Linköping saknar allt, men...

Linköping saknar allt, men...

Att spela ishockey på den allra högsta nivån i Sverige innebär några saker som får ses som precis allt. Alla offentliga branscher har det gemensamt, de är under lupp för exakt allt de gör. Då får man ändå komma ihåg att det någonstans i begynnelsen började som en lek. Prioriteringsordningen är väldigt enkel. Först kommer resultat och efter det följer resultat, kan man dessutom kombinera dessa två skilda krav med att dessutom blidka en krävande supporterskara så leder det förr eller senare till framgångar.

Inget av de fungerar för Linköping för närvarande. Lägg därtill ett en trupp som är svag, ett ledarskap som är svagast i hela ligan tillsammans med trotjänare som mitt i allt detta överger klubben. För ni trodde väl inte att styrelsen verkligen sparkade Emvall?

Med allt detta i beräkningen så finns två saker, tro det eller ej, som på något sätt talar för Linköping.

Man har haft en horribel säsong och ingen som följt LHC över tid kan med handen på hjärtat säga att de känner igen sin klubb. En del av förklaringen går att hitta i skador på spelare som skulle bära nyckelroller som Sebastian Karlsson, Bäckman, Bengtsson, Sörensen och Little, även karaktärsspelare som Bibic. En del av förklaringen är dåliga träningar där skulden läggs på Tommy Jonsson. Sist jag kollade så hängde sånt där lika mycket på spelarna, men mediasvängen tycks hänga upp sig på att Jonssons tid i Björklöven mer än på nutid.

Med det sagt, med några omgångar kvar så lever chansen till slutspel för LHC, och där kan som bekant allt hända, även för underpresterande LHC.

Det som också talar för LHC i detta läge är att man lyckats med något den här säsongen som inte gjort på många år. Man har lyckats fylla en av SHL:s tråkigaste arenor - Saab Arena. Man har dessutom lyckats med det flera gånger och förmodligen höjt sitt publiksnitt avsevärt jämfört med tidigare säsonger när LHC faktiskt varit bättre spelmässigt. En stor eloge till teamet som jobbar med utåtriktade aktiviteter och marknadsföring i klubben, även pressavdelningen har höjt sig några snäpp, inte minst när det kommer till sociala medier.

Så hur slutar det här?

Det kommer ta slut väldigt tidigt, eller väldigt sent. Inget däremellan. LHC:s fördel är att man har en del rutin som kan vakna till när det hettar till. Nackdelen är att de inte presterat alls under säsongen. Men skulle man få igång Jonas Gustafsson, Broc Little, Derek Roy (som ändå varit bra), Andrew Gordon, Adam Brodecki, Nick Sörensen (som också varit bra) och de riktiga tuggarna i Dan Petterson, Jimmy Andersson och "Trucken" så har man potential i en tajt serie med de flesta lagen.

FRAMTIDEN

Efter Emvall så tar Niklas "Pajen" Persson över. Det kan vara klubbens lycka. Han är betydligt mer modern i sitt tänk och har precis klivit av isen (bokstavligen med sitt inhopp i Hockeytvåan-kvalet). Nu får han chansen i minst en säsong att bygga upp ett helt nytt lag till stora delar. Jag inbilla rmig också att "Pajen" har bättre koll på det egna ledet på väg upp än Emvall någonsin hade. Det talar för en ljus framtid.

Jonsson bör bli den första att ryka, därefter finns några veteraner som förmodligen gjort sitt. Kanske finns en chans att få hem både Dahlbeck och Junland på sikt. Vägen är öppen om "Pajen" vågar bygga nytt hus, och inte börjar bygga på nytt uthus.


Dela inlägg

Kommentera blogginlägget