Slutspel om tredje-fjärdeplatsen väntar i omgång 51-52
Slutgiltiga svartgula SHL: spaningar

Bild från Bildbyrån

Slutgiltiga svartgula SHL: spaningar

Äntligen börjar vi se slutet på denna grundserien. Tabellen visar på femtio matcher spelade, och två kvar. Match nummer femtioett i ordningen kommer ikväll mot Malmö. Match nummer femtiotvå som sätter punkt för grundserien står mot Färjestad borta.

Malmö har inför matchen parkerat på en tionde plats - och kommer i sådan fall att få den sista platsen till play-in spelet.

Länge var Malmö med i den absoluta bottenstriden - men i takt med vårens intågande har laget klättrat uppåt i tabellen.

Skellefteå har sedan årsskiftet påmint mer och mer om det lag som spelade sex raka SM-finaler 2011-2016. Laget är på en fjärde plats med två poäng upp till Leksand med en match mindre spelad.

Så Skellefteå har möjligheterna att gå om Leksand helt i sina egna händer. Placeringarna 3-4-5 kommer att bli ett race ända in slutet. Plats 1-2 kommer Rögle och Växjö att göra upp om - även om Skellefteå i teorin är med i matchen. Men inte i praktiken.

Följande gäller inför avslutningen för Skellefteås tabellplacering:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Skellefteå kommer inte nå placering etta-två även om det teoretiskt är möjligt.

- Skellefteå kan som sämst bli femma

- Skellefteå måste ta in två poäng mot Leksand med en match mindre spelad

- Tar Leksand tre poäng i sista matchen krävs fem av sex poäng av Skellefteå i match 51-52.

- Om Leksand och Skellefteå hamnar på samma poäng - kommer Skellefteås sannolika bättre målskillnad ge en högre placering i grundserien.

- Om Skellefteå blir trea och Luleå förblir sexa väntar Norrlandsderby i kvartsfinalen.

- Om Skellefteå och Örebro står kvar som fyra/femma kommer lagen mötas i en kvartsfinal

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skellefteå slutar sannolikt trea...


För mig är det mest sannolika scenariot att Leksand vinner mot Malmö i sista matchen. Laget kommer slutar på 94 poäng. Skellefteå tror jag kommer att vinna hemma mot Malmö, och sen borta mot Färjestad efter förläning eller full tid.

Skellefteå står då på samma poäng som Leksand men med fördelen av bättre målskillnad som ger en tredje plats i sluttabellen 2021.

Luleå eller Frölunda i kvarten !?

En kvartsfinalmotståndare blir då mest sannolikt Luleå eller Frölunda som ser ut att göra upp om sjätte-sjunde plats. Luleå och Frölunda har sviktat sista tio omgångarna. Men kommer dom till slutspel är det en ny spelplan, även om Skellefteå har vunnit tre av fyra matcher i serien.

Luleå har kvar HV71 och Linköping. Frölunda har dubbelmöte mot Växjö kvar. Därför kommer Luleå att hålla undan mot Frölunda i kamp om en säker kvartsfinalplatsen.

Om tabellen står sig


Om tabellen däremot står sig och Skellefteå blir fyra och Örebro femma väntar ett kvartsfinalmöte mot ett motstånd som Skellefteå har svårt för. Möt Örebro har Skellefteå torskat tre av fyra matcher denna säsong.

Hellre Luleå/Frölunda

Slutsatsen är det kommer vara viktigt att försöka lägga Leksand bakom sig i tabellen för att kunna räkna hem en tredje plats och möta något av lagen som sannolikt blir sexa och Skellefteå har plusstatistik mot. Och framförallt slippa svårspelade Örebro.

Men alldeles oavsett så känns det underbart att det snart vankas slutspelshockey där Skellefteå är en stark utmanare till sm-guldet. Mer kan man inte önska.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget