• Hem
  • NHL-surr
  • Arizona Coyotes - Snabb genomgång inför 18/19 - Kan de resa sig?
Arizona Coyotes - Snabb genomgång inför 18/19 - Kan de resa sig?

Bild från Bildbyrån

Arizona Coyotes - Snabb genomgång inför 18/19 - Kan de resa sig?

Oliver Ekman-Larssons Arizona hade en tråkig fjolårssäsong, men nu gör sig ökenlaget redo för en slutspelspush för nästa säsong. Frågan är om ändringarna är tillräckliga för att få spela mer än 82 matcher 18/19.

Förra säsongen:

Säsongen 17/18 är en säsong som Coyotes helst bara vill glömma. Allting var på plats för en slutspelspush. Ny tränare, ny stjärncenter och förstamålvakt från New York Rangers i Stepan och Raanta, unga spelare som Strome, Keller och Chychrun var redo att göra en stor inverkan på laget. Så kom en förlust och sen en till och sen en till, 21 matcher tog det innan Arizona kunde ta sin första vinst efter 60 minuter och då var säsongen förlorad. Det var inte en säsong utan sina ljuspunkter dock. Rantaa var skadad en del men när han spelade såg han ut som den målvakt Arizona behöver, 19-årige Clayton Keller kom in och ledde laget i poäng.

Förmodad startuppställning:

Panik-Stepan-Keller

Grabner-Dvorak-Galchenyuk

Perlini-Strome-Fischer

Crouse-Richardson-Hinostroza

Ekman-Larsson-Demers

Chychrun-Hjalmarsson

Connauton-Goligoski

Raanta

Kuemper

Truppen:

Målvakter för Arizona ser optimistiskt ut. Antti Raanta fick sin första chans som startmålvakt ifjol och när 29-åringen var frisk såg han strålande ut. 93% av skotten blev räddade med honom i kassen över 47 matcher. Om han håller den formen kan Rantta bli en målvakt Arizona kan bygga kring. Målvakter kan vara luriga dock, det är i år som han ska visa att han är en keeper man kan lita på. Darcy Kuemper kom i en trejd mitt i säsongen från L.A och är en bra back-up.

På försvaret har Arizona såklart Oliver Ekman-Larsson som ska leda laget men utöver honom finns det ingen som verkligen kan ändra en matchbild. Chychrun kanske kan utvecklas till det. Hjalmarsson, Demers och Goligoski är också skickliga backar i sin egen rätt men det saknas någonting. Det finns ett bra djup men frågan är om spetsen räcker.

Anfallet är ungefär på samma tema. Mycket djup men det saknas spets. Keller är enastående och kommer bara bli bättre men efter honom känns det lite tomt. Derek Stepan är duktig men med 600 matcher i ligan börjar det bli tydligt att han ska inte är en förstacenter man vinner Stanley Cup med. Strome, Perlini och Dvorak är fortfarande unga men de måste börja visa att de kan spela på en högre nivå. Just nu verkar de vara spelare som passar bäst på lagets andra/tredjekedja. Det ska bli intressant att se om Alex Galchenyuk kan frodas i ett nytt system där han slipper bli konstant granskad under en lupp som i Montréal.

Svenskar:

Oliver Ekman-Larsson studsade tillbaka riktigt bra ifjol efter tumultet säsongen innan när modern avled mitt under säsongen efter en tids sjukdom. Med brorsan nära också i Coyotes farmarlag i Tucson blev det enklare att fokusera på hockeyn för den spelskicklige backen. Om allt stämmer för OEL kommande säsong ser det inte omöjligt ut att han kan nå formen han hade 2015/16 säsongen när han blev röstad som en av ligans tio bästa backar.

Niklas Hjalmarsson blev trejdad från Chicago till Arizona inför förra säsongen med tanken att han och OEL skulle bilda ett superbackpar. Det blev inte riktigt så, till en början fick de chansen att spela tillsammans men kemin fanns inte där. Ekman-Larsson spelade istället med Jason Demers och Hjalmarsson fick spela mest med Alex Goligoski eller Jakob Chychrun. När han väl spelade såg det heller inte lika bra ut som det gjorde under tiden i Chicago. Dock kan mycket av hans problem med spelet skyllas på skadebekymmer.

Offseason:

Arizona har gjort ett par olika förändringar inför säsongen, vilket har blivit normen med efter att Chayka tog över som GM. Michael Grabner sajnade med laget på första juli, den snabbe ytterforwarden har gjort sig känd för att hitta frilägen genom sin fart. Han är också duktig på att spela boxplay där Arizona behöver hjälp.

Max Domi som blev draftad högt av Coyotes 2013 och har spelat med laget i tre år blev tidigt i somras trejdad till Montréal i utbyte för Alex Galchenyuk. Galchenyuk har blivit konstigt behandlad under hela sin karriär i Montréal av både media och coacher. Trots namnet är han amerikan och det är inte konstigt att tro att han ser fram emot att få en nystart under en ny tränare och utan media som följer allting han gör.

Slovaken Marian Hossa pensionerade sig med Chicago Blackhawks efter säsongen 16/17 på grund av en underlig hudåkomma. Dock hade han flera år kvar på sitt kontrakt som Blackhawks var tvungna att få plats med under cap-taket. Arizona valde att ta sig an kontraktet precis som de även gjorde med Chris Pronger och Pavel Datsyuk. Av spelarna Coyotes fick i utbyte för detta är Vinnie Hinostroza mest trolig att spela med laget. Det är en liten forward med mycket skicklighet som aldrig riktigt kunde göra sig förtjänt av en plats i Chicago.

Prospects:

Dylan Strome

Mar 07, 1997

Center

Dylan Strome blev vald som spelaren efter superstjärnorna Connor McDavid och Jack Eichel. Med det kommer mycket press, han har inte levt upp till den än men dominerade i AHL förra året och kommer få chansen från start i NHL 18/19. Frågan är om hans skridskoåkning är stark nog för att producera i världens bästa liga.

Barrett Hayton

Jun 09, 2000

Center

Arizona stod för årets chock i årets draft när de valde Barrett Hayton som den femte spelaren med Filip Zadina och Quinn Hughes fortfarande tillgängliga. Hayton spenderade säsongen i OHL och kommer göra det även nästa säsong. GM John Chayka tog en stor risk, vi får se om den kan betala av sig.

Nick Merkley

Mar 23, 1997

Högerforward/center

Nick Merkley kom från WHL och in i AHL inför säsongen ganska ifrågasatt efter en svag säsong. Dock kunde 20-åringen bevisa många fel med sitt spel i AHL där han gick poäng-per-match. Vad han kan åstadkomma i NHL vet man inte men han har alla verktyg för att bli en produktiv spelare.

Förutsägelse:

Jag tror att Arizona får vänta med sin comeback in i slutspelet. Det är bredden på spetsen som jag tycker fäller dem. Utöver Oliver Ekman-Larsson och Clayton Keller ser jag inga ledare i laget spelmässigt.

Om vi får se några yngre spelare blomma ut samtidigt som divisionsrivaler som Calgary och Edmonton fortsätter brottas med sig själva kan Coyotes vara med i striden om en tredje plats i Pacific Division. Dock ser jag det som osannolikt.