Into the Abyss – en film om Oskarshamns SHL-liv?

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Into the Abyss – en film om Oskarshamns SHL-liv?

Ett liv i väntan på döden

Into the Abyss är en mörk och gripande dokumentärfilm om livet på Death Row i USA. På Death Row är man levande – men samtidigt dömd att dö. Med nära skildringar återberättar dokumentären hemska öden om ond bråd död och livsvillkoren för en dödsdömd. På Death Row är livet en process mot döden - där principen om öga för öga tand för tand - blottlägger människans mörker.

Domen klar - bödeln ej tillsatt

Om Werner Herzog skulle göra en dokumentärfilm med en otäck handling om fördömda skulle Oskarshamn spela huvudrollen. Laget har fått sin dödsdom –kvalspel väntar, väl där kan dödsdomen upphöra. Men just nu pekar inget i den riktningen. Allt pekar istället på att livet i SHL kommer att ta slut det är bara oklart vem som tar på sig den förväntade rollen som kvalspelets bödel.

Oskarshamns mörka siffror

I de flesta viktiga kategorier är Oskarshamn så dåliga att endast en benådning av ett annat lag skulle vara deras livlina. Och det kommer inte hända. Laget är sämst i ligan på hemmaplan, näst sämst på bortaplan. Inget lag har gjort färre antal mål än Oskarshamn. Och inget lag har släppt in fler mål än Oskarshamn. Målvakterna är jämbördigt usla Samtidigt som lagets stora fixstjärna Patrik Karlkvist kastat in handduken för resten av säsongen.

Vikten av att se döden i vitögat

Det enda som i teorin talar för att Oskarshamn lyckats greppa en livlina är att just inget talar för det. Men hur denna återuppståndelse ska förverkligas på isen är en gåta när ingenting funkar. Kanske måste Martin Filanders lag stirra ner i den mörka avgrunden - och sen i den egna spegeln, för att kunna resa sig en sista gång för en sista kamp med livet som insats?

Oskarshamnsfans

Fansen ser sitt lag närma sig avgrunden (Foto: Bildbyrån)