Fysfenomenet och den udda fågeln Forsberg avslutar karriären
En udda fågels farväl

Bild från Bildbyrån

En udda fågels farväl

I veckan meddelade Johan Forsberg att han lägger upp skridskorna på hyllan och avslutar spelarkarriären. Johan började sin spela hockey i Munksund. Sen blev det spel i Piteå hockeys juniorer och A-lag. På det följde spel i allsvenskan med Malmö och Björklöven, spel i SHL med Skellefteå och Luleå, och avslutningsvis spel i allsvenskan med Modo under föregående säsong. Forsberg skriver själv känslosamt om beslutet på sociala medier:

"Att nå slutet är inte att avsluta och kanske kommer jag alltid att vara hockeyspelare. Förmodligen är det så. Men nu har det blivit dags att lägga skridskorna på hyllan. Det blir ingen nästa säsong. Idrotten har gett mig några av mitt livs bästa och sämsta stunder. Jag kommer aldrig få någon tröja upphissad i taket men jag har fått något som för mig är värt mycket mer, vänner för livet. Jag vill passa på att tacka varenda en som har hjälpt mig och varit med på den här resan. Alla som har funnits kring lag jag har spelat i och lag jag har spelat mot"

En krokig väg till toppen

Johan Forsberg har tagit en väg till elithockeyn som få andra gör – och är samtidigt en inspiration för andra att ta efter när vägen till toppen upplevs lång och krokig. Han har aldrig spelat TV-pucken, spelat i ett ungdomslandslag, gått något nationellt hockeygymnasium. Eller gjort juniorlandskamper och än mindre spelat med Tre kronor. Ganska unikt – men väl ett bevis på att det alltid finns mer en väg till att nå toppen, och att hårt jobb kan ta dig lång, om inte längre, även om du som junior inte tillhör den mest talangfulla skaran av spelare i din åldersgrupp eller juniorlag.

Två "förbjudna" klubbyten

Johan kom som junior upp i Piteås a-lag och fick drillas under ledning av Freddy Lindfors och Lasse Johannsson. Och den senare tog sedan Johan till Skellefteå, trots en lite frostig start på deras relation. Johan beskriver i Jonas Fahlmans bok ”Skellefteå AIK – resan till guldet” hur Lasse kommenterade Johans udda skridskoåkning när han stod med en mikrofon och övervakade träningarna med a-laget. Men Johan knöt näven i fickan och fortsatte sitt hockeyspelande – från division ett i Piteå till allsvenska med Malmö. Där fick han vara med om att spela upp Malmö till högsta serien. Sen blev det några säsonger i Björklöven innan han fick vara med på Skellefteås resa till sm-guldet. Och sen blev han en nyckelspelare i SHL för Luleå. Och sista säsongen blev i ett Modo som han mycket väl kunde ha fått spela upp i SHL om säsongen inte avbrutits i förtid. Hockeyresan tog honom från Norrbotten till Skåne och varade i arton år, och det blev totalt 735 grundseriematcher i allsvenskan och SHL. Och det är ganska unikt att Johan gjort två ”förbjudna flyttar” – från Löven till Skellefteå. Och från Skellefteå till Luleå utan någon märkbar negativ publicitet – något som förtäljer mycket om den respekt Forsberg haft med sig, båda på och utanför isen.

Ett fysfenomen och en udda fågel

Johan har inte bara stuckit ut på isen med sin aviga skridskoåkning och fina målsinne, och en arbetskapacitet som få. ”Foppa” har själv aviserat att han kommer att satsa långdistanslöpning efter karriären. Men han är en minst lika stor profil utanför isen och lite av en udda fågel i hockeyvärlden. Han är en spelare som läste Torgny Lindgren – studerar psykologi, engagerar sig i jämställdhetsfrågor. En spelare som uttrycker sina personliga åsikter i stort och smått på Twitter där han har 26,700 följare. Och han säger sig självt vara genuint ointresserad av hockey närt han själv inte spelar. Men när han väl varit i hockeybubblan har Johan har varit en uppskattad lagkamrat, och en nyttig spelare som varit laglojal. Men nu är hockeyresan slut – och den udda hockeyfågeln är redo att pröva sina vingar utanför hockeyvärlden med en framgångsrik karriär bakom sig.

Johan Forsberg

Karriären är över - med CHL guld med Luleå på meritlistan

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget