt: Joel Lassinantti (Luleå)

  Joel höll nollan mot Oskarshamn, och stod sedan för en bra insats mot Leksand. Han ser mer och mer ut som den spelare han var i Luleå 2021/2022.

  Backar: Arvid Lundberg - Frédéric Allard

  ....................

  Arvid Lundberg (Skellefteå)

  Arvid Lundberg alltid stått i skuggan av mer offensiva backar. I veckan blev han målskytt, och visade sin defensiva klass när Skellefteå vann två SHL-matcher.

  ****

  Frédéric Allard (Luleå)

  Frédéric Allard är ingen stor målskytt, efter 29 mållösa matcher gjorde han mål i både veckans matcher - och visade goda defensiva egenskaper som Luleå har nytta av.

  ..............................

  Forwards:

  Max Veronneau - Anton Wedin - Rickard Hugg

  ..............

  Max Veronneau (Leksand)

  Max Veronneau gjorde mål både mot Örebro och Luleå. Och bidrog till att Leksand kunde bryta en negativ trend, och gå ut från veckan med en vinst.

  ******

  Anton Wedin (Timrå)

  Anton Wedin såg till att Timrå tog två trepoängare. Med tre mål under veckan var han en av segerarkitekterna för Timrå mot både HV71 och Växjö.

  *******

  Rickard Hugg (Skellefteå)

  Rickard Hugg var på tårna hela veckan, med sina fem poäng på två matcher. Skellefteå har både bredd och spets på sin starka forwardssida.

  Rickard Hugg FOTO Jonas Ljungdahl

  (Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån)

  Bäckströms-blogg

  Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

  Kanon och kalkon från SHL-veckan

  Veckans tre kanoner


  1. Skellefteås powerplay - levererar i världsklass

  Skellefteå powerplay är i världsklass - laget har gjort 48 mål på 45 matcher. Det motsvarar mål i 36 procent av tiden med en man mer på banan. I veckan kom tre nya mål efter veckans två matcher - det är världsklass.

  2. Frölundas formkurva - pekar rakt uppåt

  Frölunda är obesegrade efter full tid de senaste 10 matcherna, och de närmar sig de tre topplagen. Att Frölunda har kvar att möta Skellefteå och Färjestad på hemmaplan gör att toppstriden kan leva ända i grundseriens sista minut.

  3. Timrå trepoängare - tätar tabellen

  Timrås två trepoängare var livsviktiga för att behålla sina plats ovanför kvartsfinalstrecket. Laget tog både full pott mot HV71 såväl som mot Växjö. Ett starkt besked som visar att Timrå kan överraska.

  Veckans tre kalkoner


  1. Malmös formkurva - leder närmare kvalspel

  Malmö har sedan nyår dalat djupare och djupare ner i tabellen. Under detta år har de endast tagit en poäng/match. Och nu endast är tre poäng före HV71 i tabellen - och därmed inblandade i bottenstriden.

  2. Luleås slarv - kan kosta dem slutspelsplatsen

  Luleå hade 3-3 i matchen mot Leksand, och eget powerplay. Detta gyllene tillfälle utnyttjade inte laget. Istället slarvade Luleå i slutsekunderna, och Leksand kunde slå in 4-3 med några få sekunder kvar.

  3. Oskarshamn - får spela kval

  Oskarshamn kommer att få kvala, och visade återigen mot Skellefteå att de inte har ett lag som håller ihop över 60 minuter. Nu krävs ett mirakel för att de ska kunna hålla sig kvar i SHL.

  Bäckströms-blogg

  Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

  Into the Abyss – en film om Oskarshamns SHL-liv?

  Ett liv i väntan på döden

  Into the Abyss är en mörk och gripande dokumentärfilm om livet på Death Row i USA. På Death Row är man levande – men samtidigt dömd att dö. Med nära skildringar återberättar dokumentären hemska öden om ond bråd död och livsvillkoren för en dödsdömd. På Death Row är livet en process mot döden - där principen om öga för öga tand för tand - blottlägger människans mörker.

  Domen klar - bödeln ej tillsatt

  Om Werner Herzog skulle göra en dokumentärfilm med en otäck handling om fördömda skulle Oskarshamn spela huvudrollen. Laget har fått sin dödsdom –kvalspel väntar, väl där kan dödsdomen upphöra. Men just nu pekar inget i den riktningen. Allt pekar istället på att livet i SHL kommer att ta slut det är bara oklart vem som tar på sig den förväntade rollen som kvalspelets bödel.

  Oskarshamns mörka siffror

  I de flesta viktiga kategorier är Oskarshamn så dåliga att endast en benådning av ett annat lag skulle vara deras livlina. Och det kommer inte hända. Laget är sämst i ligan på hemmaplan, näst sämst på bortaplan. Inget lag har gjort färre antal mål än Oskarshamn. Och inget lag har släppt in fler mål än Oskarshamn. Målvakterna är jämbördigt usla Samtidigt som lagets stora fixstjärna Patrik Karlkvist kastat in handduken för resten av säsongen.

  Vikten av att se döden i vitögat

  Det enda som i teorin talar för att Oskarshamn lyckats greppa en livlina är att just inget talar för det. Men hur denna återuppståndelse ska förverkligas på isen är en gåta när ingenting funkar. Kanske måste Martin Filanders lag stirra ner i den mörka avgrunden - och sen i den egna spegeln, för att kunna resa sig en sista gång för en sista kamp med livet som insats?

  Oskarshamnsfans

  Fansen ser sitt lag närma sig avgrunden (Foto: Bildbyrån)

  Bäckströms-blogg

  Bild från Bildbyrån

  5 höjdpunkter från torsdagens SHL-omgång

  SHL hade full omgång igår. Det är fortfarande helt öppet vilket lag som ska vinna serien, knipa en 6-10 plats, eller en mer oangenäm plats 11-13. Att Oskarshamn kommer att sluta på en 14:e plats kan vi redan slå fast i praktiken. Så vad hände?

  1. Färjestad straffade Växjö i seriefinalen


  Färjestad vann på straffar med 4-3, detta innebär att Färjestad har tre poäng mer än Växjö, dock med en match mer spelad. Därmed kan ställningen ändras fler gånger om inom ramen för de sista 7 respektive 8 matcherna lagen har kvar att spela. Spännande för alla hockeyälskare.

  ******

  2. Max fyrverkeri förlänger Skellefteås bortasvit


  Max Lindholm var den största segerarkitekten när Skellefteå bortaslog Modo med 7-3. Med Ett Max-mål och tre assist bidrog han till att Skellefteå ångade på, och vann sin nionde raka seger på bortais.

  ******

  3. Stekhete Strömwall skjuter Frölunda närmare Skellefteå


  Frölunda är ligans bästa lag från nyår och framåt, tätt följt av Skellefteå. Nu står båda lagen på samma poäng. Återigen var det Malte Strömwall i Frölunda som avgjorde på egen hand. Och ser till att Frölunda blandar sig i toppstriden.

  ******

  4. Linus Omark slutar inte - göra powerplay-poäng..


  Linus Omark hade vissa dispyter på Twitter förra veckan, där han sa att hans lag aldrig kommer vara "quitters". Med fokuset på isen blev Oskarshamn en munsbit, Linus gjorde ett assist - och därmed nådde han 200 poäng i SHL:s grundserie.

  ******

  5. Pudas och Pellikkas bombmatta - målvakternas skräck


  Två unga män - stöpta i samma ände av Sverige. Ja, där har ni Skellefteå framgångsrika recept av offensiva backar. gårdagens mål var inga undantag. Pudas bombade in ett slagskott - och Pellikka ett hårt handledsskott.


  Axel Sandin Pellikka FOTO Jonas Ljungdahl

  Pellika bombar på i Skellefteås offensiv (Foto: Jonas Ljunghdahl/Bildbyrån )

  Bäckströms-blogg

  Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

  5 av veckans SHL-matcher vi inte får missa

  1. Skellefteå - Oskarshamn

  Skellefteå har mer att spela för än Oskarshamn, Skellefteå vill hålla sig inom ramen för de fyra högst placerade lagen i serien, som får hemmaplan till och med finalserien. Vilket kan vara skillnaden mellan att förlora eller vinna en sjunde kvartsfinal/semifinal-match. Det osar storvinst för hemmalaget.

  2. Växjö - Färjestad

  Seriefinal på torsdag - det vill ni inte missa. Växjö har två poäng upp till Färjestad, men en match mindre spelad. Det innebär att lagen står på poängsnittet - 1,95 poäng/match.

  På tre spelade matcher står det 2-1 i segrar till Växjö. Vinner dom efter full tid kommer det att passera förhandsfavoriterna från Karlstad. Mycket står på spel i denna match - mellan två lag som mycket väl kan mötas i en SM-final i vår.

  *********

  3. Malmö-Rögle

  Malmö och Rögle får en tidig vår - frågan är om någon av dem tvingas till kvalspel - eller mirakulöst tar sig upp på en åttondelsplats? Lagen har lika många matcher, och lika många poäng. Matchen i Skåne blir vad man kan kalla för en sex-poängsmatch. Det mesta står på spel i Skånederbyt.

  *********

  4. Leksand - Luleå

  Leksand - Luleå skuggar varandra i tabellen, båda lagen jagar en plats inom topp-sex. Men står som 7-8 i tabellen. Framförallt behöver Luleå med två poäng mindre än Leksand, vinna för att inte missa en direktplats i kvartsfinalen.

  *********

  5. HV71 - Frölunda

  HV71 är något av ett mysterium, laget är sjätte bäst i ligan på hemmaplan med 41 poäng. Men på bortaplan har det bara blivit sju poäng. Nu tar man sig an Frölunda som är ett mittenlag i bortatabellen. HV71 behöver vinna för att kravla sig över kvalstrecket.

  Simon Önerud

  HV71 spelar för sin SHL-plats /Bildbyrån

  Bäckströms-blogg

  Foto: Bildbyrån /Michael Erichsen

  Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (vecka 7)

  Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets sjunde vecka.

  ....................

  Målvakt: Lasse Lehtinen (MoDo)

  Lasse Lehtinen har klivit fram när det som mest behövdes. Tre matcher, tre segrar. Med 96 procent räddningar - har han gett MoDo andrum från bottenstriden.

  …..…..…..…..…..…..…..…..…..…..

  Backar: David Rundblad - David Quennville

  ....................

  David Rundblad (MoDo)

  David Rundblad hade en bra vecka på jobbet, när MoDo vann tre matcher, och han fick fina +5 i plus/minusstatistiken

  ****

  David Quennville (Oskarshamn)

  David Quennville kan lämna veckan med högt betyg. Fem poäng på tre matcher är inte fy skam, och en liten ljusglimt i det mörker som omfamnar Oskarshamn.

  ..............................

  Forwards:

  Malte Strömwall - Janne Kuokkanen - Mikael Ruohomaa

  ..............

  Malte Strömwall (Frölunda)

  Malte Strömwall går från klarhet till klarhet i Frölunda, och visar varför han är en stark kandidat till årets forward, och en plats i VM-truppen. Veckans hattrick var något utöver det vanliga.

  ******

  Janne Kuokkanen (Malmö)

  Janne Kuokkanen har gjort det han värvats för - poäng. Malmös säsong kan sluta med både kvalspel och åttondelsfinal. Ska det bli det första alternativet kommer Janne att vara den största bidragande orsaken till placeringen som gör stor skillnad

  *******.

  Mikael Ruohomaa (Frölunda)

  Mikael Ruohomaa har en vecka av toppklass. Sju poäng på tre matcher gör honom till veckans bästa poängplockare. Och en del av ett Frölunda som är med i fighten om seriesegern denna säsong.


  Bäckströms-blogg

  Foto: Ola Westerberg /Bldbyrån

  Tre kanoner och tre kalkoner från SHL-veckan

  Kanoner


  1. Malte Strömwall - får Göteborgarna att kasta kepsen

  Det går fort i ishockey. Särskilt för Malte Strömwall. På mindre än tio minuter stod har för ett tvättäkta hattrick på hemmaplan. Med tre raka mål i första perioden. Hoppas Göteborgarna hade artigheten att kasta kepsen för Maltes uppvisning.

  2. Lekkerimäkis handledsskott får gud att gråta

  Om det fanns VM i handledsskott skulle Jonathan Lekkerimäki vara Sveriges kandidat. Hans 2-0 mål var så hårt, välplacerat och snabbt att en hockeygud bara skulle gråta om han såg det. Han är på väg att skjuta sig hela vägen till Vancouver, som väntar med öppna armar på en ny svensk stormålskytt.

  3. Jonathan Pudas - spelar mest och bäst

  Om Jonathan Pudas säsongsöppning var trevande har den varit formidabel efter jul. Han spelare mest av alla spelar i SHL. Och kombinerar det med att vara SHL:s poängbästa back. Och den nästa bästa poängplockaren i ligan efter nyår. Hans betydelse för Skellefteå - den går inte nog att höja till skyarna.

  **************

  Kalkoner


  1. Patrik Karlqvist mardrömssäsong

  Sällan har någon upplevt mer skilda världar i hockeylivet än Patrik Karlqvist. Från landslagsman och 60+ poäng till en denna säsong. Där både han och laget varit under isen. Att Patrik får avsluta säsongen på skadelistan - och sannolikt får beskåda Oskarshamns uttåg ur ligan från läktaren, är inte vad man önskar denna lirare.

  2. Rögle - kandiderar till årets fiaskolag

  Rögles forwardssida är stark på papperet. Men det finns någon form av kollektiv förlamning i praktiken. Laget har skjutit minst antal skott på mål av samtliga lag - och har därtill ligans sämsta skotteffektivitet. Tillsammans med HV71 tävlar dom i kategorin "ligans mest underpresterade lag". Inte vad Rögle ville vinna i år.

  3. Domarnivåns eviga oreda

  Domarna i SHL är proffs, betalda för att hålla hög nivå. Misstag kan ske, precis som för utespelare. Men det blandas friskt i kortleken. Man dömer på utfall snarare än aktion. På intention snarare än aktion. Var ska detta sluta i slutspelet? Tombolan är min gissning. Skärpning, SHL!


  Bäckströms-blogg

  Foto: Bildbyrån

  Charles Berglund såg två bra - och en dålig period av Leksand

  Charles Berglund fick en drömstart på gårdagens match mot Skellefteå. Men efter 60 minuter spelade hade Leksand dragit det kortaste strået i Skellefteå. Men Charles var trots det på gott humör

  Vi hade pratat innan matchen i grupper om hur vi kan komma ihop som grupp. Och få en bra start i denna match. Uppenbarligen fick vi en bra start med mål i första bytet. Men sen blev vi passiva.

  Skellefteå kvitterade omgående i matchens andra minut, och tog sedan över perioden i ett fast grepp. Leksand gjorde en dålig första period menar Charles.

  Med Skellefteås snabba kvitteringen, och det följande ledningsmålet fick vi inget övertag efter vårat ledningsmål. Vi blev för passiva, och för stillastående.

  Matchens resterande 40 minuter såg Charles mer positivt på - även om det blev två mållösa perioder.

  Vi gör två bra perioder ikväll, och får längre anfall med oss. Och får en del goda lägen - inklusive ett skott i målramen. Men det lilla extra fattades - och det studsade inte med oss denna afton.

  Charles Berglund och Pierre Johnsson var överens om att det blev mer kamp än skönspel i slutet.

  Det är mycket kamp, det är mycket stök och bök. Det var två jämna lag i två perioder av matchen.

  Leksand tryckte på i matchens slutskede - men kom aldrig riktigt nära i med skottsiffrorna 6-5 till Skellefteå i period tre.

  Vi söker lite för snygga spel, istället för att sätta press mot målet med trafik framför målvakten. Vi behöver spela rakare i dessa lägen av en match för att kunna tycka för en kvittering.

  Med summeringen "en mindre bra period - och två bra bra perioder" sammanfattade Charles matchen som Skellefteå vann med 2-1.

  Bäckströms-blogg

  Foto: Simon Hastegard /Bildbyrån

  Pär Lindholm summerar segern efter en böljande match

  Pär Lindholm stod i händelserna centrum denna afton. Redan i den andra matchminuten hittade han rätt bakom Mantas Armalis. Men matchen i sin helhet såg han som okej, en bra arbetsinsats men inte mycket mer.

  - Det var skönt att vi kunde ta tre pinnar denna match, speciellt med tanke på tabellavståndet mellan oss inför matchen.

  Men över 60 minuter menade Pär att det saknades en del från laget.

  - Jag är väl inte helnöjd med spelet för hela matchen. Vi gör det bra i perioder, men sen blir det sämre.

  Utveckla - vad är du missnöjd med i spelet ?

  - Vi är naiva i våra bedömningar, och ger dem lite för mycket lägen. Som dom kan skapa lägen på. Så spelet med puck kan vi göra det bättre med, så dom får färre chanser.

  Just att vara obekväm i alla situationer var något Pär efterlyste mer av.

  - Vi blir kanske lite för komfortabla idag, det kan bli bättre för våran del.

  Och din egen insats då - du såg ut att han pigga ben. Vad känner du själv?

  Även om det inte alltid visat sig i att jag gör mer poäng upplever jag en skillnad som hållit i sig ganska länge nu.

  Pär ville som den lagspelare han är även lyfta fram sina ytterforwards Zeb och Martins, som gör att han känner en bra kemi i spelet. Som är något att bygga vidare på.

  Det återstår att se om Skellefteå kan bygga vidare på sin segersvit på torsdag. Då laget åker till Linköping. Och sen möter HV71 på lördag i Jönköping.
  Bäckströms-blogg

  Foto: Kenta Jonsson/Bildbyrån

  Sportbloggare utser: veckans landslagsfemma

  Sportbloggare tar ut en landslagsfemma när SHL har landslagsuppehåll. Följande spelare tar plats efter helgens landslagsmatcher.

  ....................................................

  Veckans landslagfemma:

  Målvakt: Filip Larsson

  Filip Larsson fick göra landslagsdebut med en seger. Sverige slog Schweiz med 5-2. När Filip räddade 16 av 18 skott. "Jäkligt kul att vara med", sa Filip efter debuten.

  *******

  Backar: Lukas Bengtsson - Marcus Hardegård

  Lukas Bengtsson får fortsatt förtroende av Sam Hallam. Det förvaltade han återigen väl. Plus två mål i statistiken, och ett assist till Sveriges enda mål i 2-1 förlusten mot Finland.

  Marcus Hardegård kunde kvittera ut ett högt betyg efter sin landslagshelg. Två matcher och två mål. Utan att vara inne på ett baklängesmål.

  *******

  Forwards:

  Victor Ejdsell- Malte Strömwall-Jesper Fröden

  Jesper Fröden gjorde två matcher, och två poäng. Jesper visade att hans skarpskytte gör nytta i ett landslag. Fler chanser Tre Kronor lär komma.

  Malte Strömwalls tre poäng och +3 i plus-minus-statistiken visar att detta är en klasspelare. Och en högst sannolik VM-spelare, om han fortsätter på samma väg i Frölunda.

  Victor Ejdsells tre poäng bidrog till att Sverige vann två av tre matcher. Ejdsell är ett starkt namn för VM-truppen, och stärker sina internationella aktier inför kommande kontraktsförhandlingar.


  Bäckströms-blogg

  Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

  5 spelare som bytt klubb - vad kan de tillföra sitt lag?

  1. Simon Robertsson: Skellefteå => Brynäs

  Simon Robertsson är en tulpan som väntar på att blomma ut. Skador och hög konkurrens har gjort honom fast i en fjärdekedja i Skellefteå.

  Simon gjorde mål i debuten, och kan bli en joker i slutspelet för Brynäs (och Skellefteå). Utlåningen bådar gott - Simon ger Brynäs offensiv bredd.

  *****

  2. Niklas Svedberg: Bolzano => Björklöven

  Niklas Svedberg är ute på en lång hockeyresa. Nu har den stannat i Umeå.

  Svedberg har vinnaregenskaper - och lång rutin från flera stora ligor. Det här kan bli exakt vad Björklöven behöver för att lyfta sig i ett längre slutspel?

  *****

  3. Axel Sundberg: Örebro => Malmö

  Axel Sundberg har inte fått det att lossna, endast ett poäng de senaste 10 matcherna.

  Det är svårt att se hur denna värvning skulle göra någon skillnad, annat än att ny miljö kan oväntat stora skillnader. Men det det är upp till bevis för Axel.

  *****

  4. Jared Coreau: Bratislava => Brynäs

  Jared Coreau är nästa kapitel i Brynäs målvaktsbok. Statistiken denna säsong imponerar inte. Men Brynäs är ett vinnande lag - det blir ett bra miljöombyte för Jared.

  *****

  5. Arvid Eljas: Leksand => Mora

  Arvid Eljas övergång från junior till senior ser ut att behöva en mellanlandning i en lägre serie.

  Han fick en tuff start med en 6-1 förlust i Mora, men han fick mer speltid än han fått i Leksand. Det kommer nog inte bli succé för Arvid - men ett bra steg i utvecklingen.

  Arvid Eljas FOTO Daniel Eriksson

  Eljas byter Leksand mot Mora Foto: Daniel Eriksson /Bildbyrån

  Bäckströms-blogg

  Foto: Bildbyrån

  5 spaningar på fem SHL-lag

  1. Skellefteås powerplay är hypereffektivt

  Skellefteås powerplay firar stora triumfer, laget gör mål i 35 % av sina chanser. Totalt har Skellefteå gjort 42 mål i powerplay, vilket motsvarar 37 % av lagets samtliga mål.

  *******

  2. Oskarshamns poängsnitt ger ett kvalspel

  Oskarshamn snittar 0,75 poäng/match. Endast Karlskrona har haft en säsong med ett sämre poängsnitt än Oskarshamn - och laget är i praktiken klart för kvalspel om inget mirakel snart sker.

  *******

  3. HV71:s bortaspel är katastrofalt dåligt

  HV71 har endast vunnit två matcher på bortaplan. Laget är ligans sämsta lag på bortaplan med god marginal. Ska laget undvika kvalspel måste de ta fler poäng på bortaplan i slutspurten av grundserien.

  *******

  4. Luleås boxplay - bäst i ligan på alla sätt

  Luleås boxplay är bäst i hela SHL. Inget lag har släppt in fler färre mål, eller dödat fler powerplay. Lagets powerplay är dock inte lika bra, trots att Luleå är laget med mest speltid i numerärt överläge.

  *******

  5. Rögles offensiv sviktar fortfarande

  Rögle har ett offensivt lag på papperet. Men med 91 mål på 41 matcher har Rögle det lägsta målsnittet i ligan.

  Bästa Rögle-spelare finns först på plats 27 i SHL:s poängliga. Och laget är säsongens största negativa överraskning - missar Rögle slutspel är det ett stort fiasko.

  Simon Ryfors

  Simon Ryfors - en av Rögles spelare som behöver göra fler mål

  Bäckströms-blogg

  Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

  5 spaningar på fem SHL-spelare - från den gångna veckan

  1. André Petersson mål-fyrverkeri

  Andre hade stor show i lördags, när HV71 körde över Oskarshamn i en förkrossande 10-1 seger. Petersson lämnade isen med fyra mål och två assist - på endast sexton minuters speltid.

  ******

  2. Max Lagacés dubbelnolla

  Max har en stadigt stigande formkurva, och trädde fram när Färjestad behövde det. Nollan mot både HV71 och MoDo visar att Färjestad är ett toppat lag, även på målvaktssidan.

  ******

  3. Jonathan Pudas pumpar in powerplay-poäng

  Jonathan har gjort 20 av sina 33 poäng i powerplay. Med denna statistik leder han SHL:s poängliga i numerärt överläge - och gör Skellefteås powerplay till sylvasst vapen.

  ******

  4. Patrik Karlkvists krut blir bara blötare

  Karlkvist låg inför säsongen på över en poäng/match i SHL. Nu är krutet i bössa torrt, och mål gjorde han senast den 7 december - och snittar 0,99 poäng/match totalt sett.

  ******

  5. Marcus Sylvegårds är på jakt efter ett målrekord

  Marcus står på 21 mål, det är bara tre mål upp till klubbrekordet på 24 mål, som innehas av Elias Pettersson - från säsongen 2017/2018. Om han fortsätter ösa in mål kommer rekordet att slås med god marginal.


   Marcus Sylvegard

   Marcus är på jakt efter klubbrekordet

   Bäckströms-blogg

   Foto: Bildbyrån

   Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.5)

   Sportbloggare har tittat närmare på fem spelare som stod för fina prestationer under årets femte vecka.

   ....................

   Målvakt: Max Lagacé (Färjestad)

   Max Lagacé spelade samtliga tre matcher för Färjestad denna vecka - med högsta betyg. Han höll nollan i två av tre matcher - och såg till att Färjestad vann samtliga tre matcher under ordinarie tid.

   …..…..…..…..…..…..…..…..…..…..

   Backar: Jonathan Pudas - Joel Nyström

   ....................

   Jonathan Pudas (Skellefteå)

   Jonathan Pudas har varvat upp rejält i Skellefteå, under denna vecka gjorde han två poäng i samtliga tre matcher - totalt sex poäng, det bidrog starkt till att Skellefteå tog sex nya poäng som lag.

   ****

   Joel Nyström (Färjestad)

   Joel Nyström vecka var magnifik. Tre rakar vinster för laget, och Joel noterades för både mål och assist under lördagsmatchen när Färjestad pulvriserade MoDo med 6-0 på bortaplan.

   ..............................

   Forwards:

   André Petersson - Oscar Lindberg - Joakim Nygård

   ..............

   Joakim Nygård (Färjestad)

   Joakim Nygård är seriens snabbaste spelare, men i poängprotokollet har det inte gått lika snabbt. I veckan ändrade Joakim på detta genom att göra poäng i samtliga tre matcher, som vanns av Färjestad.

   ******

   Oscar Lindberg (Skellefteå AIK)

   Oscar Lindberg började säsongen lite trevande, men efter jul har han lagt i hösta växeln. I veckan gjorde han sju poäng på tre matcher - och visade varför han är given i Tre Kronor som en av SHL:s toppspelare.

   ******

   André Petersson (HV71)

   André Petersson match i lördags gick till historien. Dels för att han tangerade klubbrekordet på sex poäng i en SHL-match.

   Dels för att han lyckades göra 6 poäng på 16 minuters speltid. Det är en svårslagen prestation, som gör honom given i veckans lag - och vittnar om vilken klasspelare André Petersson är.