Dragskott » En av Sveriges största hockeybloggar
Dragskott

Foto: Anne-Marie Sorvin/Bildbyrån

Cole Caufield kan hamna i SHL

Det blev som bekant nyligen klart att stortalangen Raphael Lavoie lämnar Rögle.

Nu kan han ersättas med en annan nordamerikansk jättetalang.

Cole Caufield är nämligen aktuell för skåningarna, avslöjar Hockeynews.se.

Den 19-årige forwarden draftades redan i förstarundan av Montreal Canadiens förra året.

Målfarlige Caufield kommer närmast från spel i NCAA, där han var en vass poängplockare förra säsongen - en säsong där han var uttagen i det amerikanska juniorlandslaget.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ytterligare en NHL-meriterad spelare till HockeyAllsvenskan

Det blir allt fler NHL-lån i HockeyAllsvenskan: Andreas Englund utgör det senaste namnet i det avseendet.

Den 24-årige backen förstärker Västervik framöver.

Storvuxne Englund - som har ett förflutet i Djurgården på SHL-nivå - bokfördes för 24 NHL-matcher med Ottawa Senators förra säsongen.

Det har blivit totalt 33 NHL-bataljer för Nacka-produkten, som har provat på spel i både senior- och juniorlandslaget.

Noterbart är att Slottsholmen hotell & restaurang AB har bidragit till finansieringen av klassbacken.

Sportchefen Emil Georgsson om förstärkningen.

- Vi blir nu 9 backar i truppen vilket vi inte ser som ett problem. Skador kommer komma och Coronan hänger över oss som en osäkerhet. Att vi får möjligheten att stärka truppen med denna typ av spelare tror vi gör oss gott och ökar en redan stark konkurrenssituation ännu starkare, säger VIK:s sportchef till klubbens hemsida.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Bildbyrån (montage)

Dragskott utser veckans lag i SHL

Målvakt

Niklas Rubin, Frölunda
Räddningsprocent: 100.

Frölunda-målvakten hade en fin utveckling i fjol. Mycket talar för att Niklas Rubin tar ytterligare ett steg den här säsongen. SHL-premiären - där han höll nollan mot HV71 och räddade 21 skott - lovar onekligen gott på den fronten.

***

Backar

Victor Berglund, Luleå
Mål: 1. Assist: 1.

En av några jätteintressanta Luleå-värvningar inför den här säsongen. Victor Berglund blev målskytt i SHL-debuten redan några minuter in i den första perioden och visade upp en stark offensiv i allmänhet mot Färjestad. Inte minst i form av det vassa skottet.

Eric Gelinas, Rögle
Mål: 1. Assist: 3.

I storstjärnan Kodie Currans frånvaro gäller det att andra Rögle-backar kliver fram rent offensivt. Där bevisade rutinerade Eric Gelinas att han är en kandidat i sammanhanget. En eminent offensiv prestation mot Linköping, där han var inblandad i tre (!) mål.

***

Forwards

Adam Tambellini, Rögle
Mål: 1. Assist: 3.

På tal om grymt formstarka Rögle-spelare. Adam Tambellini - som dominerade i HockeyAllsvenskan i fjol - gjorde på samma sätt även i SHL-premiären. En gigant när RBK visade offensiv klass mot LHC. Fyra (!) poäng inger respekt.

Dennis Everberg, Rögle
Mål: 2. Assist: 0.

Beträffande Adam Tambellini. Kedjan med Dennis Everberg och Olli Palola i övrigt var dominant. Två baljor av Everberg. Däribland det matchvinnande målet.

Peter Cehlarik, Leksand
Mål: 2. Assist: 1.

Leksand har en högintressant forwardsbesättning. NHL-meriterade Peter Cehlarik sticker ut mest som läget är nu. Slovaken visade klassen redan i premiären genom att vara en sylvass offensiv kraft när LIF svarade för en imponerande upphämtning och räddade en poäng mot Skellefteå i SHL-premiären.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Dragskott rankar lagen i HockeyAllsvenskan - plats 13

13. Kristianstad (8/15)

Målvakter: +++

Mattias Pettersson och Calle Klang.
Målvaktsbesättningen är skåningarnas starkaste lagdel på förhand. Mattias Pettersson har bevisat mycket på den här nivån och är en gedigen pjäs. Calle Klang - som är på långtidslån från Rögle - är en jättetalang som blir enormt spännande att följa i HockeyAllsvenskan.

***

Backar: ++

Erik Flood, Rikard Olsén, Alexander Molldén, Acke Ringström, William Pethrus, Mathias Röndbjerg, Viktor Wahldén och Carl Ernstig.
Backsidan får betraktas som Kristianstads största frågetecken, trots att det namn som Acke Ringström och William Pethrus är bra värvningar. Amil Krupic är inte ersatt sett till offensiven och KIK saknar spelare med spetskompetens. Bredden är dessutom halvdan. Den här lagdelen förtjänar bara en tvåa i betyg. Här får Skåne-klubben hoppas att några spelare tar stora kliv framåt på kort tid, vilket inte är orealistiskt.

***

Forwards: +++

Joel Wahlgren, Max Wahlgren, Malte Sjögren, Daniel Andersson, Joel Kellman, Kalle Miketinac, Erik Santesson, Dennis Svensson, Kevin Wennström, Gustav Willman Borvik, Oscar Öhman, Lucas Edmonds, Herman Hansson, Adam Falk och Johan Lundgren.
Forwardssidan är inte högklassig, men i allra högsta grad intressant. Kristianstad har fått in flera spännande namn. I första hand lånetillskottet Joel Kellman, som är ett jättelyft för laget med genuin spetskompetens. Kellman är å andra sidan en kortsiktig lösning Wahlgren-tvillingarna besitter extremt mycket potential. Spelare i stil med till exempel Fredrik Hansson och Dennis Svensson - som är kvar sedan tidigare - håller mycket god allsvensk klass. Här finns det även gott om karaktärsspelare och det är upplagt för att KIK blir väldigt jobbiga att möta. Skåne-lagets forwardssida förtjänar definitivt en trea.

Läs även:

Plats 14

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Ett lugnande besked för det allsvenska laget

Det blev, för ett fåtal veckor sedan, känt att Alexander Hilmerson gör comeback i Mora efter att ha missat hela förra säsongen.

Säsongen började med en skada (i SCA-cupen) för den rutinerade forwarden.

Det verkar dock inte vara något allvarligt med 29-åringen, som tidigare har haft stora ryggbesvär.

Tränaren Johan Hedberg om aktuell skadestatus.

- Jag vet inte exakt hur det är med honom. Jag skulle tro att det var mer en försiktighetsåtgärd. Vi är fortfarande bara i september och vi vill inte chansa någonting före premiären, säger MIK:s tränare till Hockeypuls och fortsätter:
- Jag har inte fått några indikationer på att det är något dåligt med honom.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Rögle-spelaren avstängd i fem matcher

Rögle-forwarden Adam Edström får ett omfattande straff för huvudtacklingen på Jarno Kärki i SHL-premiären mot Linköping.

Det handlar om fem matchers avstängning.

Bötessumman landar på 6.756 kronor.

Disciplinnämnden lyfter bland annat fram att Edström kommer in som tredje man i situationen, att farten är hög, samtidigt som skaderisken är stor, uppger SHL.se.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Två starka perioder grundlade Luleås premiärvinst - Victor Berglund och Petter Emanuelsson två av härförarna

Seriefavoriterna Luleå inledde SHL med att inkassera en hemmaseger mot Färjestad, tillika en annan het guldkandidat.

Norrbottningarna visade prov på en grymt disciplinerad defensiv och ett frejdtigt anfallsspel i de två första perioderna mot ett odisciplinerat FBK.

Värmlänningarna ägde förvisso den tredje akten, vilket delvis var frukten av att Luleå bevakade ledningen och blev alltför passiva.

LHF vann sammanfattningsvis utan tvivel rättvist rent helhetsmässigt och visade upp många fina kvaliteter i kvällens sammandrabbning som lovar gott inför fortsättningen.

***

Nyförvärvet Victor Berglund var bäst i Luleå-lägret med sin kreativa offensiv där han inte minst visade upp vassa skottegenskaper. Allt mer talar för att han kommer kunna fylla luckan efter Jesper Sellgren på ett rätt så bra sätt.

***

Firma Linus Klasen/Niklas Olausson var stundtals tongivande framåt och visade upp en bra kemi. En helt okej SHL-premiär för en duo som besitter en fantastiskt hög kapacitet och kan ännu bättre.

Petter Emanuelsson svarade för ett snyggt mål, jobbade hårt och var en av de främsta på forwardssidan.

Karl Fabricius ska såklart också lyftas fram lite extra. Inte minst med tanke på det viktiga målet och krigarinsatsen i defensiven.

***

Arvid Holm släppte visserligen in tre pytsar, men kämpade på riktigt bra mellan Färjestadsstolparna och höll nere Luleås ledning i de två första perioderna. Den storvuxne målvakten stod för många finfina ingripanden.

***

Talangfulle Albert Johansson var bäst i bortalaget. En back som har en eminent blick för spelet.

***

Daniel Viksten var för övrigt en av få FBK-forwards som kommer undan med ett bra betyg. En svårstoppad lirare med sin irrationella spelstil.

Matchfakta

Luleå - Färjestad 4-2 (2-0, 1-0, 1-2)

Första perioden:
1-0 Victor Berglund (Juhani Tyrväinen, Linus Klasen), 2-0 Niklas Olausson (Nils Lundkvist, Erik Gustafsson), spel fem mot fyra.

Andra perioden:
3-0 Petter Emanuelsson (Victor Berglund, Isac Brännström), spel fem mot fyra.

Tredje perioden:
3-1 Daniel Viksten (Albert Johansson, Jacob Peterson), 3-2 Albert Johansson (Oskar Bäck, Gustav Rydahl), 4-2 Karl Fabricius, mål i tom målbur.

Skott: 44-31 (19-9, 18-13, 7-9).
Utvisningar:
Luleå 24 minuter. Färjestad 14 minuter.
Domare:
Linus Öhlund och Tobias Björk.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Forwarden lämnar SHL-laget redan innan seriepremiären

I somras blev det klart att jättetalangen ansluter till Rögle på lån från Edmonton Oilers organisation.

Kanadensaren väntades på en framträdande roll i Skåne-laget.

Nu är det redan klart att liraren lämnar klubben, avslöjar SportExpressen.

Den 19-årige kanadensaren draftades redan i andrarundan förra året och var uttagen i juniorlandslaget förra säsongen.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Nybro-backen utlånad

Nybro-backen Melker Bergman lånas ut för J20-spel med Oskarshamn.

Lånet sträcker sig över en veckas tid.

Klubbchefen Rasmus Aro om nyheten.

- Vi har en tuff konkurrenssituation för tillfället och detta är en väldigt bra utvecklingsmöjlighet för Melker. Han får spela matcher på en bra nivå mot bra motstånd, säger Vikings klubbchef till hemsidan.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

SHL-klubben jobbar på en kontraktsförlängning med den VM-meriterade finländaren

Juhani Tyrväinen - som har ett VM-guld på meritlistan från 2019 - gjorde succé i Luleå förra säsongen.

Finländaren har ett kontrakt som går ut till våren och det återstår att se vad som händer därefter.

Nu jobbar LHF på en kontraktsförlängning med 30-åringen, berättar Ulf Engman (vice general manager) i podcasten "Ett stenkast från Delfinen".

Tyrväinen svarade för 29 poäng och +25 på 50 SHL-matcher förra säsongen och fick återigen chansen i landslaget.

Dela inlägg