VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Inför Grupp G » Lagen, Stjärnorna & Talangerna » VM 2018

VM-bloggen ger dig en snabböverskådlig koll på allt du behöver veta om Grupp G inför mästerskapet.

  • Belgien:

Belgien kliver än en gång in i en stor turnering som något av en dark horse och om De röda djävlarnas gyllene generation skulle få till det kan Belgien mycket väl gå långt i Ryssland. Belgien har spelare i absolut toppklass i form av Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Toby Alderweireld och Romelu Lukaku, men bristen på kvalitet i ytterbackspositionerna fortsätter att gäcka. Det finns dessutom frågetecken för förbundskaptenen Roberto Martinez, som otvivelaktigt är ett uppköp från Marc Wilmots men frågan är om Martinez är rätt man för att få ut max av den här talangfulla truppen.

Martinez har tacklat ytterbacksfrågan genom att skifta formation till 3-4-3 och använda en mer defensiv wingback till höger, i Thomas Meunier, än till vänster där Yannick Ferreira-Carrasco huserar. Taktiken fungerar i matcher där Belgien får vara det spelförande laget, även om de tre mittförsvararna kan bli lite utsatta när Belgien bombar framåt - men när de båda wingbackarna trycks ned och tvingas försvara får Belgien stora problem. Det hände i en träningsmatch mot Mexiko, när wingbackarna tvingades försvara och Belgien blev överbemannat centralt i planen vilket fick Kevin De Bruyne att gå ut och kraftfullt kritisera taktiken.

Även om Belgien enkelt tog sig till Ryssland, där man gjorde 43 mål och vann nio av de tio matcherna, finns det en oro för att Belgien ska få problem när de ställs mot bättre lag som både kan och vågar utnyttja de belgiska svagheterna.

En av de större förändringarna som Martínez gjort är också att dra ner Kevin De Bruyne och låta Manchester City-stjärnan agera nästan som en regista på mittfältet. Oftast ackompanjeras han av Axel Witsel eller Moussa Dembélé. Med De Bruyne i en roll längre ner i planen har också Eden Hazard fått större frihet i sin nummer 10-roll bakom Romelu Lukaku. Båda spelarna var strålande i kvalet, där Lukaku gjorde elva mål och Hazard stod för sex mål och fem assist. Belgien bör ta sig ur den här gruppen utan större problem, men frågan är om taktiken står sig även mot tuffare motståndare?

Vägen till Ryssland: Vann med lätthet sin kvalgrupp. Vann nio matcher, kryssade en, och hade målskillnaden 43-6.

Stjärnan: Eden Hazard

Talangen: Youri Tielemans

Så spelar Belgien: Anfallsinriktad 3-4-3-uppställning där De Bruyne styr spelet centralt, Hazard åtnjuter frihet och Lukaku leder linjen. Carrasco, som spelar wingback till vänster, anfaller mer än Meunier till höger.

Tänkbar startelva: (3-4-3): Courtois; Vertonghen, Kompany, Alderweireld; Carrasco, De Bruyne, Witsel, Meunier; Hazard, Lukaku, Mertens

Truppen: Koen Casteels, Thibaut Courtois, Simon Mignolet; Toby Alderweireld, Dedryck Boyata, Vincent Kompany, Thomas Meunier, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen; Nacer Chadli, Kevin De Bruyne, Mousa Dembele, Leander Dendoncker, Marouane Fellaini, Youri Tielemans, Axel Witsel; Michy Batshuayi, Yannick Carrasco, Eden Hazard, Thorgan Hazard, Adnan Januzaj, Romelu Lukaku, Dries Mertens.

Bb180611 Bb236
  • Panama:

Panama har genomfört en skräll av gigantiska mått bara genom att ta sig till VM och egentligen ingen förväntar sig att Panama ska mäkta med att göra något som helst bestående avtryck i den här turneringen, och ännu mindre utmana om att ta sig ur gruppen. Trots att Panama lyckades ta en VM-plats på USA:s bekostnad så vann man bara tre matcher i hela kvalet, och slutade med en målskillnad på -1.

I kvalet föredrog Hernán Darío Gómez oftast en 4-4-2-uppställning, men till VM verkar han gå ännu mer på defensiven genom mönstra en 5-4-1-uppställning. Den nya formationen testkördes mot Danmark, där Panama presterade väl och föll med blott 1-0.

Panama kommer vara väldigt defensivt i VM, åtminstone i matcherna mot Belgien och England, och spelarna kommer ta till alla knep för att få motståndarna ur balans. Det lär kännas när man möter Panama.

Román Torres är den stora stjärnan, men han kliver in i turneringen med lite skadebesvär och det finns frågetecken för vilken form han kommer vara i. New York Red Bulls Fidel Escobar, som lär spela bredvid Torres i backlinjen, är dock en bra spelare som kan överraska.

Vägen till Ryssland: Panama tog sig till sitt första VM någonsin genom att säkra en direktplats i den sista omgången i CONCACAF:s kval.

Stjärnan: Román Torres

Talangen: Fidel Escobar

Tänkbar startelva: (5-4-1) Penedo; Murillo, Machado, Torres, Escobar, Ovalle; Bárcenas, Quintero, Gómez, Godoy; Torres

Så spelar Panama: Lågt, aggressivt försvarsspel.

Truppen: Jose Calderon, Jaime Penedo, Alex Rodríguez; Felipe Baloy, Harold Cummings, Eric Davis, Fidel Escobar, Adolfo Machado, Michael Murillo, Luis Ovalle, Roman Torres; Edgar Barcenas, Armando Cooper, Anibal Godoy, Gabriel Gomez, Valentin Pimentel, Alberto Quintero, Jose Luis Rodriguez; Abdiel Arroyo, Ismael Diaz, Blas Perez, Luis Tejada, Gabriel Torres

Bb180606 Zt011

Román Torres

  • England:

Det finns både optimism och realism på de brittiska öarna inför vad Gareth Southgates unga England kan uträtta i Ryssland i sommar. Det är ett ungt, talangfullt, men något orutinerat lag och även om England bör kunna ta sig ur de här gruppen utan allt för stora besvär så tillhör England knappast någon av förhandsfavoriterna inför VM.

Southgate har förändrat formationen från den 4-2-3-1-uppställning som användes i stora delar av kvalet, när England enkelt tog sig till VM, och i höstas började han använda sig av en trebackslinje. Southgate har skiftat mellan 3-4-3 och 3-5-2, men tycks ha fastnat för den sistnämnda formationen där lagkaptenen och skyttekungen Harry Kane ser ut att ackompanjeras av Raheem Sterling, som kommer agera strax bakom Tottenham-stjärnan i en anfallsduo.

Offensivt har Southgate rejält med alternativ när han vill förändra. Kane är given och Sterling ser ut att vara förstaval, men om Southgate vill förändra i eller inför matcher har han en ung och speedig anfallare i Marcus Rashford, en hårt arbetande striker i Jamie Vardy, Dele Alli som är van att spela bakom Kane i Spurs samt Danny Welbeck, som alltid presterat väl i den engelska landslagströjan.

Problemen med Southgates formation finns snarare längre ner i planen. England har inte tre mittbackar av hög klass som är bekväma att spela i en trebackslinje. Det har Southgate löst genom att flytta in Kyle Walker som höger mittback, och använda Kieran Trippier som wingback. John Stones var petat under våren i Manchester City, men kommer vara den centrala mittbacken i sommar som får dra ett stort lass i speluppbyggnadsfasen med sina fina, modiga fötter. Till vänster om sig får han troligtvis Gary Cahill eller Eric Dier. England saknar också speluppbyggare på mittfältet, där man har gott om löpstarka tvåvägsspelare och energiska offensiva mittfältare, men där någon defensiv bolltrygg herre lyser med sin frånvaro. Det skulle kunna vara Ruben Loftus-Cheek, som varit i fin form, men han lär få inleda på bänken. England har ett ungt, spännande lag och ska inte ha några problem att ta sig ur gruppen, men frågan är om Southgates gäng har vad som krävs när man ställs mot de allra bästa lagen i VM.

Vägen till Ryssland: Toppade Grupp F före Slovakien, Skottland och Slovenien.

Stjärnan: Harry Kane

Talangen: Marcus Rashford

Tänkbar startelva: (3-5-2) Pickford; Cahill, Stones, Walker; Rose, Alli, Henderson, Lingard, Trippier; Sterling, Kane

Så spelar England: 3-5-2 är grunduppställningen, men England är flexibla och kan förändra och anpassa efter motståndarna genom att byta mellan de olika spelartyperna Southgate har till förfogande. Frågetecken finns för om hur mittfältarna kan styra matcher mot skickliga motståndare och om England är tillräckligt kompakta defensivt för att ge skydd åt trebackslinjen.

Truppen: Jack Butland, Nick Pope, Jordan Pickford; Fabian Delph, Danny Rose, Eric Dier, Kyle Walker, Kieran Trippier, Trent Alexander-Arnold, Harry Maguire, John Stones, Phil Jones, Gary Cahill; Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ruben Loftus-Cheek, Ashley Young, Dele Alli, Raheem Sterling; Harry Kane, Jamie Vardy, Marcus Rashford, Danny Welbeck

Bb180602 Bb801
  • Tunisien:

Tunisien är ett av de minst namnkunniga lagen i VM har Nabil Maâloul byggt ett defensivt, fysiskt och hråt arbetande lag som inte kommer vara helt enkla att bryta ner. Tunisien har dock stora problem i offensiven där förlusten av Youssef Msakni, som ådrog sig en knäskada, lämnat ett gapande hål efter sig.

Utan Msakni hänger en enorm tyngd på den forne Sunderland-spelaren Wahbi Khazris axlar. Khazri, som numera huserar i Rennes, är i grunden en offensiv mittfältare men har gjort ett bra jobb när han tvingats rycka ut i den ensamma anfallsrollen och han ser ut att få leda linjen i Maâlouls lag.

Maâloul förespråkar vanligtvis en trebackslinje, men har vanligtvis ställt upp sitt Tunisien i en 4-2-3-1-uppställning. Det känns dock tänkbart att han svänger och om använder sig av en trebackslinje - som i realiteten mer ser ut som en fembackslinje - mot England och Belgien. Oavsett så kommer Tunisien vara välorganiserat och hårt arbetande när man försöker kompensera för det man saknar i individuell spelarkvalitet genom ett starkt kollektiv.

Vägen till Ryssland:

Stjärnan: Wahbi Khazri

Talangen: Ellyes Skhiri

Så spelar Tunisien: Defensivt, fysiskt och välorganiserat. Försöker göra det mesta av omställningslägena som uppstår, men saknar kvalitet i de offensiva leden.

Tänkbar startelva: (4-2-3-1) Hassen; Bedoui, Meriah, Ben Youssef, Maâloul; Ben Amor, Sassi; Badri, Sliti, Skhiri; Khazri

Truppen: Farouk Ben Mustapha, Moez Hassen, Aymen Mathlouthi, Rami Bedoui, Yohan Benalouane, Syam Ben Youssef, Dylan Bronn, Oussama Haddadi, Ali Maaloul, Yassine Meriah, Hamdi Nagguez, Anice Badri, Mohamed Amine Ben Amor, Ghaylene Chaalali, Ahmed Khalil, Saifeddine Khaoui, Ferjani Sassi, Ellyes Skhiri, Naim Sliti, Bassem Srarfi, Fakhreddine Ben Youssef, Saber Khalifa, Wahbi Khazri.

Bb180327 Zt025

Wahbi Khazri och Ben Youssef

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Inför Grupp F » Lagen, Stjärnorna & Talangerna » VM 2018

VM-bloggen ger dig en snabböverskådlig koll på allt du behöver veta om Grupp F inför mästerskapet.

  • Tyskland:

Så har turen kommit till de regerande Världsmästarna Tyskland, som precis som alltid tillhör förhandsfavoriterna när det vankas en stor turnering. Tyskland vann dessutom för-VM, Confederations Cup, i fjol när Jogi Löw gav sina stjärnor sommarledigt och i stället reste till Ryssland med reservlaget - samtidigt som ett b-betonat U21-landslag triumferade i U21-EM i Polen. Kort och gott besitter Tyskland en bredd som ingen annan nation kan mäta sig med och framgångarna som Die Mannschaft nått det senaste decenniet är remarkabla.

Den enorma bredden som Joachim Löw har till förfogande har också tillhört snackisarna inför VM 2018 genom Löws beslut att peta Manchester Citys stjärna Leroy Sané, som kommer från en strålande säsong i Premier League. Beslutet togs emot som en chock i världen över, att man har mage att peta en spelare med Sanés kvalitet och potential, men faktum är att Sané aldrig riktigt fått det att stämma i den tyska landslagströjan. Och det är inte så att Löw saknar alternativ i de offensiva rollerna. VM-kungen Thomas Müller och Mesut Özil kommer starta i de offensiva rollerna i Löws föredragna 4-2-3-1-uppställning, där Marco Reus eller Julian Draxler lär göra duon sällskap. Dessutom finns spelare som Leon Goretzka och Julian Brandt, ifall Löw vill förändra någonting.

Framför den offensiva mittfältstrion ser RB Leipzigs unge stjärnskott Timo Werner ut att starta, snarare än veteranen Mario Gomez. Vindsnabbe Werner är en lite annorlunda anfallstyp jämfört med vad Tyskland haft på senare år och hans snabbhet och arbetsvilja kommer vara ett vapen. I kvalet gjorde hela 21 olika spelare mål, och främste målskytten Sandro Wagner kom inte ens med i truppen, så Löw har ingen brist på spelare som kan stå för avgörandet.

Toni Kroos är fortfarande spindeln i nätet i det tyska laget och från sin defensiva mittfältsroll är det han som länkar samman laget. Bredvid sig ser han ut att ha rutinerade Sami Khedira, som kanske inte är lika energisk som tidigare men som fortsatt är en viktig spelare för Löw. Ilkay Gündogan lär också få en hel del speltid. Defensivt kommer Bayern München-duon med Jerôme Boateng och Mats Hummels flankeras av Jonas Hector och duktige Joshua Kimmich. Med tanke på Manuel Neuers skadetyngda säsong kan Marc-André Ter Stegen starta i mål.

Tyskland blir som vanligt att räkna med i sommar.

Vägen till Ryssland: Dansade sig genom kvalet med tio segrar på tio matcher i Grupp C.

Stjärnan: Thomas Müller

Talangen: Timo Werner

Tänkbar startelva: (4-2-3-1) Neuer; Hector, Boateng, Hummels, Kimmich; Kroos, Khedira; Reus, Özil, Müller; Werner

Så spelar Tyskland: Grunduppställningen är en välbalanserad 4-2-3-1-uppställning med en stabil backlinje och flera offensiva hot. Löw kan dessutom förändra sin uppställning efter motståndarna till 4-3-3, 3-4-3 eller 3-5-2 och han brukar försöka förändra matchbilder genom att utnyttja de många olika spelartyperna han har till förfogande på bänken.

Truppen: Manuel Neuer, Marc-Andre ter Stegen, Kevin Trapp; Jerome Boateng, Matthias Ginter, Jonas Hector, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Marvin Plattenhardt, Antonio Rudiger, Niklas Sule; Julian Brandt, Julian Draxler, Mario Gomez, Leon Goretzka, Ilkay Gundogan, Sami Khedira, Toni Kroos, Thomas Muller, Mesut Ozil, Marco Reus, Sebastian Rudy, Timo Werner.

Bb180608 Bb971
  • Mexiko:

Juan Carlos Osorios flexibla Mexiko kommer troligtvis bli Sveriges tuffaste motståndare i kampen om att knipa andraplatsen bakom gruppfavoriten Tyskland. Osorio har gjort det till Mexikos kännetecken att ständigt förändra, både sett till formation och spelare från match till match, och El Tris oerhörda flexibilitet är både lagets styrka och svaghet. Det gör det också mer eller mindre omöjligt att lista ut exakt vad man kommer få, vilket lär orsaka Janne Andersson en hel del huvudbry.

I grunden spelar dock Mexiko en offensiv fotboll med en hög backlinje där man försöker dominera bollinnehavet och förlägga spelet till motståndarnas planhalva. Offensivt har man spelare som Javier "Chicharito" Hernández och Carlos Vela, samt PSV Eindhovens stjärnskott Hirving Lozano som kommer från en strålande säsong i Eredivisie och som kan bli en av turneringens stora överraskningar. Osorio spelar oftast en 4-3-3-uppställning, men kan lika gärna satsa på en trebackslinje och en 3-4-3-liknande formation.

Mexikos stora problem är defensiven. Backlinjen är svag och oorganiserad och någon riktig ledartyp saknas, vilket accentueras av det faktum att Rafa Marquez fortfarande är med i truppen, trots att han troligtvis inte kommer få särskilt mycket speltid. Héctor Moreno spelade 45 minuter i genrepet mot Danmark, där Mexiko föll med 2-0, men mittbacken har haft en svår säsong och det finns osäkerhet för i vilken form han kommer till Ryssland. Backlinjen åtnjuter heller inte det bästa skyddet från mittfältet och ett av Osorios stora problem har varit bristen på en solid defensiv mittfältare. Det ser ut som att Héctor Herrera, som kommer från en kanonsäsong i Porto, kommer användas i nummer sex-rollen, vilket inte är ultimat. Herrera är en duktig spelare, men trivs bäst i en tvåvägsroll och är inte helt disciplinerad i sitt positionsspel. Mexiko känns väldigt svårbedömt på förhand. Om de får spelet att stämma och kan trycka ner motståndarna kan spelare som Lozano och Vela orsaka stor skada, men man kan lika gärna krackelera defensivt.

Det är inte bara på planen Mexiko är oförutsägbara. Några dagar innan avresan till Ryssland ställde spelarna till med en rejäl skandal genom att anordna en rejält blöt fest efter 1-0-segern mot Skottland där bröderna Dos Santos, Guillermo ochoa, Carlos Salcedo, Raúl Jimenez, Hector Herrera, Jesus Gallardo och Marco Fabian setts festa med eskorter. Det vore förstås inte El Tri utan sådana skandaler ständigt hängandes runt hörnet.

Vägen till Ryssland: Mexiko vann CONCACAF:s VM-kval och säkrade platsen till Ryssland med tre matcher kvar av kvalet.

Stjärnan: Hector Herrera

Talangen: Hirving Lozano

Tänkbar startelva: (4-3-3) Ochoa; Layún, Moreno, Reyes, Salcedo; Guardado, Herrera, Dos Santos; Lozano, Hernández, Vela

Så spelar Mexiko: Offensivt, högt tempo, hög backlinje. Underhållande!

Truppen: Jesus Corona, Alfredo Talavera, Guillermo Ochoa; Hugo Ayala, Carlos Salcedo, Diego Reyes, Miguel Layun, Hector Moreno, Edson Alvarez; Rafael Marquez, Jonathan dos Santos, Marco Fabian, Giovani dos Santos, Hector Herrera, Andres Guardado; Raul Jimenez, Carlos Vela, Javier Hernandez, Jesus Corona, Oribe Peralta, Javier Aquino, Hirving Lozano

Bb180603 Bb007

Hirving Lozano

  • Sverige:

Vi vet precis vad vi kommer få från Sverige i sommar. Sedan första dagen Janne Andersson klev in i förbundskaptenskostymen har han arbetat för att bygga ett lojalt kollektiv som bygger på stenhårt arbete, en solid defensiv och tydliga roller där varje spelare vet precis vad som förväntas av dem. Sverige har inga stjärnor på samma sätt som under Zlatan Ibrahimovic-åren - i Party-Jannes blågult är det kollektivet som är stjärnan.

Defensiven är solid och välsmord, där Andreas Granqvist och Viktor Nilsson Lindelöf visade precis hur bra de kan vara genom att hålla nollan i 180 minuter mot Italien, och de skyddas av ett lojalt mittfält där Sebastian Larssons stora lungor spelar en nyckelroll.

Frågetecknet kring Sverige finns snarare i offensiven, där ett par matcher utan mål genererat ett par oroliga rubriker. Albin Ekdal ser ut att vara hel och hans passningsfot är vital när bollen ska transporteras framåt i planen. Därefter kommer mycket kretsa kring Emil Forsberg. RB Leipzig-yttern är Sveriges främsta spelare och Forsberg måste vara på topp i Ryssland om Sverige ska få det att fungera. Marcus Berg har öst in mål i Al-Ain,men behöver assistans om han ska lyckas och Viktor Claesson ser ut att ha lagt beslag på andra kantrollen efter sina framgångar i Krasnodar. Ola Toivonen var bra i kvalet och är självskriven i startelvan, men en säsongs alternerande mellan bänk och läktare i Toulouse är långt ifrån en ultimat uppladdning.

Sverige, med sitt kollektiv och trygghet, har dock visat vad man kan prestera mot de bästa motståndarna och Sverige bör kunna utmana om andraplatsen i den här gruppen. Det gäller dock att få en bra start genom att besegra Sydkorea.

Vägen till Ryssland: Tvåa bakom Frankrike i kvalet. Besegrade Italien i playoff.

Stjärnan: Emil Forsberg

Talangen: Victor Nilsson Lindelöf

Tänkbar startelva: (4-4-2) Olsen; Augustinsson, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Lustig; Claesson, Ekdal, Larsson, Forsberg; Berg, Toivonen

Så spelar Sverige: Oerhört organiserat 4-4-2 med ett starkt kollektiv. Solid defensiv, men frågetecken för offensiven.

Truppen: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Ludwig Augustinsson, Filip Helander, Emil Krafth, Pontus Jansson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Gustav Svensson, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson, Marcus Rohden, Jimmy Durmaz, Marcus Berg, John Guidetti, Ola Toivonen, Isaac Kiese Thelin

Bb171113 Pa068
  • Sydkorea:

Sydkorea har haft en allt annat än optimal uppladdning inför VM. Efter ett bökigt kvalspel lyckades Sydkorea med nöd och näppe ta sig till Ryssland, men tyske förbundskaptenen Uli Stielike sparkades mitt under kvalet och ersattes av Shin Tae-yong, som bara månader tidigare tagit över Sydkoreas U20-landslag. Skador har också ställt till det rejält och Shin har inte haft det enkelt att implementera sina idéer.

Shin inledde med en 3-5-2-liknande uppställning, men hade svårt att hitta spelartyperna för att på ett framgångsrikt sätt kunna få ut det mesta av den formationen och efter några misslyckade experiment ser han nu ut att ha kastat de planerna överbord till förmån för en uppställning som mer liknar 4-4-2.

Försvaret, med en allt annat än namnkunnig backlinje, imponerade inte i kvalet och offensivt hade Sydkorea stora problem, där bristen på kvalitetsanfallare varit tydlig. Det ser ut som att Shin kommer använda sig av Heung-Min Son, som hade en supersäsong i Tottenham, i en anfallsroll och Son måste prestera för att Sydkorea ska ha någon realistisk chans att ta sig vidare från gruppen. Son har dock sällan presterat på samma höga nivå han vanligtvis gör i Premier League när han dragit på sig landslagströjan. Sydkorea har annars några intressanta yttrar där doldisen Lee Jae-sung, som är en superstjärna hemma i K-League, kan överraska en och annan. Förutom Son är det annars lagkaptenen Ki Sung-yeung som är Sydkoreas absolut viktigaste spelare. Swansea-mittfältaren är hela Sydkoreas hjärta och han kommer spela en nyckelroll på det centrala mittfältet.

Vägen till Ryssland: Tvåa i Grupp A, bakom Iran

Stjärnan: Heung-Min Son

Talangen: Lee Seung-Woo

Tänkbar startelva: (4-4-2): Kim; Park, Yun, Jang, Lee; Lee, Jung, Ki, Lee; Hwang, Son

Så spelar Sydkorea: 4-4-2, troligtvis, men i övrigt svårbedömt. Flera duktiga passningsspelare. Ki är nyckelspelaren på innermittfältet och Son måste producera sin bästa Tottenham-form om Sydkorea ska lyckas i Ryssland.

Truppen: Kim Seunggyu, Kim Jinhyeon, Cho Hyeonwoo, Kim Younggwon, Jang Hyunsoo, Jeong Seunghyeon, Yun Yeongseon, Oh Bansuk, Kim Minwoo, Park Jooho, Hong Chul, Go Yohan, Lee Yong, Ki Sungyueng, Jeong Wooyoung, Ju Sejong, Koo Jacheol, Lee Jaesung, Lee Seungwoo, Moon Sunmin, Kim Shinwook, Son Heungmin, Hwang Heechan

Bb180528 Bb549
VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Inför Grupp E » Lagen, Stjärnorna & Talangerna » VM 2018

VM-bloggen ger dig en snabböverskådlig koll på allt du behöver veta om Grupp E inför mästerskapet.

  • Brasilien:

Efter förnedringen på hemmaplan för fyra år sedan finns det en genuin entusiasm och tro på att Brasilien ska kunna gå hela vägen och vinna den sjätte VM-titeln. Den förre Corinthiansbossen Tite har klivit in och gjort ett strålande, strålande jobb som lyft hela Brasilien och vägen till Ryssland var imponerande, där brassarna fullständigt dominerade det sydamerikanska kvalspelet och med lätthet lade beslag på förstaplatsen.

TIte, som under hela sin förbundskaptensperiod låtit ansvaret skickas runt i truppen genom att rotera med lagkaptensjobbet, har funnit ett spelsystem som fungerar och spelare han litar på till fullo. Tite är så bekväm med spelartruppen han har till förfogande att han för flera månader sedan kostade på sig att slå fast att han redan vet sin startelva, och praktiskt taget alla spelare som kommer resa med till Ryssland.

Just tryggheten är Brasiliens stora styrka. Spelarna vet precis vad som krävs av dem i Tites 4-3-3-uppställning och de har hunnit spela ihop sig väl. Enda oron är egentligen högerbacksplatsen, där Dani Alves skada är ett rejält avbräck. I stället ser Danilo ut att föredras före Fagner, vilket är en försvagning. Veteranen Miranda och PSG:s stjärnförsvare Marquinhos utgör mittbackspar och Marcelo spelar en nyckelroll till vänster, där hans ständigt överlappande löpningar ger Neymar friheten att kliva inåt i planen. Det kommer krävas mycket för att få stopp för brassarnas vänsterkant, men det är också här Brasilien kommer vara som mest sårbara defensivt, till följd av att Marcelo trycker upp nästan löjligt högt längs sin flank, och Neymar är inte direkt känd för att vara någon gedigen defensivjobbare.

Mittfältet är Brasiliens bultande hjärta som ska ge balans, bibehålla formen och ge utrymme för den stjärnspäckade anfallstrion att glänsa. Casemiro axlar den mest defensiva rollen, bakom Fernandinho och Paulinho, där den sistnämnde i kvalet visade upp en fin förmåga att fylla på sent i straffområdet vilket renderat i en handfull baljor. I matcher där Brasilien väntas dominera stort kan Philippe Coutinho dras ner i en central mittfältsroll, men annars kommer han utgå från höger i tremannanfallet.

Unge Manchester City-spelaren Gabriel Jesus har sedan länge lagt beslag på nummer nio-rollen i Brasilien, trots en fin säsong av Roberto Firmino, och Jesus brukar vara strålande i den gula landslagströjan. Bakom finns spelare som Willian, Douglas Costa och Taison som alternativ.

Sammantaget är det ett ovanligt välbalanserat Brasilien, där anfallstjärnorna får utrymme att glänsa utan att lagets kollektiva balans äventyras. Det kommer dock finnas ytor att attackera på bakom de offensiva ytterbackarna. Neymar har också varit skadedrabbad och kommer kanske inte vara hundra procent förrän senare in i gruppspelet, men PSG-stjärnan gjorde 45 minuter i comebacken mot Kroatien, där han också gjorde ett vackert mål. Även en 80-procentig Neymar är en vansinnigt skicklig fotbollsspelare.

Vägen till Ryssland: Dominerade det sydamerikanska kvalet fullständigt och slutade som klar etta.

Stjärnan: Neymar

Talangen: Ederson

Tänkbar startelva: (4-3-3) Allison; Marcelo, Miranda, Marquinhos, Danilo; Casemiro, Paulinho, Fernandinho; Neymar, Jesus, Coutinho

Så spelar Brasilien: En 4-3-3 fylld med kvalitet. Fartfylld anfallstrio sprängfylld med individuell briljans. Välbalanserat mittfält där Casemiro ankrar, Renato Augusto lirar tvåväg och Paulinho fyller på i boxen. Vänsterkanten med Marcelo och Neymar är en superstyrka offensivt - men sårbar defensivt.

Truppen: Alisson, Ederson, Cassio; Danilo, Fagner, Marcelo, Filipe Luis, Thiago Silva, Marquinhos, Miranda, Pedro Geromel; Casemiro, Fernandinho, Paulinho, Fred, Renato Augusto, Philippe Coutinho, Willian, Douglas Costa; Neymar, Taison, Gabriel Jesus, Roberto Firmino

Bb171110 Bb076
  • Schweiz:

Vladimir Petkovics Schweiz är sig likt från EM för två år sedan och skillnaderna är små, både sett till spelare och spelstil. Multikulturella "Nati" är ett starkt kollektiv som inte kommer vika sig i första taget. Defensiven känns lite starkare med unge Dortmund-försvararen Manuel Akanji, som troligtvis tar petar veteranen Johan Djourou, bredvid Fabian Schär. Ytterbackarna Ricardo Rodriguez och Stephan Lichsteiner är förmodligen bland de starkaste i hela turneringen och kommer vara oerhört viktiga, både offensivt och defensivt. Rodriguez fina vänsterfot är ett rejält hot på fasta situationer.

Försvarslinjen skyddas av ett fysiskt no-nonsense-mittfält med Granit Xhaka och Valon Behrami. Xhaka får ofta - ibland lite oförtjänt mycket - skit för sina insatser i Arsenal, men för Schweiz är mittfältaren helt vital. Xhaka spelar en viktig roll defensiv, men framför allt i uppbyggnadsfasen, där det mesta ska gå genom honom.

Schweiz stora problem återfinns snarare i offensiven, där det finns en viss brist på mål och kvalitet vilket lär bli kännbart mot de tuffare lagen. Xherdan Shaqiri är den självklara stjärnan där, och kommer att utgå från högerkanten. Han brukar prestera för landslaget, men har haft en tuff säsong i Stoke. Ensamme anfallaren Haris Seferovic är ingen målmaskin och har fått nöta mycket bänk i år. Efter skadan på Admir Mehmedi kan talangfulle Breel Embolo, som inte haft en oproblematisk säsong i Schalke 04, mycket väl ta plats i startelvan. Steven Zuber är också ett alternativ.

Petkovics Schweiz är ett bra lag som mycket väl kan knipa andraplatsen bakom Brasilien.

Vägen till Ryssland: Tog sig dit med nöd och näppe. Trots nio segrar på tio matcher i kvalet slutade Vladimir Petkovics gäng tvåa, bakom Portugal, och tvingades spela playoff mot Nordirland, där man vann ett regnigt möte efter att ha tilldelats en kontroversiell straff.

Stjärnan: Xherdan Shaqiri

Talangen: Breel Embolo

Tänkbar startelva: Sommer; Rodriguez, Akanji, Schär, Lichtsteiner; Xhaka, Behrami; Zuber, Dzemaili, Shaqiri; Seferovic

Så spelar Schweiz: Mycket går genom Granit Xhaka, som drar ett tungt lass på mittfältet. Schweiz spelar med en stor bredd, när ytterbackarna Ricardo Rodriguez och Stephan Lichtsteiner gärna överlappar så fort möjligheten ges. I ett lag med brist på mål framåt är Xherdan Shaqiri väldigt viktig. Förmodligen för viktig.

Truppen: Roman Burki, Yvon Mvogo, Yann Sommer; Manuel Akanji, Johan Djourou, Nico Elvedi, Michael Lang, Stephan Lichtsteiner, Jacques-Francois Moubandje, Ricardo Rodriguez, Fabian Schaer; Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Gelson Fernandes, Remo Freuler, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Steven Zuber, Denis Zakaria; Josip Drmic, Breel Embolo, Mario Gavranovic, Haris Seferovic

Bb180603 Zi007

Breel Embolo i duell med Thiago Alcântara

  • Costa Rica:

Costa Rica har bytt förbundskapten sedan succén för fyra år sedan när Los Ticos kom som underdog till Brasilien, tog sig ur en svår grupp och hela vägen till kvartsfinal, men i övrigt är det mesta sig likt även om Óscar Ramírez sitter på tränarbänken i stället för Jorge Luís Pinto.

Ramírez har bibehållit Pintos oerhört defensiva 5-4-1-uppställning som skördade sådana framgångar i förra VM-slutspelet och startelvan är mer eller mindre densamma. Målet försvaras fortsatt av Keylor Navas och Real Madrid-målvakten är Costa Ricas obestridda stjärna. Acosta, Duarte och González är mittbackstrion och de kommer flankeras av två kvicka herrar i Celtics Cristian Gamboa och Bryan Oviedo, som när sällsynta lägen ges kommer bryta ut från den solida fembackslinjen och försöka ansluta till omställningarna.

Framför fembackslinjen kommer David Guzmán och forne AIK-spelaren Celso Borges ha det huvudsakliga defensiva ansvaret, där Bryan Ruiz och Bolaños tillåts vara lite mer kreativa och anfallsinriktade för att ge understöd till ensamme anfallaren Marco Ureña, som med sin snabbhet ska försöka skaka fram några målchanser för Los Ticos. Borges kommer spela en nyckelroll i att länka samman med offensiven när Costa Rica lägger beslag på bollen. Som joker finns också Joel Campbell, som otroligt nog fortfarande tillhör Arsenal.

Ett så välorganiserat, hårt arbetande, lågt och totaldefensivt lag som Costa Rica kommer alltid vara en utmaning att bryta ner - särskilt med en målvaktsfantom som Keylor Navas som sista utpost. Det är bara att titta tillbaka på VM 2014 för att se vilka framgångar det kan medföra. Costa Ricas lag är äldre nu, vilket kan komma att bli en faktor, men det är nog inget lag som ser fram emot att möta Costa Rica. Släpper de in ett tidigt mål och tvingas anfalla mer proaktivt kan det dock bli rejält problematiskt.

Vägen till Ryssland: Tvåa i CONCACAF:s kval.

Stjärnan: Keylor Navas

Talangen: Ian Smith

Tänkbar startelva: Navas; Oviedo, Acosta, Duarte, González, Gamboa; Ruiz, Borges, Guzmán, Bolaños; Ureña

Så spelar Costa Rica: Defensivt. Oerhört, oerhört defensivt. 5-4-1, två defensiva mittfältare där kreativiteten kommer från kanterna.

Truppen: Keylor Navas, Patrick Pemberton, Leonel Moreira, Cristian Gamboa, Ian Smith, Ronald Matarrita, Bryan Oviedo, Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Francisco Calvo, Kendall Waston, Johnny Acosta, David Guzman, Yeltsin Tejeda, Celso Borges, Randall Azofeifa, Rodney Wallace, Bryan Ruiz, Daniel Colindres, Christian Bolanos, Johan Venegas, Joel Campbell, Marco Urena

Bb140624 Bb450
  • Serbien:

Serbien är ytterligare en svårbedömd VM-nation som bytt både förbundskapten och stil nyligen. När formen dalade och missnöjet från förbundet blev allt mer högljutt sparkades Slavoljub Muslin sent i VM-kvalet och den assisterande förbundskaptenen Mladen Krstajic.

Krstajic har genomfört en hel del förändringar sedan han fick ta över huvudansvaret. Den största kritiken mot Muslin gällde hans motvilja att involvera de talangfulla unga serberna, som bland annat vann U20-EM för några år sedan, och Lazios mittfältsstjärna Sergej Milinkovic-Savic lyckades på något märkligt sätt inte ens ta sig in i truppen. Det första Krstajic gjorde när han tog klivet ut ur Muslins skugga var att ta tillbaka Sergej och konstatera att den högt ansedde mittfältsstjärnan kommer få en stor roll i hans Serbien.

Så har det också blivit och Sergej har gått in och tagit en startplats direkt, men det är långt ifrån den enda förändringen som Krstajic genomfört. Muslin föredrog ofta en 3-4-3-liknande formation, men under Krstajic har Serbien gått över till en 4-2-3-1-uppställning med en solid mittfältsbas där Manchester Uniteds Nemanja Matic och Crystal Palace Luka Milivojevic bidrar med både bollvinneregenskaper och ett skickligt passningsspel på det defensiva mittfältet, bakom Sergej som får en mer offensiv roll.

I backlinjen finner vi bekanta, rutinerade herrar som Branislav Ivanovic och Aleksandar Kolarov. Det finns frågetecken över bristen av snabbhet i fyrbackslinjen, där många spelare börjar bli till åren, men så länge Serbien kan försvara lite djupare och åtnjuta skyddet från de tre fysiska mittfältarna bör de klara sig bra.

Offensivt kommer Aleksandar Mitrovic leda linjen. Tunge, fysiske Mitrovic har en fin säsong bakom sig i Fulham och kommer till Ryssland fylld av självförtroende. I form kan han vara en plåga att spela mot och Mitrovic kan nog överraska en och annan, om han får det att stämma. Krstajic har också valt att förlita sig på Adem Ljajic, som är lite av ett wild card men med en oerhörd högstanivå när träffar rätt. Ljajic lär ta ena kantrollen med Southamptons Dusan Tadic, som haft en tung säsong, på andra sidan.

Krstajic förfogar över ett talangfullt lag, men det är lite svårt att veta exakt vad vi kommer få från serberna efter förbundskaptensbytet. Får han ihop det bör dock Serbien ha alla möjligheter att knipa andraplatsen i den här gruppen.

Vägen till Ryssland: Trots att man sparkade Muslin i slutet av kvalet lyckades Serbien vinna Grupp D före Irland, Wales och Österrike.

Stjärnan: Nemanja Matic

Talangen: Sergej Milinkovic-Savic

Tänkbar startelva: (4-2-3-1) Stojkovic; Kolarov, Ivanovic, Milenkovic, Rukavina; Matic, Milivojevic; Ljajic, Milinkovic-Savic, Tadic; Mitrovic

Så spelar Serbien: Svårt att veta exakt. Men 4-2-3-1 med ett starkt mittfält och en fysisk anfallare i Mitrovic.

Truppen: Vladimir Stojkovic, Predrag Rajkovic, Marko Dmitrovic, Aleksandar Kolarov, Antonio Rukavina, Milan Rodic, Branislav Ivanovic, Uros Spajic, Milos Veljkovic, Dusko Tosic, Nikola Milenkovic; Nemanja Matic, Luka Milivojevic, Marko Grujic, Dusan Tadic, Andrija Zivkovic, Filip Kostic, Nemanja Radonjic, Sergej Milinkovic-Savic, Adem Ljajic; Aleksandar Mitrovic, Aleksandar Prijovic, Luka Jovic

Bb180604 Bb993
VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Inför Grupp D » Lagen, Stjärnorna & Talangerna » VM 2018

VM-bloggen ger dig en snabböverskådlig koll på allt du behöver veta om Grupp D inför mästerskapet.

  • Argentina:

Vad kan vi förvänta oss av Argentina, egentligen? Inte en susning. La Albiceleste är helt klart det mest svårbedömda laget i hela mästerskapet. Potentialen är enorm, men fiaskot ligger aldrig långt borta. Efter att ha bytt förbundskapten hela fyra gånger i kvalet lyckades Argentina med minsta möjliga marginal ta sig till VM efter att Lionel Messi på egen hand släpat sitt lag till Ryssland.

Jorge Sampaoli fick kort tid på sig i kvalet och hade som enda uppdrag att lösa en biljett till Ryssland. Nu har han fått lite mer tid på sig att implementera sina idéer och det ska bli mycket, mycket intressant att se vad han fått ihop. Sampaoli är förmodligen den förbundskapten av de 32 VM-länderna som jag håller allra högst, men att hoppas att han hunnit förvandla Argentina till ett lag som kan utmana om medaljerna är kanske för mycket begärt.

Sampaoli är stöpt i Marcelo Bielsas fotbollsform och han föredrar en stil med ett vansinnigt högt och aggressivt presspel, med en högt stående backlinje. Han lär dock inte kunna implementera sin föredragna stil fullt ut här. Argentina saknar dels de energiska och hårt arbetande offensiva spelarna som krävs för att effektivt utföra en sådan krävande spelstil, dessutom är försvararna på tok för långsamma för att kunna hantera en så hög linje. Det är troligt att Sampaoli försöker med en lite mer försiktig taktik här, men han är i grunden en offensiv tränare och Argentina lär vara ett av de mest sevärda lagen i VM, med ett skakigt försvar och potent offensiv.

Att gissa vilken formation Sampaoli kommer använda sig av är ungefär som att kasta tärning, men det ser ändå ut som att han kommer satsa på en fyrbackslinje där Federico Fazio och Nicolas Otamendi flankeras av Nicolas Tagliafico och Gabriel Mercado. Allt i Argentina handlar förstås om Lionel Messi och Barcelona-stjärnan kommer att spela i nummer tio-rollen med frihet att göra i princip vad han vill. Framför vill han ha en spelare som försöker dra isär och löper i djupled, vilket förmodligen kommer bli Gonzalo Higuaín, som får chansen före Sergio Agüero. Till vänster kommer Ángel Di María spela och till höger ser Manuel Lanzini ut att föredras framför Pauli Dybala. Det defensiva mittfältsparet ser ut att kunna bli Lucas Biglia ihop med PSG:s unge Giovani Lo Celso. Efter att Sergio Romero tvingats dra sig ur VM-truppen på grund av skada är även målvaktsfrågan ett problem, där lär det stå mellan Willy Caballero och Franco Armani.

Vägen till Ryssland: Krokig, snårig och ack så avancerad. Argentina hade ett djävulskval där man bytte förbundskapten fyra gånger om innan Lionel Messi till slut sköt Argentina till VM med tre mål i den avgörande matchen mot Ecuador i Quito.

Stjärnan: Lionel Messi

Talangen: Gio Lo Celso

Tänkbar startelva: Armani; Tagliafico, Otamendi, Fazio, Mercado; Lo Celso, Biglia; Di María, Messi, Lanzini; Higuaín

Så spelar Argentina: Ingen riktigt vet hur Sampaoli kommer formera sitt Argentina, men räkna med ett Messi-centrifierat lag som försöker spela en öppen och fartfylld fotboll.

Truppen: Nahuel Guzmán, Willy Caballero, Franco Armani; Gabriel Mercado, Nicolas Otamendi, Federico Fazio, Nicolas Tagliafico, Marcos Rojo, Marcos Acuna, Cristian Ansaldi, Eduardo Salvio; Javier Mascherano, Angel Di Maria, Ever Banega, Lucas Biglia, Manuel Lanzini, Gio Lo Celso, Maximiliano Meza; Lionel Messi, Sergio Aguero, Gonzalo Higuain, Paulo Dybala, Cristian Pavon.

Bb171111 Bb474

Gio Lo Celso

  • Island:

Island ska spela sitt första VM-slutspel någonsin. Det är inte någon större skillnad på Heimir Hallgrimssons Island jämfört med det som Lasse Lagerbäck ledde till kvartsfinal i EM för två år sedan, och spelartruppen som ska göra det i Ryssland är mer eller mindre densamma som i Frankrike.

Det kommer förstås vara den defensiva organisationen som utmärker Island i sommar. Spelarna känner varandra utan och innan och Island visade i EM att ett så disciplinerat, välfungerande och hårt arbetande kollektiv är en utmaning att bryta ned även för de skickligaste landslagen. Offensivt har Island lite större variation och kvalitet på mittfältet efter Johann Berg Gudmundssons fina säsong i Burnley, vilket avlastar storstjärnan Gylfi Sigurdsson. Islänningarna är dessutom farliga på fasta situationer, där Aron Gunnarssons långa inkast är ett reellt hot.

En skillnad på Island under Hallgrimsson jämfört med Lagerbäck har varit en större villighet att variera formationen och Island har flera gånger i kvalet använt sig av en 4-5-1/4-2-3-1-uppställning. Det känns troligt att Island kommer satsa på att spela med tre centrala mittfältare mot tuffare motstånd, där Gunnarsson och Hallfredsson agerar bakom Sigurdsson.

Ett orosmoment för Island inför mästerskapet har varit skadesituationen, som varit långt ifrån optimal. Viktiga Gunnarsson och Sigurdsson har båda dragits med skadebesvär och Kolbeinn Sigthorsson missar hela mästerskapet.

Vägen till Ryssland: Toppade Grupp I före Kroatien, som man också möter i Grupp D.

Stjärnan: Gylfi Sigurdsson

Talangen: Samuel Fridjonsson

Tänkbar startelva: Halldorson; Magnusson, Sigurdsson, Arnason, Saevarsson; Bjarnason, Hallfredsson, Sigurdsson, Gunnarsson, Gudmundsson; Bödvarsson

Så spelar Island: Defensivt, extremt disciplinerat. Ställer om kvickt och utnyttjar fasta situationer.

Truppen: Hannes Thor Halldorsson, Runar Alex Runarsson, Frederik Schram; Kari Arnason, Ari Freyr Skulason, Birkir Mar Saevarsson, Sverrir Ingi Ingason, Hordur Magnusson, Holmar Orn Eyjolfsson, Ragnar Sigurdsson; Johann Berg Gudmundsson, Birkir Bjarnason, Arnor Ingvi Traustason, Emil Hallfredsson, Gylfi Sigurdsson, Olafur Ingi Skulason, Rurik Gislason, Samuel Fridjonsson, Aron Gunnarsson; Alfred Finnbogason, Bjorn Bergmann Sigurdarson, Jon Dadi Bodvarsson, Albert Gudmundsson

Bb171006 Bb748
  • Kroatien:

Kroatien har ett mittfält av absolut världsklass med spelare som Luka Modric, Ivan Rakitic, Mateo Kovacic, Milan Badelj och Marcelo Brozovic, men kollektivt har Kroatien haft svårt att få ut sin fulla kapacitet. Kroatien slutade bakom Island i kvalgruppen till VM, men tog sig förbi Grekland i playoff. Mycket tal gällande Kroatien kretsar också kring alla kontroverser utanför planen, där det bråkas friskt mellan förbund, spelare, fans och politiker, vilket förstås stjäl fokus.

Kroatien sparkade Ance Cacic innan playoff-mötet mot Grekland och han ersattes av Zlatko Dalic, som kommer leda landet i Ryssland. En av de största förädringarna Dalic gjorde var att flytta upp Modric i den offensiva mittfältsrollen i en 4-2-3-1-uppställning. Det kroatiska spelet kretsar kring Modric, men även om han inte är lika involverad i uppbyggnadsspelet i sin nya roll så är förhoppningen att Real Madrids spelgeni ska kunna spela en avgörande roll högre upp i planen. Förändringen har också inneburit lite förändringar kring Modrics mittfältspartners, där Milan Badeljs egenskaper som balansspelare gjort honom till startgubbe, på bekostnad av antingen Marcelo Brozovic och Mateo Kovacic.

I backlinjen är Liverpools Dejan Lovren självskriven, och han får troligtvis sällskap av Vida i mittlåset, med Sime Vrsaljko till höger och Ivan Strinic till vänster. Offensivt finns också kvalitet i form av Mario Mandzukic, Ivan Perisic, Andrej Kramaric och Nikola Kalinic.

Kroatien har potentialen att vara ett väldigt, väldigt bra fotbollslag och mittfältet man kan ståta med finns det få länder i världen som kan mäta sig med. I sina bästa stunder är Kroatien ruggigt bra, med en hög högsta nivå. Problemet är bara att man väldigt sällan tycks kunna dra fram sådana prestationer med tillräckligt jämna mellanrum. Kroatien bör ändå ha goda chanser att gå vidare.

Vägen till Ryssland: Slutade tvåa bakom Island. Tog sig till VM via playoff mot Grekland.

Stjärnan: Luka Modric

Talangen: Tin Jedvaj

Tänkbar startelva: Subasic; Strinic, Vida, Lovren, Vrsaljko; Badelj, Rakitic; Perisic, Modric, Kramaric; Mandzukic

Så spelar Kroatien: Med boll är Kroatien ett lag som gärna bibehåller bollinnehavet och försöker dominera matcher genom sitt fina mittält. I försvarsspelet faller man ofta ner lite djupare, snarare än att pressa högre upp, för att inte blottlägga det långsamma försvaret.

Truppen: Danijel Subasic, Lovre Kalinic, Dominik Livakovic; Vedran Corluka, Domagoj Vida, Ivan Strinic, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko, Josip Pivaric, Tin Jedvaj, Duje Caleta-Car; Luka Modric, Ivan Rakitic, Mateo Kovacic, Milan Badelj, Marcelo Brozovic, Filip Bradaric; Mario Mandzukic, Ivan Perisic, Nikola Kalinic, Andrej Kramaric, Marko Pjaca, Ante Rebic.

Bb180603 Bb414
  • Nigeria:

Nigeria har sakta men säkert blivit bättre under Gernot Rohrs ledning. Tysken har arbetat mycket med lagsämja och disciplin, både på och utanför planen, och det tycks ha medfört finfina resultat. I kvalet var Nigeria ett stabilt kollektiv med potential att vara förödande i sitt omställningsspel.

Super Eagles styrka är mittfältet, där lagkaptenen John Obi Mikel alltjämt är en nyckelspelare. Mikel huserar framför två stycken starka, fysiska bollvinnare i Ogenyi Onazi och Leicester Citys talangfulle Wilfred Ndidi. Mittfältet är kanske inte det spelskickligaste, men den fysiska trion ger stadga till hela laget och skyddar en inte särskilt namnkunnig backlinje.

Avsaknaden av någon riktigt skicklig speluppläggare på det centrala mittältet medför ofta att Nigerias anfallsspel blir väldigt rakt, där bollen snabbt ska transporteras till den vindsnabba anfallstrion där Victor Moses och Alex Iwobi, tillsammans med Odion Ighalo, ständigt är på språng. På bänken finns även talangfulle Kelechi Iheanacho som alternativ. Det återstår att se hur långt Nigerias nya kollektiv kan räcka i en tuff kvalgrupp.

Vägen till Ryssland: Dansade sig igenom en kvalgrupp med Zambia, Kamerun och Algeriet.

Stjärnan: John Obi Mikel

Talangen: Alex Iwobi

Tänkbar startelva: (4-3-3) Uzoho; Idowu, Balogun, Troost-Ekong, Abdullahi; Ndidi, Onzai, Mikel; Moses, Ighalo, Iwobi

Så spelar Nigeria: Ett välsmort kollektiv med ett fysiskt mittfält. Siktar på kvicka omställningar.

Truppen: Ikechukwu Ezenwa, Daniel Akpeyi, Francis Uzoho; William Troost-Ekong, Leon Balogun, Kenneth Omeruo, Bryan Idowu, Chidozie Awaziem, Abdullahi Shehu, Elderson Echiejile, Tyronne Ebuehi; John Obi Mikel, Ogenyi Onazi, John Ogu, Wilfred Ndidi, Oghenekaro Etebo, Joel Obi; Odion Ighalo, Ahmed Musa, Victor Moses, Alex Iwobi, Kelechi Iheanacho, Simeon Nwankwo.

Bb180602 Bb539

John Obi Mikel

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Inför Grupp C » Lagen, Stjärnorna & Talangerna » VM 2018

VM-bloggen ger dig en snabböverskådlig koll på allt du behöver veta om Grupp C inför mästerskapet.

  • Frankrike:

Didier Deschamps förfogar över ett oerhört, oerhört talangfullt lag, men Frankrike stod för långt ifrån något imponerande kvalspel, där man bland annat förlorade mot Sverige och kryssade mot Vitryssland och Luxemburg. Frankrike var i EM-final för två år sedan, men har inte riktigt tagit de kliven framåt som grupp som förväntades och det hänger fortfarande ett ganska stort frågetecken över Deschamps förmåga att få ut mesta möjliga av sitt talangfulla material och Les Bleus är ofta ojämna.

Frankrike kommer variera mellan att spela 4-3-3 och 4-4-2, där den förstnämnda kommer användas mot de lite tuffare motståndarna. Deschamps kan dock ställa ett skrämmande skickligt lag på benen. Hugo Lloris kommer vakta kassen med ett mittbackspar med Raphaël Varane och Samuel Umtiti framför. Det finns ett litet frågetecken för ytterbackspositionernan, där Benjamin Mendy och Djibril Sidibe varit skadedrabbade, och där ungtuppar som Lucas Hernández och Benjamin Pavard är reserver. På mittfältet är N’Golo Kanté given, men det finns mer osäkerhet kring vilka han får sällskap av. Paul Pogba kommer troligtvis starta, åtminstone så länge Deschamps spelar ett tremannamittfält, men Bayern Münchens Corentin Tolisso har sett fin ut i träningsmatcherna inför och Blaise Matuidi och Steven N’Zonzi finns också att tillgå. Offensivt lär Olivier Giroud starta centralt, flankerad av storstjärnan Antoine Griezmann och stjärnskottet Kylian Mbappé. Vill Deschamps ha ett mer fartfyllt anfall lär Mbappé ta Girouds plats centralt, och göra plats för spelare som Thomas Lemar, Ousmané Dembélé, Nabil Fekir eller Florian Thauvin. Det råder inte direkt någon brist på skickliga offensiva spelare.

Vägen till Ryssland: Imponerade inte överdrivet mycket i kvalet. Tog sig vidare som gruppetta trots förlust mot Sverige och kryss mot Vitryssland och Luxemburg.

Stjärnan: Antoine Griezmann

Talangen: Kylian Mbappé

Tänkbar startelva: Lloris; Mendy, Umtiti, Varane, Sidibé; Tolisso, Kanté, Pogba; Mbappé, Giroud, Griezmann

Så spelar Frankrike: Lite oklart, men Frankrike har lite problem att omvandla individuell briljans till ett briljant kollektiv. Känns som farligast när de får ställa om kvickt.

Truppen: Alphonse Areola, Hugo Lloris, Steve Mandanda; Lucas Hernandez, Presnel Kimpembe, Benjamin Mendy, Benjamin Pavard, Adil Rami, Djibril Sidibe, Samuel Umtiti, Raphael Varane; N'Golo Kante, Blaise Matuidi, Steven N'Zonzi, Paul Pogba, Corentin Tolisso, Ousmane Dembele, Nabil Fekir; Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Thomas Lemar, Kylian Mbappe, Florian Thauvin

Bb180601 Zk012

Kylian Mbappé och Ousmané Dembélé

  • Australien:

Australien är ett av VM:s allra mest svårbedömda länder efter att förbundskaptenen Ange Postecoglou oväntat sagt upp sig. Ersättaren blev holländaren Bert van Marwijk, som står för en helt annan fotboll, och det är svårt att förutspå hur den rutinerade tränaren lyckats få ihop det.

Under Postecoglou hade Australien genomgått någon form av fotbollsmässig revolution, där han försökt implementera en mer positiv och proaktiv fotboll där Socceroos skulle vara spelförande med ett stort bollinnehav och ett högt presspel. Van Marwijk är mer eller mindre den diametrala motsatsen, vilket alla som sett hans Holland kan skriva under på. Van Marwijk är utan tvekan en duktig förbundskapten, men han är också en cyniker ut i fingerspetsarna som inte skyr några medel i sin jakt efter resultat, vilket genererat en del kritik i hemlandet.

Med Van Marwijk vid rodret kommer Australien vara ett mer reaktivt och försvarsinriktat lag. Han har skrotat experimenten med trebackslinje för sin föredragna 4-2-3-1-uppställning, med försiktigare ytterbackar och en rakare anfallsstil.

Vägen till Ryssland: Hade en turbulent kvalresa där man slutade trea bakom Japan och Saudiarabien, bara för att ta sig vidare efter playoff mot Syrien och Honduras.

Stjärnan: Aaron Mooy

Talangen: Daniel Arzani

Tänkbar startelva: (4-2-3-1) Ryan; Behich, Jurman, Sainsbury, Karacic; Jedinak - Luongo; Rogic, Mooy, Kruse; Juric

Så spelar Australien: Svårbedömt, men troligen med en solid defensiv där fyrbackslinjen skyddas av två defensiva mittfältare och där man ställer om via raka kontringar.

Truppen: Brad Jones, Mat Ryan, Danny Vukovic; Aziz Behich, Milos Degenek, Matthew Jurman, James Meredith, Josh Risdon, Trent Sainsbury; Jackson Irvine, Mile Jedinak, Robbie Kruse, Massimo Luongo, Mark Milligan, Aaron Mooy, Tom Rogic; Daniel Arzani, Tim Cahill, Tomi Juric, Mathew Leckie, Andrew Nabbout, Dimitri Petratos, Jamie Maclaren.

Bb180529 Bb183

Bert van Marwijk

  • Peru:

Peru är tillbaka i VM för första gången på 36 år och optimismen spirar i landet efter beskedet i dagarna - lagkaptenen och stjärnan Paolo Guerrero får spela fotbolls-VM efter att han fått uppskov för sin dopingavstängning. En massiv, massiv boost för Peru.

Förbundskaptenen Ricardo Gareca har gjort ett utmärkt arbete med att återföra den eleganta, fartfyllda fotbollen som Peru gjort sig känt för förr om åren. Peru är fortfarande ett organiserat och hårt arbetande lag med fysiska spelare, men de spelar också en väldigt positiv och sevärd fotboll som, när den fungerar, är njutbar att titta på.

Lustigt nog har Peru gjort bra ifrån sig sedan Guerreros avstängning, när fartfantomen Jefferson Farfán agerat anfallare och hotat motståndarförsvaren med sin snabbhet i djupled. När Guerrero är tillbaka är han självskriven som ensam anfallare, vilket innebär att Peru kommer inleda med en 4-2-3-1-uppställning, där Farfán i stället lär utgå från högerkanten. Håll ett öga på spelaren som huserar på den andra kanten: Ålborgsspelaren Edison Flores, även kallad för ”Orejas” för sina utåtstående öron, som varit viktig i kvalet. I laget finns även Malmö FF-bekantingen Yoshimar Yotún.

Vägen till Ryssland: Peru slutade femma i det sydamerikanska VM-kvalet, på bekostnad av Chile, och tog sig vidare via playoff mot Nya Zeeland.

Stjärnan: Paolo Guerrero

Talangen: Edison Flores

Tänkbar startelva: (4-2-3-1) Gallese; Trauco, Ramos, Rodríguez, Advíncula; Tapia, Yotún; Flores, Cueva, Farfán; Guerrero

Så spelar Peru: En väldigt trevlig fotboll med ett nätt och rappt passningsspel.

Truppen: Carlos Caceda, Jose Carvallo, Pedro Gallese, Luis Advincula, Pedro Aquino, Miguel Araujo, Andre Carrillo, Wilder Cartagena, Aldo Corzo, Christian Cueva, Jefferson Farfan, Edison Flores, Paolo Hurtado, Nilson Loyola, Andy Polo, Christian Ramos, Alberto Rodriguez, Raul Ruidiaz, Anderson Santamaria, Renato Tapia, Miguel Trauco, Yoshimar Yotun, Paolo Guerrero

Bb180603 Bb959

Paolo Guerrero, El Rey de Coca Cola

  • Danmark:

I Danmark handlar det mesta om Christian Eriksen och Åge Hareide har byggt sitt lag för att få ut så mycket som möjligt av Tottenham-stjärnan. Eriksen är placerad som den centrala offensiva mittfältaren i en 4-2-3-1-uppställning, där han åtnjuter friheten att röra sig över hela planen för att finna ytor och bygga spel. Eriksen verkar njuta till fullo av rollen och han har gjort hela 15 mål på sina 19 matcher under Hareides ledning.

I övrigt lär Danmark vara ett lite mer reaktivt lag än i kvalet, men det sitter ändå någonstans i danskarnas fotbolls-DNA att försöka dominera bollinnehavet och med spelare som Eriksen, Delaney och Schöne på mittfältet finns fötter och kunnande för att spela en fin passningsinriktad fotboll. Men under Hareide är Danmark ändå rakare i sitt spel och passningarna är både mer direkta och oftare riktade framåt i planen. Mathias Jörgensen är en duktig targetspelare och i Pione Sisto finns en talangfull, irrationell ytter som kan bryta mönstret.

Defensivt har Chelseas Andreas Christensen lite förvånansvärt förpassats till bänken. I stället föredrar Hareide ett mittbackspar med Sevillas rutinerade Simon Kjaer och Brentfords Andreas Bjelland, som fungerat utmärkt tillsammans i kvalet. Danmark har ett fint lag och i en relativt tacksam grupp bör Danmark ha goda chanser att ta sig vidare. Öppningsmatchen mot Peru kommer bli en nyckelmatch.

Vägen till Ryssland: Tvåa i Grupp E, bakom Polen. Därefter seger i playoff mot Irland.

Stjärnan: Christian Eriksen

Talangen: Pione Sisto

Tänkbar startelva: (4-3-3) Schmeichel; Larsen, Bjelland, Kjaer, Dalsgaard; Delaney, Eriksen, Schöne; Sisto, Jörgensen, Poulsen

Så spelar Danmark: Danmark lär vara mer reaktiva än man var i kvalspelet, vilket lär innebära en ännu rakare fotboll. Mycket i offensiven går genom Eriksen.

Truppen: Kasper Schmeichel, Jonas Lossl, Frederik Ronow; Simon Kjaer, Andreas Christensen, Mathias Jorgensen, Jannik Vestergaard, Henrik Dalsgaard, Jens Stryger, Jonas Knudsen; William Kvist, Thomas Delaney, Lukas Lerager, Lasse Schone, Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli; Pione Sisto, Martin Braithwaite, Andreas Cornelius, Viktor Fischer, Yussuf Poulsen, Nicolai Jorgensen, Kasper Dolberg.

Sponsrat av: Casinolive.dk

Bb180529 Bb669

Pione Sisto och Christian Eriksen

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Gyllene Tider, Markoolio och De Vet Du - så bra(?) är de svenska VM-låtarna

Gyllene Tider och Linnea Henriksson har gjort den officiella svenska VM-låten, men i vanlig ordning har en handfull andra dykt upp lagom till mästerskapet. VM-bloggen tar en titt på årets bidrag.

Gyllene Tider & Linnea Henriksson - Bäst när det gäller

När vi träffades i vimlet

Det var ett hattrick att minnas

Jag kom från farmarlaget

Du var populär

Du sa du älskade fotboll

Jag såg en sol igenom fönstret

Hur kan man låtsas att det regnar

När du ser ut så där?

Tonen sätts direkt. Det här är ju… obegripligt? En fotbollsklyschig låt av några som till synes inte har en någon som helst koll på fotboll. Då tillhör jag ändå vanligtvis Gyllene Tiders tillskyndare, men det här är omöjligt att ställa sig bakom.

Refrängen är lika tam som texten är obegriplig. Det här blir ingen låt som svenskarna sjunger med till på de ryska läktarna, var så säkra.

- Den har en grymt bra refräng. Och körerna är kanon. Dessutom är det en bra poplåt, har Gyllene Tiders basist Anders Herrlin sagt till Sydsvenskan.

Låten har inte tagits emot särskilt väl av fansen och vid ett tillfälle fick till och med bandet surströmming kastat efter sig.

- Jag har inte läst så mycket, men en del är riktigt upprörda, som om vi mördat deras familj, säger Herrlin.

De Vet Du - Vi Sjunger

Ack, vilken smärtsam upplevelse det var att tvinga sig igenom de dryga fem minuterna som den här låten pågår. Vi sjunger är verkligen meningslös. Kraven är per automatik låga på VM-låtar, om de inte sjungs av GES, men De Vet Du har nog lyckats få råttet mågat, som Per Ledin skulle sagt. Det gör fysiskt ont att se de kantiga, fantasilösa sketcherna och låten i sig lämnar inget bestående avtryck alls. Trist text, tristare refräng.

Det enda - jag upprepar, enda - bra med Vi sjunger är att De Vet Du åtminstone haft det goda omdömet att involvera ett av svensk fotbollshistorias finaste referat, när den älskvärda Lasse Granqvist rappt kommenterade Zlatan Ibrahimovics vackra klackmål mot Italien i EM 2004. De Vet Du har en stark fan base, men att 700 000, bara på Youtube, orkat se det här eländet gör mig sorgsen.

Markoolio - Ge Oss Mål

Det kan inte tagit Markoolio mer än en halvt salongsberusad eftermiddag att skriva, spela in och producera Ge Oss Mål och med den bakgrunden gör han ändå ett gediget jobb. Han är ju alltid trallvänlig på sitt speciella sätt, Markoolio, och Ge Oss Mål är fylld av självdistans, vilket alltid är uppskattat. Det kommer inte bli någon ny In med bollen i mål eller Mera mål, men i det här sällskapet gör Markoolio inte bort sig.

JLC - Hela vägen hem

Om man blundar sig igenom musikvideon är den här låten, producerat av JLC, med Instagram-kändisarna Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman inte så tokig ändå. Verserna går förbi mer eller mindre obemärkt, men refrängen kan man ändå gunga med till.

Samir & Viktor - Put your hands up för Sverige

En VM-låt för att heja fram Sverige kan man kanske tycka ska sjungas på svenska, men bortsett från valet att involvera textraden - och döpa låten - till Put your hands up så är det här inte så tokigt ändå. Put your hands up för Sverige kommer säkert spelas friskt på studentflaken landet över. Refrängen är ändå ganska trevlig och den ryssklingande musikslingan passar in. Är det så illa, Sverige, att vi tvingas utse Samir & Viktor till segrare i VM-låtkampen?

Pidde P - Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva

En gullig låt ändå, där landslagsspelarnas barn ackompanjerar Pidde P i en trallvänlig låt med en skaplig refräng.

Summering: Det finns inga vinnare här. På med In med bollen i mål och När vi gräver guld i USA så laddar vi upp inför Sverige-Sydkorea.