Tankar efter omgång 7

Bild från Bildbyrån

Tankar efter omgång 7

Malmö FF - det går ju bra, men…

Det låter ju dumt att ifrågasätta Magnus Pehrsson och Malmö FF när man leder Allsvenskan med sex poängs marginal efter sju omgångar. Speciellt när övriga tabellen är galet jämn. Men. Jag har svårt att förstå dessa roteringar och petningar som MP gör. Speciellt med Pawel Cibicki, en av Allsvenskans bästa anfallare, som flyttas ut på en kant. Eller att Magnus Wolff Eikrem, Allsvenskans assistkung förra säsongen, finns på bänken.

Det blev ganska tydligt mot Elfsborg vad som fungerar. Wolff Eikrem hoppade in och Cibicki började spelade centralt i banan. Wolff Eikrems första bolltouch blev en assist till Cibicki. Norrmannen stod också för assist till Jo Inge Bergets 2-1.

Varför laga något som inte är trasigt? Jag är övertygad om att MFF blir ännu bättre om Cibicki spelar anfallare och Wolff Eikrem lirar från start. Jag vet att Erdal Rakip spelat bra och jag gillar honom som mittfältare. Bollskicklig och smart. Men kom igen, du petar inte Allsvenskans poängkung. Jag vet också att MP vill rotera för att man kommer ha ett tight spelschema från sommaren när man ska kvala till Champions League. Man har också flera viktiga spelare med utgående kontrakt som kanske kommer röra på sig om man inte får spela mer. Samtidigt undrar jag vad Magnus Wolff Eikrem, en av seriens bästa spelare, tänker…

DIF:s anfallsspel, Örebros försvarsspel och Kennedys avstängning

Djurgården krossade ÖSK med 4-0 och Bristol-lånet Gustav Engvall stod för ett hattrick. Måste säga att DIF ser väldigt spännande ut och bättre än vad jag hade trott. Men Örebros försvarsspel och deras eviga risktagande i försvarsspelet fortsätter att förvåna mig. Det här är något som varit genomgående i ÖSK ganska länge och det är märkligt att det fortsätter prägla laget.

Sedan har vi ju Kennedys avstängning. Man kan diskutera om det ska vara fyra, två, en eller sju matchers avstängning för hans armbåge, men att det dröjer 20 (!) dagar innan en anmälan kommer in är för dåligt. Jämför med SHL där en anmälan ska in samma kväll och beslut ligger på bordet vid lunch dagen efter. Så sköter man en professionell liga. Här måste Allsvenskan och alla som arbetar med den anpassa sig, agera snabbare med tydligare kommunikation.

AFC och föreningsdemokrati

Utanför planerna har AFC Eskilstuna hamnat under luppen hos många supportrar men även i media. AFC välkomnas inte med öppna armar av många initerade supportrar runt om i landet på grund av dess korta historia. Man har ju bland annat bytt namn på klubben flera gånger och nu också bytt stad. Men vad som är ännu mer oroande är att det knappt varit möjligt att bli medlem i klubben, vilket ju är en förutsättning och regel för en elitklubb i Sverige. Efter lite påtryckningar har man nu lagt upp en länk på hemsidan där man kan bli medlem. Bra så. Priset då? 1 000 kronor. Det är dubbelt så dyrt som exempelvis AIK eller 650 kronor dyrare än IFK Göteborg. Dessutom väljs ordförande var tionde år. Varningsklockor ringer…