• Hem
  • Mattias Folkesson
  • Mattias Folkesson

Intervju: Christer Gustafsson om Sirius svaga form

Det har varit en säsong med blandade känslor för IK Sirius. I våras var man ohotad som Allsvenskans mest positiva överraskning och lovorden om laget var överflödiga. Men efter försäljningen av Sarfo och oändligt med skador så har resultaten börjat svikta. 
- Inget lag i Allsvenskan skulle klara av att tappa 6-7 dominanta spelare mitt i säsongen utan att ersätta dom. Med vår ekonomi så får vi ta in yngre spelare och hoppas att de tar kliv. Det var ju så både Moses och Sarfo utvecklades.

Vad är den största förändringen i ert spel nu jämfört med första halvan på säsongen?

- Största förändringen är att vi spelar samma spel men att vi inte har lika mycket spets framåt som i våras. Samtidigt som motståndarna har läst oss och ligger lägre i sina positioner samt oftast stänger ytan centralt. Vi har mycket boll i backlinjen men är inte lika hotande i vårt spel. Dessutom måste vi som nykomling ligga på vårt max varje omgång, i Superettan gick det att ta treor även om vi släppte till mycket kontringar men de går inte i Allsvenskan.

Vad är dom främsta anledningarna till att ni har fem raka förluster i Allsvenskan?

- Vi har släppt till väldigt mycket omställningar bakåt, då blir man straffade. Självförtroendet i sista tredjedelen har inte heller varit bra vilket gjort att vi inte varit lika framgångsrika offensivt.

Vad krävs för att ni ska avsluta säsongen på ett bra sätt?

- Det som krävs nu är att vi orkar resa oss mentalt och visa karaktär. Vi har varit ett topplag i fem år och är inte vana vid att förlora. Så om vi lyckas vända detta så har vi verkligen med oss en bra erfarenhet in till nästa säsong.

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Hur många fler derbyn blir det för Elliot Käck?

Djurgården har visat upp fin form efter sommaruppehållet och är för tillfället på en andraplats i Allsvenskan. Imorgon är tanken att Djurgården ska ta ytterligare ett steg mot Europa-spel men framförallt ta död på derbyspöket. Elliot Käck är fullt medveten om betydelsen av matchen. 
- Morgondagens derby är en match som vi extra gärna vill vinna. Suget att vinna ett derby är stort samtidigt som det gäller att plocka så många poäng som möjligt under dom sista 10 matcherna på säsongen.

Hur trött är du på att höra snacket om derbyspöket?

- Det är klart att det är tröttsamt att höra det, men vi ska göra allt vi kan för att bryta den trenden imorgon.

Vad krävs för att ni ska ta 3 poäng imorgon?

- AIK är ett lag vi har bra koll på, de spelar ett tydligt 5-3-2 och dom har visat sig vara stabila defensivt. Så imorgon handlar det om att hitta sätt att bryta igenom deras tajta defensiv och ta vara på dom chanser som vi kommer att skapa. Vi är också medvetna om att AIK har många individuellt skickliga spelare så det gäller att vara disciplinerade defensivt, precis som vi har varit de senaste matcherna.

Är det någon i AIK som ni speciellt bör se upp med? 

- Deras anfallare har visat bra form på sistone så det gäller att inte ge dom för stora ytor.

Hur tror du matchbilden kommer se ut? 

- Jag tror att man kan förvänta sig att AIK ligger lågt i sina positioner och att vi kommer ha rätt mycket boll. AIK är ganska bolltrygga så det kommer vara perioder i matchen när vi behöver försvara oss. Förhoppningsvis kommer vi kunna ta tag i taktpinnen igen och hota AIK med det fina offensiva spel som vi har visat upp efter sommaruppehållet.

Dom senaste två säsongerna har Elliot Käck varit bofast i Djurgårdens startelva och imorgon gör han antagligen sin 58:e raka match i Allsvenskan. Om det blir en fjärde säsong i DIF-tröjan är dock fortfarande osäkert. Hans kontrakt går ut efter säsongen och Djurgården har fortfarande inte påbörjat en eventuell förhandling.

- I dagsläget fokuserar jag på att hjälpa Djurgården att komma så högt upp i tabellen som möjligt. Men med det sagt, jag har spelat 57 raka matcher i Allsvenskan och det är klart att det leder till intresse från andra håll, speciellt när man har utgående kontrakt.

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Publikfavoriten i Syrianska är snart tillbaka i spel

Syrianska FC är inne i en tuff period och kommer med största sannolikhet bli tvungna att återigen få kämpa om överlevnad i Superettan. Positiva nyheter för laget är dock att nyckelspelaren Mattias Liljestrand snart är tillbaka i spel. 
- Jag har kört hårt med cykel och gym senaste veckorna så nu börjar det närma sig. För 2 veckor sen fick jag slänga kryckorna och sen dess har det varit mycket fokus på att få upp muskler i ben och fötter igen samt att få tillbaka flåset i löpningar. Jag missar matchen mot GAIS men siktar på att vara tillbaka mot Öster! 

Utan sin försvarsgeneral har laget haft stora problem med prestationerna, framförallt med det defensiva spelet. På 5 matcher har Syrianska endast tagit 3 poäng och totalt släppt in 16 mål.

- Det har inte alls funkat defensivt för oss på sistone och det är extremt frustrerande när man inte kan vara med och bidra. Jag jobbar hårt och gör allt jag kan för att vara tillbaka så fort som möjligt.

Även fast Syrianska gått tungt på sistone så är Liljestrand optimistisk till att laget ska lyckas förnya Superettan-kontraktet.

- Det är många poäng kvar att spela om och vid den här tidpunkten förra året så såg det faktiskt ännu värre ut, men vi lyckades få till en riktigt bra höstsäsong. Vi har alla möjligheter till att göra en bra höstsäsong även i år, vårt spelarmaterial är både bättre och bredare än förra årets så det ser ljust ut!

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Allsvenskan: Tankar efter omstarten

Ibland är livet orättvist. Sirius anfallare Ante Björkebaum fick i veckan beskedet att han kommer missa resten av säsongen pga. en korsbandsskada. Det är alltså fjärde gången han drar korsbandet. Sirius tappar nu ytterligare en anfallare, vilket gör att pressen på Ogbu ökar ytterligare. Den urstarke nigerianske forwarden har varit tongivande i många av matcherna, men tenderar att vara aningen ojämn i sina prestationer. Bergstrand söker nog ivrigt efter ett nyförvärv som kan öka konkurrensen ytterligare.

Nicolás Stefanelli, Robert Taylor och Rasmus Lindkvist har nyligen presenterats för AIK, tre värvningar som ska bli otrolig intressanta att följa i höst. Framförallt ska det bli spännande att se vad Rasmus Lindkvist kan bidra med för laget. Vänsterbacken/wingbacken är inte speciellt igenkänd i Sverige men har visat hålla hög klass i Tippeligan dom senaste åren. Hans snabbhet och precisa inläggsfot bör öka AIKs chanser till att bli mer framgångsrika i det offensiva spelet.

Kalmars insats mot Djurgården var hemsk och fortsätter dom leverera lika svaga insatser så kommer laget få kämpa för sin överlevnad. Förra säsongen hade Kalmar en fantastisk avslutning på säsongen vilket gjorde att dom tillslut slutade på en imponerande sjätteplats. Skulle Ismael lämna klubben och Rasmus Elm fortsätta vara skadad, så kan det istället bli en mycket mörk höst för Kalmar.

Även fast resultaten varit svaga på sistone så har Jönköpings Södra ändå visat att man är ett bra lag. Dom fortsätter att spela med ett passningsorienterat spel och skapa oreda för motståndarna med deras fina rörlighet. Problemet för Jönköpings Södra är dock att man saknar en naturlig målskytt. I år har dom inte en Cibicki som kan avgöra matcher på egen hand utan får istället förlita sig på Kosica, som i och för sig gjort det bra, men som egentligen gör sig bäst på kanten. Det ska bli intressant att följa om Thelin vågar fortsätta spela sin positiva fotboll om resultaten fortsätter att gå emot laget, eller om han övergår till ett mer cyniskt spel.

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Hur bedöms domaren i Allsvenskan?

Diskussionerna kring domarnas insatser har på sistone kritiserats bland media, lag och supportrar. Det börjar bli allt vanligare att höra spelare och tränare uttrycka sitt missnöje mot domaren och visst har det varit ett antal kontroversiella beslut som påverkat utfallet av matcherna i Allsvenskan. Men vad blir påföljden av en dålig insats från domaren och vilka är det som ansvarar att förmedla kritiken till den ansvariga domaren?

Vem bär ansvaret?

Idag finns det cirka 350 stycken förbundsdomare i Sverige. Samtliga domare utvärderas årligen av en domarkommitté som består av nio stycken förtroendevalda ledamöter och tjänstemän. Domarkommittén får hjälp, i sina bedömningar, av olika domarcoacher som ansvarar för utveckling och uppföljning gentemot domarna. Deras uppgift är att betygsätta domarnas prestationer vilket är avgörande för domarkommitténs beslut om vilka som fortsatt ska få chansen att bibehålla sin plats i Allsvenskan. Alternativet är att de degraderas till Superettan.

I mästerskap och större ligor är det allt vanligare att domare stängs av efter svaga prestationer. Mike Dean utgör ett uppmärksammat exempel. Efter en rad mindre lyckosamma insatser i Premier League i vintras  fick han lämna högstaligan för mindre ärofyllda insatser i Englands andraliga Championship. I Sverige kan vi däremot se en domare med tveksamma prestationer i en omgång vara tillbaka på planen nästa helg, som om ingenting hade hänt. Borde inte domarkommitén i Sverige ta efter dom större ligorna och införa sanktioner på domare som inte håller måttet? 

(Även fast Mike Dean har haft en tuff säsong så är det svårt att ogilla honom)

Fördelning av domare - en ekonomisk fråga

Kemi och relation bör vara nyckelfaktorer även bland domare och det kan inte vara optimalt att bli tilldelad olika kollegor inför varje match. Precis som i ett fotbollslag så är domarna ett team. Ett rimligt antagande är att ju bättre samarbete domarna har med varandra desto bättre chanser borde dom ha att vara lyckosamma med sina insatser.

Men varför dömer inte huvuddomare alltid med samma assisterande domare? Enligt Bo Karlsson som är ordförande i domarkommitén handlar det om olika parametrar. Han motiverar beslutet med att huvuddomare tilldelas olika assisterande domare utifrån vilka som finns tillgängliga för stunden. Förklaringen till de spontana urvalen av assisterande domare är att det själva har svårt att ge långsiktiga löften om medverkan på matcher eftersom alla inte är heltidsproffs och därmed beroende av att få ledigt från sina andra jobb. Dessutom nämner Karlsson att det handlar om ekonomi. Förbundet har helt enkelt inte budgeten för att anställa fler domare som heltidsproffs.

Bb161026 Jj053

En slutsats är att domarkommitténs uppdrag behöver tydliggöras så att bedömningar, beslut och ansvarsutkrävande inte faller mellan stolarna. Samtidigt vore det inte fel om förutsättningar skapas för att etablera domarteam som arbetar tillsammans över en säsong.

Dela inlägg: