• Hem
  • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Sagt om och av Joakim Lindström - när han hyllades stort

Många kom till tals när Joakim Lindström tackades av och fick sin tröja hissad. Spelare, ledare och familj, som alla medverkat och banat väg för Jockes karriär. Detta är en resume om vad som sades.

Av spelare och ledare:

Din storhet kommer att öka över generationer.

/North Power om arvet efter Jocke

Nr 10 kommer alltid att sväva ovanför oss.”

/Skellefteå AIK:s ordförande Petter Mikaelsson, om Jockes avtryck på föreningen.

Jocke satte en standard för resten av laget om vad som krävdes för att vinna - även om det bara vara en försäsongsmatch mot Björklöven.

/Bert Robertsson om Jockes betydelse som spelare och ledare.

Det var känslosamt - och rysningar rakt igenom kände jag.

/Jonathan Pudas om hyllningsceremonin

Minns din tjurighet och vilja att bli bättre, och vilja att äga pucken hela tiden.

/Michal Zajkowski, lagkamrat från tiden i MoDo om sina tidiga intryck av Jocke.

Jocke är en exceptionell tävlingsmänniska, och har alltid varit den som tränat hårdast.

/Stefan Klockare om Jockes mentalitet och prägel på laget

Det är första gången jag sett en nioåring teka framåt och själv

/Anders Granlund - Jockes ungdomstränare, om ett av sina minnen av Jockes första tid i Skellefteå.

Jag är glad att jag fått vara med på denna kväll. Jocke var en fantastisk spelare. Han verkar vara även vara en väldigt fin och familjekär person vid sidan av isen.

/Brynäs tränare Nikas Gällstedt

----------

Av: Joakim Lindström


Det är en stor ära att få tröjan hissad, och det känns enormt hedrande att få denna kväll med min familj.

Ett särskilt stort tack till fansen, och i synnerhet North Power - som jag alltid stöttat mig.

Tack till alla som arenan, volontärer, städare, vaktmästare, etc...ni tar hand om templet på ett ypperligt sätt.

Inget skulle ha varit möjligt utan mina lagkamrater i Skellefteå AIK, så tack till er boys.

Ett särskilt stort tack till Bud, Jimme och Möller, som betytt extra mycket för mig.

Tack till min bror för att du alltid stöttat och ställt upp för mig.

Tack till mina föräldrar som gett mig den uppfostran och stöttning som möjliggjort min karriär.

Tack från botten av mitt hjärta, till er som möjliggjort denna kväll

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Nu hänger profetens tröja i templets tak

Joakim Lindström är beviset för att man kan bli profet i sin hemstad. Från denna dag hänger hans tröja i templets tak. Ingen kommer någonsin bära #10 igen i Skellefteå AIK.

Lindströms arv kommer att sväva i luften i Skellefteå Kraft Arena, för att sätta sin prägel på kommande generationers framtid i klubben. Som en evig påminnelse om vem som tog staden från grumliga drömmar till två SM-guld.

När Skellefteå AIK tackade av Joakim Lindström var det en ceremoni som gick helt i Jockes tecken. Det var proffsigt förberett, proffsigt genomfört och känslosamt på alla sätt. Inte ett öga var torrt.

Jocke inledde sitt tacktal med att beskriva hur allt började. Som bisittare till sin pappa Lennart som alltid radiorefererade matcherna i Skellefteå.

Att det som började där i radiohytten skulle sluta med att han får sin tröja hissad och pensionerad efter en guldkantad karriär beskrev Jocke själv som "helt overkligt"

Rakryggat och retoriskt jobbade sig Jocke med stadig röst och fast blick genom alla som varit en del av hans hockeykarriär. Utan dem skulle inte karriären kunnat bli vad den blev - exceptionell.

Jocke nämnde särskilt Bud Holloway, Jimmie Ericsson och sin vapendragare Oscar Möller, som extra betydelsefulla för den karriären han ikväll summerade och blev hyllad för.

Sist men inte minst öppnade Jocke sitt hjärta och tackade av familjen som lagt grunden till hans framgångar.

Hans tre barn, sin hustru Laura och brodern Jens, tillsammans med mamma Britt-Marie och pappa Lennart. Utan deras kollektiva stöttning skulle vi inte uppleva denna kväll, påminde Jockes oss om.

Matchen som spelades ikväll kommer vi glömma fort. Men denna ceremoni kommer, precis som Joakim Lindströms arv, att vara ett minnen för livet av en spelare som gjort mer för en stad och ett lag än vad vi vi kunde föreställa oss. Att Jockes tröja hissat till taket gör att kommande generationer alltid kan se upp till hans odödliga arv, och påminnas om hans eviga storhet.

Bäckströms-blogg

Foto: montage från Youtube

Blomqvists syn på domarinsatsen: "Det startar med att han inte gör sitt jobb"

En comeback i drömmarnas tecken. En domarinsats som gick i risets tecken. En sågning i respektens tecken. Det var facit när Robert Rosén hade spelat klart sin första hemmamatch för säsongen.

Med en assist och ett avgörande mål blev Rosén stor matchhjälte när Växjö slog HV71 med 4-3. Hans kväll kunde dock ha slutat annorlunda med åtta minuter kvar. Då rev han ner Jonathan Ang mitt framför domaren. Men domaren friade oförklarligt Rosen.

Istället åker Ang på abuse off officials efter vildsinta protester när han inte får utvisningen med sig. Det gjorde han på goda grunder. Utvisningen var självklar.

I Växjös powerplay avgör Rosén (vem annars?). Så liten är skillnaden mellan hjälte och syndbock. Då Rosen borde ha suttit på botbänken istället för Ang. Men vinnaren skriver historien.

Anton Blomqvist var extremt sammanbiten efter matchen. Han tog bladet från munnen och sa vad han tyckte om domarinsatsen. Rollerna borde ha varit de motsatta.

Situationen som avgjorde matchen uppkom enligt honom för att domaren/domarna "inte gjorde sitt jobb". Följt av att den sen valde att "kliva in och spela hjälte", och gjorde HV71 till syndbocken.

Blomqvist fick inte med sig poäng hem till Jönköpng. HV71:s tränare sågade beslutet och den enskilda bedömningen av Angs utvisning. Men han vann ändå respekten - jävlas inte med hans lag, gör ditt jobb på isen och sätt inte hans lag i en sådan situation igen.

Även en SHL-tränare måste öppet våga säga som det är till pressen. Beslutet var fel och då måste det sägas på ett respektfullt sätt även mot domare. Det lyckades Blomqvist uppfriskande väl med.

Robert Rosen

Robert Rosén var åter i centrum /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Magnus Andersson /Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.2)

Målvakt: Jesper Myrenberg

Jesper Myrenberg var närmast omutlig under veckan som gick. Han spelade samtliga tre matcher och gjorde totalt sett över 100 räddningar. Mot Skellefteå på bortaplan höll han nollan och tog över 40 skott - bara den insatsen gör honom given som veckans målvakt.

***

Back: David Bernhardt

David Bernhardt slog till med 3 mål och 2 assist. Därmed har han redan gjort fler poäng än förra säsongen, trots att MoDo har en tyngre säsong. Men Bernhardt är en av få ljusglimtar i Ö-vik, som skänker hopp till att MoDo kan klara sig kvar i SHL.

Back: Per Svensson

Per Svensson gick nästan mållös ur 2024. Men 2025 har han rivstartat. Tre poäng och +7 i plusminusstatistiken på tre matcher gör honom till ett urkraft för sitt Timrå. Han åldras som ett bra årgångsvin.

**

Forward: Viktor Lodin

Viktor Lodin flyger fram - i riktning mot slutspel och sen NHL. I veckan kom fyra nya mål och tre assist från honom. Totalt står han på 34 poäng på 32 matcher. Trots det är han bara trea i Färjestads poängliga - laget har minst sagt en ruskigt stark offensiv.

Forward: Patrik Zackrisson

Patrik Zackrisson är inne på karriärens sluttamp. Men lagkaptenen åldras väl. I veckan gjorde han fem assist och visade att det fortfarande finns mycket hockey kvar i kroppen. Efter några poängmässigt magra säsongen är Zackrisson betydligt mer synlig i poängprotokollet denna säsong.

Forward: Anton Levtchi

Anton Levtchi slog till med tre nya mål i veckan och står nu på 23 poäng på 23 matcher. Han gör precis vad han är värvad för. Och kan bli en spelare som gör både mål och assist i alla spelformer och avgörande. Det är precis vad Luleås offensiv behöver i ett slutspel.

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Fyra frågor Erik Forssell måste ställa sig - genast

1. Ska Skellefteå Eriksson och Davidsson spela klart - eller skeppas vidare?

Markus Eriksson och Jonathan Davidsson spelar i fjärdefemman. Men ingen av dem känns rätt för den rollen, och den knappa offensiva produktionen täcker inte upp för den mycket svajiga defensiven.

Duon ska inte vara ledande spelare, men de upptar roller och löneutrymme som Forssell gott skulle kunna läggas på bättre spelare och/eller juniorer.

2. Ska Skellefteå satsa på guld - eller ta en mellansäsong?

Skellefteå har en strulig säsong. Tränarbyte, långtidsskador och avstängningar har avlöst varandra. Ska Forssell tro på den befintliga truppen och ta en mellansäsong, eller ska man värva sig ur det mediokra spelet för dyra pengar?

Ibland måste man inse att man förlorar slaget detta år, men fortfarande är med i kriget till nästa säsong.

3. Ska Skellefteå fullfölja säsongen med befintliga tränare - eller få in nya idéer?

Skellefteå har tre assisterande tränare - Pontus Petterström, Andreas Falk och Pierre Johnsson. Och Krister Holm på läktaren.

Frågan är om det är rätt personer att få ett samlat grepp om Skellefteås spel. Eller ska Forssell leta efter en tränare under säsongen som kan komma med nya idéer?

Eller är felet truppens sammansättning ihop med skador, som gör att allt hackar i Skellefteå?

4. Ska Skellefteå se sig i spegeln - eller köra in i väggen?

Det finns skav i alla delar i Skellefteå. Det är återkommande skador, svaga nyförvärv ihop med återkommande avstängningar och tränarbyte.

Visst finns slumpens skördar. Men här måste den sportsliga ledningen och Erik Forssell vända på varje sten för att se vad som kan göras bättre, och rannsaka sina egna beslut.

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Forsberg/Bildbyrån

Nytt "huvudmisslyckande" präglar disciplinämndens beslut

En sekvens biter sig fast efter MoDo-Skellefteå. Som ett mentalt skavsår som skrapar på ytan av ett större underliggande problem. Jag pratar om tacklingar som riktas helt eller delvis mot en spelares ansikte.

Här kan du se tacklingen som är ett i raden av beslut där disciplinnämndens beslut väcker huvudbry, bokstavligt talat.

Samuel Vigneault ser Arvid Lundberg som befinner sig i en utsatt situation. Han väljer att fullfölja sin tackling ändå. Tacklingen tar initialt direkt i huvudet på Arvid Lundberg, som har låg tyngdpunkt.

Att disciplinnämnden valde att fria Vigneault efter denna tackling väcker stora frågetecken. Kommer liknande tacklingar att vara okej framöver?

Vad hade hänt om Arvid Lundberg lagt sig och tagit sig för ansiktet? Jämför nämnda tackling med exempelvis med denna tackling som Oscar Lindberg fick matchstraff för förra säsongen. Bedöms lika fall som lika? Eller bedömer domarna, och sen nämnden, bara på på vilket sätt mottagaren agerar i stunden? No blood no foul?

Nu friades tacklingen med motiveringen att den inte skedde med uppåtrörelse, samt att Lundberg rörde sig lite innan han fick tacklingen. Därmed sagt att det är okej att tackla i ansiktet om det inte sker med uppåtgående rörelse - och särskilt om mottagaren rör sig lite, eller?

Svensk hockey har problem – generellt är domarna alldeles för ivriga på att döma ut matchstraff när tacklingar tar illa och där ansvaret är mer tudelat än tacklingen Lundberg tog.

Samtidigt så silar man mygg och sväljer kameler i domarnas beslut på isen, och disciplinnämndens bedömningar i efterhand.

Tacklingen på Arvid Lundberg visar på att svensk elithockey fortfarande famlar i mörkret i balansen mellan att hålla borta huvudskador och samtidigt tillåta tufft och schysst spel.

Disciplinnämnden är i detta fall att likna vid en lotterinämnd. Vissa vinner – och vissa förlorar, på slumpvisa villkor. Så kan vi inte ha det längre.

Arvid Lundberg FOTO Ola Westerberg

Lundberg fick en ful tackling /Foto: Ola Westerberg

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans lag (v.1)

Målvakt: Jesper Myrenberg

Jesper Myrenberg klev fram för sitt Linköping som är hårt pressade. Trots lagets två segrar under veckan befinner de under strecket. Veckans vinster var Myrenberg starkt bidragaden till. Han gjorde 70 räddningar, vilket var överlägset flest av alla målvakter under årets första vecka.

Back: Viktor Söderström

Viktor Söderström gjorde fem poäng på två matcher. Samtidigt loggade han över 24 minuter/match i speltid. Och han gör det utan att tumma defensiven, han leder backarnas plus-minusliga i i SHL för närvarande. Fortsätter han på denna väg kan han mycket väl spela till sig ett NHL-kontrakt.

***

Back: Stian Solberg

Stian Solberg lämnade veckan med två segrar, två egna poäng och fem plusmål i plus-minusstatistiken. Sakta men säkert växer han in i SHL-kostymen i ett Färjestad som alltjämnt håller sin andraplats i tabellen.

Forward: Erik Walli-Walterholm

Erik Walli-Walterholm gjorde flest poäng av samtliga spelare under veckan. Med fyra mål och två assist möjligjorde han att Timrå vann över både Brynäs och Färjestad - och klättrade upp till femte plats i tabellen.

Forward: Oskar Steen

Oskar Steen forsätter att göra mål i Färjestad. I veckan kom två nya mål. Båda målen gjorde han mot Skellefteå när Färjestad tog en komfortabel 3-0 seger. Och han leder nu skytteligan på 21 mål på 30 matcher.

Foward: Anton Wedin

Anton Wedin är en stabil kugge i Timrå med en vass offensiv över fyra femmor. I veckan bidrog han starkt till veckans segrar med fyra assist. Wedin trivs onekligen i Timrå, och Timrå trivs med Wedin.

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Thomas Mitell hyllade sin skyttekung: "Han är en lagspelare"

Tomas Mitell lag vann en komfortabel seger med 3-0 mot Skellefteå. En tränare var förstås nöjd efter bortasegern, och en annan tränare missnöjd.

- Jag tycker vi gör en väldigt bra bortamatch. Så jag är mycket nöjd med hur vi spelade som lag över 60 minuter. Det kändes som att det bara var Linus Söderström som stoppade oss under långa stunder i matchen.

En spelare som var het denna kväll också var Oscar Steen som gjorde två mål. Men han bidrar med mer än mål till Färjestad enligt Mitell.

- Han är en lagspelare som gör det bra över hela isen, och gör mål som journalisterna brukar uppmärksamma. Så han hjälper laget mycket - på alla sätt.

Skellefteå hade dock ett par vassa chanser att kvittera när ställningen fortfarande var 1-0. Men då såg Mitell att en annan spelare klev fram när det som mest behövdes.

- Maxime Lagacé gör ett par riktigt matchvinnande räddningar när Skellefteå låg på oss i slutet och bara var ett mål efter.

Pierre Johnsson var av förklarliga skäl mer missnöjd än Tomas Mitell.

- Nej, jag är betydligt mindre nöjd med denna match. Jag tycker vi kommer ut alldeles för stillastående och då blir även passningsspelet för dåligt. Vi kan bättre än så.

Johnson var bara nöjd med enskilda korta stunder av 60 minuter.

- Vi spelar bra ett par minuter här och där, men totalt sett saknar vi push i offensiven. Mycket på grund av att vi blir fast i egen zon alldeles för mycket. Det tar på krafterna. Och Färjestad vinner en rättvis seger ikväll.

Johnsson kunde dock glädja sig åt att Oskar Nilsson vikarierade som center med gott betyg och den unge backen Leo Sundqvist gör det bra, även om han precis som laget inte hade sin bästa match denna afton.

Oskar Nilsson FOTO Johanna Lundberg

Nilsson gör det bra på centerplats. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Fyra spaningar på Skellefteå-Färjestad

Färjestad bortabesegrade Skellefteå med 3-0, detta var vad som stack ut under lördagskvällen i Skellefteå Kraft Arena.

----------

1, Luke Witkowski sänker Alexander Ljungkrantz

Alexander Ljunkrantz försökte i slutet av första perioden kliva över blå med blicken delvis nere i isen. Det såg Witkowski och gled fram med en stenhård tackling i bröstet på Ljunkrantz som genast föll ner på isen och kort därefter lämnade matchen. Det var en stenhård men helt schysst tackling, som visar vad som kan hända för den som inte ser sig för när han står på blålinjen. Vi fick se en given kandidat till säsongens tackling i SHL.

2, Linus Söderströms storspel - räddade Skellefteå

Färjestad kopplade ett starkt grepp om Skellefteå i den andra perioden. När ställningen var 0-0 stod det 20-10 i skott på mål till bortalaget. Linus Söderström klev fram med hela sitt register och såg till att Skellefteå inte låg under målmässigt under de två perioderna det stod 0-0. När Linus spelar på denna nivå finns det ingen i SHL som är bättre än honom. Tyvärr var Söderström alldeles för ensam i Skellefteå med att spela på toppen av sina förmåga.

3. Oscar Steen skiner dubbelt - som en skyttekung

Oskar Steen ledde skytteligan inför matchen på 19 mål. Mot Skellefteå gjorde han det förlösande 1-0 målet för Färjestad som var lika snyggt som välförtjänt. Med en läcker styrning på nära håll ställer han Linus Söderström som till sist tvingas kapitulera när Skellefteås defensiv inte får grepp om Färjestads varken i deras spelvändningar eller i egen zon. I tredje perioden gjorde han sitt 21:a mål för säsongen.

4 Valter Lindbergs centerspel - en ljusglimt i mörkret

Valter Lindberg fick spela center mellan Andreas Johnsson och Max Lindholm. Lindberg klarar det mycket bra. Trots att han (ännu) har storleken mot sig i närkampsspelet är han så smart och kylig med pucken att han ändå blir svår att checka fast med pucken under kontroll. Skellefteå har nästa oförskämt många bra centrar som bär laget. Erik Forssell kommer att tvingas till svåra val på denna position när han bygger nästa års trupp.

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljunghdahl/Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.52)

Målvakt: Jakob Johansson

Jakob Johansson stod båda matcherna för Timrå. Det slutade med en vinst och en förlust. Jakob stod för två stabila insatser och släppte bara in fyra mål totalt.

***

Back: Linus Hultström

Linus Hultström stod för en offensivt bra veckan och blev enda backen som gjorde minst fyra poäng. I övrigt stod Linköping för bleka insatser, men Hulströms insatser var ljusglimten i decembermörkret.

Back: Johannes Kinvall

Johannes Kinvall stod för en bra vecka och var starkt bidragande till att Brynäs gick ur veckan med full pott. Kinvall bidrog med både mål och assist till Brynäs segrar.

***

Forward: Rikard Hugg

Rikard Hugg gjorde sex poäng och blev poängbästa spelare. Efter en trögare första halva på säsongen ser både han och Skellefteå starkare ut i offensiven inför resten av grundserien.

Forward: Henrik Borgström

Henrik Borgström visade god form under veckan och gjorde tre mål för sitt HV71. Hans mål var betydelsefulla för HV71 som tog fyra av sex poäng under veckan. .

Forward: Anton Heikkinen

Anton Heikkinen går starkt i Skellefteå. Det blev tre poäng från honom, samtidigt som han fick +4 i i plus-minusstatistiken. Trots att knappt får istid i powerplay har han gjort 10 mål för Skellefteå.

Bäckströms-blogg

Foto: Petter Arvidsson Bildbyrån

Kvintetten som riskerar lämna 2024 som mållösa

Ett mållöst år är det bara målvakterna som önskar sig - men som utespelare vill man återfinnas i målkolumnen minst en gång...

Denna kvintett av spelare riskerar att lämna hockeyåret 2024 som mållösa, trots att både grundserien och play-in/slutspelet räknats med i målstatistiken.

----------------------------------------------

1. Alexander Lundkvist - Leksand

54 matcher (0+7)

2. Elmeri Elonen - Timrå

52 matcher (0+8)

3. Jesper Pettersson (Linköping-Rögle)

52 matcher (0+7)

4. Linus Arnesson (Örebro)

52 matcher (0+10)

5. Per Svensson (Timrå)

44 matcher (0+9)

..................

Kommer någon av dem att spräcka nollan i årets sista match? Oddsen talar inte för det...

Per Svensson FOTO Axel Boberg

Svensson prioterar defensiven... Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Jeanette Dahlström/Bildbyrån

Tätt i toppen när årets poängkung ska utses

Sportbloggare har tittat närmare på vilka som kan vinna kalenderårets poängliga i SHL. Det är tight i toppen med tre namn som alla kan stå som vinnare efter kvällens SHL-omgång.

Poängligan i SHL: 1 januari-30 december

-------------------------------

1. Oscar Lindberg

55 poäng (22+33) på 52 matcher

2. David Tomasek

54 poäng (27+27) på 49 matcher

3. Filip Hållander

54 poäng (22+32) på 50 matcher

Skellefteå och Färjestad har de enklare matcherna på papperet i mötet med HV71 respektive MoDo. Medan Timrå möter serieledarna Brynäs.

Må bästa man vinna!

Bäckströms-blogg

Foto: Jonas Ljunghdahl /Bildbyrån

Sportbloggare utser: veckans SHL-lag (v.51)

Målvakt: Matteus Ward

Matteus Ward spikade igen målet när Luleå besegrade MoDo med 3-0 - med på hemmaplan, och visade varför han fått mer och mer förtroende i Luleå.

Back: Joel Persson

Joel Persson bombade in två mål mot Örebro när Växjö vann på övertid med 4-3. Det var viktiga mål för Joel Persson - som inte riktigt producerat som förväntat i Växjös offensiv.

***

Back: Linus Högberg

Linus Högberg gjorde ett mål när Frölunda förlorade med HV71 med 4-2. Men hans underliggande siffror visade på att han var framträdande offensivt och mer på isen när chanser skapades framåt än när lägen släpptes till bakåt.

***

Forward: Leon Bristedt

Leon Bristedt gjorde två mål när Rögle vann med 4-2 mot Linköping i en viktig match. Extra viktig var det med tanke på Rögles placering i taballen - och faktumet att Bristedt bara noterats för ett mål innan matchen.

***

Forward: Dennis Rasmussen

Dennis Rasmussen låg bakom tre av fyra mål när Växjö vann över Örebro, och såg till att laget tog två poäng.

***

Forward: Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist slog till med två nya mål mot Växjö. Därmed står han noterad på 29 poäng på 26 matcher, och ligger på andra plats i poängligan när SHL:s grundserie har nått halvtid.

Patrik Karlkvist

Karlkvist är stekhet i Örebro /Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Simon Eliasson /Bildbyrån

Utropstecknet och frågetecknet i ditt SHL-lag - del två

SHL har nått halvtid och Sportbloggare har tittat igenom lagen och funnit ett frågetecken och ett utropstecken i varje lag - och presenterar listan i två delar.

(Del 1)

Del 2

Malmö

Nikola Pasic är ett utropstecken i Malmö. Forwarden har tagit sig upp till en tredje plats i lagets poängliga, och han ser ut att kunna göra betydigt fler poäng denna säsong än de 19 han gjorde i Luleå förra säsongen.

Frågetecknet

Linus Öberg lämnar ett frågetecken efter sig efter 26 matcher. Bara tre poäng på första halvan av SHL är förstås långt under förväntningarna för en spelare som ska vara en kraft i offensiven.

**

MoDo

David Rundblad är ett utropstecken. Från medioker förra säsongen- till petad i början av denna säsong, till att kunna knyta näven och spela upp sig i efter petningen. Det är ändå något som imponerar och sticker ut, även om det bara är på den nivå vi borde förvänta sig att han spelar på.

Lukas Jasek är ett stort frågetecken i MoDo. Han värvades som en potentiell förstacenter. Men av hans offensiva kvaliteer syns inte mycket. Han har bara mäktat med fem poäng på 26 matcher.

**

Rögle

Albin Sundsvik har verkligen tagit chansen i Rögle och är det givna utropstecknet i laget. Han leder lagets skytteliga, och har växer mer och mer i sin roll som tvåvägscenter.

Jepser Pettersson har inte fått den start han ville i Rögle. Med 0+3 som det totala bidraget i offensiven som är hans styrka. Hans frågetecken är ett stort sparkapital för Rögle inför andra halvan av serien.

**

Anton Heikkinen har redan gjort lika många mål efter halva serien som han gjorde förra säsongen. Han leder den interna skytteligan och är kanske den enda forwarden som överträffat förväntningarna i Skellefteå.

Oskar Nilsson är en nyckelperson utanför isen, men på isen händer det för lite framåt för att kompensera den dåliga defensiven. Med tre poäng på 26 matcher lämnar han ett stort frågetecken efter sig

**

Timrå

Filip Hållander är på väg med stormsteg mot NHL som ett utropstecken. Han leder lagets skytteliga och är två i den interna poängligan. Det ser ut som han kommer att göra en bit över 50 poäng - och etbalera sig i Tre Kronor.

Kristian Näkyvä har visserligen bara spelat 10 matcher. Men han har betydligt större förväntningar på sig än de två poäng han hittils bidragit med under sin tid i Timrå.

**

Växjö

Petter Granberg har varit ett utropstecken i Växjö. Han har till och med gjort sex poäng på 26 matcher. Samtidigt som han hållit ner utvisningarna till endast tolv minuter. En perfekt rollspelare som är saknad hos sin förra arbetsgivare.

Filip Eriksson lämnar ett frågetecken efter sig efter första halvan av har han endast fått ihop fyra poäng - och fått se sig själv hamna längre ner i lagets hirearki - han spelade premiären i förstafemman, och den senaste matchen i fjärdefemman.

**

Örebro

Jonas Arntzen har spelat otroligt bra i Örebro som lagets största utropstecken. Han har räddat 93 procent av skotten, och hållit sig till 2.04 insläppta mål/match. Han bildar ett av seriens främsta målvaktspar med Jonas Enroth.

Emil Larsson är ett frågetecken. Han tycks inte komma upp i den offensiva nivå som gjorde att Örebro värvade honom. Blir detta sista säsongen Emil gör i Örebros tröja om produktionen inte ökar?

Emil Larsson FOTO Simon Eliasson

Larssons offensiva sida har tappat sin spets Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Utropstecknet och frågetecknet i ditt SHL-lag - del ett

SHL har nått halvtid och Sportbloggare har tittat igenom lagen och funnit ett frågetecken och ett utropstecken i varje lag - och presenterar listan i två delar.

----------

Brynäs'

Jakob Silfverberg är lagets utropstecken! Det är nästan som att han spolat tillbaka bandet till 2012 då han var hela ligans MVP. Brynäs leder serien och han leder den interna poängligan.

Greg Scott är lagets frågtecken. Visserligen är konkurrensen stenhård och fjärdefemman är inte tänkt att leda Brynäs offensiv. Men visst är vi vana att se betydligt mer i offensiven från dennna importspelare?

**

Frölunda

David Edström är utropstecknet! Han har tagit stora kliv under hösten och början av vintern. Och är nu en bärande spelare i både SHL och i det juniorlandslag som snart ska göra upp om medaljerna i JVM.

Gustav Rydahl har just gjort comeback. Frågan är om Frölunda har plats för honom. Visserligen försvinner en center till JVM, men när Frölunda har full trupp är frågan om han går in på fyra femmor?

**

Färjestad

Viktor Lodin är ett starkt utropstecken under första halvan av serien. Han är femma i SHL:s poängliga - och tvåa i den interna poängligan. Blir det inte NHL så kommer han att vara en profil i SHL under många år.

Damien Clara är frågtecknet i Färjestad. Han har varit dålig och är Färjestads största akilleshäl i dagsläget. Frågan är om han är kvar, satt på läktaren eller blivit ivägskickad innan slutspelet?

**

HV71

Olof Glifford har slagit igenom och spelat som ett stort utropstecken. Fem segrar på fem matcher med 95 procent räddningar är siffror som ger eko långt utanför Jönköpings gränser.

Sean Day skulle förstärka backsidan i HV71 som en defensiv kraft. Men just nu ligger HV71 på en kvalplats - och Sean Day har sämst plus-minusstatistik i SHL. Är detta HV71 största flopp hittils?

**

Luleå

Mathias Brome är det största utropstecknet i Luleå. Han har kommit till sin rätt och växlat upp till sin förväntade offensiva spetskompetens. Med 11 mål och 20 poäng är han etta i Luleås skytteliga och poängliga.

Joel Lassinantti är ett frågtecken i Luleå. Han har inte spelat på den nivå vi vant oss vid i Luleås mål. Matteus Ward ser idag att vara lagets förstaval, med en betydigt bättre räddningsstatistik än sin Lassinantti.

**

Leksand

Markus Gidlöf har gjort succe i Leksand, där han gjort frågetecken till utropstecken när Leksand haft målvaktsproblem. Han har spelat så bra att han nu ska konkurrera om förstaspaden i det svenska JVM-laget..

Patrik Noren står inte att känna igen. Förra säsongen gjorde han 19 poäng och slutade trea i SHL:s plus-minusstatistik. Nu står han på 0 poäng och -8 i statistiken. Vad förklarar denna tillbakagång?

**

Linköping

Christoffer Ehn är utropstecknet i Linköping. Han ser ut att göra sin poängbästa säsong i klubblaget. Samtidigt har han spelat till sig chansen i landslaget på nytt.

Broc Little är inne på sin tionde säsong i Linköping, och tog över förstaplatsen för flest poäng i SHL av en nordamerikan. Men fyra mål på 26 matcher är väl ett underbetyg för en notorisk målskytt?

Broc Little

Broc Little har rekordet men inte målformen

Bäckströms-blogg

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

4 SHL-matcher - som har lite extra i potten denna vecka

1. Skellefteå AIK - Timrå

Skellefteå har fem poäng upp till Timrå som just nu har parkerat en sjätteplats i tabellen. Matchen är oerhört viktig för att Skellefteå ska kunna haka på i racet om en topp-sex placering.

Vinner Skellefteå blir det två poäng upp, annars blir åtta poäng upp till topplagen, det är en stor skillnad i utfall.

Skellefteå är näst sist i tabellen för enbart hemmamatcher. Därmed ligger både poäng, prestige och framtida topp-sex placeringar i potten i detta Norrlandsmöte.

Kryper Skellefteå närmare toppsex-lagen?

***

2. Brynäs - Färjestad

Brynäs leder serien på 49 poäng och Färjestad skuggar dem på 46 poäng. Vinner Brynäs befäster dom sin position i toppen, förlorar dom så är det helt jämnt i toppen av tabellen.

Brynäs är seriens starkaste hemmalag, men de möter seriens bästa bortalag. Därmed är det uppdukat för en riktig holmgång i Gävle.

Gör Brynäs ett litet ryck i tabelltoppen?

***

3. Malmö - Leksand

Det stormar hårt i Malmö och Leksand. Det förstnämnda laget har hastigt blivit av med sin sportchef. Det sistnämnda laget har blottlagts med ekonomiska problem - och ett uselt facit på bortplan.

Malmö ligger på en 11:e plats och har en poäng upp till Leksand på 10:e plats.

Matchen är superviktig för båda lagen, sett till vilken position de får i halvtid och skillnaden i den press det är att vara placerad ovan eller nedanför strecket.

Går Malmö om Leksand med tre poäng?

***

4. Luleå - MoDo

MoDos formkurva pekar uppåt, medan Luleås formkurva pekar svagt nedåt. Samtidigt är MoDo ytterst svaga på bortplan, och Luleå är typ alltid på den övre halvan av hemmatabellen.

MoDo söker nog revansch sedan de förlorade hemma med 5-0 i säsongens första möte.

65 poäng kan räcka för att slippa kval, därmed behöver Modo (på 26 poäng) vinna hälften av matcherna serien ut om de ska kunna ha en hyfsad chans att vara på säker mark efter 52 omgångar.

Rår MoDo på Luleå på bortaplan?

Modo supportrar

MoDos supportrar behöver se fler segrar

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

5 SHL-profiler som kan lämna SHL nästa säsong

David Tomasek - Färjestad

1. David Tomasek är för bra för SHL, men är han tillräckligt bra för NHL? Han har ett år kvar på kontraktet, men efter ytterligare en säsongs dominans vore det konstigt om ingen NHL-klubb ger honom ett tillräckligt bra erbjudande för att han ska vilja pröva lycka i Nordamerika.

****

2. Filip Hållander - Timrå

Filip Hållander är på väg med hög fart mot NHL. Enligt Expressen är Pittsburgh lockade över att få tillbaka honom. Med sin fart och sitt gedigna spel över hela isen är han värd att få pröva lycka på nytt i en bättre liga. Ska man gissa på något blir det att Hållander inte spelar i SHL nästa säsong.

****

3. Viktor Lodin - Färjestad

Viktor Lodin ångar på i Färjestad där han snittar över en poäng per match. Förra veckan skrev han på ett nytt kontrakt med Färjestad. Men frågan är hur många år på sitt fyraårskontrakt han kommer att spela? NHL-spel lär locka honom om han forsätter sin offensiva briljans i Färjestad. Ingen NHL-klubb äger rättigheter till honom, så det finns många klubbar som kan locka honom med ett tillräckligt bra erbjudande.

****

4. Linus Omark - Luleå

Linus Omark är inne på sluttampen av karriären och sista året på kontraktet. Han är 38 år när säsongen tar slut. Vinner Luleå guld kommer Omark att lägga av, gör dom inte det är frågan om han orkar ladda om för ytterligare en säsong?

5. Henrik Borgström - HV71

Henrik Borgström har tagit stora kliv i HV71. Trots att HV71 motgångar han han mäktat med att göra 24 poäng på 25 matcher. Det har gjort att han har ögonen på sig från Schweiz, enligt Expressens uppgifter. Med tanke på att hans kontrakt löper ut sitter Borgström i en bra position för ett skriva ett lukrativt kontrakt med en klubb i Schweiz.

Bäckströms-blogg

Foto: Jeanette Dahlström/Bildbyrån

Sportbloggare utser: Drömfemman i halvtid

SHL har uppehåll denna vecka. Istället för veckans lag tar Sportbloggare därför ut sitt drömlag i halvtid av SHL:s grundserie.

------

Målvakt: Jonas Arntzen

Jonas Arntzen spelar sitt livs hockey denna säsong. Han har bäst räddningsprocent av alla målvakter, och det näst bästa snittet med 1,99 mål/match. Därför är han SHL:s bästa målvakt och Örebros förstaval denna säsong.

Back: Axel-Sandin Pellikka

Axel Sandin-Pellikka är sistårsjunior, men trots det och Skellefteås mediokra resultat, har han gjort mest poäng av alla backar i SHL. 22 poäng på 25 matcher är ruskigt imponerande. Även om defensiven lämnar en skönhetsfläckar efter sig är han en mycket sevärd spelare.

***

Back: Charle-Édouard D'Astous

Charle-Édouard D'Astous spel är en stor del i varför Brynäs leder serien. Han har gjort näst flest poäng av alla backar, men har framförallt bästa plus-minusstatistiken i hela liga. Brynäs har verkligen hittat rätt i denna värvning - som dessutom har ett år till på kontraktet.

***

Forward: Patrik Karlkvist

Patrik Karlkvist kom in till säsongen med stora förväntingar på sig i Örebro. Men han har motsvarat dom med råge. 27 poäng på 25 matcher placerar honom som fyra i poängligan.

Forward: David Tomasek

David Tomasek har lagt in högsta växeln från start med sina 33 poäng på 52 matcher. Han är ruskigt stark i alla delar av det offensiva spelet. Han är en lika bra framspelare som avslutare, och kan nå en bit över 70 poäng.

Forward: Filip Hållander

Filip Hållander har rivstartat SHL-säsongen med 27 poäng på 25 matcher. Med 12 mål och 15 asssit är han trea i skytteligan och trea i den totala poängligan.

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

SHL-lagens formkurva - bättre eller sämre än ifjol?

Har ditt SHL-tagit kliv framåt - eller bakåt? Sportbloggare har tittat på lagens poängsnitt och jämfört med resultatet vid samma tidpunkt förra året.

Poäng per match 13 december 202413 december 2023

1. Brynäs 1,96

2. Färjestad 1,84 ↔ 2,04

3. Frölunda 1,76 1,52

4. Örebro 1,68 1,4

4. Timrå 1,68 - 1,72

4. Luleå 1,68 1,6

7. Skellefteå 1,48 1,78

8. Växjö 1,44 1,92

9. Rögle 1,4 1,28

10. Leksand 1,36 1,56

11. Malmö 1,321,20

12. Linköping 1,28 1,73

13. HV71 1,08 1,16

14. MoDo 1,04 1,44

..........................................................

Största vinnare: Frölunda, Örebro

Största förlorare: MoDo, Linköping, Skellefteå, Växjö

Bäckströms-blogg

Foto: Bildbyrån

Fem spaningar på fem SHL-lags formkurva

Sportbloggare har tittat på fem lags formkurva, och försökt syna vad som gör att det funkar bra eller dåligt för laget just nu.

---------------

1, HV71:s form pekar spikrakt uppåt

HV71 har fem raka segrar - och har därmed klättrat upp på en 13:e plats i tabellen. Mycket tack vare en defensiv som toppats av ett otroligt stark målvaktsspel. Laget har bara släppt in sex mål på de fem senaste matcherna, och gjort tretton mål framåt.

***

2, Örebro förlorar - när defensiven är för dålig

Örebro var stekheta för någon vecka sedan, men nu har dom tappat formen. Laget har fem raka förluster, visserligen har tre av dem kommit på övertid/straffar. Men laget släpper till för mycket bakåt med en låg räddningsprocent, sett till sina fem senaste matcher.

***

3, Växjö stangerar - med trubbig offensiv

Växjö har bara mäktat med sju mål på sina fem senaste spelade matcher. Lagets skotteffektivitet under perioden ligger på fem procent. Lagets skottprocent är sämst i ligan även med alla 25 matcher inräknade. Därför har laget förlorat tre av sina fem senaste matcher.

***

4, Rögle klättrar - med vasst powerplay

På de senaste fem matcherna har Rögle gjort sju powerplay-mål. Och gjort mål på 31 procent av sina tillfällen med en man mer på isen. Mycket tack var Dennis Everberg och Lucas Ekeståhl Jonsson som gjorde totalt elva poäng i powerplay. Detta gjorde att Rögle vann tre av sina fem senaste matcher.

***

5, Luleå dalar - med uselt special teams

Luleå har stora problem med sitt special teams, sett till de senaste fem matcherna. Laget har bara klarat 50 procent av sina tillfällen i boxplay, och gjort mål i 14 procent av sina tillfällen i powerplay. Med dessa siffror är man sämst i ligan under de senaste fem matcherna som slutat med tre förluster och två vinster.