De allsvenska lagen letar fortfarande efter formen

Bild från Bildbyrån

De allsvenska lagen letar fortfarande efter formen

Försäsongen i Allsvenskan har kritiserats för att vara för lång men ändå är lagen inte redo när säsongen drar igång.

Det har nu spelats tre omgångar av Allsvenskan. Det man kan konstatera är att nästan alla lag har misslyckats med att pricka formen. De pratar om sena värvningar, nya tränare och förändring av spelsystem. Men frågan är om inte lagen ska kunna hinna få dessa bitar på plats under de långa uppehållet.

De förväntade topplagen

Förväntningarna på Malmö inför säsongen var skyhöga och de har förvisso 7 poäng på 3 matcher. Många är dock nog överens om att laget inte kommit upp i den nivå som Malmö förväntas vara på. Magnus Pehrsson bestämde sig redan efter en match att byta spelsystem och i samma veva att peta fjolårets poängkung Eikrem. Det är åtgärder som har lett fram till en befogad diskussionen om Pehrsson är rätt man för jobbet.

Norrköping tog sig enkelt till final i Svenska Cupen och kunde därefter vinna premiären mot Hammarby med 2-1. Laget såg inledningsvis ut att vara lika slagkraftigt och spännande som förra säsongen. Nu två veckor senare har de förlorat sina tre senaste matcher vilket har försatt dem i en smärre kris. Norrköpings facit på hemmaplan de senaste två säsongerna har varit imponerande med endast fyra förluster men i den senaste omgången var Norrköping inte att känna igen. De föll mot Sirius med 2-0 och hade stora problem med att få igång sitt fartfyllda anfallsspel, vilket bevisar att förlusterna mot Östersund tog hårt.

AIK tappade flera nyckelspelare inför säsongen och det var en del frågetecken om klubben skulle kunna utmana om guldet i år. Men Björn Wesström jobbade hårt under transferfönstret och lyckades hämta in flera intressanta ersättare. Det fick AIK:arna att hoppas på att det äntligen var dags för att ta hem Lennart Johanssons pokal. Hittills har AIK bara lyckats imponera i en av de tre matcherna och oron att klubben än en gång ska starta säsongen svagt har redan börjat växa.

Östersund seglade upp som en outsider för att vara med att kampas i toppstriden i år. Utmaningen för Graham Potter och hans lag är att förbättra resultaten på bortaplan. Laget blev förvisso distraherade sist mot Örebro pga. en imponerande cupvinst men det är i min mening ingen ursäkt då truppen ska vara tillräckligt bred för att kunna hantera ett fåtal veckomatcher.

Mikael Stahre hade som huvuduppgift att styra upp Häckens försvarslinje när han tog över. Något han har gjort med bravur under de första tre omgångarna. Däremot har anfallsspelet fått lida och ett av seriens absolut farligaste anfall har under de första omgångarna haft väldigt svårt att skapa heta målchanser. Det såg bättre ut i den senaste omgången mot Sundsvall men då saknades oskärpa vilket gjorde matchen mer spännande än den borde ha varit.

Mittenskiktet

Elfsborg premiärvinst mot Kalmar fick många att reagera och fundera på om klubben kanske skulle kunna vara med i en toppstrid i år men boråsarna har därefter levererat ojämna prestationer och tyvärr så blir det med största sannolikhet ingen toppstrid i år heller. Backlinjen har framförallt varit de största problemet men det har även varit tydligt att mittfältet med Olsson - Dyer än så länge inte är på samma nivå som förra årets centrala mittfältare Hauger-Claesson.

Kritiken mot IFK Göteborg haglade inför säsongen vilket triggade Jörgen Lennartsson och spelarna till att bevisa att laget fortfarande är ett lag att räkna med. De började säsongen starkt och precis när kritikerna började tystas ner så kryssade IFK Göteborg mot AFC Eskilstuna på hemmaplan i en match där det var tydligt att laget fortfarande har problem att kontrollera matcher.

De stora värvningarna i Djurgården fick många fans att börja hoppas på att laget äntligen skulle vara redo för en toppstrid men premiären mot Sirius visade att man behöver tid för att bli samspelta och ha möjlighet att utmana topplagen. Man bör ha i åtanke att vanligtvis är det nyförvärven som ska anpassa sig efter laget men då Djurgården har fått in så pass tongivande spelare, krävs det även att Djurgården anpassar sig efter Källström och CO.

Jönköpings Södra hade en relativt ojämn försäsong där de hade tydliga svårigheter med effektiviteten i sista tredjedelen. Problemet har kvarstått under de första veckorna och som kostat dem viktiga poäng då deras oförmåga att ta vara på spelövertag och chanser resulterat i förlust mot Örebro och ett slarvigt poängtapp mot Halmstad. Nu lossnade det senast mot Kalmar när man lyckades göra 3 mål.

7 poäng på 4 matcher är ett helt ok facit för Örebro men faktum är att spelet inte övertygat och det har varit tydligt att laget saknar Ajdarevic och Åhman-Persson. Alexander Axén är säkerligen bekymrad över starten av säsongen och lyckas Örebro inte förbättra sitt spel så är det inte alls omöjligt att laget får förbereda sig för en bottenstrid i år.

Sirius har även de haft en fin poängskörd i de första 3 matcher, speciellt med tanke på det tuffa spelprogrammet. Man har imponerat i båda bortamatcherna och är det lag som i min mening har gjort det bäst i de första omgångarna även fast man förlorade mot IFK Göteborg.

Hammarby hade det tufft mot Norrköping i premiären men visade ändå upp en fin inställning och stundtals intentioner som fick fansen att hoppas att Jacob Michelsen är rätt person att leda laget. Men mot Kalmar kunde man inte ens se glimtar av förbättring från förra året och att Hammarby kom undan med ett kryss i den matchen ska de vara mycket tacksamma för. Nu utförde Hammarby en stark defensiv insats senast mot AIK som ledde till 3 poäng men frågan är hur lång tid det kommer ta innan Michelsen får det offensiva spelet att fungera.

Lag som kommer få det tufft

Kalmars start på säsongen känns ångestladdad. De förnedrades i hemmapremiären, slarvade bort chansen att återgälda sig när man släppte in ett sent kvitteringsmål mot Hammarby och var bara allmänt dåligt senast mot Jönköpings Södra. Ska laget undvika en bottenstrid i år så måste Peter Swärdh få i ordning på defensiven som hittills har varit under all kritik.

AFC Eskilstuna har haft en extrem spelaromsättning inför säsongen och det var ingen jättestor överraskning att det defensiva spelet inte skulle sitta i de första matcherna. Laget har släppt in 6 mål på tre matcher och det är vitalt att Pelle Olsson snabbt får i ordning på det defensiva spelet om AFC ska undvika nedflyttning.

Sundsvall har en tydlig spelidé som bygger på att ha mycket bollinnehav och spela sig fram till chanser. Dock fortsätter laget att precis som förra året bli straffat för deras naivitet och oförmåga att spela ut motståndarnas lagdelar. De vann förvisso premiären enkelt mot AFC men har i de två senaste omgångarna haft stora problem med sitt anfallsspel.

Halmstad levererade en fin insats i premiären och även borta mot Jönköpings-Södra i den andra omgången. Men det har fortfarande varit tydligt att det unga laget saknar rutin. Att dra på sig två röda kort på tre matcher är inte godkänt. Ska Halmstad lyckas med bedriften att undvika nerflyttning får man inte fortsätta med att ge motståndaren sådana fördelar.