Sportbloggare rankar SHL:s 10 bästa backar - plats 6-10

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Sportbloggare rankar SHL:s 10 bästa backar - plats 6-10

Det finns en hel del hockeygodis i påsen märkt SHL-backar, inför den kommande säsongen.

Sportbloggare har valt att ranka dessa 1–10, i två delar; 6–10 och 1–5.

På listan finns många namn där både ettan och två är spännande hemvändare. Och urvalet är alltid svårt, beroende på hur olika spelartyperna är.

***

6. Anton Lindholm

Anton Lindholm är ett granitblock – som I Leksand visade stora kvaliteter. Med 21 poäng i grundserien visade han att han är en tillgång i alla zoner på banan.

Skellefteåsonen har ett år kvar på kontraktet med dalmasarna. Och det är en spelare som kommer att han många anbud på sitt bord om han fortsätter på den inslagna vägen, som förra året slutade med VM-spel för Antons del.

***

7. Joel Persson

Joel Persson gjorde 36 poäng i grundserien, och ytterligare 8 poäng i slutspelet. Det slutade med att Joel blev svensk mästare med Växjö.

Nästa år kommer Joel att få en ännu större roll. Han är nyutsedd lagkapten i Växjö Lakers. Och bli inte förvånade om Joel får fler chanser i Tre Kronor under säsongen, med möjligt VM-spel nästa vår.

***

8. David Rundblad

David Rundblad i Modo – instinktivt rycker man till. Dels för David är en av få SHL-backar som gjort 50 poäng i grundserien. Dels för den frejdiga spelstil han då hade – där han dansade runt med pucken med silkelena handleder.

Den David som återkommer med tonvis av rutin i bagaget är mer av en tvåvägsspelare. Men han har definitiv alla verktygen i lådan för att rankas som en ligans bästa backar på förhand. Superintressant vävning är bara förnamnet.

***

9. Brian Cooper

Brian Cooper första säsong i Växjö blev lyckad. Bryan stod för 22 poäng i grundserien, och var med laget hela vägen fram till SM-guldet.

Cooper är en lite back som spelar smart och med stort hjärta. Den snart 30-åriga backen har ett år kvar på kontraktet, och kan mycket väl ta ett ännu större kliv i Växjö kommande säsong.

***

10. Adam Engström

Adam Engström är inte 20 år fyllda, men gjorde ett starkt avtryck under sin första säsong i Rögle. När han väl fick chansen tog han den fullt ut, och noterades för 16 poäng.

Kan Adam ta ytterligare ett kliv i vinter lär intresse finnas från Montreal som draftat honom. Och det är precis vad Rögle behöver, om dem vill gå längre i slutspelet.

***