Jakten på 50 mål

Bild från Bildbyrån

Jakten på 50 mål

David Pastrnak, Alexander Ovechkin och Auston Matthews har alla goda möjligheter att nå 50 mål i grundserien den här NHL-säsongen. En milstolpe som de flesta spelare bara kan drömma om. Det här är historien om jakten på drömgränsen på 50 mål och gotlänningen som lyckades med det som ingen annan svensk gjort, varken förr eller senare.

Det var sista matchen på säsongen och Calgary Flames hade sedan länge säkrat en plats i 1988 års Stanley Cup-slutspel. Visst ville man avsluta grundserien snyggt med en seger hemma i Olympic Saddledome mot Minnesota North Stars, men huvudfokus för spelarna den här aprilkvällen låg på något annat. En viss gotlänning vid namn Håkan Loob hade öst in mål under grundserien för sitt Calgary. Under mars månad hade Loob gjort hattrick i tre olika matcher och det började talas om att han skulle kunna bli historisk, genom att bli den förste svensken i NHL att göra 50 mål under en säsong. Kent Nilsson hade varit närmast då han säsongen 1980-81 gjort 49 mål, även han för Calgary Flames. Men nu en bra bit in i tredje perioden i den sista matchen i grundserien var det mycket som tydde på att Loob skulle tangera Nilssons svenska rekord och även han stanna på 49 fullträffar. Inget dåligt facit men ändå så retligt nära den magiska drömgränsen.

-Det var en fantastisk säsong, både för Calgary Flames och för mig. Jag spurtade ordentligt i målskyttet de sista månaderna i grundspelet och gjorde väldigt många mål då. Jag låg på 49 tills det var några matcher kvar och då kom den där berömda jinxen, berättade Håkan Loob för NHL.com:s svenska sajt för några år sedan.

Och det verkade alltså som att det gått troll i målskyttet för Loob även denna aprilkväll. Det trots att lagkamraterna gjorde allt för att förse svensken med passningar så han kunde göra det där viktiga målet.

– Det finns stunder då man sätter laget åt sidan. Då spelade vi för Håkan. För att han skulle nå 50 mål. Vi hade gärna förlorat matchen, bara han fått göra sitt mål, berättade lagkamraten Jim Peplinksi för Expressen för några år sedan.

Flames ledde med 3 - 1 en bra bit in i tredje perioden och såg ut att vinna matchen. Dock utan något mål från den 28-årige gotlänningen. Det var då det hände. Det var lite mer än tre minuter kvar av matchen och Flames hade powerplay. Flames försvarare Gary Suter skrinnade in på vänsterkanten och Loob åkte in mot mål. När passen från Suter kom kunde Loob slå in pucken i öppet mål. Loob hade klarat drömgränsen på 50 mål med minsta möjliga marginal.

E5 D8 FC45 8829 4 F14 81 F3 A75 B87565 C74

Håkan Loob är den ende svensk som gjort 50 mål under en NHL-säsong

-Få spelare har nått den gränsen och att jag som liten gotlänning, som förste svensk, skulle klara det, i NHL som ligan var på den tiden. Det känns nästan lite ofattbart, berättade Loob för Expressen över 30 år efter målet.

För trots att Sverige haft fullt av framgångsrika NHL-stjärnor som Peter Forsberg, Mats Sundin, Markus Näslund och bröderna Sedin efter det, så har ingen lyckats med bedriften att göra 50 mål på en och samma säsong. Det visar hur svårt det är att nå drömgränsen.

Gretzky och Bossy har gjort 50 mål flest gånger

Att göra 50 mål i grundserien under en och samma säsong är en av de största individuella prestationer en NHL-spelare kan lyckas med. Ända sedan Montreal Canadiens Maurice Richard lyckades med att göra 50 mål säsongen 1944 - 45 har NHL-spelare försökt upprepa bedriften. Det skulle dröja över 15 år innan Bernie Geoffrion också i Montreal Canadiens blev den andre spelaren i historien att lyckas med bedriften. Till dags dato har 91 spelare gjort 50 mål under grundserien. Vissa har dessutom lyckats med det flera gånger.

Som när det gäller många andra rekord så är det en viss Wayne Gretzky som har gjort flest säsonger med 50 mål eller fler. ”The great one” har lyckats med bedriften hela nio gånger. Ett rekord han delar med New York Islanders Mike Bossy. Men Bossy är faktiskt strået vassare än Gretzky. För medan Gretzky ”bara” lyckades göra 50 mål i åtta raka säsonger (den nionde kom med ett års mellanrum) så gjorde Bossy nio raka säsonger i NHL med 50 mål eller fler. Något ingen NHL-spelare lyckats med varken förr eller senare. Hur kom det sig då att Bossy var en så målfarlig spelare? Mycket berodde på hans snabbhet med händerna och hans farliga handledsskott. Något han själv menar kom till på grund av ren självbevarelsedrift.

-Jag lärde mig att göra snabba passar och ta snabba skott så att jag skulle undvika att få stryk varje gång jag hade pucken, sa Bossy enligt NHL.com.

416 ED0 E2 F66 D 43 CD 8363 BED52 A7 E9217

Mike Bossy har tillsammans med Wayne Gretzky rekordet för flest säsonger med 50 mål eller fler

Gretzky har rekordet för flest mål i NHL. Men då ska man komma ihåg att Bossy slutade redan efter tio säsonger på grund av ryggproblem. Under nio av de tio säsongerna gjorde han alltså 50 mål eller mer, något som gör att Bossy har den bästa målprocenten per match av alla NHL-spelare genom tiderna. ESPN:s hockeyreporter Chris Peters var säker på sin sak då han utnämnde Bossy till den bäste målskytten genom tiderna i en omröstning som sportkanalen gjorde nyligen.

-Ja målvakterna stoppade puckar i ett betydligt lägre tempo under Bossys storhetstid, men han var speciell även utifrån den tiden standard. Man undrar vad som skulle ha hänt om han varit frisk längre, sa Peters i artikeln.

Ovechkin har gjort 50 mål åtta gånger

Alexander Ovechkin kommer om han lyckas göra 50 mål den här säsongen (vilket inte alls är omöjligt) att tangera Bossy och Gretzky rekord på nio säsonger på 50 mål eller fler. Redan under sin rookiesäsong 2005 - 2006 lyckades Ovechkin med konststycket att göra 50 mål. Något han alltså upprepat sju gånger sedan dess. Att det dessutom på senare år blivit allt svårare att göra mål, gör bedriften ännu mer imponerande. Under tre säsonger (2013 - 2016) var Ovechkin den enda i hela ligan som lyckades göra 50 mål eller fler och med 45 mål hittills har han stora möjligheter att upprepa bedriften den här säsongen. Faktum är att under hela 2010-talet var det bara fem spelare som lyckades göra 50 mål eller mer under en säsong. Ovechkin är den ende som med totalt fyra 50-målssäsonger på 10-talet, gjort det mer än en gång. Inför den här säsongen sa Ovechkin till media att han var redo att försöka göra 50 mål igen.

-Det har alltid varit målet att göra så många mål som möjligt. Men varje år blir det svårare och svårare, sa Ovechkin då.

E488 BA98 403 E 48 BF 8 F93 B1 B9 AE7 C2036

Alexander Ovechkin kan tangera Bossy och Gretzkys rekord på nio säsonger med 50 mål eller fler

Och det finns som sagt ingen annan aktiv spelare som har samma vana av att göra 50 mål. Om 34-årige Ovechkin lyckas med ännu en 50-målssäsong blir han den näst äldste spelaren (efter Bostons Johnny Bucyksom) att lyckas med bedriften. Han blir dessutom den ende tillsammans med Phil Esposito som har tre 50-målssäsonger efter 30 års ålder.

-Jag struntar i vilken period det är. Alex Ovechkin skulle ändå göra mål, under vilken period som helst var som helst, sa Esposito själv om Ovechkin till NBC Sports i februari i år.

Att han gör så många mål under en period då spelarna blivit betydligt bättre på försvarsspel och att blockera skott än på 70-talet, då Esposito själv spelade, imponerar extra på den gamle skyttekungen.

-Jag vågar påstå att utan de blockade skotten och allt annat, om det var som 70-talet då skulle Alex få mer än 550 skott mot mål och förmodligen göra 75-80 mål, sa Esposito.

Passerar Pastrnak och Matthews 50 mål?

Den här säsongen är det framför allt två spelare till som tillsammans med Ovechkin har möjlighet att nå 50-målgränsen. En av dem är Toronto Maple Leafs Auston Matthews, som precis som Ovechkin gjort 45 mål hittills. Förklaringen till framgången den här säsongen är enkel enligt Matthews.

-De senaste åren har jag haft skador och sånt att hantera. Än så länge så har jag varit frisk och konstant spelat och varit kvar i min rytm, det hjälper ganska mycket sa Matthews enligt Hockey News i början av januari då han gjorde sitt trettionde mål för säsongen.

7912 FEB3 9 C95 4 F41 885 D FF906 C79 BE7 F

Auston Matthews har stora möjligheter att nå 50 mål den här säsongen

Precis som Bossy på sin tid är ett av Matthews viktigaste vapen hans snabba reaktion i skottögonblicket. Något som gör det svårt för en målvakt att reagera i tid.

-Det spelar ingen roll om han siktar högt eller lågt. Den (pucken) kommer fortfarande så snabbt mot dig, sa Vegas Golden Knights målvakt Marc-Andre Fleury när han berättade om Matthews styrka som målskytt för Sportsnet i början av säsongen.

Men den som ligger allra bäst till för att nå 50 mål först är Boston Bruins tjeckiska stjärnforward David Pastrnak som med sina 47 mål bara behöver göra 3 mål till för att uppnå milstolpen. Det mesta har stämt för tjecken den här säsongen och han har varit en starkt bidragande orsak till att Bruins varit bäst i hela NHL.

-Han har verkligen blivit en elitspelare i ligan. Bara faktumet att han fortsätter att hitta sätt att göra mål när lagen markerar honom hårt, det är väldigt imponerande. Det är väldigt få i ligan som kan göra det, sa hans kedjekompis Brad Marchand efter att Pastrnak gjorde hattrick i Bruins vinst mot Montreal Canadiens den 13 februari.

Och med 16 matcher kvar av grundserien är det nog bara en skada som kan stoppa Pastrnak från att nå 50 mål den här säsongen. Något den unge tjecken skulle förtjäna enligt Bruins coach Bruce Cassidy.

-Om han gör mål hjälper han laget. Jag skulle vilja se honom nå till 50. Det är en bra siffra, en bra prestation, sa Cassidy till Hockey News i februari.

Pastrnak själv tonar dock ner betydelsen av en måltävling mellan honom Ovechkin och Matthews i artikeln i Hockey News.

-Det är roligt att göra mål, det är vad jag får betalt för och det är min största styrka- att vara en offensiv spelare. Men jag fokuserar inte på någon måltävling.

1 DE41 C3 D 3 AFF 427 F ABA6 730934 A499 F6

David Pastrnak ligger allra bäst till för att nå 50 mål först den här säsongen.

Loobs rekord håller ett tag till?

Måltävling eller inte. Med Pastrnak på 47 mål och Ovechkin och Matthews på 45 mål vardera är det troligt att vi kommer att få se minst tre spelare som slutar på 50 mål när NHL:s grundserie avslutas i april. Det verkar dock inte särskilt troligt att någon svensk når drömgränsen den här säsongen heller. New York Rangers Mika Zibanejad ligger närmast med sina 32 mål. Men för att han ska nå 50 mål innan säsongen är slut skulle det krävas att han gör 18 mål på 17 matcher. Något som blir svårt att klara av. Det verkar alltså som att Håkan Loob kommer fortsätta vara ensam svensk med 50 mål ett tag till. Något han inte verkar ha så mycket emot. I en intervju 2018, trettio år efter rekordet sa Loob så här till SVT Sport med en lite skämtsam ton.

– Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag vill att det slås. Rekord är ju till för att slås, men det vore ju synd eftersom det är mitt rekord, sa Loob med ett skratt och fortsatte.

-Men gör man det så förtjänar man det mer än väl.

5 A1 C9122 375 A 4342 8 F6 C 6 A77 A758 BF22

Källor: NBC Sports, Hockey News, ESPN, NHL.com, Expressen, SVT