Skellefteås AIK:s gyllene generation av 90-talister
Best of: Skellefteås 90-talister

Bild från Bildbyrån

Best of: Skellefteås 90-talister

Med 90-talisternas inträde i Skellefteå AIK:s a-lag förändrades organisationen i grunden. Helt plötsligt kommer det upp ett pärlband av spelare som via juniorlaget utbildats till elitspelare. Alla försedda med det som krävs för att utvecklas till fullfjädrad spelare på SHL-nivå. Spelarna hade sen en tidig ålder tränat mycket och tränat rätt - och med en målmedenhet till att kunna slussas vidare till elithockey på seniornivå och knacka på dörren till a-laget. Och många namnkunniga tränare har hjälpt spelarna på vägen. Lasse Johansson, Stefan Klockare, Jan Erixon, Lasse Marklund - för att nämna några av de mest framträdande. Resultatet vi ser idag är att sju spelare i dagens a-lag är spelare som är födda på nittiotalet och som utbildats i juniorlaget. Spelare som direkt eller via omvägar tagit språnget till SHL-spel i Skellefteå AIK. Och då finns betydligt fler i samma generation som inte spelar i Skellefteå utan för en annan SHL- förening eller återfinns i lag i NHL, KHL eller AHL.

För att få perspektiv på den "gyllene generationen" har jag satt ihop ett drömuppställning av de bästa spelarna som passerat genom Skellefteås juniorled och som antingen spelar eller har spelat i SHL-hockey i föreningen. Spelare som värvats utifrån utan en bakgrund i Skellefteå juniororganisation (ex. John Klingberg) har inte medräknats.

Keeper: Gustav Lindvall - (Stefan Steen)

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

1: st line:

Adam Larsson - Marcus Pettersson

Viktor Arvidsson - Oscar Lindberg - Melker Karlsson

......……...………..................……...…………......…...…...…………………...

2:nd line

David Rundblad - Arvid Lundberg

Petter Emanuelsson - Lucas Wallmark - Adam Pettersson

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

3rd: line

Jonathan Pudas - Nicklas Burström

Pär Lindholm - Oscar Sundqvist - Joel Mustonen

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

4: line

Sebastian Aho

Sebastian Ohlsson - Linus Lindström - Andreas Wingerli

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

Healthy scratch: Tim Erixon - Axel Holmström - Tim Söderlund

Head coach: Jan Erixon

Assistant coach : Stefan Klockare

......……...………..................……...…………......…...…...……………………

Summa summarum blir det en slagkraftig uppställning (på papperet åtminstone) av spelare som är födda på nittiotalet som kan knytas till Skellefteå. Flerfaldiga svenska mästare, Stanley cup mästare och spelare som är ordinarie i NHL. Sen finns flera ordinarie SHL-spelare eller Allsvenska spelare som inte platsar i denna uppställning. Spelare som varit en del av Skellefteås organisation som Johan Alm, Martin Lundberg och Filip Berglund som alla har skrivit NHL-kontrakt men återfinns i andra klubbar. Frågan är om det någonsin kommer att komma fram så många färdiga talanger av spelare födda samma decennium från en och samma förening.


Dela inlägg

Kommentera blogginlägget