Max Pacioretty äntligen trejdad

Efter ryktena har omringat hela sommaren har en trejd varit oundviklig. Äntligen har den gått igenom och vi kan se fram emot att se Max Pacioretty i Vegas Golden Knights färger.

Den före detta Montréal-kaptenen blev till slut ivägskickad till Vegas i utbyte för Tomas Tatar, Nick Suzuki och ett andra-rundans val i nästa års draft. På papperet tycker jag att det ser ut som en vinst för Montréal.

Pacioretty är en 30-åring med ett bra sinne för målet. Ända sedan säsongen 2011/12 har han varit en pålitlig målskytt och gjort minst 30 mål varje förutom ifjol, även med undantag för 2012/13 lockoutsäsongen. Dock blev det bara 17 mål i säsongen som gick vilket man kan ställa frågor kring. Förmodligen handlar det bara om en jobbig säsong och jag förväntar mig en tillbakastuds för Pacioretty nästa säsong. Nyförvärvet från free-agency Paul Stastny lär vara hans center vilket kan bli en vass duo på Vegas andrakedja.

Frågor kan ställas kring Paciorettys kontrakt. De senaste åren har han haft ett av de lagvänligaste kontrakten i ligan med en cap-hit på endast 4.5 miljoner. Det kontraktet tar slut efter den kommande säsongen vilket gör att Pacioretty har full frihet. Han kanske vill testa den öppna marknaden efter nästa säsong, för att tjäna upp de pengar han har tappat på sitt förra kontrakt. Då blir det en dyr betalning av Vegas för bara ett år.

Tomas Tatar kom till Vegas genom en trejd med Detroit vid förra årets trade-deadline. Han passade inte in i Gerard Gallants system och levde inte upp till förväntningarna. I slutspelet satt han till och med petad vid flera tillfällen. Om Tatar kan hitta sitt spel igen i Montréal kan han dock vara en viktig kugge för Canadiens offensiv. Han är 28 år och har producerat kring 0.5 poäng per match de senaste tre åren.

Nick Suzuki är en talang som blev draftad 13:e overall i 2017-års draft. Det är en relativt liten speluppläggande center med mycket skicklighet. Jag förväntar mig att han kommer gå in i ligan inför 2019/20 säsongen.

Jag tycker att den här trejden ser väldigt bra ut för framförallt Montréal som får några bra pjäser att bygga på ut av trejden. Vegas blir bättre för stunden men kontraktsfrågan är oroande.