I mitten av juni startar U-21 EM i Polen. Allsvenskan kommer då att göra en månads uppehåll. Detta är fjärde året i rad som Allsvenskan får anpassa sig efter olika stora mästerskap. En konsekvens av uppehållet är att Svenska fotbollsförbundet tvingas att arrangera extra veckoomgångar för att samtliga matcher ska kunna spelas innan det är slut på säsongen. Under dessa veckoomgångar är det vanligt att tränarna väljer att rotera i startelvan för att undvika skador och för att ha fräscha spelare på planen. Men är det nödvändigt, hur pass slitna blir egentligen spelarna efter en match?
Jag passade på att ställa några frågor gällandet ämnet till Djurgårdens mittfältare Jesper Karlström.
Du spelade drygt 40 minuter igår och blev stor matchvinnare med ditt 1-0 mål, hur mår du idag?
- Jag mår mycket bra, det var en fantastisk känsla att få göra mål och att vi vann matchen, det var nog den skönaste känsla jag haft på en fotbollsplan när man har gjort mål.
Och hur mår du fysiskt?
- Jag fick en liten smäll vid höften men annars känns det bra, inte alls lika utmattad som om jag hade spelat 90 minuter.
Ni möter Jönköpings Södra på torsdag, är ni helt återhämtade tills dess?
- Nu har vi två väldigt lugna träningar idag och imorgon men det är nog lite individuellt hur man mår, men jag brukar känna mig hyfsat fräsch även om jag spelat 90 minuter och ska spela 3 dagar efter. Det är mer inför den tredje matchen på en vecka som jag kan känna mig sliten, men oftast brukar jag återhämta mig rätt bra.
Hur anpassar du dig när ni kliver in i en intensiv matchperiod? Har du någon speciell metod som du använder för att återhämta dig snabbare?
- Jag har ett par kompressionsbyxor som jag brukar ha på mig efter match, jag har testat isbad också som är skönt mentalt. Men jag ser mest till att ta det lugnt när det är många matcher på kort tid och vila så mycket som möjligt.
Karlström har nu levererat två bra insatser i rad och förväntas starta mot Jönköpings Södra. Inte för att det är ett tätt matchande utan för att han har gjort sig förtjänt av det. Någon av Othman El Kabir eller Kevin Walker lär nu troligtvis bli förpassade till bänken och Özcan Melkemichel kan då göra det lätt för sig och välja att “vila” spelaren som blir förpassad till bänken.
Upplever du att det finns tränare som “utnyttjar” det intensiva schemat som en ursäkt till att bänka en spelare?
- Ja det har hänt. Av mina egna erfarenheter så har jag både fått förklaringen att jag blivit bänkad för att någon annan ser fräschare ut och för att det har varit mycket matcher. Det har även hänt att jag fått spela med motiveringen att jag nu ska få chansen när spelare är slitna snarare än för att jag har gjort det bra och gjort mig förtjänt av att starta.
Det har gnällts en del på det täta matchandet - ändå har Allsvenskan extremt mycket färre matcher än Europas stora ligor - Är det okej att gnälla i Sverige?
- Nej egentligen tycker jag inte det, det är inte så många omgångar som det är tre matcher på en vecka. Det blir tuffare när lag spelar kval till Europa League och Champions League. När vi var med i Europa League med Brommapojkarna så låg vi i botten av Allsvenskan och spelade match torsdag och söndag i tre veckor. Så när det är en längre period som man har ett intensivt schema så tar det mer på krafterna och då kan resultaten bli lidande, men nu när det är utspridda veckomatcher så tycker jag egentligen inte att man kan skylla på det. Nu är det mer kul att det är mycket matcher på kort tid.