• Omgångens 5 punkter - Omgång 34

Omgångens 5 punkter - Omgång 34

Välkommen till omgångens 5 punkter. Efter varje Premier League-omgång kommer jag i denna artikelserie att lyfta fem punkter, samtalsämnen och tankar, som jag tagit med mig från den gångna omgången. Här kommer mina punkter från omgång 34.

  • Tapp som kan betyda nedflyttning

Mark Hughes har inte fått någon vacker start på sitt jobb i Southampton. Inför helgen hade han hunnit med två ligamatcher, mot West Ham och mot Arsenal, innan Chelsea väntade denna omgång. Resultaten i de två första matcherna var båda negativa, 3 - 0 mot West Ham och 3 - 2 mot Arsenal. Lägg till 3 - 0-förlust mot Newcastle innan dess och nedflyttningshotade Southampton hade redan tre raka förluster inför avspark mot Chelsea. 90 minuter plus tilläggstid senare var den siffran uppe i fyra. Även om allting ju såg ut att gå så bra.

Den första timmen av matchen var det ett Southampton som visade att de behövde poäng. Medan gästande Chelsea tvärtom såg oerhört loja ut, klara med sin säsong, såg Southampton till att ta ledningen på St. Mary's Stadium redan i den 21:a minuten genom Dušan Tadić. När debuterande Jan Bednarek dessutom tryckte in 2 - 0 i den 60:e minuten såg Southampton ut att gå mot sin första seger sedan 3 februari. Men icke. Efter det andra målet vaknade Chelsea, bytte in supersub Olivier Giroud och vände matchen. 2 - 1 Giroud, 2 - 2 Hazard, 2 - 3 Giroud. Inom loppet av åtta minuter tappade Southampton alla tre poängen.

Att tappa en 2 - 0-ledning är ju i sig tungt, men just denna gång kan det ha varit förödande för Southampton. I och med detta resultat tappade Southampton nämligen mark i botten, det eftersom Swansea, Crystal Palace och Huddersfield alla tre tog viktiga poäng. Nu är situationen därför riktigt prekär, fem matcher kvar och fem poäng upp. Det återstår att se om Southampton lyckas vända detta, de har ju trots allt börjat göra lite mål. Det finns dock en stor risk att just denna match med facit i hand kommer bli omgången som puttade Southampton ur Premier League.

  • Milivojević och Zaha bär Crystal Palace

Helgens match var väldigt viktig för Crystal Palace. Inte nog med att M23-rivalen Brighton stod för motståndet, poängen var tvungna att droppa in för att ta sig uppåt i tabellen. Blott tre poäng ner till nedflyttningsplats var det ett måste. Och så blev det ju också, om än med aningen darr på ribban. Mycket tack vare Luka Milivojević och Wilfried Zaha.

De två mittfältarna tog tag i matchen redan från första början. Redan i den femte minuten var det Milivojević som efter en hörna skickade in bollen mot mål, en boll som via målvakten Matthew Ryan studsade fram längs mållinjen där Zaha dök upp och petade in 1 - 0. Men det var inte det sista målet de två samarbetade fram, efter ett mål var per lag lyfte Milivojević fram bollen till Zaha på djupet som nickade in 3 - 1 i vad som blev 3 - 2 till slut.

Detta var dock långt i från första matchen som Milivojević och Zaha har varit Crystal Palace nyckelspelare. Totalt har Milivojević gjort tolv mål (nio från straffpunkten) medan Zaha har stått för sju, dessutom väldigt viktiga mål. Men de betyder ju mer än så. Tillsammans är det de två som leder laget, de som leder med exempel och framför allt Zaha som är en nivå över sina lagkamrater. För Crystal Palace är det bara att tacka, de två är de som ser ut att rädda ett nytt kontrakt. Det är de två som bär detta Crystal Palace.

  • Det nya - stabila - Liverpool

Vilken månad april har kommit att bli för Liverpool. Först besegrade de Manchester City hemma i Champions League, fullbordade sedan avancemanget och lottades mot Roma i semifinal. En lottning i deras favör, betydligt gynnsammare än Bayern München och Real Madrid. Men även i ligan har de seglat fram, på ett sätt som de inte riktigt har gjort förut. Något som exemplifierades genom helgens match hemma mot Bournemouth.

Egenskapen jag talar om är stabilitet, något som inte har varit en egenskap associerad med Liverpool under Jürgen Klopp. Så sent som i början av säsongen var det snarare en nackdel som i kombination med svagt försvarsspel gjorde att Klopps jobb i Liverpool ifrågasattes, till och med så mycket att en del började tala om hans avgång. Men nu, framspolat till idag, är läget helt annorlunda. Nu varierar Liverpool inte dundersegrar med bottennapp, inte seger mot Arsenal dag ett och poängtapp mot Watford dag två. Nej. Nu vinner Liverpool mot Manchester City dag ett och så även mot Bournemouth dag två.

Mycket av detta beror på ett förbättrat försvarsspel. Som jag tog upp som punkt redan i februari, efter matchen mot Tottenham, så har Van Dijk redan nu skapat en säkrare backlinje, något som ger effekt både framåt och bakåt. Det är nog en del i det nya Liverpool, ett förbättrat Liverpool. För det är min kontenta. Liverpool har denna vår tagit ett steg till nästa nivå, vilket syns i såväl Premier League som Champions League. En nivå som nästa år bör ta dem närmare titeln. 

  • Arsenal riskerar sjätteplatsen

Söndagens första match stod mellan två formstarka lag. Hemmalaget Newcastle med tre raka segrar i ryggen, bortalaget Arsenal likaså. Således en oviss match där ingendera egentligen behövde poängen. Men det ena laget tog ändå hand om alla tre, Newcastle fortsatte sviten med 2 - 1 på St. James' Park medan Rafa Benítez fick nya lovord. Honom berömde jag dock förra helgen, nyckeln till Newcastles framgång. Denna gång väljer jag istället att fokusera på Arsenal som nu riskerar att tappa sjätteplatsen.

Plats nummer sex har sedan länge varit öronmärkt för Arsenal. Sedan tåget mot Champions League har passerat, med Chelsea som den enda utmanaren, har Arsenal joggat fram i ingenmansland på den sista direktplatsen till Europa League. Men nu är även den platsen på allvar hotad. Dels för att de själva förlorade, men även för att Burnley fortsätter att ånga på. I helgen tog Burnley sin femte raka seger genom 2 - 1 mot Leicester.

Att Burnley skulle kunna passera Arsenal har jag varit inne på tidigare, men nämnde även då att Arsenal är klar favorit. Men nu är det faktiskt inte lika säkert längre. För medan Burnley fortsätter att imponera har Arsenal sedan ett bra tag tillbaka zoomat ut från Premier League, lagt allt fokus på Europa League där de nu har lottats mot Atlético Madrid i semifinal. Vi får väl se hur det går där, där får Atlético trots allt ses som klar favorit. Samtidigt får vi se hur det påverkar utgången i ligan.

  • Grattis Manchester City - mästare 2017/18

Då var det äntligen matematiskt avklarat. Då Manchester City vann mot Tottenham i lördags, då Manchester United förlorade mot West Bromwich i söndags, står det nu klart att Manchester City är engelska ligamästare säsongen 2017/18. Och vad är då inte bättre på plats än ett stort grattis till de ljusblåa mästarna?

Vad är det som gör Manchester City till mästare 2017/18? Det är frågan man brukar försöka reda ut vid den här stunden. I år är det dock nog så enkelt att de har varit överlägset bäst. De har vunnit 28 av sina 33 matcher. De har gjort flest mål. De har släppt in minst mål. De har ligans bäst spelande lag. De har ligans bredaste trupp. Och på de flesta positioner har de även ligans bästa spelare. Men framför allt har de ju ligans bästa manager. I grund och botten är denna titel vunnen av Pep Guardiola.

Det som nu blir intressant att följa är hur Manchester City lyckas följa upp denna säsong. Kan de vara lika dominanta en säsong till? Det spontana svaret är ju ja, detta borde ju logiskt sett vara starten på en City-dominans över en hyfsat lång tid. Men då ska man även komma ihåg historien. Senast ett lag vann Premier League två säsonger i rad är faktiskt nio år sedan, då Sir Alex Fergusons Manchester United vann tre år i rad. Så enkelt är det inte att upprepa sin bedrift. Vi får väl se om Manchester City är laget att bryta den trenden.

Dela inlägg:

Kommentera inlägg