Allsvenskan i halvtid

Bild från Bildbyrån

Allsvenskan i halvtid

Vi har passerat halvtid i Allsvenskan och mycket har hänt sedan april. Pelle Olsson, Jan Jönsson, Peter Swärdh och Jörgen Lennartsson har lämnat sina uppdrag som tränare. Det har rapporterats om spelaruppror i Elfsborg mot tränare Magnus Haglund och erkänt missnöje bland spelarna för Blåvitts sportchef Mats Gren.

Ja, IFK Göteborg kräver nästan ett eget kapitel. Tobias Hysén gick nyligen ut och bekräftade att spelarna varit missnöjda med Mats Gren, men att man nu rett ut saker och ting. Jörgen Lennartsson fick kicken, lagkaptenen Mattias Bjärsmyr lämnade för spel i Turkiet och många supportrar vill se ordförande Frank Andersson avgå. Anledningen ska vara uppgifter om att Frank Andersson motarbetat Mats Gren, uppgifter som IFK Göteborg bemött och bestämt förnekat. Ni hör själva. Det här är definitionen av en förening i obalans. Återstår att se om Blåvitt reser sig under hösten. Men framförallt tror jag man siktar på en rejäl omstart nästa säsong.

Kalmar FF är ett annat lag i kris som just nu ligger på kvalplats. Med den truppen man besitter är det såklart ett fiasko, men Kalmar ska ha cred för att man agerat under sommaren. Nanne Bergstrand och Henrik Rydström har tagit över tränarposterna, fyra spelare har plockats in (bland annat Jonathan Ring och Erton Fejzullahu). Samtidigt ser man ut få in bra med pengar för Ismael som är på väg till Akhmat Groznyj. Även om jag är lite osäker på att Nanne Bergstrand kommer få Kalmar att lyfta på sikt är det såna här ageranden som krävs för att rädda kontraktet. Ingen kan anklaga Kalmar för att bara passivt se på när laget sjunker.

När det gäller de andra bottenkollegorna tror jag Halmstad och AFC blir lagen som trillar ner till Superettan. Kvalplatsen står mellan Kalmar, Sundsvall och Jönköpings Södra.

Malmö leder serien, inget förvånar en där, men det blir intressant att se vad som händer med truppen nu när man åkte ur Champions League-kvalet. Flera kontrakt är på väg att löpa ut och truppen är för stor för att bara konkurrera i Allsvenskan. Samtidigt rustar AIK rejält… Och hur stort är förtroendet för tränare Magnus Pehrsson? MFF har varit riktigt tunga i Allsvenskan, men spelet har ändå inte övertygat på mig. Samtidigt har man bara en enda förlust och det skulle vara en rejäl skräll om man inte tar hem guldet.

AIK då? Ja, efter vinterns dåliga värvningar i form av Krpic och Vrdoljak har man nu plockat in Taylor, Lindkvist, Stefanelli och Obasi. Gnaget har Allsvenskans bästa defensiv och nu har man även värvat till sig en av seriens starkaste offensiv. Det blir spännande att se hur Rikard Norling ställer upp laget för Goitom, Stefanelli och Obasi ska ju självklart starta alla tre. AIK ser jag som de stora utmanarna till MFF, men man ska samtidigt försöka kvala in till Europa League och det har vi sett störa allsvenskt spel tidigare… 23 oktober möter man Malmö FF på bortaplan. Ruggig match!

Sirius får ju annars ses som den stora överraskningen som trots stora skadeproblem kravlat sig fast i toppen. Imponerande arbete av Kim Bergstrand och ”Tolle”.

Djurgården finns med där uppe, men just nu saknar man kvalitativa anfallsspelare. Man jobbar på att få tillbaka Engvall och före detta succéanfallaren Olunga. Något måste hända på den positionen för alla kan se att mittfältarna inte kan göra jobbet där uppe. Kanske får Badji sitt genombrott i höst? Och kommer Djurgården finnas kvar i toppen när Allsvenskan går in i sitt slutskede? Mycket hänger på anfallsfrågan.

Hammarby är ett annat lag som rustat under sommaren och även om tränare Jakob Michelsen tjatar om att den här säsongen är ett uppbyggnadsår ser vi ju ett helt annat Bajen än tidigare. Michelsen har skapat ett stabilt Hammarby som är jobbig för alla motståndare. Och nu har man också plockat in en av seriens bästa målvakter i form av Johan Wiland. Dock skulle man behöva fylla på med en anfallare av hög klass. För mig är Hammarby en sovande jätte…

Östersund då? De flesta har nog förstått att laget från Jämtland är på riktigt. Och framgången stavas Graham Potter även om vi inte ska ignorera övriga i tränarteamet, bland annat scout Kyle Macaulay, mannen som upptäckt många av lagets stjärnor. Vi får se hur långt Östersund går i Europa League, men jag räknar absolut med dem i toppen i år.

I övrigt blir det spännande att se vad som händer med IFK Norrköping och Elfsborg där jag imponeras av boråsarna som efter en stökig vår verkligen har svetsats samman och med den mittfältsuppsättningen borde man vara ett topplag. Försvarsspelet har dock varit en akilleshäl tidigare… Norrköping har dalat och jag känner inte riktigt igen dem. Men serien är ruskigt jämn och man har en kompetent tränare och en tillräckligt bra trupp för att vara där uppe och kriga. Blir intressant att se vad som händer med spelare som Wahlqvist och Eliasson…

Transferfönstret stänger 11 augusti. Vilka uppgraderar sin trupp mest och vilka nedmonteras?