• Hem
  • Mattias Folkesson
Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Allsvenskan: Tankar efter omstarten

Ibland är livet orättvist. Sirius anfallare Ante Björkebaum fick i veckan beskedet att han kommer missa resten av säsongen pga. en korsbandsskada. Det är alltså fjärde gången han drar korsbandet. Sirius tappar nu ytterligare en anfallare, vilket gör att pressen på Ogbu ökar ytterligare. Den urstarke nigerianske forwarden har varit tongivande i många av matcherna, men tenderar att vara aningen ojämn i sina prestationer. Bergstrand söker nog ivrigt efter ett nyförvärv som kan öka konkurrensen ytterligare.

Nicolás Stefanelli, Robert Taylor och Rasmus Lindkvist har nyligen presenterats för AIK, tre värvningar som ska bli otrolig intressanta att följa i höst. Framförallt ska det bli spännande att se vad Rasmus Lindkvist kan bidra med för laget. Vänsterbacken/wingbacken är inte speciellt igenkänd i Sverige men har visat hålla hög klass i Tippeligan dom senaste åren. Hans snabbhet och precisa inläggsfot bör öka AIKs chanser till att bli mer framgångsrika i det offensiva spelet.

Kalmars insats mot Djurgården var hemsk och fortsätter dom leverera lika svaga insatser så kommer laget få kämpa för sin överlevnad. Förra säsongen hade Kalmar en fantastisk avslutning på säsongen vilket gjorde att dom tillslut slutade på en imponerande sjätteplats. Skulle Ismael lämna klubben och Rasmus Elm fortsätta vara skadad, så kan det istället bli en mycket mörk höst för Kalmar.

Även fast resultaten varit svaga på sistone så har Jönköpings Södra ändå visat att man är ett bra lag. Dom fortsätter att spela med ett passningsorienterat spel och skapa oreda för motståndarna med deras fina rörlighet. Problemet för Jönköpings Södra är dock att man saknar en naturlig målskytt. I år har dom inte en Cibicki som kan avgöra matcher på egen hand utan får istället förlita sig på Kosica, som i och för sig gjort det bra, men som egentligen gör sig bäst på kanten. Det ska bli intressant att följa om Thelin vågar fortsätta spela sin positiva fotboll om resultaten fortsätter att gå emot laget, eller om han övergår till ett mer cyniskt spel.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Hur bedöms domaren i Allsvenskan?

Diskussionerna kring domarnas insatser har på sistone kritiserats bland media, lag och supportrar. Det börjar bli allt vanligare att höra spelare och tränare uttrycka sitt missnöje mot domaren och visst har det varit ett antal kontroversiella beslut som påverkat utfallet av matcherna i Allsvenskan. Men vad blir påföljden av en dålig insats från domaren och vilka är det som ansvarar att förmedla kritiken till den ansvariga domaren?

Vem bär ansvaret?

Idag finns det cirka 350 stycken förbundsdomare i Sverige. Samtliga domare utvärderas årligen av en domarkommitté som består av nio stycken förtroendevalda ledamöter och tjänstemän. Domarkommittén får hjälp, i sina bedömningar, av olika domarcoacher som ansvarar för utveckling och uppföljning gentemot domarna. Deras uppgift är att betygsätta domarnas prestationer vilket är avgörande för domarkommitténs beslut om vilka som fortsatt ska få chansen att bibehålla sin plats i Allsvenskan. Alternativet är att de degraderas till Superettan.

I mästerskap och större ligor är det allt vanligare att domare stängs av efter svaga prestationer. Mike Dean utgör ett uppmärksammat exempel. Efter en rad mindre lyckosamma insatser i Premier League i vintras fick han lämna högstaligan för mindre ärofyllda insatser i Englands andraliga Championship. I Sverige kan vi däremot se en domare med tveksamma prestationer i en omgång vara tillbaka på planen nästa helg, som om ingenting hade hänt. Borde inte domarkommitén i Sverige ta efter dom större ligorna och införa sanktioner på domare som inte håller måttet?

(Även fast Mike Dean har haft en tuff säsong så är det svårt att ogilla honom)

Fördelning av domare - en ekonomisk fråga

Kemi och relation bör vara nyckelfaktorer även bland domare och det kan inte vara optimalt att bli tilldelad olika kollegor inför varje match. Precis som i ett fotbollslag så är domarna ett team. Ett rimligt antagande är att ju bättre samarbete domarna har med varandra desto bättre chanser borde dom ha att vara lyckosamma med sina insatser.

Men varför dömer inte huvuddomare alltid med samma assisterande domare? Enligt Bo Karlsson som är ordförande i domarkommitén handlar det om olika parametrar. Han motiverar beslutet med att huvuddomare tilldelas olika assisterande domare utifrån vilka som finns tillgängliga för stunden. Förklaringen till de spontana urvalen av assisterande domare är att det själva har svårt att ge långsiktiga löften om medverkan på matcher eftersom alla inte är heltidsproffs och därmed beroende av att få ledigt från sina andra jobb. Dessutom nämner Karlsson att det handlar om ekonomi. Förbundet har helt enkelt inte budgeten för att anställa fler domare som heltidsproffs.

Bb161026 Jj053

En slutsats är att domarkommitténs uppdrag behöver tydliggöras så att bedömningar, beslut och ansvarsutkrävande inte faller mellan stolarna. Samtidigt vore det inte fel om förutsättningar skapas för att etablera domarteam som arbetar tillsammans över en säsong.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Trötta ben? Intervju med Jesper Karlström

I mitten av juni startar U-21 EM i Polen. Allsvenskan kommer då att göra en månads uppehåll. Detta är fjärde året i rad som Allsvenskan får anpassa sig efter olika stora mästerskap. En konsekvens av uppehållet är att Svenska fotbollsförbundet tvingas att arrangera extra veckoomgångar för att samtliga matcher ska kunna spelas innan det är slut på säsongen. Under dessa veckoomgångar är det vanligt att tränarna väljer att rotera i startelvan för att undvika skador och för att ha fräscha spelare på planen. Men är det nödvändigt, hur pass slitna blir egentligen spelarna efter en match?

Jag passade på att ställa några frågor gällandet ämnet till Djurgårdens mittfältare Jesper Karlström.

Du spelade drygt 40 minuter igår och blev stor matchvinnare med ditt 1-0 mål, hur mår du idag?

- Jag mår mycket bra, det var en fantastisk känsla att få göra mål och att vi vann matchen, det var nog den skönaste känsla jag haft på en fotbollsplan när man har gjort mål.

Och hur mår du fysiskt?

- Jag fick en liten smäll vid höften men annars känns det bra, inte alls lika utmattad som om jag hade spelat 90 minuter.

Ni möter Jönköpings Södra på torsdag, är ni helt återhämtade tills dess?

- Nu har vi två väldigt lugna träningar idag och imorgon men det är nog lite individuellt hur man mår, men jag brukar känna mig hyfsat fräsch även om jag spelat 90 minuter och ska spela 3 dagar efter. Det är mer inför den tredje matchen på en vecka som jag kan känna mig sliten, men oftast brukar jag återhämta mig rätt bra.

Hur anpassar du dig när ni kliver in i en intensiv matchperiod? Har du någon speciell metod som du använder för att återhämta dig snabbare?

- Jag har ett par kompressionsbyxor som jag brukar ha på mig efter match, jag har testat isbad också som är skönt mentalt. Men jag ser mest till att ta det lugnt när det är många matcher på kort tid och vila så mycket som möjligt.

Karlström har nu levererat två bra insatser i rad och förväntas starta mot Jönköpings Södra. Inte för att det är ett tätt matchande utan för att han har gjort sig förtjänt av det. Någon av Othman El Kabir eller Kevin Walker lär nu troligtvis bli förpassade till bänken och Özcan Melkemichel kan då göra det lätt för sig och välja att “vila” spelaren som blir förpassad till bänken.

Upplever du att det finns tränare som “utnyttjar” det intensiva schemat som en ursäkt till att bänka en spelare?

- Ja det har hänt. Av mina egna erfarenheter så har jag både fått förklaringen att jag blivit bänkad för att någon annan ser fräschare ut och för att det har varit mycket matcher. Det har även hänt att jag fått spela med motiveringen att jag nu ska få chansen när spelare är slitna snarare än för att jag har gjort det bra och gjort mig förtjänt av att starta.

Det har gnällts en del på det täta matchandet - ändå har Allsvenskan extremt mycket färre matcher än Europas stora ligor - Är det okej att gnälla i Sverige?

- Nej egentligen tycker jag inte det, det är inte så många omgångar som det är tre matcher på en vecka. Det blir tuffare när lag spelar kval till Europa League och Champions League. När vi var med i Europa League med Brommapojkarna så låg vi i botten av Allsvenskan och spelade match torsdag och söndag i tre veckor. Så när det är en längre period som man har ett intensivt schema så tar det mer på krafterna och då kan resultaten bli lidande, men nu när det är utspridda veckomatcher så tycker jag egentligen inte att man kan skylla på det. Nu är det mer kul att det är mycket matcher på kort tid.



Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Verkligheten övertrumfar förväntningarna

Samtliga lag i Allsvenskan har nu spelat 6 matcher var vilket motsvarar 20% av säsongen. Malmö har tidigt lyckats koppla greppet om den relativt jämna serien men hur hade tabellen sett ut om man använt sig av Expected Goals?

ExpG

Expected Goals eller ExpG som det oftast förkortas med är för tillfället en av de stora trenderna i fotbollsvärlden och förser oss med information som gör att vi kan se hur många mål ett genomsnittligt lag kan göra sett till antalet skott som de producerar med kvalitet. De mest simpla modellerna samlar in data från flera tusentals skott som skapas utifrån var på planen som avslutet tas. Med hjälp av den informationen bestämmer analytikerna värden på hur ofta mål görs på just dessa ytor. Jag har använt mig av en femskalig nivå där jag värderar chanser efter följande:

Typ av chanser:

Superb chans- 75% av avsluten ska resultera i mål.

Utmärkt chans- 40% av avsluten ska resultera i mål.

Väldigt bra chans- 25% av avsluten ska resultera i mål.

Bra chans- 15% av avsluten ska resultera i mål.

Relativt bra chans- 8% av avsluten ska resultera i mål.

Dålig chans- 2% av avsluten ska resultera i mål.


Slutsats

Det vi kan konstatera är att AIK är de stora förlorarna under dom första sex omgångarna av Allsvenskan. AIK borde enligt ExpG vara på en delad förstaplats med Malmö men deras oskärpa i sista tredjedelen har kostat dom 6 poäng. Lagen som varit mest “lyckosamma” enligt ExpG är IFK Norrköping och Örebro som lyckats ta 5 poäng mer än vad dom borde ha gjort. Båda lagen har alltså lyckats med bedriften att göra mål från ytor där dom inte förväntas göra mål samt varit framgångsrika med att förhindra motståndarna från att ta vara på sina chanser.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

Räcker Sirius spel även mot AIK?

Segern mot Kalmar i den fjärde omgången visade att Sirius är ett lag att räkna med i år. Kalmar var utspelade i långa perioder av matchen och kunde definitivt förlorat med större siffror. Men det är inte enbart matchen mot Kalmar som gjort att haussen kring Sirius är stor för tillfället. Laget har under den första månaden i Allsvenskan hunnit med att vinna mot Djurgården på bortaplan i en premiär inför över 26 000 fans. Sirius har också hunnit med att vinna över Norrköping på Östgötaporten med 2-1. Hemmapremiären slutade förvisso med en förlust men skicket på Studenternas IP försvårade Sirius uppgift att slå fysiskt starka IFK Göteborg. I nästa omgång ställs Sirius mot AIK på bortaplan och jag passade på att ta ett snack med Sirius vänsterytter, Ian Sirelius.

Grattis till målet mot Kalmar och till den fina allsvenska starten. Är du överraskad?

Nej, jag skulle inte säga att jag är så överraskad. Vi har mött många av de allsvenska lagen tidigare år och nu på försäsongen och det har ju gått ganska bra. Framgångarna i svenska cupen har gjort att vi känt att vårt spel räcker till för den här nivån, så jag ska inte säga att jag är överdrivet överraskad.

Är ni den typiska nykomlingen?

Njaa jag vet inte. Om man kollar på de senaste lagen som har gått upp i Allsvenskan som Östersund och Jönköpings Södra så har dom tagit med sig ett spel från Superettan och det har vi också gjort så vi påminner lite om varandra. Vi har spelat ihop i flera år och har ett tryggt grundspel som vi känner oss bekväma i.

Ni spelade senast er hemmamatch på Gavlevallen, föredrar du konstgräs i Gävle framför gräset i Uppsala?

Vi har ett väldigt bra hemmafacit på Studan (Studenternas IP) och när den är i bra skick så föredrar jag såklart att spela där. Men som läget är nu så spelar jag hellre på Gavlevallen. Det är en bra arena med fint konstgräs. Senast mot Kalmar så var det dessutom lite blött på planen vilket gjorde att det gick snabbt och rulla bollen vilket passar oss bättre än att spela på en halvrisig Studan.

AIK borta på torsdag, sänker ni ytterligare en guldkandidat på bortaplan?

Ja vi vinner mot AIK på Friends! Jag tror att det kommer bli en helt annan match än mot Kalmar, men känslan är bra och jag tror vi vinner med 1-0.


Vägen till Allsvenskan

2013: Sirius kör över samtliga lag i Division 1 och förlorar inte en enda match. Laget tar totalt 68 poäng efter 21 vinster och 5 oavgjorda vilket är poängrekord i Division 1.

2014: Laget svarar för en fin debutsäsong i Superettan och slutar på en imponerande sjätteplats. Sirius lyckades även med att ta sig till semifinal i svenska cupen.

2015: Sirius är länge med och utmanar om en direktplats till Allsvenskan men hamnar tillslut på en tredjeplats och kval mot Falkenberg. Laget missar dock uppflyttning då dom faller på färre gjorda bortamål än Falkenberg. Sammanlagt slutar dubbelmötet 3-3.

2016: Sirius vinner Superettan med 61 poäng, lika många som AFC Eskilstuna, fast med bättre målskillnad. Klubben är tillbaka i Allsvenskan efter 42 års frånvaro.

2017: Sirius har varit den stora sensationen i Allsvenskan under de första fyra omgångarna och vunnit tre av sina fyra matcher. Laget från Uppsala har visat klass genom att både slå Djurgården och Norrköping på bortaplan.

Mattias Folkesson

Bild från Bildbyrån

De allsvenska lagen letar fortfarande efter formen

Försäsongen i Allsvenskan har kritiserats för att vara för lång men ändå är lagen inte redo när säsongen drar igång.

Det har nu spelats tre omgångar av Allsvenskan. Det man kan konstatera är att nästan alla lag har misslyckats med att pricka formen. De pratar om sena värvningar, nya tränare och förändring av spelsystem. Men frågan är om inte lagen ska kunna hinna få dessa bitar på plats under de långa uppehållet.

De förväntade topplagen

Förväntningarna på Malmö inför säsongen var skyhöga och de har förvisso 7 poäng på 3 matcher. Många är dock nog överens om att laget inte kommit upp i den nivå som Malmö förväntas vara på. Magnus Pehrsson bestämde sig redan efter en match att byta spelsystem och i samma veva att peta fjolårets poängkung Eikrem. Det är åtgärder som har lett fram till en befogad diskussionen om Pehrsson är rätt man för jobbet.

Norrköping tog sig enkelt till final i Svenska Cupen och kunde därefter vinna premiären mot Hammarby med 2-1. Laget såg inledningsvis ut att vara lika slagkraftigt och spännande som förra säsongen. Nu två veckor senare har de förlorat sina tre senaste matcher vilket har försatt dem i en smärre kris. Norrköpings facit på hemmaplan de senaste två säsongerna har varit imponerande med endast fyra förluster men i den senaste omgången var Norrköping inte att känna igen. De föll mot Sirius med 2-0 och hade stora problem med att få igång sitt fartfyllda anfallsspel, vilket bevisar att förlusterna mot Östersund tog hårt.

AIK tappade flera nyckelspelare inför säsongen och det var en del frågetecken om klubben skulle kunna utmana om guldet i år. Men Björn Wesström jobbade hårt under transferfönstret och lyckades hämta in flera intressanta ersättare. Det fick AIK:arna att hoppas på att det äntligen var dags för att ta hem Lennart Johanssons pokal. Hittills har AIK bara lyckats imponera i en av de tre matcherna och oron att klubben än en gång ska starta säsongen svagt har redan börjat växa.

Östersund seglade upp som en outsider för att vara med att kampas i toppstriden i år. Utmaningen för Graham Potter och hans lag är att förbättra resultaten på bortaplan. Laget blev förvisso distraherade sist mot Örebro pga. en imponerande cupvinst men det är i min mening ingen ursäkt då truppen ska vara tillräckligt bred för att kunna hantera ett fåtal veckomatcher.

Mikael Stahre hade som huvuduppgift att styra upp Häckens försvarslinje när han tog över. Något han har gjort med bravur under de första tre omgångarna. Däremot har anfallsspelet fått lida och ett av seriens absolut farligaste anfall har under de första omgångarna haft väldigt svårt att skapa heta målchanser. Det såg bättre ut i den senaste omgången mot Sundsvall men då saknades oskärpa vilket gjorde matchen mer spännande än den borde ha varit.

Mittenskiktet

Elfsborg premiärvinst mot Kalmar fick många att reagera och fundera på om klubben kanske skulle kunna vara med i en toppstrid i år men boråsarna har därefter levererat ojämna prestationer och tyvärr så blir det med största sannolikhet ingen toppstrid i år heller. Backlinjen har framförallt varit de största problemet men det har även varit tydligt att mittfältet med Olsson - Dyer än så länge inte är på samma nivå som förra årets centrala mittfältare Hauger-Claesson.

Kritiken mot IFK Göteborg haglade inför säsongen vilket triggade Jörgen Lennartsson och spelarna till att bevisa att laget fortfarande är ett lag att räkna med. De började säsongen starkt och precis när kritikerna började tystas ner så kryssade IFK Göteborg mot AFC Eskilstuna på hemmaplan i en match där det var tydligt att laget fortfarande har problem att kontrollera matcher.

De stora värvningarna i Djurgården fick många fans att börja hoppas på att laget äntligen skulle vara redo för en toppstrid men premiären mot Sirius visade att man behöver tid för att bli samspelta och ha möjlighet att utmana topplagen. Man bör ha i åtanke att vanligtvis är det nyförvärven som ska anpassa sig efter laget men då Djurgården har fått in så pass tongivande spelare, krävs det även att Djurgården anpassar sig efter Källström och CO.

Jönköpings Södra hade en relativt ojämn försäsong där de hade tydliga svårigheter med effektiviteten i sista tredjedelen. Problemet har kvarstått under de första veckorna och som kostat dem viktiga poäng då deras oförmåga att ta vara på spelövertag och chanser resulterat i förlust mot Örebro och ett slarvigt poängtapp mot Halmstad. Nu lossnade det senast mot Kalmar när man lyckades göra 3 mål.

7 poäng på 4 matcher är ett helt ok facit för Örebro men faktum är att spelet inte övertygat och det har varit tydligt att laget saknar Ajdarevic och Åhman-Persson. Alexander Axén är säkerligen bekymrad över starten av säsongen och lyckas Örebro inte förbättra sitt spel så är det inte alls omöjligt att laget får förbereda sig för en bottenstrid i år.

Sirius har även de haft en fin poängskörd i de första 3 matcher, speciellt med tanke på det tuffa spelprogrammet. Man har imponerat i båda bortamatcherna och är det lag som i min mening har gjort det bäst i de första omgångarna även fast man förlorade mot IFK Göteborg.

Hammarby hade det tufft mot Norrköping i premiären men visade ändå upp en fin inställning och stundtals intentioner som fick fansen att hoppas att Jacob Michelsen är rätt person att leda laget. Men mot Kalmar kunde man inte ens se glimtar av förbättring från förra året och att Hammarby kom undan med ett kryss i den matchen ska de vara mycket tacksamma för. Nu utförde Hammarby en stark defensiv insats senast mot AIK som ledde till 3 poäng men frågan är hur lång tid det kommer ta innan Michelsen får det offensiva spelet att fungera.

Lag som kommer få det tufft

Kalmars start på säsongen känns ångestladdad. De förnedrades i hemmapremiären, slarvade bort chansen att återgälda sig när man släppte in ett sent kvitteringsmål mot Hammarby och var bara allmänt dåligt senast mot Jönköpings Södra. Ska laget undvika en bottenstrid i år så måste Peter Swärdh få i ordning på defensiven som hittills har varit under all kritik.

AFC Eskilstuna har haft en extrem spelaromsättning inför säsongen och det var ingen jättestor överraskning att det defensiva spelet inte skulle sitta i de första matcherna. Laget har släppt in 6 mål på tre matcher och det är vitalt att Pelle Olsson snabbt får i ordning på det defensiva spelet om AFC ska undvika nedflyttning.

Sundsvall har en tydlig spelidé som bygger på att ha mycket bollinnehav och spela sig fram till chanser. Dock fortsätter laget att precis som förra året bli straffat för deras naivitet och oförmåga att spela ut motståndarnas lagdelar. De vann förvisso premiären enkelt mot AFC men har i de två senaste omgångarna haft stora problem med sitt anfallsspel.

Halmstad levererade en fin insats i premiären och även borta mot Jönköpings-Södra i den andra omgången. Men det har fortfarande varit tydligt att det unga laget saknar rutin. Att dra på sig två röda kort på tre matcher är inte godkänt. Ska Halmstad lyckas med bedriften att undvika nerflyttning får man inte fortsätta med att ge motståndaren sådana fördelar.