• Hem
  • VM-Bloggen
  • Gyllene Tider, Markoolio och De Vet Du - så bra(?) är de svenska VM-låtarna
Gyllene Tider, Markoolio och De Vet Du - så bra(?) är de svenska VM-låtarna

Bild från Bildbyrån

Gyllene Tider, Markoolio och De Vet Du - så bra(?) är de svenska VM-låtarna

Gyllene Tider och Linnea Henriksson har gjort den officiella svenska VM-låten, men i vanlig ordning har en handfull andra dykt upp lagom till mästerskapet. VM-bloggen tar en titt på årets bidrag.

Gyllene Tider & Linnea Henriksson - Bäst när det gäller

När vi träffades i vimlet

Det var ett hattrick att minnas

Jag kom från farmarlaget

Du var populär

Du sa du älskade fotboll

Jag såg en sol igenom fönstret

Hur kan man låtsas att det regnar

När du ser ut så där?

Tonen sätts direkt. Det här är ju… obegripligt? En fotbollsklyschig låt av några som till synes inte har en någon som helst koll på fotboll. Då tillhör jag ändå vanligtvis Gyllene Tiders tillskyndare, men det här är omöjligt att ställa sig bakom.

Refrängen är lika tam som texten är obegriplig. Det här blir ingen låt som svenskarna sjunger med till på de ryska läktarna, var så säkra.

- Den har en grymt bra refräng. Och körerna är kanon. Dessutom är det en bra poplåt, har Gyllene Tiders basist Anders Herrlin sagt till Sydsvenskan.

Låten har inte tagits emot särskilt väl av fansen och vid ett tillfälle fick till och med bandet surströmming kastat efter sig.

- Jag har inte läst så mycket, men en del är riktigt upprörda, som om vi mördat deras familj, säger Herrlin.

De Vet Du - Vi Sjunger

Ack, vilken smärtsam upplevelse det var att tvinga sig igenom de dryga fem minuterna som den här låten pågår. Vi sjunger är verkligen meningslös. Kraven är per automatik låga på VM-låtar, om de inte sjungs av GES, men De Vet Du har nog lyckats få råttet mågat, som Per Ledin skulle sagt. Det gör fysiskt ont att se de kantiga, fantasilösa sketcherna och låten i sig lämnar inget bestående avtryck alls. Trist text, tristare refräng.

Det enda - jag upprepar, enda - bra med Vi sjunger är att De Vet Du åtminstone haft det goda omdömet att involvera ett av svensk fotbollshistorias finaste referat, när den älskvärda Lasse Granqvist rappt kommenterade Zlatan Ibrahimovics vackra klackmål mot Italien i EM 2004. De Vet Du har en stark fan base, men att 700 000, bara på Youtube, orkat se det här eländet gör mig sorgsen.

Markoolio - Ge Oss Mål

Det kan inte tagit Markoolio mer än en halvt salongsberusad eftermiddag att skriva, spela in och producera Ge Oss Mål och med den bakgrunden gör han ändå ett gediget jobb. Han är ju alltid trallvänlig på sitt speciella sätt, Markoolio, och Ge Oss Mål är fylld av självdistans, vilket alltid är uppskattat. Det kommer inte bli någon ny In med bollen i mål eller Mera mål, men i det här sällskapet gör Markoolio inte bort sig.

JLC - Hela vägen hem

Om man blundar sig igenom musikvideon är den här låten, producerat av JLC, med Instagram-kändisarna Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman inte så tokig ändå. Verserna går förbi mer eller mindre obemärkt, men refrängen kan man ändå gunga med till.

Samir & Viktor - Put your hands up för Sverige

En VM-låt för att heja fram Sverige kan man kanske tycka ska sjungas på svenska, men bortsett från valet att involvera textraden - och döpa låten - till Put your hands up så är det här inte så tokigt ändå. Put your hands up för Sverige kommer säkert spelas friskt på studentflaken landet över. Refrängen är ändå ganska trevlig och den ryssklingande musikslingan passar in. Är det så illa, Sverige, att vi tvingas utse Samir & Viktor till segrare i VM-låtkampen?

Pidde P - Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva

En gullig låt ändå, där landslagsspelarnas barn ackompanjerar Pidde P i en trallvänlig låt med en skaplig refräng.

Summering: Det finns inga vinnare här. På med In med bollen i mål och När vi gräver guld i USA så laddar vi upp inför Sverige-Sydkorea.