Tio spelare i Skellefteå som har utgående kontrakt
Nytt kontrakt- eller tack och adjö?

Bild från Bildbyrån

Nytt kontrakt- eller tack och adjö?

Tio spelare med utgående kontrakt – vilka lämnar vilka blir kvar?

I januari intensifieras ofta arbetet med att se över grunderna till nästa års trupp. Spelare med utgående kontrakt börjar att se över sina alternativ.. Sportcheferna får bråda dagar med att föra diskussioner med spelare och agenter.

Klubbarna som inte redan nu är i farozonen för kvalspel och degradering kan börja lägga pusslet och se över vilka spelare som är intressanta till nästa säsongs trupp.

Med den pågående massvaccination bör restriktionerna vara ur vägen vid starten av säsongen 2021/2022. För SHL-klubbarna väntar efterlängtade publikintäkter – och sportens värld kan återgå till normaltillståndet.

Med denna ljusnande framtid i sikte har jag därför funderat på vilka spelare jag tror får nytt kontrakt/eller får lämna klubben när nuvarande kontrakt går ut. Följande tror jag händer med dessa tio:

Kommer inte att erbjudas nytt kontrakt:

1. Tyler Morley

Morleys säsong är bara att glömma. Han har inte alls kommit till sin rätt i Skellefteå. Frågan är om han blir kvar kontraktstiden ut. Det ligger i båda parters intresse att hitta en lösning som ger en nystart för Morley och frigör pengar till eventuella förstärkningar.

2. Petter Granberg

Granberg är en egen produkt. Och kanske den mest välmeriterade lagspelaren vi haft med guld i både SM-VM-JVM. Men sedan han kom tillbaka till Skellefteå har han inte presterat på samma nivå. Skellefteå har flera unga backar som knackar på porten till SHL-laget. Med hans meritlista kommer han säkert att få ett mer attraktivt kontraktsförslag i en annan klubb eller liga.

3, Toumas Kiiskinen

Förra året var Toumas riktigt lyckosam. I år har han haft en betydligt tyngre säsong. Toumas är en spelare som har en lön som inte matchar prestationen just nu. Här tror jag inte att Forsell kommer att erbjuda nytt kontrakt om inte Kiiskinen höjer sig både ett och två snäpp.

Erbjuds kontrakt - kanske stannar ?

4. Jonathan Berggren

Frågan är inte om Berggren kommer signa för Detroit efter säsongen. Frågan är mer om Detroit vill se honom i SHL ett år till eller om dom vill se honom direkt i AHL om han inte spelar sig rakt in i NHL. Berggrens marknadsvärde har exploderat, men blir det ett år till i SHL får man hoppas det blir i Skellefteå. Beslutet kommer att fattas av Detroit och Jonte - Forsell får hålla tummarna tills dess.

5. Melker Karlsson

Melker Karlsson har visat klass direkt i sin comeback. Trots att han missat halva säsongen kliver han rakt in i SHL och är mycket bang for the buck. Karlsson har såklart ett långtidskontrakt liggandes i Forsells skrivbordslåda. Men frågan är vilka dörrar som öppnas efter denna säsong slut. Vill han prova NHL igen, eller stanna i Skellefteå - eller pröva någon annan liga ? Inget känns helt uteslutet.

6. Jesper Fröden

Fröden har haft en lyckosam tid i Skellefteå, och bärande offensiv spelare som har mer poäng än både Möller och Lindström. Hans fina skott och right-fattning gör honom till en spelare som säkert NHL-scouter har noterat. Här kommer det att finnas flera alternativ både inom SHL och från lag i konkurrerande och lukrativa ligor. För att han ska stanna kommer Forssell att få erbjuda en betydande löneökning. Här kommer Fröden att få välja och vraka. Skulle tro att det är 50/50 att Fröden väljer ett fint kontrakt utomlands.

Erbjuds nytt kontrakt – är Skellefteå förstahandsvalet ?

7. Niclas Burström

Burström gör efter sin mediokra tid i Ryssland och Växjö en bra andrasäsong i Skellefteå. Offensivt har varit lyckosam, och han får speltid i alla spelformer. Med sin bakgrund i klubben, relativt unga ålder, så tror jag Nicklas kommer att erbjudas en kontraktsförlängning i klubben. Fler intressenter lär finnas - men jag tror Skellefteå är hetaste spåret och förhandlingar pågår.

8. Arvid Lundberg

Med två SM-guld på meritlistan, spel i Tre Kronor och var det med öppna armar som Arvid kom tillbaka till Skellefteå. Han var väldigt bra förra säsongen, men har inte denna säsong inte varit riktigt lika stabil som vi är vana att se honom. Men jag tror att Forsell kommer att erbjuda ett kontrakt. Frågan är hur bra det är och hur bra erbjudandet är från andra klubbar. Jag tror Lundberg blir kvar ändå då Det faktum att han är född och uppvuxen i staden talar i konkurrensen för fortsatt fördel till Skellefteå.

Kanske erbjudas nytt kontrakt – här avgörs det efter säsongen om förhandlingar inleds ?

9. Jacob Andersson

Jacob har spelat upp sig och fått mer speltid i Granberg och Brobergs frånvaro, Jakobs spel resten av säsongen kommer att bli avgörande för hans marknadsvärde när säsongen är slut. Andersson håller säkert en dörr öppen till antagonisterna i Umeå. Men hans framtid är oviss till säsongen är slut i både Allsvenskan/SHL.

Blandade bud kommer säkert från lag i båda ligorna. Jacobs prislapp kommer att påverkas över hur mycket speltid han får och hur han presterar i säsongens slutskede. Alla dörrar är öppna, men det är ingen spelare som är prioriterad i kontraktsförhandlingarna.

10. Rickard Hugg

Hugg har matchats i förstafemman - men är ingen stark poängplockare. Arbetsinsatsen är dock alltid bra - och han är fortfarande en ung spelare som fortsätter utvecklas. En nyttig spelare - frågan är väl vilken roll och lön Forssell kan erbjuda och hur väl det matchar Huggs framtida planer. Mycket återstår av säsongen som kan förändra Huggs marknadsvärde.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget