Sportbloggare rankar: SHL:s bästa målvakter (1-5)

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Sportbloggare rankar: SHL:s bästa målvakter (1-5)

1. Linus Söderström – Skellefteå AIK.

Linus Söderström gjorde succé direkt i Skellefteå AIK. Han kom till föreningen med några tyngre säsonger i bagage, men visade tidigt vilka kvaliteter som finns i honom. Han spelade på en skyhög nivå under hela säsongen.

Linus slog nytt rekord för längsta perioden utan insläppta mål. Höll sex nollor i grundserien, och tilldelades priset som SHL:s bästa målvakt.

Med en hel försäsong kan Linus matchas bättre nästa säsong. Och förhoppningsvis bli sådär omutlig som han var när han vann guld HV71, även i nästa års slutspel. I hård konkurrens utses Linus till serien bästa målvakt,

***

2. Lars Johansson – Frölunda HC

Lars Johansson inledde förra säsongen lite trevande men blev bättre och bättre. Och han avslutade den storstilat.

Johansson belönades med spel i VM för Tre Kronor – och visade där kvalitéer av internationellt snitt. Trots att han är 36 år finns det fortfarande mycket kvar att klämma trots att karriären är inne på sin sista vers.

3. Emil Larmi – Växjö Lakers

Emil Larmi blev ett riktigt spöke i finalserien, men hade innan dess gjort en lika bra grundserie. Där hade han bästa räddningsprocent, och med knapp marginal släppte in minst antal mål/match.

Larmi spelade alla 18 slutspelsmatcher – och visade varför han håller jämna steg med Linus Söderström. Ska Växjö vinna igen kommer det till stor del hänga på Larmis målvaktsspel som var brutalt bra den gånga säsongen.

***

4. Joni Ortio – HV71

Joni Ortio kom till HV71 med höga krav, som han axlade väl. Trots att HV slutade elva i tabellen hade bara fem lag färre insläppta mål över 52 omgångar.

Ortio är en målvakt som kombinerar sylvassa sidledsparader med snabba plockningar, och spelet med klubban är i världsklass.

Kommer HV71 ut som ett bättre lag, samtidigt som Ortio kommer in i zonen, blir HV71 svårslagna.

***

5. Marcus Högberg Linköping Hockey

Marcus Högberg är en av Linköpings viktigaste spelare. Och hans spel kan vara skillnaden mellan kvalspel eller slutspel.

Förra året slutade han 10: a i SHL:s målvaktsliga, men spelade samtidigt i ett lag som krigade i botten under lång tid. Blott 29-årig gammal kan Marcus fortfarande utvecklas, och bli den spelare som tar Linköping till slutspel.

***