5 avgörande moment inför SM-final fyra

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

5 avgörande moment inför SM-final fyra

Skellefteå AIK har kopplat greppet om finalen - en vinst ikväll kommer att ge laget chansen att avgöra på hemmaplan på måndag. Men tas för givet - och det kommer att säkert bli en match med tighta marginaler. Här är de små skillnaderna som kan fälla ett stort avgörande.

****

1. Tekningarna i Skellefteås zon - livsviktiga

Skellefteå har vunnit 50 procent av tekningarna i offensiv zon, men bara 25 procent av tekningarna i defensiv zon. Den dåliga statistiken i Skellefteås zon kan bli till Rögles spjutspets - eller Skellefteås fall.

2. Spelet framför mål - måste vara hundraprocentigt

När Skellefteå släppte in 2-2 i match tre var det Oskar Nilsson som var svag framför eget mål. Nu vann Skellefteå ändå, men sådana moment måste vinnas i längden - oavsett vilket lag vi pratar om.

3. Onödiga utvisningar - har inget av lagen råd med

Skellefteå har en säsong med mycket utvisningar i bagaget, som även renderat i avstängningar. Joel Lundqvist trodde att det kan förklaras av den höga fart Skellefteå vill spela med - som krymper marginalerna i mellan det forcerande och det fula. Samma sak gäller för Rögle - som tagit utvisningar för sex man på bana.

4. Hålla hjärtat kallt - men huvudet varmt

Situationen mellan Jonathan Pudas och Daniel Zaar har vevats i media. Det är på gränsen. Men efterspelet har framförallt Skellefteå valt att spä på i media. Om det är medvetet eller av stundens hetta? Kanske både och. Men det lag som vill vinna måste hålla känslorna på rätt nivå.

5. Prestationen första 10 minuterna - kan bli matchavgörande

Rögle kommer säkert att komma ut framåtlutade - och sugna på ta initiativet. Det lag som klarar av de 10 första minuterna kan mycket väl. Allt kan mycket väl avgöras i längden på vad som sker alldeles till en början.