Matchmatematik - vad säger tabellen om nuläget och slutläget?

Bild från Bildbyrån

Matchmatematik - vad säger tabellen om nuläget och slutläget?

Så långt räcker Skellefteås fina form

För Skellefteå återstår en fjärdedel av grundserien efter 40 matcher. Med en formsvit på 10 raka segrar och en femteplats i SHL är det intressant att kika på hur laget står sig mot föregående säsong.

Förra året tog Skellefteå totalt 90 av 156 poäng motsvarande 1,73p/match. Skellefteå har laget nu tagit 70 av 120 poäng - motsvarande 1,75p/match. Skellefteå får med nuvarande snitt 91 av 156 poäng efter 52 omgångar.

Hur långt räcker 91 poäng i SHL?

Skellefteås 91 poäng skulle enligt SHL-tabellen ge en fjärdeplats i SHL:s grundserie de senaste tre säsongerna. Bättre än fyra har Skellefteå inte varit sedan segersviten med fyra raka segrar i grundserien 2013-2016. Och poängen har inte varit över 90 sedan säsongen 2015/2016.

Om Skellefteå avslutar grundserien lika starkt kommer laget att göra sin bästa grundserie på många år. Men grundserien är en sak - slutspelet en annan.

Topp sex - sitter säkert!

Men även om publikstödet lyser med frånvaro lyser inte segrarna på hemmaplan med sin frånvaro.

Faktum är att Skellefteå vunnit 15 av 21 matcher på hemmaplan och har 2 poäng/match. Hemmaplan spelar roll - och en framskjuten placering kanske inte ger extra klirr i kassan vid hemmamatcher.

Inga onödiga bussresor tack

Men en topp-6 placering innebär dels att laget inte behöver spela play-in.

Play-in kan kosta mer än det smakar i tider där resorna (förutom Luleå) är långa och potentiellt dyra. Lag som spelar "onödiga bortamatcher" belastar ekonomin. Men det ger också fler timmar i buss och mindre kvalitetstid på isen.

Vad väntar sista fjärdedelen ?

För Skellefteås del väntar 5 matcher på hemmais och 7 bortamatcher innan serien är färdigspelad. Såsom laget spelar nu har jag svårt att något skulle få stoppa laget från en topp-6 placering i serien.

Även spelet på bortaplan är bra. Där är laget femma i tabellen. Så det blåser medvind i laget - och laget kan överträffa förra årets slutpoäng.

Hög tid för slutspel

Men det bästa av allt är att vi får se laget i ett slutspel. Det här vid det här laget inte hänt sedan april 2019. Det är en ocean av tid i en hockeytokig stad - där slutspelet är en återkommande högtid. En höjdpunkt som kan lätta upp det senaste årets anstränga tider.