• Omgångens 5 punkter - Omgång 4

Omgångens 5 punkter - Omgång 4

Välkommen till omgångens 5 punkter. Efter varje Premier League-omgång kommer jag i denna artikelserie att lyfta fem punkter, samtalsämnen och tankar, som jag tagit med mig från den gångna omgången. Här kommer mina punkter från omgång 4.

  • Manés kort avgjorde för City

Det var den första matchen för omgången, samtidigt den stora höjdpunkten för helgen. Jürgen Klopps Liverpool reste till Etihad Stadium för att ta sig an Pep Guardiolas Manchester City. Två formstarka lag, två obesegrade klubbar och förväntningarna på en spännande match var stora. Men matchen kom att avgöras efter redan efter 37 minuter då Sadio Mané blev utvisad.

På en djupledsboll från Joël Matip löpte Liverpool-stjärnan för att nå bollen och göra mål, men City-målvakten Ederson löpte även han ut för att rädda situationen. Båda kom fram samtidigt, Ederson nickade undan bollen. Mané i sin tur, som hade sträckt ut foten för att nå bollen, träffade Ederson i ansiktet med sina dobbar. Farligt spel och solklart rött kort.

Vid den tidpunkten hade Sergio Agüero redan rundat Mignolet och placerat in 1 - 0. Med en man mera spelade City ut Liverpool, Kevin De Bruyne och co. hade lekstuga. Tillslut blev resultatet hela 5 - 0 på Etihad efter två mål av Gabriel Jesus och två mål av inhoppande Leroy Sané.

Man kan tycka att Liverpool borde ha gjort det bättre, försvarat sig ännu noggrannare med en man mindre. Men Liverpools brister avslöjades något enormt av City. När dessutom deras bästa spelare, deras största (och kanske enda) hot framåt blev utvisad, var vägen tillbaka helt enkelt för lång.

  • Everton en bra bit från toppen

På förhand handlade allting om Wayne Rooney, hans rattfylla och skandalrubrikerna efter det. Men efteråt låg fokus på matchen, Tottenhams kross av hemmalaget när slutresultatet skrevs 3 - 0. Mest av allt landade blickarna på Evertons urusla insats.

Ronald Koemans mannar hade nämligen ingenting att sätta emot Tottenham. Harry Kane gjorde 1 - 0, släckte sin måltorka innan han även satte 3 - 0 i andra halvlek. Däremellan hade Christian Eriksen även tryckt in 2 - 0 och Tottenham haft bud på fler. Spurs var överlägsna på alla plan och kunde ha vunnit med ännu större siffror när Evertons försvar såg ut som ett bottenlag.

För mig var detta ett bevis på att Everton - trots sommarens storsatsning - fortfarande är en bra bit efter konkurrenterna. Under säsongsinledningen har de redan mött Manchester City, blev utspelade trots att de fick med sig en poäng. Därefter ställdes de mot Chelsea och förlorade med 3 - 0 innan samma resultat nu alltså upprepades mot Tottenham. Tydliga siffror, tunga förluster. Tecken på att Everton nog ännu ett år får göra upp om sjundeplatsen.

  • Morata bevisar sin förmåga

Han var inte förstavalet i sommar, men när Chelseas värvning av Romelu Lukaku gick i stöpet föll valet på Álvaro Morata. Spanjoren hade med sig fin statistik från både Juventus och Real Madrid, men frågetecknen över Morata fanns ändå där. Som en spelare som hittills varit andraval i sin karriär - skulle han kunna ersätta Diego Costa? Efter fyra omgångar är det allt mer som tyder på det.

60 miljoners-mannen har redan hittat nätet, det flera gånger om. I premiären hoppade han in och nickade in ett tröstmål i förlusten mot Burnley. En mållös omgång mot Tottenham senare gjorde han även mål mot Everton, även det på nick, innan han i helgen satte sitt tredje mål för säsongen mot Leicester. På nick? Förstås.

Kritiken har således redan tystnat. Morata har på kort tid visat sin kapacitet och gör redan nu viktiga mål för Chelsea. Kan han fortsätta med det är det få som kommer att sakna Diego Costa.

  • Välkommen målskörd för Brighton

Nykomlingen från söder har haft en tung inledning på säsongen. 2 - 0-förlust mot Manchester City i premiären - tillika Premier League-debuten - var i och för sig inte oväntat och 2 - 0-förlust i nästa omgång mot Leicester var inte heller ett fiaskostämplande resultat. Men det spel som Brighton visade upp var inte lovande för en nykomling, speciellt avsaknaden på anfallsidéer och mål var tydliga brister vilket blev än tydligare när Brighton även spelade 0 - 0 mot Watford. Var Brighton redan på väg neråt? När transferfönstret sedan stängde och Brighton inte hade lyckats värva en anfallare såg situationen dyster ut.

Men denna helg kom någon form av vändning. Brighton tog emot West Bromwich hemma på The Amex, behövde göra mål och vinna matchen. Det gjorde de med bravur då nyförvärvet Pascal Gross gjorde både ett och två mål innan Tomer Hemed satte matchens tredje. Hemmasupportrarna gick förståeligt bananas, detta var Brightons första tre mål i Premier League någonsin och skulle även leda till deras första seger.

Slutresultatet skrevs till slut 3 - 1, James Morrison tilläts reducera och snygga till siffrorna för West Bromwich. Det var dock inget som förstörde hemmafesten i Brighton. I lördags fick de äntligen göra mål, dessutom vinna och spela fotboll som lovade gott. Nu gäller det för Brighton att ta med sig detta momentum in i framtiden.

  • Svag ledning gav De Boer sparken

När Frank De Boer anställdes i juni var planen tydlig. Enligt ägaren Steve Parish, mannen som anställt holländaren, ville Crystal Palace efter år av osäkerhet få stabilitet, de ville ha en långsiktig manager. Dessutom var planen att De Boer skulle utveckla Crystal Palace spel och göra det mer attraktivt. 77 dagar och 4 ligamatcher senare får De Boer sparken.

Helgens 1 - 0-förlust mot Burnley blev därmed droppen som fick bägaren att rinna över för De Boer. Crystal Palace hade innan det förlorat alla sina tre matcher, inte gjort ett enda mål och den holländske managern - innan det kommen från 85 dagar i Inter - hade från dag ett ifrågasatts. Således var det inte direkt någon överraskning när beslutet bekräftades under måndagen.

Men då ska man ju komma ihåg vad Parish sa vid anställningen. På vilket sätt är det långsiktigt att ge De Boer fyra matcher, den kortvarigaste matchperioden för en Premier League-manager någonsin? På vilket sätt är det logiskt att han på fyra matcher ska kunna utveckla Crystal Palace spel, det med en trupp han inte hunnit forma som han vill? Det är det som jag inte får ihop, det är det som få förstår. Frågan är om ens Steve Parish själv fattar hur han tänkte från första början.

Dela inlägg:

Kommentera inlägg