Så slutar SHL 2020/2021
SHL 2020/2021 - så ser tabellen ut efter 52 omgångar

Bild från Bildbyrån

SHL 2020/2021 - så ser tabellen ut efter 52 omgångar

Att ge sig på ett tips av sluttabellen är väldigt svårt, men roligt. Det går att ett ganska bra hum om ett lags position efter hur laget ser ut på papperet men det är i slutändan på isen det avgörs. Att tippa placeringen mellan tummen och pekfingret kan vara lätt, men att pricka in den exakta placeringen är desto svårare. Jag brukar lägga upp ett hockeytips på jobbet, och det är sällan någon har mer än 3-4 rätt när tabellen ska tippas från första till sista placering. Men det är också en del av tjusningen. I år är det många lag som ser väldigt starka ut, det är väl egentligen bara Oskarshamn och Leksand som med all sannolikhet tvingas vara jumbotippade med all rätt. I toppen är många lag väl rustade. HV71 har värvat bra, Frölunda kommer inte att göra en mellansäsong till, och Skellefteå står väl rustade att vara med i toppen. Luleå kommer med all sannolikhet att fortsätta vara ett lag som visar varför dom är favorittippade av många. Men bakom okunskapens slöja följer nedan min sluttabell för denna säsongs resultat.

1, Frölunda

Frölunda hade en mellansäsong förra året. Har en vinnarcoach i Rönnberg, många fina värvningar, och har nu gjort två sena värvningar i Jens Olsson och Robin Alvarez. Nej, jag tror dom i kraft av både bredd och spets och revanschlusta slutar etta i år.

2, Luleå

Luleå är nog näst intill lika bra som förra året, men skillnaden är att Joel Lassinantti i står längst bak i målet. David Rautio är nästan lika bra, men bara nästan. Har ett komplett lag för en topplacering i SHL, men mer frågetecken för kapaciteten i slutspel. Men i Bulans lag kommer ingen undan oavsett om det är första eller sista omgången så laget kommer att bli kvar i toppen. Skillnaden på ett Luleå med eller utan Nils Lundqvist är oerhört stor - och där drog Luleå en lättnandes suck över att få ytterligare en säsong med Nils i laget

3, HV71

HV71 har visat att de kommer med att slagkraftigt lag till denna säsong, de körde över Djurgården i sin senaste försäsongsmatch, laget har är väl byggt av Johan Davidsson, och laget har två riktigt bra målvakter. En kedja med Lias Andersson - Anton Wedin och Christoffer Törngren som kommer att bära laget långt, och en backsida med både bredd och spets.

4, Färjestad

Avslutade förra säsongen urstarkt, och har tagit in Jesse Virtanen som förstärker backsidan rejält, men har å andra sidan tappat fjolårets poängligavinnare Marcus Nilsson. I mål återfinns Henrik Haukeland och på lån Arvid Holm vilket medför att Färjestad kommer att starta säsongen med ett ytterst kompetent målvaktspar. Laget blir som sämst fyra i grundserien.

5, Skellefteå

Kniper en topp fem placering i denna upplaga av SHL med minsta marginal. Har behållit sin stomme av spelare, och även hämtat Jonathan Johnsson från allsvenskan, och en kompetent andremålvakt i Arvid Söderblom. Backsidan är kanske det enda orosmolnet som gör att laget inte tar sig längre upp i tabellen i denna knivskarpa konkurrens. Laget har många yngre spelare som har potential att blomma ut rejält, skulle det ske blir Skellefteå ett lag som kan nå topp tre, men på förhand tror jag på denna placering.

6, Örebro

Örebro har öppnat plånboken inför denna säsong. Robin Kovacs och Emil Larsson, och en inlåning av Mathias Bromé. Addera att klubben säkert fick lasta upp ett lukrativt kontrakt för signaturen av Jonas Enroth så är det en storsatsning laget gör. Får Niklas Eriksson och Jörgen Jönsson ihop laget kan det bära långt. Men det minimala antalet egna produkter och många utländska spelare gör laget mer sårbart i när gruppen ska svetsas samma och eventuella motgångar kommer. Men hög potential.

7, Växjö

Sam Hallam sitter fortfarande tryggt, laget har värvat in Robert Rosen och Joel Persson som två namn som borde kunna bli topp tio i poängligan på respektive position. Laget blev tia förra året men kommer i år att vart fall bli ett lag på övre halvan av tabellen, men den spets som laget hade under sina guldår finns inte längre och laget tar sig till play in eller slutspel, men inte så mycket längre.

8, Djurgården

De blåvita har tunga tapp i Patrik Berglund och Linus Hultström. Dick Axelsson förlängde sitt kontrakt och får anses vara affischnamnet. In kommer även Mantas Armalis efter en misslyckad sejour i Skellefteå. Laget känns som ett typiskt mittenlag i år. Inte spetsiga nog att hota för en framskjuten plats, men inte ett lag som bör riskera sin SHL-plats i ett kvalspel.

9, Rögle

De grönvita laget från Ängelholm gjorde en stark fjolårssäsong men mattades av lite på slutet. Laget hade en härförare i Kodie Curran som blev backnamnet på allas läppar. Han har dock lämnat skeppet. Trion, Sjögren, Everberg, och Zaar kommer att få mycket speltid och förtroende. Kan Rifalk i målet göra en kanonsäsong kan det räck för en plats för den övre halvan varje fall.

10, Linköping

Fjolåret blev inte alls den nystart Linköping hoppats på, och jag har svårt att se att laget kommer att kunna bli ett lag för den övre halvan av tabellen. Nyligen lämnade Jonas Gustavsson oväntat truppen, men förstärkning har vart fall kommit med Filip Berglund och en Jonas Junland som finns med från start. Frågetecken finns på målvaktssidan och om tränarstaben kan leda laget i önskad riktning..

11, Brynäs

Efter en turbulent fjolårssäsong ska laget ta ett kliv framåt i år. Men med Anton Rödin på skadelistan på obestämd tid, och även Samuel Ersson är skadad gör att jag skriver ner Brynäs som ett lag för den nedre halvan av tabellen. Simon Bertilsson och Patrik Berglund kommer att dra ett tungt lass. Ska även bli intressant att se vad Adam Pettersson kan tillföra Brynäs. Men missar nog slutspel.

12, Malmö

Malmö har ett lag med många spännande namn som bröderna Westerholm och Helge Grahns, och offensivt tillskott finns med Händemark på lån och med Adam Brodecki. Men på det stora hela saknar laget den spets som krävs i SHL. Konkurrensen är stenhård då många spelare stannat kvar i ligan givet pandemins konsekvenser. Får tävla mot Rögle om bästa laget från Skåne.

13, Leksand

Klarade sig med nödrop och livlinor kvar i SHL. På papperet är Leksand bättre än vad denna rankning ger sken av, men det handlar om vinna matcher och komma ihop som lag, där fallerade Leksand förra året. Nu är Björn Hellqvist klar som tränare efter en minst sagt infekterad övergång från MODO. Även om laget är namnkunnigt osar ändå stämpeln bottenlag över laget.

14, Oskarshamn

Vad som ska rädda laget kvar detta år vet jag inte för allt smör i Småland. Möjligtvis det faktum att topplagen i SHL har dammsugit de allsvenska lagen på toppnamn. Men även Oskarshamn såg sin chans och värvade Joe Cannata från Björklöven. Laget kommer att få slita för varje poäng och får nog inrikta sig på kvalspel i år. Skulle jag tvingas satsa allt på ett kort vore det på att laget blir sist återigen.    Dela inlägg

    Kommentera blogginlägget