• Hem
  • Mattias Folkesson
Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Stryktipset » Lördag 29/6

Vi har en helsvensk kupong på Stryktipset denna helg med matcher från Allsvenskan och Division 1. Kupongen är aningen klurig denna omgång så att ta del av Bettingstugans experter tips, är nog ingen dum idé.

I "Uppsnack Stryktipset" snackas det allt från Copa America, Dam-VM, Allsvenskan och självklart även massvis med intressant information inför lördagens omgång av Stryktipset!

Gå direkt till Stryktipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel för dig över 18 år. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-81910

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Exklusiv intervju med Elliot Käck om återkomsten i Djurgården

Elliot Käck lämnade Djurgårdens IF efter klubbens bästa säsong på tolv år och skrev istället på för den norska, storsatsande nykomlingen IK Start. Säsongen blev dock inte alls som förväntat och nu står det klart att vänsterbacken återvänder till Djurgårdens IF. Käck har skrivit på ett treårsavtal med klubben han började spela fotboll för och kliver nu in med inställningen att ta Djurgården tillbaka till toppen av Allsvenskan.

Välkommen hem Elliot!

Tack! Det känns verkligen jätteskönt att vara hemma i Stockholm och i Djurgården. Direkt efter säsongen så ville jag verkligen hem till Sverige och även om nästan halva Allsvenskan varit intresserade så var det ett enkelt val att skriva på Djurgården. Att jag och min flickvän dessutom har fått en dotter har varit extra kul, då familj och vänner kunna få träffa henne.

Du har tidigare berättat att du lämnade Djurgården för att testa något nytt. Det slutade i att du skrev på för norska IK Start. Hur har säsongen varit?

Det har varit ett speciellt år och en mycket speciell säsong. Jag lämnade Djurgården med avsikten att som sagt få en ny utmaning men även för att återförenas med Mark Dempsey, säsongen blev däremot inte alls som jag hade hoppats på.

Berätta.

Inledningsvis kändes det bra, vi hade en lovande försäsong och vann säsongpremiären. Därefter gick det tungt och efter en svag vår så beslutade sig klubben att sparka Dempsey. In kom Kjetil Rekdal och med honom skulle ville spela en annan typ av fotboll, en fotboll som också passade mig men som inte räckte för att vi skulle rädda upp säsongen. Ambitionen inför säsongen var att hamna på den övre halvan så att det då slutade med nedflyttning var såklart inte särskilt kul.

Ik Start

Käck efter ett av sina två mål förra säsongen

Vad har du fått ut av ditt äventyr?

Det har varit en väldigt lärorik säsong och jag har utvecklas både som person och fotbollsspelare. Även fast laget gått tungt så har jag personligen haft en bra säsong, gjort två mål och två assist men även bidragit mycket med rutin till ett ungt lag. Det jag tar med mig är att det varit lärorikt och inspirerande att testa något annat än svensk fotboll.

Hur skulle du säga att Eliteserien skiljer sig med Allsvenskan?

Kvalitetsmässigt är det ganska jämnt även fast det spelas en annan typ av fotboll i Norge. Norsk fotboll känns mer inspirerad av brittisk fotboll och det är mycket fokus på långa bollar och fasta situationer. I Allsvenskan har det dom senaste åren varit mer fokus på possession.

Jag hade kanske mina bästa fotbollsår i Sirius med just Kim och Tolle och deras sätt att se på fotboll speglar inte bara mig som spelare utan tilltalar mig även väldigt mycket.

Du återförenas nu inte bara med din gamla klubb Djurgården utan även med dina före detta tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Hur känns det?

Det är så klart jättekul. Jag hade kanske mina bästa fotbollsår i Sirius med just Kim och Tolle och deras sätt att se på fotboll speglar inte bara mig som spelare utan tilltalar mig även väldigt mycket. Jag är riktigt taggad på att börja jobba med dom igen.

Hur är deras sätt att på fotboll?

Dom vill spela en offensiv fotboll med mycket fart och bollinnehav. Deras träningar och matchplaner präglas av just detta vilket också är väldigt stimulerande.

Bergstrand Lagerlof

Käck spelade för Bergstrand och Lagerlöf i tre säsonger

När du lämnade Djurgården så hade du spelat 68 matcher i följd, nu ställs du inför en annorlunda utmaning då det finns en konkurrenssituation med Jonathan Augustinsson. Hur har du resonerat kring det?

Min situation är annorlunda jämfört med när jag skrev på 2015. Då kom jag från Superettan och skulle komma in och ta en plats i startelvan. Nu kommer jag tillbaka med erfarenhet och har blivit en mycket mer mogen spelare. Det blir en annan ingångsvinkel. Med det sagt. Jag vet att Jonis är en bra spelare och jag är medveten om att det kommer bli en tuff konkurrenssituation men jag är här för att bidra och spela. Förhoppningvis kommer denna situation göra mig och Jonis till bättre spelare.

Hur ser du på lagets chanser att få en lika lyckad säsong som innan du lämnade?

Vi hade ett jättebra år 2017, det var klubbens bästa sedan 2005 så det är såklart man fick mersmak av det. Jag ska bidra så mycket jag kan för att få tillbaka Djurgården till toppen av Allsvenskan.

Stort tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor och lycka till med säsongen 2019!

Så lite så. Tack!

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Exklusiv intervju: Simon Strands tankar kring hans klubbyte

Simon Strand lämnade förra sommaren division 1 och Assyriska för Öster och Superettan. Den 24-årige ytterbacken tog snabbt en startplats i Öster och imponerade så pass mycket under hösten att danska Lyngby i början av januari köpte svensken. Men det hann aldrig bli någon debut i Superligan för Simon Strand. Tidigare i veckan valde han nämligen att bryta sitt kontrakt med Lyngby då dom inte betalat ut lön i tid. Nu står det klart att det istället blir spel i Allsvenskan och Dalkurd. I en okonstlad intervju berättar nu Simon Strand om den hektiska perioden.

Berätta om din tid i Lyngby

Det var en rätt tuff start då jag kom från semester och dom var mitt uppe i säsongen. Första träningen gick dessutom sådär. Jag trodde att vi skulle träna på gräs så jag klev in på träning med ett par järndobbar men så visade det sig att det var en konstgräsplan så jag fick byta till ett helt par nya skor. Jag kände bara på direkten “jävlar vad tajta dom här skorna är” och att varje steg gjorde ont. På den träningen var det dessutom jojo-test och jag lämnade väl kanske inte ett jättebra första intryck.

Sen drog ni till Portugal på träningsläger, hur var det?

Lägret i Portugal var bra, väldigt proffsigt och ett bra sätt att komma in i laget. Jag hängde väl lite med Mo (Mohammed Saeid) då jag hade svårt med danskan (haha) men kände på direkten att det var ett bra gäng. Roligast på lägret var att möta Ajax som spelade med sitt bästa lag. Jag var riktigt nära ett drömmål efter en minut men brände ett bra läge.

Matchen mot Ajax var första gången du på riktigt fick känna på kvalitén i Lyngby. Hur bra var ert lag?

Det var hög kvalité, det kände man faktiskt på direkten. Bra tempo, med stenhårda passningar och spelare som man märkte hade höga ambitioner. Men jag visste att jag klarade av den här nivån och när vi sen fem dagar efter lägret hade träningsmatch mot Nordsjälland så kände jag att mina chanser till att starta i serien var bra.

Simon Strand blir inbytt i halvlek när Nordsjälland leder med 5-0. Matchen slutar tillslut 6-3 och Simon sätter dit ett drömmål. För att se målet gå till 03:36.

När kom beskedet om att klubben hade ekonomiska problem?

Första gången jag fick höra om det var under lägret när en kille i laget kom in till mitt rum och sa att vår storsponsor Hellerup Finans gått i konkurs. Han sa att det inte kommer beröra oss spelare och jag tänkte väl lite samma sak. Att ett lag som spelade Europa League förra säsongen och som slutade trea i ligan helt plötsligt skulle gå i konkurs känns orimligt. Men sen när vi kom hem och spelarföreningen kontaktade oss och sa att vi var fria att gå om klubben inte betalar ut lönen inom tre dagar så insåg man att det var allvarligt. Det var väl först då jag började tänka på att spelare kanske skulle lämna klubben. Lyngby ligger redan på nedflyttningsplats och om bra spelare dessutom lämnar klubben nu så kan det mycket väl bli nedflyttning. En klubb som ligger i botten av tabellen och har ekonomiska problem är en dålig kombo och jag var rädd att det skulle påverka lagets chanser till att undvika nedflyttning.

Vad fick dig tillslut att riva kontraktet?

Tränaren tog in mig och Mo på kontoret för att berätta om läget och då sa han till oss att vi fick lämna om vi vill. Han kände ju en viss skuld till oss som skrivit på för klubben två veckor tidigare och så kort därpå snackas det om att klubben ska gå i konkurs. Samma dag fick jag höra att det var några spelare som hade bestämt sig för att lämna, jag visste inte vilka men det fick mig att känna att det var en för stor risk för att vara kvar.

Och då rev du kontraktet?

Ja. Det var ganska jobbiga timmar den kvällen speciellt med tanke på att tränaren sa till mig att jag skulle få starta mot Bröndby och det är ju jävligt lockande.

Så att både klubben och tränaren har velat värva mig under en längre period känns ju såklart jättebra och när Valentic ringde och berättade hans tankar om mig så blev valet ännu enklare.

Sen klev Dalkurd in i bilden och igår kväll skrev du på för den Allsvenskan nykomlingen.

Exakt, jag skrev på för Dalkurd igår (torsdag) men kom överens med klubben i onsdags.

Hur kommer det sig att du tillslut valde Dalkurd?

Dalkurd har varit intresserade av mig dom tre senaste åren men av olika anledningar har det inte gått att hitta en lösning. Samtidigt så var Valentic sugen på att få mig till Brommapojkarna efter att vi åkte ur Superettan med Assyriska. Så att både klubben och tränaren har velat värva mig under en längre period känns ju såklart jättebra och när Valentic ringde och berättade hans tankar om mig så blev valet ännu enklare.

Valentic

Dalkurds tränare Azrudin Valentic

Och vad är tankarna om dig?

Jag har blivit värvad för att spela inte för att sitta på bänken, sen är det upp till mig såklart att prestera.

Slutligen, vad tror du om era chanser i år?

Som nykomlingar är det alltid svårt men självklart är målet att hålla sig kvar, sen hoppas jag självklart att vi hamnar på den övre halvan av tabellen.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Intervju: Därför lämnar Elliot Käck Djurgården

Elliot Käck lämnar sin moderklubb Djurgården som Bosman och återförenas nu med sin före detta tränare Mark Dempsey. I denna intervju berättar Käck om varför han lämnar nästa års europaspelande Djurgården mot ett nykomlingslag i Norge.
- Jag har väl känt att spel utomlands har lockat mig. Nu har jag varit i allsvenskan i 3 år och det här var ett bra läge att testa mina vingar någon annanstans.

Elliot Käck har varit fastgjuten i startelvan hos Djurgården dom två senaste åren men förra veckan blev det klart att vänsterbacken lämnar sin moderklubb för spel i Norge.

Du spelade 67 raka matcher i Allsvenskan, var det så enkelt att du behöver en ny utmaning?

Jag har väl känt att spel utomlands har lockat mig. Nu har jag varit i allsvenskan i 3 år och det här var ett bra läge att testa mina vingar någon annanstans. Det ska bli roligt med ett nytt äventyr även om jag haft en fantastisk tid i Djurgården.

Valde du mellan Djurgården och IK Start eller fanns det andra klubbar?

Jag har haft en del olika alternativ och en förlängning med Djurgården har varit ett av dem. Jag har resonerat fram och tillbaka och när IK Start berättade om sin satsning mot toppen av norsk fotboll kändes det som en rolig resa att haka på.

Vad gjorde att du tillslut bestämde dig för IK Start?

IK Start har en spännande framtid framför sig. Ny etablerad sportchef och ny duktig tränare som jag känner väl sedan tidigare. Sen är IK Start en storklubb i Norge som haft lite problem dom senaste åren men som nu bestämt sig för att göra en ambitiös satsning. Förutom att det blir en spännande utmaning så ska det även bli väldigt inspirerande att testa på en ny liga.

Du återförenas med Mark Dempsey, hur är han som tränare?

Vi hade en fantastisk period med Mark förra hösten. Han är en grym tränare med stort engagemang och bred taktisk kunskap. Jag tyckte även att han var bra på att ta fram det bästa hos varje spelare varje dag i träning och match och jag ser verkligen fram emot att jobba med honom igen.

Vad har det sagts om din roll i laget?

Förhoppningsvis får jag en framstående roll i laget där jag kan få möjlighet att utnyttja mina offensiva kvalitéer. Mark gillar att spela 3-5-2 och tanken är ju då att jag ska spela wingback, en position som jag vet att jag skulle passa bra i.


Bb161031 Bb738

Den 1:a december blev det klart att Mark Dempsey tar över som tränare för hårdsatsande IK Start

Det är klubben jag växte upp i och jag har njutit varje gång jag varit på Kaknäs och Tele2.

Åter tillbaka till Djurgården, kan du beskriva din tid hos klubben?

Min tid i Djurgården har varit mestadels fantastisk. Det är klubben jag växte upp i och jag har njutit varje gång jag varit på Kaknäs och Tele2. Självklart har vi haft tunga perioder under åren men varje säsong har varit rolig på sitt sätt. Att nu få avsluta den här sejouren med att spela 67 raka matcher och vara med om att ta klubben till Europa är något jag kommer ta med mig i resten av mitt liv.

Vad var skillnaden med 2016 och 2017?

Säsongen 2016 var ett riktigt berg och dalbaneår för laget där vi var ojämna i prestationerna och tappade en del viktiga spelare men där vi tillslut lyckades reda ut hösten på ett bra sätt. 2017 har varit ett jämnare år och vi har haft en bättre trupp med både mer spets och bredd. Det har varit två år som skiljt sig rätt mycket från varandra för både mig och laget men som definitivt varit lärorika.

Ditt kontrakt med IK Start sträcker sig till 2020, är tanken att du avslutar din karriär i Djurgården sen?

Det hade varit grymt kul att få avsluta karriären i Djurgården. Framtiden får utvisa det helt enkelt.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Hur många fler derbyn blir det för Elliot Käck?

Djurgården har visat upp fin form efter sommaruppehållet och är för tillfället på en andraplats i Allsvenskan. Imorgon är tanken att Djurgården ska ta ytterligare ett steg mot Europa-spel men framförallt ta död på derbyspöket. Elliot Käck är fullt medveten om betydelsen av matchen.
- Morgondagens derby är en match som vi extra gärna vill vinna. Suget att vinna ett derby är stort samtidigt som det gäller att plocka så många poäng som möjligt under dom sista 10 matcherna på säsongen.

Hur trött är du på att höra snacket om derbyspöket?

- Det är klart att det är tröttsamt att höra det, men vi ska göra allt vi kan för att bryta den trenden imorgon.

Vad krävs för att ni ska ta 3 poäng imorgon?

- AIK är ett lag vi har bra koll på, de spelar ett tydligt 5-3-2 och dom har visat sig vara stabila defensivt. Så imorgon handlar det om att hitta sätt att bryta igenom deras tajta defensiv och ta vara på dom chanser som vi kommer att skapa. Vi är också medvetna om att AIK har många individuellt skickliga spelare så det gäller att vara disciplinerade defensivt, precis som vi har varit de senaste matcherna.

Är det någon i AIK som ni speciellt bör se upp med?

- Deras anfallare har visat bra form på sistone så det gäller att inte ge dom för stora ytor.

Hur tror du matchbilden kommer se ut?

- Jag tror att man kan förvänta sig att AIK ligger lågt i sina positioner och att vi kommer ha rätt mycket boll. AIK är ganska bolltrygga så det kommer vara perioder i matchen när vi behöver försvara oss. Förhoppningsvis kommer vi kunna ta tag i taktpinnen igen och hota AIK med det fina offensiva spel som vi har visat upp efter sommaruppehållet.

Dom senaste två säsongerna har Elliot Käck varit bofast i Djurgårdens startelva och imorgon gör han antagligen sin 58:e raka match i Allsvenskan. Om det blir en fjärde säsong i DIF-tröjan är dock fortfarande osäkert. Hans kontrakt går ut efter säsongen och Djurgården har fortfarande inte påbörjat en eventuell förhandling.

- I dagsläget fokuserar jag på att hjälpa Djurgården att komma så högt upp i tabellen som möjligt. Men med det sagt, jag har spelat 57 raka matcher i Allsvenskan och det är klart att det leder till intresse från andra håll, speciellt när man har utgående kontrakt.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Publikfavoriten i Syrianska är snart tillbaka i spel

Syrianska FC är inne i en tuff period och kommer med största sannolikhet bli tvungna att återigen få kämpa om överlevnad i Superettan. Positiva nyheter för laget är dock att nyckelspelaren Mattias Liljestrand snart är tillbaka i spel.
- Jag har kört hårt med cykel och gym senaste veckorna så nu börjar det närma sig. För 2 veckor sen fick jag slänga kryckorna och sen dess har det varit mycket fokus på att få upp muskler i ben och fötter igen samt att få tillbaka flåset i löpningar. Jag missar matchen mot GAIS men siktar på att vara tillbaka mot Öster!

Utan sin försvarsgeneral har laget haft stora problem med prestationerna, framförallt med det defensiva spelet. På 5 matcher har Syrianska endast tagit 3 poäng och totalt släppt in 16 mål.

- Det har inte alls funkat defensivt för oss på sistone och det är extremt frustrerande när man inte kan vara med och bidra. Jag jobbar hårt och gör allt jag kan för att vara tillbaka så fort som möjligt.

Även fast Syrianska gått tungt på sistone så är Liljestrand optimistisk till att laget ska lyckas förnya Superettan-kontraktet.

- Det är många poäng kvar att spela om och vid den här tidpunkten förra året så såg det faktiskt ännu värre ut, men vi lyckades få till en riktigt bra höstsäsong. Vi har alla möjligheter till att göra en bra höstsäsong även i år, vårt spelarmaterial är både bättre och bredare än förra årets så det ser ljust ut!