Tyler Morley - siktar på ett långt slutspel med Skellefteå AIK

Skellefteå AIK har valt att satsa på att få en bred uppsättning av centrar inför kommande säsong. Den sista i raden av nyförvärv är Tyler Morley – en 28 årig kanadensare som kommer till Skellefteå efter två framgångsrika säsonger i finska högsta ligan. Där gjorde 79 poäng på 94 matcher. Enligt Erik Forsell är det en spelskicklig tvåvägscenter som kommer att jobba hårt för att vinna och en person som kommer passa in i gruppen. Men resan till Europa har inte varit spikrak för Tyler. Han spelade hockey vid universitet i Alaska i nordvästra USA, och gjorde sedan en spikrak resa nerför kusten och spelade för San Diego Gulls i AHL utan att göra något större avtryck i poängprotokollet. Sen gick hockeyresan från San Diego till Zagreb i Kroatien

Hur har din hockeyresa fram till Skellefteå varit Tyler ?

Att lämna Nordamerika blev såklart en stor omställning för mig. Jag hade aldrig varit i Europa före jag kom till Zagreb. När jag kom hit så blev det som att utforska en helt ny världsdel för mig. Men Zagreb var en fin stad – och hade fantastiska fans. Målet har alltid varit att bli hockeyproffs i NHL- precis som mer eller mindre alla barn har den dröm om det, särskilt i Kanada. Men precis som dom flest andra valde jag studera så att jag har något att falla tillbaka på den dagen hockeykarriären är över. Jag har en examen inom företagsekonomi med inriktning på finansiering.

Säsongen 2017–2018 kom Tyler till Zagreb, en stad med ett hockeylag som spelade i den österrikiska ligan (EBEL). Säsongen blev en succé, Morley vann den interna poängligan, och blev fyra i den totala poängligan med 63 poäng på 54 matcher. Säsongen i Kroatien/EBEL blev till en språngbräda norrut. Säsongen efter skrev Tyler på för SaiPa – väl där fortsatte Tyler att vara produktiv med 41 poäng på 57 matcher. Tyler blev inte kvar i klubben – men väl kvar i ligan. Föregående säsong blev klubbadressen Tappara med sitt säte i Tammerfors i södra Finland. Säsongen i Tappara slutade precis som SHL i förtid, men Tyler gjorde 38 poäng på 37 matcher innan resterande del av säsongen fick ställas in. Även föregående säsongs upplaga av CHL statuerade Tyler sin produktivitet med sju poäng på lika många matcher den gångna säsongen.

Vad säger du själv om tiden i Finland?

Jag trivdes verkligen med mina två år i Finland i båda städerna. Det var en härlig upplevelse att få komma till ligan, och jag tycker det var synd med Covid-19 eftersom jag tycker det lag vi hade i Tappara var väldigt starkt. Jag var redo för ett långt slutspel och jag tror vi kunde ha gått långt. Men överlag trivdes jag under tiden både i Tappara och SaiPa.

Vad kommer du tillföra i Skellefteå - vad vet du om staden/laget?

Jag hoppas kunna bidra med en tävlings – och vinnarmentalitet. Min förhoppning är att jag ska få uppleva ett slutspel med Skellefteå och hjälpa laget att nå finalen. Jag har haft en del forna lagkamrater som spelar i Sverige, och av dom är det väl Brian Cooper som jag pratat en del med, men det var innan det blev aktuellt att skriva på för Skellefteå. Samtalet med Erik gav mig ett gott intryck – och jag fick känslan av att jag inte behövde göra någon mer research för egen del innan jag skrev på mitt kontrakt, det blev därför ett enkelt beslut.

Avslutningsvis - tre snabba "antingen eller frågor" - vad föredrar du?

- Zagreb or San Diego

- One Timer or Penalty goal

- Curling or Soccer

Det är alltid lite svårt att predicera potentialen för de spelare som kommer från de amerikanska juniorligorna och sen har bidat sin tid i ligor under SHL i hackordningen, som FM-Liiga - den finländska högstaligan. Den som är statistiskt intresserad kan följa denna sida och där poängsnittet från FM-liga spelare som går till SHL har analyserats för övergångar sista tre åren. En spelares poängproduktion får räknas ned enligt följande Liiga -> SHL = 0,63. En spelares höga poängproduktion/match i den finländska ligan blir i snitt markant lägre när spelaren kommer till SHL.

Men kunde Brian Cooper bli årets försvarare i allsvenskan förra året med en ganska likbördig meritlista kan mycket väl Morley vara ett fynd också. Eller varför inte dra parallellen till Andrew Calof som kom direkt från spel i Princeton University till att direkt bli en stark poängspelare i SHL. Men konkurrensen på positionerna som offensiv center är bättre än på länge i Skellefteå AIK. Tyler kommer att få visa att han är en spelare som vill tävla och föra laget långt i ett slutspel om han ska upprätthålla sitt fina poängskörd från Liiga och EBEL.