"Forssells främsta formation"

Bild från Bildbyrån

"Forssells främsta formation"

Det är lätt att värva dyrt och meriterat om plånboken tillåter. Svårare är det att värva spelare som spelar lika bra eller bättre – men för halva månadskostnaden.
Spelare som tar kliv i sin utveckling och blommar ut, eller bara träffar rätt i symbiosen mellan laget och jaget, är otroligt värdefulla. Det är spelare med liten risk att floppa, och som inte är dyra i drift. Mycket finns att vinna och lite att förlora med sådana värvningar.

Högkvalitativa backar

Listan på högkvalitativa backar Skellefteå fostrat till SHL kan göras lång. Ett dussintal unga backar har vandrat genom egna led till en plats i a-laget – och en handfull backar från Skellefteå AIK tillhör, eller har tillhört, en NHL-organisation.

Men det finns även backar som kommit i senare del av karriären och fått en grymt bra utväxling. Spelare som Johan Åkerman, Tim Heed, Erik Andersson. I samma fotspår följer nu Oskar Nilsson som går mot sitt livs säsong.

Nilsson - en prisvärd toppback

När Oskar Nilsson presenterades som nyförvärv var det inget som gav något större uttryck på min radar. SHL-säsongen 2019/2020 i Oskarshamn spolierades av en svår skada där han blev borta halva grundserien.

Inför säsongen 2020/2021 står han på blygsamma sju poäng i SHL. Även om det såklart påverkades både av skadan och faktumet att Oskarshamn hade ett tufft första år i SHL. Men vad än Forssell förväntade få ut av Oskar har han överträffat alla rimliga förväntningar.

Oskar är trea i SHL:s +/- liga. Klart bäst i Skellefteå interna +/- liga. Han är bäst av alla backar sett till poäng i 5–5 spelet, och sexa totalt i laget med sina 23 poäng på 48 matcher. I Corsi-statistiken är han näst bäste back i laget före Adam Wilsby.

Oskar Nilsson – en av Forssells främsta värvningar

Skulle jag peka på Oskars främsta egenskaper är det att han är väldigt placeringssäker, och har ett bra passningsspel från bakplan. Han sätter inte sig själv eller lagkamrater i dåliga lägen, och värderar situationerna på isen väldigt väl.

Även om han inte är särskilt snabb kompenserar han det med att vara stark runt sargerna och med en vara rejäl i spelet utan puck som det så fint brukar heta.

Wilsby – andra hälften i Skellefteås bästa backpar

En del av framgångsfaktorn till Oskar succésäsong, och vice versa, stavas Adam Wilsby. Wilsby som gör sin första ordinarie säsong i SHL. Tidigt parades han ihop med Nilsson. Och tillsammans har de vuxit sig väldigt starka. Adam har till kvällens match mot Frölunda noterats för 16 poäng. Han har bäst Corsi av backarna, näst bäst +/-, och tredje mest poäng.

Wilsby främst styrka - en bländade skridskoåkning

Wilsbys främsta styrka är skridskoåkningen som gör att han kan åka ut ur trånga situationer med pucken under kontroll. Och att han kan transportera pucken från egen zon och in i offensiv zon tack vare sin kvickhet och fina spelsinne.

Adam blev draftad av Nashville i sommar – och har säkert stärkt sina chanser till ett NHL-kontrakt under denna säsong. Till nästa säsong tror jag Wilsby kan logga ännu mer speltid, och särskilt belönas med mer tid i Power-play.

Wilsbys framtid ser ljus ut

Wilsby framtid i Skellefteå är ljus. Särskilt som Skellefteå har ett antal spelare med utgående kontrakt på backsidan. Medan Wilsby skrev på ett nytt tvåårskontrakt under denna säsong, så han blir kvar i Skellefteå så länge han är i SHL under de kommande två säsongerna. Han kommer att kunna utvecklas ännu mer. Och med Nilsson kvar på kontrakt även nästa säsong har Skellefteå ett första backpar klart till 2021/2022.

SHL: billigaste bästa backpar ?

Det är svårt att finna ett backpar som levererar lika bra till samma lön som Nilsson och Wilsby. Wilsby spelar på rookie-kontrakt detta år. Och Nilsson lön är sannolikt ingen tung post i kolumnen. Tillsammans har dom en grundlön som säkert understiger vad en enskild back i toppskiktet av SHL kvitterar ut.

Sett till deras kollektiva prestation och förmodade gemensamma andel av lönekostnaderna är det bara att gratta Forssell till vad som kan vara seriens mest prisvärda backpar i Wilsby och Nilsson. Det var på den ”billiga” vägen Skellefteå blev en maktfaktor i svensk ishockey.

Unga spelare på en låg lön mixat med äldre spelare med som kommer in föreningen och får en enormt bra utväxling, men som spelar för en relativt låg lön i jämförelse med vad många överbetalda spelare ser i sitt lönekuvert.

Om Forssell fortsätter att värva spelare som utvecklas som Nilsson, och föreningen fortsätter fostra spelare som Wilsby, då kan Skellefteå åter lägga grunden som manifesterade föreningen i toppen av svensk ishockey.