Sikura väljer ryskt jubel och rubel

Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Sikura väljer ryskt jubel och rubel

Hur gör man sig person-non grata i Europa från en dag till en annan? Fråga Dylan Sikura som efter denna dags besked om KHL-spel, bör hålla ett respektavstånd till Skellefteå AIK motsvarande minst en världsdel.

Dylan Sikura kom in till Skellefteås lag under inledningen av förra säsongen. Under hösten syntes inga spår av att detta skulle vara en spelare som skulle lämna några bestående intryck åt det positiva hållet. Men efter den tunga inledningen kom Dylan igång och lyfte sig själv till en hög nivå som bibehölls hela vägen till SM-guldet.

Som hockeyspelare kommer vi minnas Dylans svart-vita säsong som slutade med guld. Men väljer man att skriva på för en liga om indirekt är en direkt källa till Rysslands krigsmaskin får man gott se bilden av sig själv som en pengakåt kanadensare som är en parantes i Skellefteås historia. Dylan saknade knappast goda ekonomiskt anbud efter denna säsong. Oavsett om vi pratar Sverige, Schweiz eller Ryssland.

Att han i detta läge valde Ryssland säger mycket om honom. Pengarna var viktigare än värderingarna. Och sådana typer vinner man kanske ett guld med – men det är inget som bygger en dynasti och en hockeyförening där blod är tjockare än vatten.

Traktor-Chelyabinsk sportchef tror att spelaren Dylan kommer att göra ett stort avtryck i ligan. Så kan det vara, men avtrycket han lämnar Sverige med vill snabbt sopa igen för denna lilla människa.