Linköping har mycket att fundera på

Linköping har mycket att fundera på

Årets sista träningsmatch för Linköpings del spelades för första gången på många år i Mjölby där Färjestad stod för motståndet. Jag vill minnas att senast man spelade en försäsonsgmatch i Mjölby så hette turneringen Nordic Trophy och motståndet då hette Djurgården med spelare som Jimmy Ölvestad och Mathias Tjärnqvist. Då inser man att det gått några år sedan dess. Även den gången med "Kenus" som matchspeaker.

Inför matchen pratade Tommy Jonsson om att han vill se ett spel som höll i 60 minuter. Man vill inte sätta ord i munnen på den nyblivne tränaren, men ikväll var det svårt att hitta 60 sekunder där man lyckades hålla ihop det. Tack och lov spelade Färjestad på samma nivå under stora delar av matchen, därav en otorligt tråkig match.

Det som är fortsatt oroande för Linköpings del är att man har svårt att hitta fungerande grundspel. Någonstans kan man leva med att man haltar i numerärt över - och underläge, men när det mest basala inte fungerar så inser man att det kommer bli en lång säsong för LHC, och då tänker jag inte närmast på slutspel.

Joe Whitney fortsätter att förvåna. Man envisas med att försöka spela in honom i topplinorna men borde det inte vara läge att testa något annat där nu? Nick Sörensen verkar inte heller hitta hem i sin formation så vore det inte önskvärt att slänga in honom istället för Whitney, inte minst i numerärt överläge? Jag tror det. Visst, Whitney är delaktig i båda målen på sitt sätt men en toppspelare måste ha krav över hela banan, inte bara i den sista tredjedelen.

Dan Pettersson var tillbaka i spel denna afton och han visar verkligen att han är så mycket mer än en fjärdecenter. Jag har inget emot Jimmy Andersson, tvärtom, men att lira honom som center i numerärt överläge känns som att kasta bort tid där man faktiskt skulle kunna testa Dan Pettersson. Förra säsongen vann han tekningsligan i HockeyAllsvenskan och är en erkänt bra center som verkar ha anpassat sig till både tempo och skicklighet, klart han måste få chansen.

Plus i kanten för Lukas Bengtsson, Mattias Bäckman, Johan Södergran, Adam Ginning, Fredrik Karlström, Broc Little (förstås) och James Wright. Jonas Gustafsson gjorde det bra tills han fick hjärnsläpp och serverade Alexander Johansson fritt läge.

Almen Bibic värvades till Linköping för att fylla det hål som Daniel Rahimi lämnade efter sig. Han gjorde det otroligt bra i slutet av förra säsongen när han kom till Linköping, nu vet jag inte vad han håller på med. Rahimis styrka var, och är, att han vet vad han är bra på och det gör han varje kväll. Bibic måste börja fatta det också snart. När han spelar enkelt och inte sätter sig i knepiga situationer så håller han en hygligt hög klass. När han ska starta uppspel och leka "point guard" så håller han inte ens för Hockeyettan. "Less is more" är ett bra uttryck för rollspelare överlag, i synnerhet för spelare med begränsad arsenal, likt Bibic.

Vinst med 2-1 trots att man gör en mindre lovande insats är värt att ta med sig. Det hade varit skönt för Jonssons gäng om man kunde vinna en match på att man spelade bättre än motståndarna, men sånt syns å andra sidan inte i en sluttabell. Man kan förstås resonera som många gör, det är försäsong. Misstag och dåligt spel är en del av det. Ja, men om nio dagar är det ligapremiär och där finns det inte utrymme för platta insatser i början av säsongen, speciellt inte för Linköping.

Matchen lirare? Förre storspelaren i både LHC och Färjestad (och Mjölby), Uffe Söderström vann strafftävlingen i andra pausen. Gubben kan ännu.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget