Snabbanalys: Luleå

Bild från Bildbyrån

Snabbanalys: Luleå

Sportslig ledning:


Luleå har byggt nytt i ledningen. Klubbikonen Stefan "Skuggan" Nilsson har fått lämna sitt uppdrag som general manager (GM). In på den stol han lämnat kommer Thomas Fröberg från Oskarshamn, som biträds av Ulf Engman som fortsätter i rollen som assisterande GM.

På tränarsidan är det oförändrat, med Thomas Berglund som vid sin sin sida fortfarande kommer att biträdas av trion Henrik Stridh, Antti Alamäki och Roger Kyrö.

Spelartruppen:


Luleå har värvat friskt under sin silly-season som medfört betydande förändringar i lagets sammansättning. Luleå förlorar spelare som Jack Connolly, den omstridda Juhani Tyrväinen och veteranen Niklas Olausson på forward/centerplats. Lämnar gör även power-forwarden Oscar Eklind för NHL-spel.

Luleås målvakts- och backsida är mer eller mindre helt intakt i dagsläget, bortsett från att David Rautio inte har kontrakt. På dessa positioner är det enbart Erik Gustafsson som har mer än ett år kvar på kontraktet.

Luleås nyförvärv är spännande. Forwarden Anton Levtchi dominerade i finska förstaligan förra året. Nordamerikanen och veteranen Brian O'Neill ansluter från Zug, och Mathias Bromé från Örebro. Det är en trio spelare som kostar en hel del - och får leva med en hög kravbild att leverera från start till mål under säsongen.

Ekonomin:


Luleå Hockey backade 2,9 miljoner, vilket i positiv bemärkelse understiger det budgeterade resultatet. Klubbens omsättning sjönk något till följd av minskade intäkter från NHL-pengar och CHL-pengar.

Luleås egna kapital uppgår till 38 miljoner kronor, och de har en kassa på 72 miljoner kronor. Att klubben hade 99,8 % fullbelagt på sina hemmamatcher gjorde att SHL-intäkterna överskred budgeten.

Snabbanalys:


Luleå bygger nytt och gör en storsatsning inför den kommande säsong. Klubben har framförallt gjort en stor renovering av forwardssidan, vilket krävs för att målen inte ska hänga på Linus Omarks dagsform.

Om nyförvärven faller väl ut har Luleå något riktigt spännande på gång, frågetecknet är väl om Luleås tränarstab lyckats anpassa sina offensiva nyförvärv till sitt fungerande system över fyra kedjor.

Luleå bygger trots allt med ett nytänk och flera starka nyförvärv, tillsammans med ett ekonomiskt solid grund att stå på. Och har därtill ett urstarkt publikstöd - det gör Luleås framtid spännande att följa redan till kommande säsong

Coop Norrbotten Arena2022

Coop Arena - nästan alltid utsåld /Foto: Bildbyrån