Har värdet som kapten förändrats?
Har värdet som kapten förändrats?

Bild från Bildbyrån

Har värdet som kapten förändrats?

Häromdagen meddelade Tommy Jonsson sin kvartett av kaptener för säsongen i LHC. Det var ett besked som många väntat på och namnen stod klara så var det direkt ingen reaktion som drog åt något håll, utan snarare en axelryckning.

Valet föll på Eddie Larsson, till sin hjälp fick han tre assisterande kaptener i form av Sebastian Karlsson, Broc Little och Jonas Gustavsson. Noterbart är att Gustavsson endast väljs som en intern assisterande kapten eftersom ligans regelverk inte tillåter målvakter att ha en kaptensroll.

Redan där, med det sistnämnda, känner man att man tappar greppet om hur LHC tänker. Måste man ge spelare informella titlar för att de ska få komma till tals? Jonas Gustavsson är en rutinerad spelare som utan tvekan är en person som man lyssnar till. Att gå ut och säga att man ger honom en informell kaptensroll underminerar honom snarare än lyfter fram honom. Under match, där kaptenerna förstås har sin största uppgift utåt, är han som vem som helst.

LHC sätter krokben på sig själv när man försöker förmedla en intern uppgift utåt. Det här är ett PR-jippo gone wrong.

Själva valet av övriga kaptener känns gjutet, men inte ordningen.

Låt oss börja med vad man förväntar sig av en lagkapten. I min värld är det en person som med hängivenhet, rutin och kunskap uppträder med ett klubbhjärta i alla sammahang. Det ska vara en person som kan ge laget ett par extra procent när det verkligen behövs och som dessuto, har rutinen att ta skiten där det krävs.

I mina ögon så är Sebastian Karlsson den givna kaptenen efter Niklas "Pajen" Persson. Precis som "Pajen" har han gjort sina årsringar i Cluben, han har visat att han offrar allt och lite till för föreningen och han har framför allt med sitt spel, inställning och kärlek för Cluben gått i bräschen för vad en kapten bör göra.

Eddie Larsson är inget dåligt val, det är inte det jag säger. Jag menar bara att han inte bevisat sina styrkor som ledare. Det betyder inte att han inte är en ledare. Om vi ponerar att det är Tommy Jonsson som tagit beslutet att ge Larsson ett "C" så måste han ha sett något som han vill se i sin kapten, som vi andra missar.

Att man sedan väljer Broc Little till assisterande känns mer eller mindre självskrivet. Det är vad vi kallar "Badge of honor".

Samtidigt innebär detta att man tar bort Andrew Gordons "A", vilket känns horribelt. GIvetvis kommer han att bli den informella ledaren som han varit sedan dag ett, men kanske säger det något om Jonssons sätt att se på det här laget.

Kommer det här påverka hur LHC spelar den här säsongen?

Nja, nämnvärt. Däremot kan det förstås komma att påverka hur somliga spelare resonerar i fortsättningen. För är det något vi vet om professionella hockeyspelare är att de är lättsårad av natur.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget