Sportbloggare rankar SHL:s tio bästa centrar - plats 6-10

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sportbloggare rankar SHL:s tio bästa centrar - plats 6-10

SHL-lagen har på centersidan gott om både nya stjärnor, hemvändare med stjärnglans och äldre veteraner. Flera av namnen är värvade som toppspelare, och kommer till SHL med höga förväntningar på sig.

***

Att rangordna är alltid svårt på förhand, men Sportbloggare har plockat ut tio centrar som definitivt förtjänar etiketten toppcenter. Hur väl listan gör namnen rättvisa får säsongen utvisa! Vi gör det i två delar: plats 10-6 och 5-1.

***

6. Anton Lander

När Anton återvände till Timrå bar han laget på sina axlar. Det gjorde han framgångsrikt, som lagkapten och tvåvägscenter stod han för 32 poäng i grundserien.

Lander är 32 år gammal, men fortfarande mycket hockey kvar hos Anton, som med rutin från både landslag, NHL, KHL och Schweiz hjälper Timrå att ta nästa steg upp i SHL-hierarkin.

***

7. Linus Johansson

Linus är en av få spelare som spelat i Tre Kronor utan att göra en juniorlandslagsmatch. På senare år är det i Färjestad Linus gjort störst avtryck, med ett starkt centerspel. I klubben är han en naturlig ledare som förärats lagkaptensbindeln.

Linus väntas vara en av ligans bästa tvåvägscentrar under många år framöver. Fler chanser i landslaget väntar också Linus, om han fortsätter på inslagen väg.

***

8. Robert Rosen

En av det senaste decenniets stora poängplockare kan göra sin sista SHL-säsong. 36 år gammal har han producerat kring 40 poäng i grundserien, och sen följt upp det med ett bra slutspel.

Rosens spelsinne och offensiva kvalitéer gör honom ovärderlig offensivt, särskilt i powerplay. Och räkna med offensiv leverans från veteranen även denna säsong!

***

9. David Tomasek

David Tomasek ansluter till ett starkt Färjestad som en tilltänkt toppcenter. Med meriter från finska ligan, KHL, och amerikanska juniorligor – är han ett starkt nyförvärv.

Förra säsongen var han en av Sparta Pragues toppspelare med 37 poäng på 47 matcher i grundserien. Tomasek gjorde också 17 landskamper för Tjeckien förra säsongen, inklusive VM-spel.

***

10. Simon Ryfors

Simon Ryfors gjorde succé säsongen 2020–2021 i Rögle. Med flest mål i grundserien, och flest assist i slutspelet, visade han sina spetskvalitéer som center.

Efter två år i Nordamerika vänder nu den Röglefostrade centern hem. Med ett kontrakt skrivet till 2026–2027, får vi räkna med att Simon blir en nyckelspelare för Ängelholms stolthet.

***