Ranking; de femton största flopparna i Skellefteå AIK från år…
Ranking; de femton största flopparna i Skellefteå AIK från år 2000-2020

Bild från Bildbyrån

Ranking; de femton största flopparna i Skellefteå AIK från år 2000-2020

Få fenomen i idrotten etsar sig fast så mycket som spelare som floppar och gör det rejält. Begreppet flopp är såklart relativt. Men alla sportchefer gör värvningar som inte faller väl ut och där det vore önskvärt med en snabb returrätt. Med dagens kommunikationsmedel och medieklimat är avståndet mellan spelare och fans kortare än för tjugo år sen, och tålamodet med underpresterande spelare blir mindre när snittlönen för en SHL-spelare i dag är över 100,000 kr/månad.

Skellefteå AIK har såklart genom åren haft dussintals spelare som grovt underpresterat. Ibland har det varit en ren och skär felscouting, ibland en kombination av att spelare kommit in fel i säsongen och aldrig kommit ur sin formsvacka eller fått spela mer eller mindre skadade och inte fått göra sig själv rättvisa. Hela paletten från finländare till kanadensiska spelare med rötter i Grekland, jänkare, danskar och tjecker, och inhemska spelare. Alla har sin egen lista och egen uppfattning, så även jag. Min minnesbank sträcker sig ungefär över de sista tjugo åren med varierande minnesbilder av floppande spelare. Därför följer här en lista med spelare som jag av de största flopparna från år 2000 och framåt i klubben.

Plats 15-11

15, Jesper Jensen.

Jensen kom in till Skellefteå från Brynäs under sluttampen av grundserien 2018/2019. Men han var lika dålig i Skellefteå som i Brynäs. Efter en kortare tid i Skellefteå drog han på sig en sex matchers avstängning för en till synes medveten huvudtackling. Sedan följde ett slutspel där Jesper blev poänglös och -5 i statistiken.

14, Dave Stathos

Dave kom till klubben 2006/2007 som andramålvakt bakom Andreas Hadelöv. Tiden i Skellefteå blev allt annat än lyckad. Han spelade sexton matcher, slutade på 4.13 I GAA och 87 % i räddningsprocent. Han var liten och kvick - men alldeles för ojämn i sina prestationer när han väl fick chansen.

13, Fredrik Hynning

Hynning kom till Skellefteå som en solid spelare som producerat skapligt med poäng i både Luleå och Timrå. Han hade spelat i landslaget, men i Skellefteå blev det ynka 1+3 på 44 matcher. Sejouren i Skellefteå blev endast ettårig innan Hynning avslutade karriären med fyra år i Solna AIK.

12, Markku Tähtinen

Den finländske centern kom till AIK som tilltänkte center i en första eller andrakedja. Men finländaren motsvarade inte förväntningarna, och bidrog med endast 12p på 52 matcher vilket inte alls motsvarade förväntningarna som ställdes utifrån hans tidigare poängproduktion i den finländska ligan.

11, Peter Tenkrat

Tenkrat kom till Skellefteå under säsongen 2009/2010. Första säsongen blev det en medioker poängproduktion. Sen kom en andra säsong där Tenkrat gick mållös under säsongens nio första matcher. Sedan var Lasse Johanssons tålamod slut - och Tenkrat fick lämna laget och fick en bra nystart i finländska ligan.

Jesper Jensen

Jensens sejour i klubben var inte lyckad...

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget