Sportbloggare rankar SHL:s bästa backar - plats 1-5

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sportbloggare rankar SHL:s bästa backar - plats 1-5

1. Henrik Tömmernes

Henrik Tömmernes kommer tillbaka efter sex framgångsrika år i Schweiz. I Frölunda kommer han att få axla rollen i första backpar. Med sina offensiva kvalitéer, och solid defensiv blir han en klippa.

Henrik har dessutom goda ledaregenskaper, och ett stort Frölunda-hjärta. Räkna därför med att Tömmernes kommer att visa varför han är SHL:s bästa back.

***

2. Anton Strålman

Anton Strålman har sexton år i NHL, med närmare 1000 NHL-matcher och 300 poäng på meritlistan. Det är respekt. Han återvänder nu till SHL för spel i HV71 – och blir en av ligans stora profiler.

Med sin rutin kommer Anton att kunna tillföra HV71 mycket på och utanför isen. Och givetvis är detta en back med uppsidan i offensiven, men som med sin rutin kommer att betyda mycket mer än bara poäng. Han kommer att bli en ledargestalt!

***

3. Jonathan Pudas

Jonathan Pudas är en fansens favoritspelare upp i Skellefteå. Han har stor betydelse för Skellefteås framgångar, som den offensivt ledande backen.

Kirunasonen började förra säsongen i ett makalöst poängtempo, men hittade inte riktigt samma flow efter sin skada. Kan Pudas slipa till sin lägstanivå är hans SHL:s bästa back, lägstanivån är hans akilleshäl

***

4. Arvid Lundberg

Arvid Lundberg kom tillbaka för sin tredje sejour i Skellefteå denna säsong. Fort hittade Arvid rätt igen, och återfick den status som gjort honom till en av ligans bästa backar.

Lundbergs defensiv var lysande säsongen igenom – som vi tidigare blivit bortskämda med. Men offensivt tog han ett kliv framåt och slog sitt egna poängrekord. Med nyskrivet kontrakt blir han en viktig kugge i Skellefteås unga backbesättning.

***

5. Petter Granberg

Petter Granberg har en formkurva som får Autobahn att framstå som krokig. Petter spelar alltid enkelt, stabilt, och gör aldrig en dålig match.

Med sin råstyrka sätter han stopp i spelet gång på gång. Och har dessutom börjat ta för sig mer offensivt där han går på mål betydligt oftare än tidigare. Han är en av ligans mest underskattade spelare