SHL-femman som toppar tabellen - så ser deras vinstchanser ut

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

SHL-femman som toppar tabellen - så ser deras vinstchanser ut

SHL-femman som sticker ut

Växjö, Färjestad, Leksand, Skellefteå, Linköping - där har ni förstafemman i tabellen.

Sportbloggare tittar närmare på varderas lags chanser som de ser ut med 35-36 matcher spelade och och 16-17 matcher kvar att spela.

******

- Vad talar för Växjö?

Det är en lagmaskin som sällan kommer i en formsvacka, gör en dålig match, eller låta motståndarna diktera matchbilden.

Växjö är det lag i serien som släppt in minst antal mål, och det lag som tillsammans med Leksand gjort flest mål framåt.

- Vad talar mot Växjö

Egentligen ingenting - men en skada på Marcus Sylvegård, Joel Persson, eller Emil Larmi skulle riva stora hål i lagbygget.

Vinstchans: 35 %

******

- Vad talar för Färjestad?

Färjestad har på papperet det bästa laget. Spelet har hackat efter jul, men det finns en vinnarkultur i Färjestad och en kravbild som gör att laget kan tillföras spets närsomhelst.

- Vad talar mot Färjestad?

Färjestad har en tuff avslutning på serien. Inom de tio avslutande matcherna möter Färjestad, Skellefteå, Växjö, Frölunda, Linköping på bortaplan.

Vinstchans 30 %

******

- Vad talar för Leksand

Leksand har en toppmålvakt i Filip Larsson, och ett spel som gör laget till seriens bästa lag på bortaplan. Denna kombination kommer att gynna dom när har kvar at möta Luleå, Frölunda, Skellefteå, och Färjestad på bortaplan.

- Vad talar mot Leksand

Leksands spel på hemmaplan är för dåligt för att vinna serien med nuvarande poängsnitt. Blir det ingen bättring kommer Leksand inte att bli bättre än trea.

Vinstchans 15 %

******

- Vad talar för Skellefteå?

Skellefteå högstanivå är lika bra som lagen ovanför dom i tabellen. Skellefteå har dessutom vunnit på bortaplan mot både Växjö och Färjestad i närtid. Skellefteå har även ett sylvasst powerplay - och en solid defensiv.

- Vad talar mot Skellefteå?

Det som talar mot Skellefteå är dels att skadelistan gör att laget tvingats byta uppställning från match till match. Samtidigt som det krävs att fler än två femmor kan leverera i 5 mot 5 spelet.

Vinstchans 15 %

******

- Vad talar för Linköping?

Linköping slår lite i underläge, och gör en säsong som nog överträffar de flesta experters förväntan. Med seriens bästa målvaktspar, och seriens bästa forward gör det laget svårslaget - i synnerhet på hemmaplan.

- Vad talar mot Linköping?

Vad som talar emot laget är bredden på forwardssidan, där laget står och faller med Ty Ratties poängproduktion.

Vinstchans 5 %

******

Jesper Myrenberg

Jesper Myrenberg ingår i seriens bästa målvaktspar