Mhockey

Bild från Bildbyrån

Fem talanger att hålla koll på i HockeyEttan Östra

Med bara dagar kvar till premiären så tänkte jag lista fem unga spelare att hålla ögonen på i respektive serie. Jag säger inte att detta är de fem bästa spelarna födda 2002 eller senare, utan fem spelare som jag tror kan bli nyttiga för sina lag.

Carl Lidö - Tyresö/Hanviken
Målvaktstalangen Lidö kom från ingenstans och snodde åt sig förstaspaden under förra säsongen. Kan han upprepa fjolårets bedrift eller kan han rent utav ta ytterligare kliv?

Kelvin Martinsson - Vallentuna
Förstaårssenior med 25 allsvenska matcher med AIK på meritlistan. Ifjol var 20-åringen en nyckelspelare i J20-laget och fick flera chanser i A-laget. Lär få en ledande roll i Vallentuna i vinter.

Albin Svedin - Visby
Den allsvenskt meriterade 21-åringen från Ångermanland gör sin andra säsong på "öjn". 11 mål och 8 assists på 38 matcher var hans facit under debutsäsongen. Mycket talar för att Svedin kan bättra på sin poängproduktion under den kommande säsongen.

Joel Myrberg-Andersson - Nyköping
Gjorde en fin första seniorsäsong i Borlänge med 24 poäng på 37 matcher. Definitivt en spelare som kan fortsätta ta steg i sin utveckling.

Elias Ewertz - Brödernas/Väsby
Defensiv och fysisk back som blev bättre och bättre under förra säsongen. Utvecklingspotentialen finns absolut. Får fokusera på att ta kloka beslut och hålla nere utvisningsminuterna något.

Mhockey

Bild från Bildbyrån

Ytterligare en Olle till Lindlöven?

Lindlöven har ikväll presenterat forwarden Olle Hilmersson från Södertäljes juniorlag. Bloggen kan nu avslöja att en Olle till är på ingång. Det handlar om ytterforwarden Olle Fagerström från Västerås J20-lag. Fagerström gjorde förra säsongen 4 mål och 7 assists på 28 matcher i J20 Nationell. Tidigare har Fagerström spelat i Örebro, Almtuna och moderklubben Norrtälje.

Mhockey

Bild från Bildbyrån

Nedräkningen har börjat!

Nu har nedräkningen börjat på allvar inför smygpremiären av Hockeyettan i slutet av veckan. Några noterbara matcher Blekingederbyt mellan KRIF och Mörrum, Sörmlandsderbyt mellan Nyköping och Linden samt Visby/Roma och Segeltorp bränner av båda matcherna mot varandra på en och samma helg.

På fredag spelas
Boden - Kiruna
Visby/Roma - Segeltorp
KRIF - Mörrum
Troja-Ljungby - Halmstad Hammers
Vimmerby - Kristianstad

På lördag spelas
Nyköping - Linden
Hudiksvall - Vännäs
Kalix - Piteå
Strömsbro - Clemensnäs
Surahammar - Lindlöven
Brödernas/Väsby - Huddinge
Mariestad - Forshaga
Karlskrona - Borås

På söndag spelas
Strömsbro - Vännäs
Örnsköldsvik - Sundsvall
Hudiksvall - Clemensnäs
Enköping - Wings
Vallentuna - Hanviken
Segeltorp - Visby/Roma
Tranås - Falun
Borlänge - Dalen
Mjölby - Skövde
Alvesta - Tyringe

Mhockey

Bild från Bildbyrån

Serietipset: Hockeyettan Södra 1.0

Då är det dags för att tippa den södra serien. Den södra serien har tappat Nybro och Kalmar och har fått in Alvesta och Kristianstad istället.


10. Alvesta
Nykomlingen Alvesta tippar jag tia. Lag har visserligen ett par riktigt bra spelare i Måns Hermansson, William Wennström och Victor Lindman. Lindman har de senaste säsongerna varit ruskigt bra i HockeyTvåan och kommer garanterat göra bra ifrån sig även i ettan.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 1
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 2
Totalt av 20

9. Tyringe
Tyringe har tappat flera namnkunniga spelare och ersättarna känns inte riktigt i samma kaliber. Finländarna Heikki Harju och Matias Laaksonen samt rutinerade Ludvig Jansson kommer att få dra ett tungt lass. Det ska även bli intressant att följa Marcus Molin som var bra i Malmös juniorlag ifjol.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 2
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 3
Totalt 9 av 20

8. Mörrum
Marcus Paulsson kör vidare i GoISet och Adam Bäckstrand återvänder från Vimmerby. Mörrum har redan en ganska intressant forwardssida och rykten placerar Adam Ingvarsson i moderklubben igen. Defensivt har man en del att bevisa, men får man det att stämma kan man nog pressa Halmstad om KRIF.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 2
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 2
Totalt 9 av 20

7. Halmstad
Hammers har under sommaren tappat flera nyckelspelare. Man har visserligen kvar målvakten Jacob Crespin samt rutinerade forwardsduon Robin Dahse och Victor Gagic. Vilka som fyller luckorna efter Karl Påhlsson och Melker Iversen ska bli intressant att se.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 2
Totalt 10 av 20

6. KRIF
KRIF ser bättre ut än på flera år. Publikfavoriten Daniel Andersson är tillbaka och Emil Eriksson samt Jesper Ahlgren är två bra förvärv. Laget leds som bekant av rutinerade Micke Tisell. Kan man utmana om en plats redan denna säsong? Kanske inte, men det är absolut inte omöjligt.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

5. Borås
Borås fortsätter ta steg i sin satsning. Årets lag innehåller en väldigt bra mix mellan rutinerade spelare och betydligt yngre. Två intressanta nyförvärv är backen Emil Rangedal och forwarden Leo Böris som båda har Malungs IF som moderklubb. Finländaren Niko Ahoniemi är tänkt som ersättare till landsmannen Joni Nikko som flyttat till Brödernas/Väsby.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 3
Tränare: 2
Totalt 12 av 20

4. Vimmerby
Vimmerby var en positiv överraskning ifjol. Inför årets säsong har man bland annat värvat in Martin Pärna från KRIF och Elias Lindgren från Lindlöven, två riktigt bra nyförvärv. Laget leds även denna säsong av en av ettans mest intressanta tränare Hampus Sylvegård.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 13 av 20

3. Troja-Ljungby
Troja har inför säsongen minskat budgeten något, men man är fortfarande en av förhandsfavoriterna. Både backsidan och forwardssidan är bra. Jag är något osäker på om Jesper Eliasson är en fullgod ersättare till Wictor Rangewall, men Troja blir garanterat ett lag att räkna med.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 4
Forwards: 4
Tränare: 3
Totalt 14 av 20

2. Kristianstad
Nedflyttade Kristianstad fick börja om sitt lagbygge sent. Truppen är visserligen inte fulltalig ännu, men klassen finns där. Som sista utpost har man en av ettans bästa målvakter i Wictor Ragnewall, på backsidan skulle man nog behöva ett rutinerat namn till. Offensiven är nog lagets starkaste lagdel i nuläget. Spelare som Linus Pettersson, Dennis Svensson, Jacob Grönhagen, Ludvig Elvenes med fler kommer att leverera.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 4
Tränare: 4
Totalt 15 av 20

1. Karlskrona
KHK har seriens bästa målvaktsduo i Viktor Kokman och Carl Malmqvist, kanske hela ettans bästa. Truppen i övrigt har en betydligt bättre bredd än fjolårets. Brödraduon Martin och Tom Fridén och backklippan Marcus Björk blir intressanta att följa.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 5
Backar: 4
Forwards: 4
Tränare: 4
Totalt 17 av 20Mhockey

Bild från Bildbyrån

Serietipset: Hockeyettan Norra 1.0

På förhand känns det som att det finns två lag som på allvar slåss om att vinna den norra serien. De flesta som tippar serierna kommer troligen att sätta Hudiksvall som favorit. Mitt val faller dock inte på Hälsingegänget utan jag kollar längre norrut.

10. Örnsköldsvik
Ö-vik Hockey fortsätter sin unga satsning även denna säsong. I skrivande stund innehåller truppen hela 30 spelare varav 11 spelare är juniorer. Truppens ålderman är finländaren Axel Ekstrand som är truppens enda spelare född före år 2000. Jakob Lundberg och Anton Fält hör till de lite mer intressanta spelarna. Tränarduon Per-Åge Skröder och Oscar Steen har båda fina spelarkarriärer, men är ganska oprövade som tränare.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 1
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 2
Totalt 7 av 20

9. Clemensnäs
Nykomlingen från Skellefteåtrakten känns som en nykomling som har god chans att bli kvar. En stabil klubb som har en bra organisation, egen ishall samt en lokal stomme. Värvningarna av Ludvig Stenvall, Oliver Lindgren och bröderna Warg känns intressanta. Det ska även bli intressant att följa Liam Nilsson som öste in poäng för Clemens i tvåan ifjol.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 1
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 2
Totalt 8 av 20

8. Vännäs
Vännäs tog fribiljetten efter att Teg degraderas till Hockeytvåan på grund av ekonomiska skäl. Målvaktstalangen Melker Thelin är dubbelregistrerad från Björklöven, när han är tillgänglig så har VHC en av landets mest intressanta målvakter i laget. Övriga truppen är en blandning mellan unga spelare, men man har även en del spelare som varit med ett tag. Det ska bli intressant att följa Oscar Freastadius, Wilhelm Ytfeldt och Robin Gren ska bli intressanta att följa.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 1
Totalt 9 av 20

7. Kalix
Kalix är ett lag som borde vara ett topplag. Men det känns som man är inne i en nedåtgående trend. 21-årige backen Alfred Hjälm och 23-årige forwarden Filip Ekervhén Lindbäck är två riktigt intressanta spelare. Hjälm var riktigt bra både i spel fem mot fem och i numerärt överläge ifjol och Filip är en användbar forward som bör kunna få en ännu viktigare roll i år. Även trotjänarna Johan Pettersson och John Hansson är kvar i Kalix. Bland årets nyförvärv märks främst transatlanttrion Nick Pryce, Conner Jean och Levi Wunder.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 2
Backar: 3
Forwards: 2
Tränare: 3
Totalt 10 av 20

6. Strömsbro
Strömsbro har flyttat från öst till norr. Bland spelarförlusterna finns brödratrion Deusch och lagkapten Viktor Ehn. Men Matej Galbavy är ett riktigt bra förvärv. Man har dessutom kvar Olle Hellström, Mikael Hansson och fjolårssuccén Abbe Broberg.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

5. Kiruna
Kiruna IF är nu stans enda lag i ettan efter ett par år med derbyn mot rivalen Kiruna AIF. KIF har två intressanta målvakter, en relativt rutinerad backsida och en ganska intressant forwardssida. Från fjolårstruppen är åtta av de tio bästa från interna poängligan kvar. På pluskontot finns dessutom finländarna Teemu Siironen och Wiljami Kupiainen. Teemu ska ersätta Kevin Lopatto och Wiljami ska ersätta Nico Joki.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 3
Forwards: 3
Tränare: 2
Totalt 11 av 20

4. Sundsvall
Sundsvall har de senaste åren tagit stora steg utan att göra någon toksatsning. SHL-meriterade kämpen Johan Lindholm och talangen Filip Wiberg är två intressanta nyförvärv. Man har dessutom fått behålla flera viktiga kuggar från fjolårstruppen, bland annat målvaktsduon Christof Von Burg och Viktor Rönnquist, backen Algot Landin samt nyckelspelare Sebastian Kaijser. Sundsvall känns som ett givet Allettanlag, men måste göra jobbet varje match om man ska kunna utmana topptrion.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

3. Piteå
Tränaren Mikael Aaro har under sommaren fått dubbla roller och är numer även sportchef. Trots att man tappat trotjänarna Joakim Höberg, Ludwig Stenvall och Magnus Isaksson. Dessutom har Jesper Ylivainio återvänt till rivalen Boden. På pluskontot finns bland annat Carl Holmner Härgestam och finlädaren Tommi Niskanen som båda känns riktigt intressanta. Dessutom har man kvar seriens bästa målvaktspar i Johannes Sundström och rutinerade John Vestermark.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 3
Trä
nare: 4
Totalt 14 av 20

2. Hudiksvall
Två år i rad har Hudik tappat serieledning i kvalet till Hockeyallsvenskan. Borta är nu tränaren Dennis Hall som fått chansen i Hockeyallsvenskan. Ersättaren Filip Algeman kommer närmast från Nyköping. Offensivt har man fått behålla det mesta och dessutom adderat Lucas Feuk till en redan stark offensiv. På backsidan har något ofrivilligt fått bygga om då Marcus Björk, Fredrik Jansson och Gustav Nielsen lämnat. Ersättarna är intressanta men kanske inte riktigt på samma nivå som de man tappat.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 3
Forwards: 5
Tränare: 3
Totalt 14 av 20

1. Boden
Boden har ett riktigt starkt lag till den stundande säsongen. Möjligen skulle man behöva en vass back till men den vakansen kan man fylla senare under säsongen. På målvaktssidan har man värvat in den intressanta tjecken Hugo Haas, på backsidan har man adderat rutinerade Isak Pantzare och offensivt har man värvat hela ettans poängkung Emil Lindblom. Dessutom har Jesper Ylivainio återvänt till Boden. Fördel Boden!

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 4
Tränare: 5
Totalt 16 av 20

Mhockey

Bild från Bildbyrån

Serietipset: Hockeyettan Västra 1.0

Då är dags att tippa den västra serien. Jag skulle vilja påstå att den västra serien kommer att vara den jämnaste.

10. Falun
Falun är nykomlingar i den västra ettan efter många år i tvåan. Oerhört glädjande för Dalahockeyn att åter ha två lag i ettan igen. Men som för alla nykomlingar kommer det första året handla mycket om att komma in i tempot. Falun har en duktig målvakt i Philip Aldenrud och offensivt har man bröderna Gustav och Oscar Haglund samt rutinerade duon Matte Eklund och Patrik Elfsberg som alla håller en god klass. Patrik Elfsberg är dock inte ovan vid att bära ett lag på sina axlar.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 2
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 2
Totalt 8 av 20

9. Mjölby
Mjölby är likt Falun också nya i ettan. Man har under flera år varit ett topplag i den södra tvåan. Rutinerade tränaren Jens Brändström blev klar för MHC i samma veva som att Köping förlorade licensen. En bra lösning för Mjölby och även för Jens som har sin bas i närområdet. På målvaktssidan har man rutinerade målvakten Simon Zurawski som närmast kommer från Comet i den norska andraligan. Backsidan är relativt rutinerad men saknar någon riktig spets. Offensivt har man ett par riktigt intressanta spelare i Tom Eriksson, Christoffer Rapp och poängkungen William Strand. Dessutom är trotjänarna David Bremer och Philip Dimtrén kvar i laget.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 2
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 3
Totalt 9 av 20

8. Forshaga
Forshaga är ett svårbedömt lag som mycket väl kan utmana om ett plats i Allettan. Men någon garanti för att Värmlänningarna lyckas finns verkligen inte. Målvaktssidan ser ganska intressant ut med Gustaf Griborn och Andreas Bosson. På backsidan har man Tobias Björklund som är en riktig prestigevärvning, men någon riktigt bra bredd finns inte. Offensivt har man lyckats locka hem Linus Skager från Kalmar och Jonathan Ström från Skövde, däremot har man tappat sina fyra poängbästa forwards från ifjol.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

7. Borlänge
Gyllerinken är hallen man slitit flest antal sulor i genom åren. Laget har en bra målvaktssida, en något orutinerad backsida och en ung och hungrig offensiv. Det finns mycket potential, men det krävs att någon av de yngre visar framfötterna.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 2
Tränare: 4
Totalt 11 av 20

6. Surahammar
Surahammar är ett lurigt lag. De kan hamna allt mellan en fjärde och åttonde plats. Under deadlineday släppte man sin supertrio André Astley Rydberg, Hampus Petterson och Lukas Söderlund. Endast Söderlund har återvänt medan Astley stannade kvar i Mariestad och Pettersson i Dalen. Aningen svagare på pappret än ifjol.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 11 av 20

5. Lindlöven
Lindlöven är ett lag som ofta tippas högt, men inte riktigt levererar därefter. Inför årets säsong så har man målvaktsduon intakt, en kraftigt försämrad backsida och en forwardssida som är ungefär likvärdig som fjolårets. Däremot så finns det nog stor chans att grannklubben Karlskoga kommer att dubbelregistrera ett antal unga spelare i Lindlöven likt man gjorde ifjol. Redan under träningsmatcherna har bland annat backen Leo Klavhed spelat med Lindlöven.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 2
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 12 av 20


4. Dalen
Dalen har tappat flera av sina nyckelspelare i sommar. Målvakten Oskar Malm slutar, backtalangen Anton Johannesson har skrivit på för Brynäs och Alex Ek har flyttat hem till Stockholm. Dessutom har man tappat tränaren Per Gustafsson till Hv71. På pluskontot finns målvaktstalangen Oskar Blomgren som lånas in från Malmö Redhawks. Dessutom har man gjort klart med Charles Eklund från Borlänge och Hampus Pettersson från Surahammar. Pettersson som lånades in under deadlineday i februari, blir nu alltså kvar i Jönköpingstrakten.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 3
Forwards: 3
Tränare: 3
Totalt 12 av 20

3. Tranås
Tranås känns på förhand som det lag som på allvar kan utmana Skaraborgsduon Mariestad och Skövde. Man har en bra målvaktssida, helt okej backsida och en intressant forwardssida. I båset hittar vi Phil Horsky som kommer få fart på Tranås i vinter. En spelare som ska bli intressant att följa är såklart 21-årige kanadensaren George Dico som närmast kommer från London Knights i Ontario Hockey League.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 4
Backar: 3
Forwards: 4
Tränare: 3
Totalt 14 av 20

2. Skövde
Slaget om Skaraborg kommer att bli hetare än på länge i vinter. Skövde har ett lag som på allvar kan utmana ärkerivalen Mariestad i vinter. Enda farhågan är möjligen målvaktssidan. Sporchef Lundström har gjort flera intressanta värvningar i sommar. En av de mest intressanta är enligt mig William Johansson som de senaste åren haft otur med skador. Ifjol gjorde Johansson en strålande säsong i Lidköping i Hockeytvåan.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 3
Backar: 4
Forwards: 4
Tränare: 4
Totalt 15 av 20

1. Mariestad
Mariestad går återigen in som favorit i den västra serien. Man har utan tvekan seriens bästa målvaktspar. Offensiven är inte heller något man skojar bort. Men backsidan saknar lite bredd tycker jag.

Betyg lagdelar:
Målvakter: 5
Backar: 3
Forwards: 5
Tränare: 3
Totalt 16 av 20