• Verkligheten övertrumfar förväntningarna

Verkligheten övertrumfar förväntningarna

Samtliga lag i Allsvenskan har nu spelat 6 matcher var vilket motsvarar 20% av säsongen. Malmö har tidigt lyckats koppla greppet om den relativt jämna serien men hur hade tabellen sett ut om man använt sig av Expected Goals? 

ExpG

Expected Goals eller ExpG som det oftast förkortas med är för tillfället en av de stora trenderna i fotbollsvärlden och förser oss med information som gör att vi kan se hur många mål ett genomsnittligt lag kan göra sett till antalet skott som de producerar med kvalitet. De mest simpla modellerna samlar in data från flera tusentals skott som skapas utifrån var på planen som avslutet tas. Med hjälp av den informationen bestämmer analytikerna värden på hur ofta mål görs på just dessa ytor. Jag har använt mig av en femskalig nivå där jag värderar chanser efter följande:

Typ av chanser: 

Superb chans- 75% av avsluten ska resultera i mål.

Utmärkt chans- 40% av avsluten ska resultera i mål.

Väldigt bra chans- 25% av avsluten ska resultera i mål.

Bra chans- 15% av avsluten ska resultera i mål.

Relativt bra chans- 8% av avsluten ska resultera i mål.

Dålig chans- 2% av avsluten ska resultera i mål.


Slutsats

Det vi kan konstatera är att AIK är de stora förlorarna under dom första sex omgångarna av Allsvenskan. AIK borde enligt ExpG vara på en delad förstaplats med Malmö men deras oskärpa i sista tredjedelen har kostat dom 6 poäng. Lagen som varit mest “lyckosamma” enligt ExpG är IFK Norrköping och Örebro som lyckats ta 5 poäng mer än vad dom borde ha gjort. Båda lagen har alltså lyckats med bedriften att göra mål från ytor där dom inte förväntas göra mål samt varit framgångsrika med att förhindra motståndarna från att ta vara på sina chanser. 

Dela inlägg:

Kommentera inlägg