• Inför VM: Mina förhandstips

Inför VM: Mina förhandstips

Då var vi framme vid den sista delen av mina förhandsgenomgångar, den där jag går igenom mina tips inför VM. Så här kommer den, premiärdagen till ära. Mitt VM-träd, mina guldfavoriter, mitt skyttekungstips och mycket mer.

Mitt VM-träd

Grupp A: 1. Uruguay 2. Ryssland 3. Egypten 4. Saudiarabien

Grupp B: 1. Spanien 2. Portugal 3. Marocko 4. Iran

Grupp C: 1. Frankrike 2. Danmark 3. Peru 4. Australien

Grupp D: 1. Argentina 2. Kroatien 3. Nigeria 4. Island

Grupp E: 1. Brasilien 2. Serbien 3. Schweiz 4. Costa Rica

Grupp F: 1. Tyskland 2. Mexiko 3. Sverige 4. Sydkorea

Grupp G: 1. Belgien 2. England 3. Tunisien 4. Panama

Grupp H: 1. Senegal 2. Polen 3. Colombia 4. Japan

Åttondelsfinaler:

Uruguay - Portugal

Spanien - Ryssland

Frankrike - Kroatien

Argentina - Danmark

Brasilien - Mexiko

Tyskland - Serbien

Belgien - Polen

Senegal - England

Kvartsfinaler:

Uruguay - Frankrike

Spanien - Argentina

Brasilien - Belgien

Tyskland - Senegal

Semifinaler:

Frankrike - Brasilien

Spanien - Tyskland

Final:

Brasilien - Spanien

Världsmästare: Brasilien

Som jag var inne på i min gruppgenomgång så är Brasilien ett nästintill perfekt balanserat lag. I mål återfinns stabile Alisson. I backlinjen finns yrvädret Marcelo samt mittbackar på toppnivå i form av Miranda/Thiago Silva. På mittfältet bommar Casemiro alternativt Fernandinho igen medan Philippe Coutinho och Neymar står för det kreativa innan Gabriel Jesus petar in bollarna. Men inte nog med det, bredden är ju också helt otrolig. Eller vad sägs om Ederson som reservmålvakt, Felipe Luís bakom Marcelo och Willian, Douglas Costa plus Roberto Firmino på bänken?

Bara för att en trupp är fylld av stjärnor måste det dock inte fungera. Det finns det flera exempel på. Men så här långt har Brasilien mosat såväl kval som motståndare, förbundskapten Tite har visat att Brasilien går för revansch efter hemma-VM. Därför tror jag på Brasilien, de är mina favoriter. Brasilien som världsmästare 2018.

Skytteligavinnare: Neymar

Det finns flera bra kandidater på förhand. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Thomas Müller, Gabriel Jesus och Antoine Griezmann. Men för mig är det en spelare som jag tror lite extra på, som jag tror kommer vara mästerskapets stora stjärna. Neymar.

Det finns visserligen en del frågetecken runt Neymar på förhand. Han kommer till mästerskapet från en tre månaders skadefrånvaro, där han skadade knät under en match för PSG. Men i träningsmatchen mot Kroatien fick han en halvlek, för att testa vad knät går för. Och nog ser det lovande ut. Det dröjde nämligen inte mer än knappa 25 minuter innan Neymar fintade sig hela vägen in i straffområdet från sin vänsterkant och tryckte in 1 - 0 i vad som blev en 2 - 0-seger för Brasilien. En formtopp på ingång? Mycket möjligt, vilket han ytterligare underströk i den sista träningsmatchen mot Österrike. I så fall kan Neymar mycket väl bli frälsaren som skjuter VM-guldet till Brasilien.

Möjligt överraskningslag: Senegal

Det är så klart alltid svårt att förutspå vilka som kommer överraska liksom floppa, hela fenomenet handlar ju om att det inte ska gå att beräkna. Men om jag ska plocka ut något lag som jag tror kan överraska en och annan denna sommar så är ett av dem Senegal. Den före detta spelaren, numera förbundskaptenen, Aliou Cissé har på sina tre år vid rodret fått ihop ett oerhört intressant lag att titta på, där offensiv fotboll är kompassen. Med spelare som Sadio Mané och Keita Baldé lär det också bli åka av. Samtidigt finns det defensiv stabilitet i form av Kalidou Koulibaly och Idrissa Gana Gueye med fler. Vidare från gruppen och till kvartsfinal är vad jag har tippat dem och det ser jag inte alls som omöjligt.

Möjligt flopplag: Colombia

Som ovan berört är det alltid svårt att tippa en flopp på förhand, samtidigt som det i grund och botten ofta är subjektivt vad som är en flopp. Men under en sommar där jag tror de flesta stora nationer kommer klara sig rätt bra väljer jag att plocka ut Colombia som en möjlig besvikelse. Inte för att jag tror att de kommer spela dåligt, inte alls. Men jag kan mycket väl se dem åka ut ur gruppen. Mest för att det är en tuff, jämn grupp där Polen, Japan och nämnda Senegal gör dem sällskap. Inga lätta matcher, inga säkra poäng. I sådana grupper kan vad som helst hända.

Mästerskapets frågetecken: Spanien

Efter att han presenterats som Real Madrids blivande huvudtränare valde det spanska förbundet att sparka förbundskaptenen Julen Lopetegui igår. Huruvida det var rätt val eller inte omtvistar de lärda. Anledningen ska vara att Lopetegui kommit överens med Real Madrid utan att förmedla det till förbundet, alltså gått bakom deras rygg. Något som upprört förbundet och som därför agerat. Men att välja att sparka sin tränare, dagen innan VM-premiären, är ändå ett oerhört risktagande. Samtidigt är detta en utveckling som ingen kunde förutse för ett par dagar sedan, något som faktiskt skulle kunna vända upp och ner på alltihopa. Så hur kommer detta påverka Spaniens VM-chanser?

Personligen tror jag att gruppspelet kommer bli en vattendelare för Spaniens chanser. Imorgon fredag öppnar Spanien mästerskapet mot Portugal, en tuff rivalmatch direkt. Därefter väntar Iran och Marocko. Det är här, i gruppspelet, som jag tror valet att sparka Lopetegui - och ge uppdraget till Fernando Hierro istället - kommer påverka mest. På det mentala planet, på den ovissa situationen. Jag tror dock att Spanien ändå kommer ta sig vidare som gruppetta, om än aningen mindre självklart. Lyckas de med det så tror jag att den värsta chocken kommer lägga sig och slutspelet gå rätt bra trots allt.

Mästerskapets snackis: VAR

En ganska öppen dörr att sparka in. VAR har varit ett hett samtalsämne hela den gångna säsongen, där "Video Assistant Referee" har använts i bland annat Italien och Tyskland för första säsongen. Resultatet har varit högt som lågt, responsen både negativ och positiv, men de flesta verkar vara överens om att VAR fortfarande behöver utvecklas. Läge då att plocka in det i VM redan nu? Tydligen. Efter vad som av FIFA-presidenten Gianni Infantino sades vara ett lyckat test i Confederations Cup förra sommaren kommer VAR att användas på den största scenen. Var så säker på att det kommer att tas upp till debatt.

Genombrottsspelare: Sergej Milinković-Savić

Man kan argumentera för att Sergej Milinković-Savić redan har fått sitt genombrott. Efter en lysande säsong i Lazio har den 23-årige serben redan placerats i alla stora klubbar med Manchester United som en av klubbarna i spetsen. Men då långt ifrån alla följer den italienska fotbollen så är det kanske nu i VM som Milinković-Savić på allvar blir namnet på allas läppar. Serbiens stora stjärnskott på förhand, han som från mittfältet ska dominera och ta Serbien vidare från gruppen. Något jag tror är mycket möjligt att han gör. Har precis allt i sitt register, styrka, speluppfattning, teknik och tillslag. Lär inte gå obemärkt förbi i Ryssland.

Genomgång av alla grupper:

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Grupp G

Grupp H

Dela inlägg:

Kommentera inlägg