• Hem
  • Mattias Folkesson
  • Mattias Folkesson

Publikfavoriten i Syrianska är snart tillbaka i spel

Syrianska FC är inne i en tuff period och kommer med största sannolikhet bli tvungna att återigen få kämpa om överlevnad i Superettan. Positiva nyheter för laget är dock att nyckelspelaren Mattias Liljestrand snart är tillbaka i spel. 
- Jag har kört hårt med cykel och gym senaste veckorna så nu börjar det närma sig. För 2 veckor sen fick jag slänga kryckorna och sen dess har det varit mycket fokus på att få upp muskler i ben och fötter igen samt att få tillbaka flåset i löpningar. Jag missar matchen mot GAIS men siktar på att vara tillbaka mot Öster! 

Utan sin försvarsgeneral har laget haft stora problem med prestationerna, framförallt med det defensiva spelet. På 5 matcher har Syrianska endast tagit 3 poäng och totalt släppt in 16 mål.

- Det har inte alls funkat defensivt för oss på sistone och det är extremt frustrerande när man inte kan vara med och bidra. Jag jobbar hårt och gör allt jag kan för att vara tillbaka så fort som möjligt.

Även fast Syrianska gått tungt på sistone så är Liljestrand optimistisk till att laget ska lyckas förnya Superettan-kontraktet.

- Det är många poäng kvar att spela om och vid den här tidpunkten förra året så såg det faktiskt ännu värre ut, men vi lyckades få till en riktigt bra höstsäsong. Vi har alla möjligheter till att göra en bra höstsäsong även i år, vårt spelarmaterial är både bättre och bredare än förra årets så det ser ljust ut!

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Allsvenskan: Tankar efter omstarten

Ibland är livet orättvist. Sirius anfallare Ante Björkebaum fick i veckan beskedet att han kommer missa resten av säsongen pga. en korsbandsskada. Det är alltså fjärde gången han drar korsbandet. Sirius tappar nu ytterligare en anfallare, vilket gör att pressen på Ogbu ökar ytterligare. Den urstarke nigerianske forwarden har varit tongivande i många av matcherna, men tenderar att vara aningen ojämn i sina prestationer. Bergstrand söker nog ivrigt efter ett nyförvärv som kan öka konkurrensen ytterligare.

Nicolás Stefanelli, Robert Taylor och Rasmus Lindkvist har nyligen presenterats för AIK, tre värvningar som ska bli otrolig intressanta att följa i höst. Framförallt ska det bli spännande att se vad Rasmus Lindkvist kan bidra med för laget. Vänsterbacken/wingbacken är inte speciellt igenkänd i Sverige men har visat hålla hög klass i Tippeligan dom senaste åren. Hans snabbhet och precisa inläggsfot bör öka AIKs chanser till att bli mer framgångsrika i det offensiva spelet.

Kalmars insats mot Djurgården var hemsk och fortsätter dom leverera lika svaga insatser så kommer laget få kämpa för sin överlevnad. Förra säsongen hade Kalmar en fantastisk avslutning på säsongen vilket gjorde att dom tillslut slutade på en imponerande sjätteplats. Skulle Ismael lämna klubben och Rasmus Elm fortsätta vara skadad, så kan det istället bli en mycket mörk höst för Kalmar.

Även fast resultaten varit svaga på sistone så har Jönköpings Södra ändå visat att man är ett bra lag. Dom fortsätter att spela med ett passningsorienterat spel och skapa oreda för motståndarna med deras fina rörlighet. Problemet för Jönköpings Södra är dock att man saknar en naturlig målskytt. I år har dom inte en Cibicki som kan avgöra matcher på egen hand utan får istället förlita sig på Kosica, som i och för sig gjort det bra, men som egentligen gör sig bäst på kanten. Det ska bli intressant att följa om Thelin vågar fortsätta spela sin positiva fotboll om resultaten fortsätter att gå emot laget, eller om han övergår till ett mer cyniskt spel.

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Hur bedöms domaren i Allsvenskan?

Diskussionerna kring domarnas insatser har på sistone kritiserats bland media, lag och supportrar. Det börjar bli allt vanligare att höra spelare och tränare uttrycka sitt missnöje mot domaren och visst har det varit ett antal kontroversiella beslut som påverkat utfallet av matcherna i Allsvenskan. Men vad blir påföljden av en dålig insats från domaren och vilka är det som ansvarar att förmedla kritiken till den ansvariga domaren?

Vem bär ansvaret?

Idag finns det cirka 350 stycken förbundsdomare i Sverige. Samtliga domare utvärderas årligen av en domarkommitté som består av nio stycken förtroendevalda ledamöter och tjänstemän. Domarkommittén får hjälp, i sina bedömningar, av olika domarcoacher som ansvarar för utveckling och uppföljning gentemot domarna. Deras uppgift är att betygsätta domarnas prestationer vilket är avgörande för domarkommitténs beslut om vilka som fortsatt ska få chansen att bibehålla sin plats i Allsvenskan. Alternativet är att de degraderas till Superettan.

I mästerskap och större ligor är det allt vanligare att domare stängs av efter svaga prestationer. Mike Dean utgör ett uppmärksammat exempel. Efter en rad mindre lyckosamma insatser i Premier League i vintras  fick han lämna högstaligan för mindre ärofyllda insatser i Englands andraliga Championship. I Sverige kan vi däremot se en domare med tveksamma prestationer i en omgång vara tillbaka på planen nästa helg, som om ingenting hade hänt. Borde inte domarkommitén i Sverige ta efter dom större ligorna och införa sanktioner på domare som inte håller måttet? 

(Även fast Mike Dean har haft en tuff säsong så är det svårt att ogilla honom)

Fördelning av domare - en ekonomisk fråga

Kemi och relation bör vara nyckelfaktorer även bland domare och det kan inte vara optimalt att bli tilldelad olika kollegor inför varje match. Precis som i ett fotbollslag så är domarna ett team. Ett rimligt antagande är att ju bättre samarbete domarna har med varandra desto bättre chanser borde dom ha att vara lyckosamma med sina insatser.

Men varför dömer inte huvuddomare alltid med samma assisterande domare? Enligt Bo Karlsson som är ordförande i domarkommitén handlar det om olika parametrar. Han motiverar beslutet med att huvuddomare tilldelas olika assisterande domare utifrån vilka som finns tillgängliga för stunden. Förklaringen till de spontana urvalen av assisterande domare är att det själva har svårt att ge långsiktiga löften om medverkan på matcher eftersom alla inte är heltidsproffs och därmed beroende av att få ledigt från sina andra jobb. Dessutom nämner Karlsson att det handlar om ekonomi. Förbundet har helt enkelt inte budgeten för att anställa fler domare som heltidsproffs.

Bb161026 Jj053

En slutsats är att domarkommitténs uppdrag behöver tydliggöras så att bedömningar, beslut och ansvarsutkrävande inte faller mellan stolarna. Samtidigt vore det inte fel om förutsättningar skapas för att etablera domarteam som arbetar tillsammans över en säsong.

Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Trötta ben? Intervju med Jesper Karlström

I mitten av juni startar U-21 EM i Polen. Allsvenskan kommer då att göra en månads uppehåll. Detta är fjärde året i rad som Allsvenskan får anpassa sig efter olika stora mästerskap. En konsekvens av uppehållet är att Svenska fotbollsförbundet tvingas att arrangera extra veckoomgångar för att samtliga matcher ska kunna spelas innan det är slut på säsongen. Under dessa veckoomgångar är det vanligt att tränarna väljer att rotera i startelvan för att undvika skador och för att ha fräscha spelare på planen. Men är det nödvändigt, hur pass slitna blir egentligen spelarna efter en match?

Jag passade på att ställa några frågor gällandet ämnet till Djurgårdens mittfältare Jesper Karlström.

Du spelade drygt 40 minuter igår och blev stor matchvinnare med ditt 1-0 mål, hur mår du idag?

- Jag mår mycket bra, det var en fantastisk känsla att få göra mål och att vi vann matchen, det var nog den skönaste känsla jag haft på en fotbollsplan när man har gjort mål.

Och hur mår du fysiskt?

- Jag fick en liten smäll vid höften men annars känns det bra, inte alls lika utmattad som om jag hade spelat 90 minuter.

Ni möter Jönköpings Södra på torsdag, är ni helt återhämtade tills dess?

- Nu har vi två väldigt lugna träningar idag och imorgon men det är nog lite individuellt hur man mår, men jag brukar känna mig hyfsat fräsch även om jag spelat 90 minuter och ska spela 3 dagar efter. Det är mer inför den tredje matchen på en vecka som jag kan känna mig sliten, men oftast brukar jag återhämta mig rätt bra.

Hur anpassar du dig när ni kliver in i en intensiv matchperiod? Har du någon speciell metod som du använder för att återhämta dig snabbare?

- Jag har ett par kompressionsbyxor som jag brukar ha på mig efter match, jag har testat isbad också som är skönt mentalt. Men jag ser mest till att ta det lugnt när det är många matcher på kort tid och vila så mycket som möjligt.

Karlström har nu levererat två bra insatser i rad och förväntas starta mot Jönköpings Södra. Inte för att det är ett tätt matchande utan för att han har gjort sig förtjänt av det. Någon av Othman El Kabir eller Kevin Walker lär nu troligtvis bli förpassade till bänken och Özcan Melkemichel kan då göra det lätt för sig och välja att “vila” spelaren som blir förpassad till bänken.

Upplever du att det finns tränare som “utnyttjar” det intensiva schemat som en ursäkt till att bänka en spelare?

- Ja det har hänt. Av mina egna erfarenheter så har jag både fått förklaringen att jag blivit bänkad för att någon annan ser fräschare ut och för att det har varit mycket matcher. Det har även hänt att jag fått spela med motiveringen att jag nu ska få chansen när spelare är slitna snarare än för att jag har gjort det bra och gjort mig förtjänt av att starta.

Det har gnällts en del på det täta matchandet - ändå har Allsvenskan extremt mycket färre matcher än Europas stora ligor - Är det okej att gnälla i Sverige?

- Nej egentligen tycker jag inte det, det är inte så många omgångar som det är tre matcher på en vecka. Det blir tuffare när lag spelar kval till Europa League och Champions League. När vi var med i Europa League med Brommapojkarna så låg vi i botten av Allsvenskan och spelade match torsdag och söndag i tre veckor. Så när det är en längre period som man har ett intensivt schema så tar det mer på krafterna och då kan resultaten bli lidande, men nu när det är utspridda veckomatcher så tycker jag egentligen inte att man kan skylla på det. Nu är det mer kul att det är mycket matcher på kort tid.Dela inlägg:
  • Mattias Folkesson

Verkligheten övertrumfar förväntningarna

Samtliga lag i Allsvenskan har nu spelat 6 matcher var vilket motsvarar 20% av säsongen. Malmö har tidigt lyckats koppla greppet om den relativt jämna serien men hur hade tabellen sett ut om man använt sig av Expected Goals? 

ExpG

Expected Goals eller ExpG som det oftast förkortas med är för tillfället en av de stora trenderna i fotbollsvärlden och förser oss med information som gör att vi kan se hur många mål ett genomsnittligt lag kan göra sett till antalet skott som de producerar med kvalitet. De mest simpla modellerna samlar in data från flera tusentals skott som skapas utifrån var på planen som avslutet tas. Med hjälp av den informationen bestämmer analytikerna värden på hur ofta mål görs på just dessa ytor. Jag har använt mig av en femskalig nivå där jag värderar chanser efter följande:

Typ av chanser: 

Superb chans- 75% av avsluten ska resultera i mål.

Utmärkt chans- 40% av avsluten ska resultera i mål.

Väldigt bra chans- 25% av avsluten ska resultera i mål.

Bra chans- 15% av avsluten ska resultera i mål.

Relativt bra chans- 8% av avsluten ska resultera i mål.

Dålig chans- 2% av avsluten ska resultera i mål.


Slutsats

Det vi kan konstatera är att AIK är de stora förlorarna under dom första sex omgångarna av Allsvenskan. AIK borde enligt ExpG vara på en delad förstaplats med Malmö men deras oskärpa i sista tredjedelen har kostat dom 6 poäng. Lagen som varit mest “lyckosamma” enligt ExpG är IFK Norrköping och Örebro som lyckats ta 5 poäng mer än vad dom borde ha gjort. Båda lagen har alltså lyckats med bedriften att göra mål från ytor där dom inte förväntas göra mål samt varit framgångsrika med att förhindra motståndarna från att ta vara på sina chanser. 

Dela inlägg: