Skellefteå 2020/2021 - vad kan vi vänta oss av Forsells lagbygge ?
Skellefteå 2020/2021 - vad kan vi vänta oss av Forsells lagbygge ?

Bild från Bildbyrån

Skellefteå 2020/2021 - vad kan vi vänta oss av Forsells lagbygge ?

I två tidigare inlägg har jag försökt särskåda den trupp Forsell satt samman inför säsongen 2020/2021. I det första inlägget belyste jag styrkorna/svagheterna såsom truppen ser ut - i det andra inlägget punktades möjligheter/hot upp inför den kommande säsongen. Detta inlägg blir därför en lite mer utförlig sammanfattning av mina tankegångar.

Låg spelaromsättning - ger möjlighet till en kortare startsträcka

Överlag har Skellefteå fått behålla en stark stomme ur det lag som avslutade säsongen. Med målvakten Gustav Lindvall, som utsågs till ligans bästa vid SHL:s awards, finns en soklar förstamålvakt om han tangerar fjolårsformen. På backsidan finns en kvartett bestående av Lundberg-Burström-Granberg-Broberg som den defensiva grundbulten. Fyra namn där tre av dom är fostrade i föreningen - och den fjärde är blott 18 år -men vald i förstarundan och redan NHL-kontrakterad. Framåt finns duon Möller-Lindström kvar. Med Kiiskinen på ett nytt kontrakt finns ytterligare spets att bygga en andrakedja kring. Sedan finns ett helt koppel med lite yngre spelare som Andreas Wingerli, Jesper Fröden, Jonathan Berggren m.fl. som alla är utvecklingsbara och offensivt väldigt skickliga. Med en sådan stark stomme i laget från start blir förhoppningsvis startsträckan till ett fungerade spel kortare än ifjol.

Backsidan - vem ersätter Pudas ?

På backsidan är det - framförallt försvinner två backar i Filip Berglund och Jonathan Pudas. Att Pudas skulle lämna hade nog Forsell räknat med. Men att Filip Berglund valde att lämna för Linköping såg nog ingen komma förutom han själv. Och det är framförallt backsidan jag anser är lite för svag i dagsläget. Det finns såklart aspiranter på Jonathan Pudas plats i form av Adam Wilsby och Jakob Andersson. Båda två har visat i allsvenskan att de har en offensiv uppsida. Men dom måste även visa sig vara bra nog att axla den rollen i SHL utan att försaka den defensiva delen av spelet. Kvartetten Broberg-Burström-Granberg-Lundberg kommer att få dra ett stort lass med mycket speltid.

För eventuella nyförvärv på backsidan tror jag Forsell kommer att avvakta en bit in i säsongen för att se om backsidan är robust nog. Mest troligt avvaktar han vilken utvecklingskurva några av de mer oprövade backarna får. Men kommer rätt back upp till rätt pris är det intressant. Sannolikt finns även fler alternativ för Forsell att välja på när NHL-säsongen på ett eller annat sätt tar slut och fler spelare kommer ut på marknaden. Men som backsidan ser ut i dag - då är det tills motsatsen bevisats en svagare uppställning än den som avslutade förra säsongen. Förhoppningsvis kan någon av de yngre backarna blomma ut och motbevisa denna uppfattning.

Forwards/center - konkurrens som ger ledarstaben angenäma problem

Forwardsuppsättningen inför nästa säsong kan få det att vattnas rejält i munnen för varje Skellefteåsupporter. Forsell vann dragkampen om Jonathan Johnson. En spelare som varje sportchef önskat att få till sig. Och det blir naturligtvis hyperintressant att se honom i vinter. Just centersidan ser bättre ut än på mycket länge. Möjligheten att det finns många spelare som kan gå både center och ytterforward, eller back-center, bidrar till att skapa fler möjliga kedjekombinationer. Det underlättar även laguttagningen när skador och avstängningar riskerar att göra laget sårbart.

Med Adam Pettersson som lämnade för Brynäs saknas det möjligtvis en ytterforward med en bra defensiv som är tillräckligt rörlig för att kunna spela mycket i boxplay. Det ryktas om Nowick, men det är just rykten, men det finns ett ömsesidigt intresse varje fall. Han skulle kännas som en lite rivigare och målfarligare variant av Adam Pettersson. Förhoppningsvis kan något bli klart innan säsongen börjar. Men en sådan spelare skulle jag se forwardssidan som komplett. Och jag tycker den känns minst lika bra som förra året. Framförallt med alla unga spelare som kommer att fortsätta utvecklas. Och Jocke och Möller kan säkert landa runt 40-45 poäng om dom håller sig undan skador och avstängningar. Konkurrensen om speltiden blir stenhård.

Ledarsidan - Samuelsson ut - Falk in

För att ta ett litet stickspår är väl ledarsidan något där Skellefteå har valt en oväntad väg och som jag kan tycka ger lite farhågor. Med ett delat ledarskap är risken att det saknas någon som kan peka med hela handen när skutan går åt fel håll. Även om Klockare har rutin både som spelare och ledare hade jag önskat en klar huvudtränare. Även om en spelare som Falk som varit med och spelat upp Skellefteå till SHL för alltid är välkommen hit för att pröva sina vingar som tränare. Men förhoppningsvis är truppen så bra och spelsättet redan bekant - så det viktigaste är lagbygget. Och där tycker jag Forsell efter sin första säsong visat att han är en man som kan bygga ett lag som åter kan göra Skellefteå till en stark guldkandidat. Låt det snart bli nedsläpp - Skellefteå blir att räkna med.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget