Nedräkningen har påbörjats
It´s the final (SHL) countdown

Bild från Bildbyrån

It´s the final (SHL) countdown

Roglefans

Får Röglesupportrarna fira en serieseger ?

It’s the final countdown´- nu börjar slutspurten!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SHL: s grundserie har slutstationen i sikte. Alla lag utom två har bara tio matcher eller mindre kvar av de 52 matcherna. Transferfönstret är stängt, lagt kort ligger och lagen är rustade för slutspurten. Marginellt viktiga positioner i serien återstår att spela om för några lag. Andra kan andas ut och bevaka en förmodad topplacering.

Fem lag spelar för att undvika kval

Men fem lag spelar med kniven mot strupen. Allt måste kalibreras för att undvika en kvalserie där förloraren lämnar SHL och får en spelplan till nästa år som stavas Allsvenskan. En rolig serie att titta på - men under ett år som detta med minimala publikintäkter är prislappen för degradering enormt hög. Det är nästan bara Leksand som klarar av att åka jojo mellan SHL och Allsvenskan,

Rögle-Växjö-Luleå – kvartsfinalklara

Om vi börjar uppifrån är det sex lag som går direkt till en kvartsfinal. Topp-tre i tabellen, Rögle, Växjö, Luleå kommer att gå direkt till kvartsfinal om dom inte faller ihop som ett korthus.

En kvartett - tre till kvarten en till kvalet

För kvartetten Skellefteå, Frölunda, Leksand, och Örebro är det ett öppet race där fyra lag gör upp om tre platser. Här är det helt jämnt mellan lagen. Örebro är sju i serien – fem poäng efter Skellefteå på fjärde plats. Men de rödvita har två matcher mindre spelade än Skellefteå. Här kommer lagen att skifta plats omgång för omgång till sista matchen är spelad.

Hemmaplansfördel?

En direktplats i kvartsfinal – och en högre rankning i serien har inte på papperet en jättestor fördel. Samtliga lag i kvartetten har en placering i ”bortaplanstabellen” som inte nämnvärt skiljer sig från den totala tabellen.

Men det tär både på spelarna och ekonomin att spela fler ”onödiga matcher”. Skellefteå vill undvika en eller flera dyra flygresor, eller en lång bussresa till lagen söderut. Logistikpusslet som följer av ett play-in spel är för övriga lag (nu: Djurgården och Färjestad, Oskarshamn) är inte kostsamt som för Skellefteå.

Tabellplatserna 4-6 är bokade

Min magkänsla säger att det blir Skellefteå, Frölunda, och Leksand som kommer att knipa plats 4–6. Leksand kommer att utmanas av Örebro. Men Örebro får nöja sig med en sjundeplats. Men de rödvita mycket väl vålla något av topplagen bekymmer om det når kvartsfinalen.

Med Skellefteå spets och tillförda rutin i form av Melker Karlsson och Pär Lindholm kommer laget att bli direktkvalificerade för kvarten. Något annat vore en missräkning med den form laget hade innan uppehållet, och med den spetskompetens Forssell adderat till laget

Början på sista versen i SHL?

Versen nedan är Joey Tempest (från ”Vilda Väsby”) kända ingress på The final countdown. En världshit som i ett svep stöpte om hans liv och svenskt 80-tal. För lagen i bottenstriden står en SHL: plats på spel. Två lag kommer att göra upp om att skickas ner i avgrunden.

"We're leavin' together
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To Earth, who can tell?
I guess there is no one to blame
We're leaving ground (leaving ground)
Will things ever be the same again"

Ett lag får ingen returbiljett

Tretton lag får en returbiljett – men det fjortonde laget lämnar SHL-säsongen utan returbiljett. Och kanske blir den föreningen aldrig sig lik för anspela på versen ovan?

Fem lag i ett getingbo

För Oskarshamn, Brynäs, HV71, Malmö och Linköping väntar en räcka matcher där skillnaden mellan vinst och förlust kan vara mer ödesdiger än någonsin.

Mellan Oskarshamn på tionde plats och Linköping på sista plats skiljer bara tre poäng. Malmö på trettonde plats har dock bara 39 matcher spelade.

Det här är ett getingbo ingen vill vara i. Och bottenstriden känns personligen intressantare än vilka lag som går till kvartsfinal.

HV71 mot Linköping möts i kvalet

Med kniven mot strupen kommer det att bli ett öppet race ända tills alla matcher spelats. Men jag tror att Linköping och HV71 kommer att få spela om en plats i SHL till nästa säsong. HV71 är säsongens största negativa överraskning. Jönköping vädrar vårsol - men laget i deras hjärta har parkerat långt ner i tabellen och nu är goda råd dyra om det inte ska bli en kvalfylld vår för minst ett lag i Småland.

Bye-Bye Linköping

Linköping har försökt med det mesta, tränarbyte, chansvärvningar, ny målvakt. Supporterpengar. Inget har fått Pajens lagbygge att få vind i seglen och lämna sista platsen. Skador på nyckelspelare har även försatt läget i ett prekärt läge.

I Linköpings sista fyra matcher väntar Rögle och Luleå hemma – och sen HV71 och Djurgården på bortaplan. Och i en kvalserie kommer inte LHC att kunna rubba något annat lag i bäst av sju.

Tomma läktare - men spänningen kvarstår

Läktarna gapar nästan tomma. Och klubbarna vänder på varje krona för att inte riskera ekonomin. Men det går inte spara sig genom en lågkonjunktur för bottenlagen. Där har sparade kronor och "stimulanspaket" använts för att skapa en livlina till säkrare mark. Men överlag har ingen nödbroms eller livlina vänt något av bottenlagens färdriktning. Lagen står parkerade på en plats som innebär att faran är långt ifrån över. Eller i Linköpings fall har nog tåget gått - och kvalspel är näst intill oundvikligt.

Det är lätt att lida med lagen som står farligt nära ättestupan. Jag började gå på hockey ungefär när Skellefteå åkte ur Elitserien. Sedan följde en sexton år lång ökenvandring. År för år kastades man mellan hopp och förtvivlan. Men efter sexton år var den resan slut. Och ovissa kval är ett minne blott.

We're leaving together

Supporterhjärtat brinner hos många nu. Och alla vill se vad som händer i stormens öga ända fram tills sista matchens slutsignal. Det är tjusningen i idrotten. Ett mål kan för stunden kan vara skillnaden mellan himmel och helvete. Alla hockeyfans följer lagen till vägs ände av denna serie.

Det är nu lagen med sina fans kommer att påbörja resan som går åt olika håll. Glöm då inte Joey Tempest inledande fras, oavsett vilket väg ditt lag tar.

"We're leavin' together
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To Earth, who can tell"

Joey

Joey Tempest: The Final Countdown - en symboliserande låt för denna tid

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget