NHL-Bloggen
NHL-Bloggen

Bild från Bildbyrån

The great one och the next one Del 2

Inför kvällens match mot Boston Bruins är Edmonton Oilers stjärnforward Connor McDavid poängbäst i NHL och favorit till att vinna poängligan för tredje gången. Frågan är om McDavid kan upprepa Wayne Gretzkys framgångar från 1980-talet och åter göra Oilers till ett storlag. Det här del två i historien om hur Connor McDavid växte upp till att bli världens bästa hockeyspelare.

Den seriösa inställningen till ishockeyn gjorde sig ständigt påmind under Connor McDavids första år som hockeyspelare. Mamma Kelly minns hur Connor som sjuåring klagade på några lagkamrater som han inte tyckte tog spelet seriöst, eftersom de pratade om tecknade filmer under en match. Lika seriös som han var under matcher. Likadan var han med sin träning. Pappa Brian minns den träningsrutin sonen hade under unga år. Varje dag efter att han kommit hem från skolan och gjort läxorna snörde Connor på sig rullskridskorna och stack ut på garageuppfarten för att skjuta med klubba och puck och åka runt olika hinder som han satte upp. På skoldagarna hann han bara med en timme, men på helgerna var två timmar ett minimum.

Nästan fyrtio år tidigare hade en annan liten pojke gjort en liknande resa. Sju månader efter att Wayne Gretzky föddes lämnade mamma Phyllis och pappa Walter lägenheten i Brantford Ontario och flyttade till ett hus i samma stad. Huset valdes delvis för att trädgården var så pass platt att det gick att göra en isrink där på vintrarna. Det var där som Wayne och hans bröder lärde sig spela hockey. Precis som McDavid skulle göra långt senare tränade de upp sin skicklighet genom att sätta upp olika hinder i form av flaskor och burkar. Walter gav också rådet att de skulle åka dit pucken skulle komma inte där den var. Lite på samma sätt som McDavid gjorde när han spelade hockey som femåring.

773096 D4 24 AE 4 DB5 800 B 1 C92 E133173 D

Precis som McDavid fick Gretzky också tidigt vänja sig vid att spela med de som var äldre. När lille Wayne var sex år spelade han i ett lag med tioåringar och hans första coach påpekade att den unge Gretzky hade bättre puckbehandling än en tioåring. Tröjorna för tioåringarna var dock alldeles för stora för sexåringen och Gretzky fick till vana att stoppa tröjan innanför byxorna på höger sida. Något han skulle fortsätta med under sin NHL-karriär.

Något annat Gretzky och McDavid har haft gemensamt är att både haft engagerade pappor som hjälpt dem i början av deras karriärer. Connor McDavids pappa var till exempel tränare till Connors lag under de unga åren. Men att vara en engagerad hockeypappa hade sina nackdelar. Folk som såg Connor vara ute och träna varje dag trodde att det var pappa Brian som tvingade sonen att göra det. När Connor fick höra det tog han det som en personlig förolämpning att folk inte fattade att han gjorde det för sin kärlek till spelet, och inte för att någon pressade honom att göra det. Både far och son är överens om att den som pressade Connor hårdast, det var Connor själv.

2 EBF7 EBB 0 EDC 4702 B0 D3 DA40 AEEDB425

Precis som Gretzky skulle McDavid fortsätta att göra folk förundrade över sin skicklighet vid ung ålder. Det var ju den där uppvisningen på Bobby Orrs sommarläger då McDavid upptäcktes av den gamle hockeylegendaren. Orr fortsatte att imponeras av den unge McDavid och snart representerades McDavid av Orrs agentfirma.

Ungefär vid samma tid som McDavid upptäckts på Orrs sommarläger hade också en av de stora tillverkarna av hockeyprylar fått upp ögonen för ynglingens skicklighet. Reebok Hockey hade valt ut Connor som en "key influencer", vilket innebar att han nu försågs med gratis utrustning från företaget. Plötsligt behövde inte Connors familj lägga ut pengar på ny hockeyutrustning. Men att Connor nu fick gratis utrustning möttes också av en hel del avundsjuka. Dessutom innebär det förstås en viss press på en ung kille. Och inte nog med det. Redan i 12-årsåldern började agenter knacka på familjens dörr och erbjuda sina tjänster.

-Visst var vi smickrade men vi påpekade vi att Connor bara var 12 år. Det är inget vi behöver göra något åt just nu, minns pappa Brian.

Bobby Orrs, vars agentfirma till slut skulle bli de som vann dragkampen om den unge talangen, kommenterade långt senare pressen och de distraktioner som dagens unga spelare utsätts för. Något som skilde sig avsevärt åt från när Orr själv började spela.

-De sa bara åt oss när vi skulle vara hemma. Sen stack vi ut och spelade på sjön. Det fanns inga distraktioner, mindes Orr.

Ja mycket har sannerligen förändrats sedan Bobby Orr slog igenom som back i Boston Bruins på 60-talet. Pressen på de unga spelarna är helt annorlunda än vad den var då. Något den unge Connor skulle få uppleva många gånger i början av sin karriär. Det började med sponsringen från Reebok och intresset från agenterna. Men Connor skulle fortsätta att bli uppmärksammad. Snart skulle han bli känd i hela landet som en av de mest lovande unga hockeytalangerna.

Dela inlägg
NHL-Bloggen

Bild från Bildbyrån

The great one och the next one Del 1

I kväll spelar Edmonton Oilers en viktig bortamatch mot Boston Bruins. Även om Oilers kommit av sig lite på slutet så har laget gjort en bättre säsongsinledning än vad de flesta trodde. Och med ungefär hälften av matcherna spelade i årets grundserie är Oilers stjärnforward Connor McDavid poängbäst i NHL. Kan McDavid upprepa Wayne Gretzkys framgångar från 1980-talet och åter göra Oilers till ett storlag? Det återstår att se. Men låt oss börja från början. Det här är del ett i historien om hur Connor McDavid växte upp till att bli världens bästa hockeyspelare.

Vad är det där? - Den gamle stjärnbacken kunde inte tro sina ögon. Det gick inte att slita ögonen från den lille killen, som trots att han var kortare än de flesta hanterade puck, klubba och skridskoåkning på ett minst sagt imponerande sätt. Att killen var ett år yngre än de andra gjorde det inte mindre imponerande.

Året är 2010 och vi befinner oss på ett sommarläger för unga ishockeyspelare i Kanada. Killen på isen ska under nästa decennium göra storsuccé i NHL och utnämnas till världens bästa hockeyspelare. Men än så länge är han bara 13 år och njuter av att spela hockey med sina ett år äldre kamrater. Mannen på läktaren som inte kan tror sina ögon är ingen mindre än Bobby Orr, stjärnback i Boston Bruins på 1960 och 70 - talet och arrangör av sommarlägret. McDavid och Orr kommer att ha mycket med varandra att göra under de år som följer. Bland annat är det Orrs agentbyrå som kommer att representera McDavid när han tar steget in i NHL genom att bli vald av Edmonton som första val i draften 2015. Vi återkommer till det. Men låt oss börja med att gå ytterligare tio år tillbaka i tiden.

Det var i en källare i Newmarket Ontario, någonstans runt millennieskiftet som Connor McDavids hockeykarriär började. Mamma Kelly minns hur sonen kunde spendera timmar nere i källaren med att åka runt på rullskridskorna och spela hockey samtidigt som han kommenterade de påhittade matcherna, där han föreställde sig att en viss spelare just avgjort Stanley Cup. Gosedjuren fungerade som åskådare och ibland hoppade mormor in som målvakt. Men Connor nöjde sig snart inte med att skrinna runt nere i källaren. Som fyraåring tjatade han på mamma Kelly och pappa Brian att han skulle få börja spela hockey med femåringarna. Föräldrarna gav till slut med sig och Connor fick börja spela med de äldre killarna. Och just att spela med äldre skulle bli något McDavid skulle ägna sig mycket åt i sina unga år.

72 A29 B13 0398 4 ABF 8436 E54 E24 D1 F61 C

Den unge Connor var lika dedikerat till sporten vid sidan av isen som på den. Som femåring följde han med på sin fyra år äldre brors matcher. När de andra småsyskonen sprang runt och lekte satt McDavid helt koncentrerat och tittade på matchen. Inte nog med det. Han kunde dessutom förklara i detalj hur spelet hade gått till.

-Det var som att han studerade spelet, minns pappa Brian.

En blick för spelet var också något den unge Connor visade prov på när han spelade själv. När alla andra femåringar samlades i en klump för att få tag på pucken avvaktade McDavid en bit därifrån och väntade på att pucken skulle komma ut för att sedan skrinna iväg. Spelförståelsen fanns alltså där redan då. Något som fortsatt gynna honom genom hans karriär.

-Om du placerar pucken på ett konstigt ställe för någon annan så har du direkt en fördel, förklarade McDavid själv i en intervju många år senare.

En teknik han alltså verkar han använt sig av redan som 5-åring.

Dela inlägg