Sportbloggare rankar: SHL:s 10 bästa målvakter

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Sportbloggare rankar: SHL:s 10 bästa målvakter

SHL-säsongen står inför dörren, och så gör även en comeback på Sportbloggare.

Inför säsongen rankar vi SHL:s bästa spelar på varje position, och värdefullaste spelare i varje lag. Först ut i rankingen är SHL-målvakterna.

Målvakterna blir alltid blir en avgörande faktor i slutspelets avgörande stunder.

I denna ranking i två delar; placering 10-6 och 5-1 - rangordnar Sportbloggare de tio bästa målvakterna i ligan inför kommande SHL-säsong.

***

6. Joel Lassinantti – Luleå Hockey

Joel Lassinantti hade en svajig säsong under fjolåret– precis som hela Luleå. Men ett offensivt starkare Luleå kommande säsong kommer laget att bli mer stabilt och göra Joels jobb lättare.

Jag tror Lassinantti är revanschsugen, med tanke på hans och Luleås föregående säsong. Hans lugna spel, och metodiska rörelsemönster kommer att visa varför han är värd en placering i toppskiktet av denna ranking.

***

7. Jonas Enroth – Örebro Hockey

Jonas Enroth är kanske den meritmässigt mest erfarna målvakten i serien, och definitivt ett ankare i Örebro. I både grundserien och slutspelet stod Jonas för fina prestationer. Han fick definitivt Skellefteå att darra i kvartsfinalen.

Med sin rutin kommer Enroth att få bära ett Örebro som har all anledning att förlita sig på Jonas. Han är superrutinerad nyckelspelare, som avgör om Örebro ska bli ett mittenlag, eller bättre.

***

8. Mantas Armalis - Leksand IF

Mantas Armalis gick lite stukad från Djurgården till Leksand. Där har det mesta pekat uppåt för Armalis, som är rutinerad för sin ålder, och en målvakt som Leksand behöver alla dagar i veckan

Förra året spelade han 41 av 52 matcher, och hade bara tre målvakter före sig med bättre räddningsprocent. Kan Mantas lyfta Leksand även i slutspelet är frågan dalmasarna ställer?

***

9. Tim Juel – Timrå IK

Tim Juel överraskade många förra året. Han var stabil hela säsongen, och gav Oskarshamn möjlighet att spela en frejdig anfallshockey, med vetskapen att en bra målvakt är grundbulten i försvaret.

Juel har tagit en lång väg genom hockeysverige, och mycket talar för att hans SHL-karriär kan gå stadigt uppåt, när den nu fortsätter i Timrå IK kommande säsong.

***

10. Jacob Johansson – Timrå IK

Jacob Johansson gjorde en stark säsong i Timrå, som var nykomlingar. Målvaktsspelet gav honom en femteplats i statistiken, Belöningen blev nytt SHL-kontrakt för Timrå, och ett nytt fyraårskontrakt med Timrå för Jacob.

Till nästa säsong får han konkurrens av Tim Juel. Timrås målvaktspar ser därmed ut som ett av seriens starkaste, på papperet.