Serietipset: Hockeyettan Norra 1.0

Bild från Bildbyrån

Serietipset: Hockeyettan Norra 1.0

På förhand känns det som att det finns två lag som på allvar slåss om att vinna den norra serien. De flesta som tippar serierna kommer troligen att sätta Hudiksvall som favorit. Mitt val faller dock inte på Hälsingegänget utan jag kollar längre norrut.

10. Örnsköldsvik
Ö-vik Hockey fortsätter sin unga satsning även denna säsong. I skrivande stund innehåller truppen hela 30 spelare varav 11 spelare är juniorer. Truppens ålderman är finländaren Axel Ekstrand som är truppens enda spelare född före år 2000. Jakob Lundberg och Anton Fält hör till de lite mer intressanta spelarna. Tränarduon Per-Åge Skröder och Oscar Steen har båda fina spelarkarriärer, men är ganska oprövade som tränare.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 1
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 2
Totalt 7 av 20

9. Clemensnäs
Nykomlingen från Skellefteåtrakten känns som en nykomling som har god chans att bli kvar. En stabil klubb som har en bra organisation, egen ishall samt en lokal stomme. Värvningarna av Ludvig Stenvall, Oliver Lindgren och bröderna Warg känns intressanta. Det ska även bli intressant att följa Liam Nilsson som öste in poäng för Clemens i tvåan ifjol.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 1
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 2
Totalt 8 av 20

8. Vännäs
Vännäs tog fribiljetten efter att Teg degraderas till Hockeytvåan på grund av ekonomiska skäl. Målvaktstalangen Melker Thelin är dubbelregistrerad från Björklöven, när han är tillgänglig så har VHC en av landets mest intressanta målvakter i laget. Övriga truppen är en blandning mellan unga spelare, men man har även en del spelare som varit med ett tag. Det ska bli intressant att följa Oscar Freastadius, Wilhelm Ytfeldt och Robin Gren ska bli intressanta att följa.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 1
Totalt 9 av 20

7. Kalix
Kalix är ett lag som borde vara ett topplag. Men det känns som man är inne i en nedåtgående trend. 21-årige backen Alfred Hjälm och 23-årige forwarden Filip Ekervhén Lindbäck är två riktigt intressanta spelare. Hjälm var riktigt bra både i spel fem mot fem och i numerärt överläge ifjol och Filip är en användbar forward som bör kunna få en ännu viktigare roll i år. Även trotjänarna Johan Pettersson och John Hansson är kvar i Kalix. Bland årets nyförvärv märks främst transatlanttrion Nick Pryce, Conner Jean och Levi Wunder.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 2
Backar: 3
Forwards: 2
Tränare: 3
Totalt 10 av 20

6. Strömsbro
Strömsbro har flyttat från öst till norr. Bland spelarförlusterna finns brödratrion Deusch och lagkapten Viktor Ehn. Men Matej Galbavy är ett riktigt bra förvärv. Man har dessutom kvar Olle Hellström, Mikael Hansson och fjolårssuccén Abbe Broberg.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

5. Kiruna
Kiruna IF är nu stans enda lag i ettan efter ett par år med derbyn mot rivalen Kiruna AIF. KIF har två intressanta målvakter, en relativt rutinerad backsida och en ganska intressant forwardssida. Från fjolårstruppen är åtta av de tio bästa från interna poängligan kvar. På pluskontot finns dessutom finländarna Teemu Siironen och Wiljami Kupiainen. Teemu ska ersätta Kevin Lopatto och Wiljami ska ersätta Nico Joki.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 3
Forwards: 3
Tränare: 2
Totalt 11 av 20

4. Sundsvall
Sundsvall har de senaste åren tagit stora steg utan att göra någon toksatsning. SHL-meriterade kämpen Johan Lindholm och talangen Filip Wiberg är två intressanta nyförvärv. Man har dessutom fått behålla flera viktiga kuggar från fjolårstruppen, bland annat målvaktsduon Christof Von Burg och Viktor Rönnquist, backen Algot Landin samt nyckelspelare Sebastian Kaijser. Sundsvall känns som ett givet Allettanlag, men måste göra jobbet varje match om man ska kunna utmana topptrion.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

3. Piteå
Tränaren Mikael Aaro har under sommaren fått dubbla roller och är numer även sportchef. Trots att man tappat trotjänarna Joakim Höberg, Ludwig Stenvall och Magnus Isaksson. Dessutom har Jesper Ylivainio återvänt till rivalen Boden. På pluskontot finns bland annat Carl Holmner Härgestam och finlädaren Tommi Niskanen som båda känns riktigt intressanta. Dessutom har man kvar seriens bästa målvaktspar i Johannes Sundström och rutinerade John Vestermark.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 3
Trä
nare: 4
Totalt 14 av 20

2. Hudiksvall
Två år i rad har Hudik tappat serieledning i kvalet till Hockeyallsvenskan. Borta är nu tränaren Dennis Hall som fått chansen i Hockeyallsvenskan. Ersättaren Filip Algeman kommer närmast från Nyköping. Offensivt har man fått behålla det mesta och dessutom adderat Lucas Feuk till en redan stark offensiv. På backsidan har något ofrivilligt fått bygga om då Marcus Björk, Fredrik Jansson och Gustav Nielsen lämnat. Ersättarna är intressanta men kanske inte riktigt på samma nivå som de man tappat.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 3
Forwards: 5
Tränare: 3
Totalt 14 av 20

1. Boden
Boden har ett riktigt starkt lag till den stundande säsongen. Möjligen skulle man behöva en vass back till men den vakansen kan man fylla senare under säsongen. På målvaktssidan har man värvat in den intressanta tjecken Hugo Haas, på backsidan har man adderat rutinerade Isak Pantzare och offensivt har man värvat hela ettans poängkung Emil Lindblom. Dessutom har Jesper Ylivainio återvänt till Boden. Fördel Boden!

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 4
Tränare: 5
Totalt 16 av 20