Manchester City har gått från mittenlag till topplag, från mellanmjölk till svinrika och bakom det står en grupp shejker från Abu Dhabi. Men det är inte enbart innanför Manchesters gränser som Abu Dhabi United Groups storslagna planer ligger. För att bli störst i världen bygger de kolonier.
Genom historien har de europeiska stormakterna strävat efter att utöka sina territorier. Redan under slutet av 1400-talet handlade det om den "Nya världen", de nyupptäckta landområdena utanför Europa, som den katolska kyrkan genom Tordesillasföredraget delade upp mellan Portugal och Spanien. Det ledde inte helt oväntat till att länder som Storbrittanien, Frankrike och Nederländerna även de med tiden gav sig in i leken och snart rådde en europeisk maktkamp om nya marker.
Denna tidsepok kallas för imperialismen, kolonialiseringen vars klimax landade i kapplöpningen om Afrika under slutet av 1800-talet. Anledningarna till att européerna var så ivriga att kamma in nya territorier var flera, till stor del handlade det om makt. Men en annan aspekt var också att säkra tillgångar som de övriga inte ägde, varor och produkter som enbart fanns i dessa kolonier.
Kanske är det någonstans där som City Football Group har tagit sin inspiration när de nu sprider sina marker.
Kungliga investeringar på fotboll
Men först måste vi backa bandet, eller spola framåt beroende på varifrån vi börjar. Innan vi ger oss in i City Football Group måste vi nämligen resa till den arabiska halvön, närmare bestämt till Förenade Arabemiraten och huvudstaden Abu Dhabi. Det var nämligen där som Abu Dhabi United Group sommaren 2008 grundades och satte bollen i rullning.
Abu Dhabi United Group (ADUG) är ett investeringsbolag, ägt av ett antal personer med Suleiman Al Fahim som ansiktet utåt. Den som dock är den egentliga huvudpersonen är Shejk Mansour bin Zayed Al Nahyan, medlem i statens kungafamilj och idag vid sidan av sina statliga uppgifter delägare i flertalet investeringsbolag - den största, och numera mest välkända, just ADUG.
Bland ADUG:s investeringsområden hittar vi framför allt olja, den svarta sörjan som gjort Förenade Arabemiraten till ett av världens allra rikaste länder, och utöver det finner vi även banker och fastigheter. Men bland ADUG:s kronjuveler - det som under senare år gjort dem vida kända i hela världen - är satsningen på fotboll. Den första september 2008 köpte ADUG nämligen Manchester City.
Att ett förvärv av den engelska klubben var på gång var vid den tidpunkten redan känt då den thailändska ägaren Thaksin Shinawatra efter en rad kontroverser hemma i Thailand valde att lämna klubben. In kom då ADUG, satsade stora pengar och lovade en gigantisk satsning.
– Det här är stort, både för klubben och för Abu Dhabi. Vårt mål är väldigt simpelt: Att göra Manchester City till den största klubben i Premier League och till att börja med att sluta bland topp-fyra denna säsong, sa Suleiman Al Fahim efter att avtalet offentliggjordes.
För att snabbt nå sina mål spillde ADUG ingen tid. Trots att övertagandet skedde bara dagar innan övergångsfönstret skulle slå igen hann City värva in Robinho från Real Madrid redan följande dag, Robinho som hade sett ut att vara klar för Chelsea, och med en lön på 160 000 pund i veckan göra honom till ligans bäst betalda spelare.
England var i chock, men den nya ägargruppen med Al Fahim i fronten talade redan om en framtida värvning av grannklubben Manchester Uniteds stora stjärna Cristiano Ronaldo.
– Ronaldo har sagt att han vill spela för den största klubben i världen. I januari får vi väl se om han menade allvar, hälsade Al Fahim.
Snabba steg utanför planen, men sportsligt gick det inte riktigt lika fort. Fram till jul vann Manchester City endast tre ligamatcher på 15 försök, i januari blev det ingen Cristiano Ronaldo och när säsongen summerades i maj hade Manchester City landat på tiondeplats under Abu Dhabi-ägarnas första säsong. Men det satte inga käppar i projektets hjul, under sommaren satsade klubben istället ännu hårdare.
Med nyförvärv som Carlos Tévez, Emmanuel Adebayor och Kolo Touré klättrade "The Citizens" snabbt mot toppen. Under säsongens första 15 matcher förlorade City denna gång endast en, men managern Mark Hughes byttes trots det ut mot Roberto Mancini i december. Med italienaren vid rodret tog City en femteplats samma säsong och följande - då med ännu flera stjärnvärvningar i bagaget - en tredjeplats. Projektet hade nått sitt delmål, nått Champions League. Men redan nästa säsong tog man det stora klivet och vann Premier League.
Flaggskeppet byggs ut
Utvecklingen sedan dess är välkänd, numera är Manchester City en av världens starkaste klubbar som med anställningen av Pep Guardiola försöker lägga ut en väg mot en efterlängtad titel i Champions League. Men innan det kommer så City Football Group in i bilden.
I och med det lyckade projektet i Manchester började ADUG se en ekonomisk chans att utöka sin makt inom fotbollsvärlden. I januari 2013 valde ADUG med City-ägarna Shejk Mansour och Khaldoon Al Mubarak i spetsen att grunda ett nytt, sammankopplat bolag vid namn City Football Group (CFG), och tanken med bolaget blev snart tydlig. Den 21 maj 2013 offentliggjorde Manchester City att de i samarbete med den amerikanska baseballklubben New York Yankees grundat en ny fotbollsklubb i staden, New York City FC, med procentfördelningen 80 - 20 till Citys fördel.
– New York är en legendarisk sportstad såväl som en globalt blomstrande stad med en snabbt växande fotbollskultur. Vi är glada att få bidra i fotbollens utveckling i New York, uttalade sig den från Barcelona införskaffade City-VD:n Ferran Soriano.
CFG:s expansion stannade dock inte där. I januari 2014 bekräftade Manchester City att de hade köpt upp den australiensiska klubben Melbourne Heart, döpt om den till Melbourne City, och ytterligare fyra månader senare köpte bolaget 20 % av den japanska klubben Yokohama F. Marinos. Konturerna av ett fotbollsimperium hade inom loppet av ett och ett halvt år tagit form.
Globalt och lokalt - En långsiktig strategi
Sedan dess har nu några år gått och varken New York, Melbourne eller Yokohama har tagit några titlar, inte heller satsat stort som Manchester City för att göra det. För även om New York under åren har lockat meriterade spelare som Frank Lampard, David Villa samt Andrea Pirlo och Melbourne spelare som Tim Cahill basuneras inte de storslagna planerna ut.
Men det finns en orsak till det, inte enbart att klubbarna är unga. Än så länge är det inte det som är den huvudsakliga tanken. I grund och botten handlar det om marknadsföring - något som den tidigare nämnda VD:n Soriano såg till att trycka på när han anlände till Manchester City 2012 och blev en viktig del i CFG:s utveckling.
– Detta var min idé, att globalisera en fotbollsklubb genom att ha lag som spelar i andra ligor, sa Soriano i en intervju med Daily Mail förra året.
– Det var originellt inom fotbollen, men inte inom andra affärsområden. Där handlar det om att finnas både globalt och lokalt. Säg att du vill göra skor och vill komma åt den australiensiska marknaden. Då kommer du att behöva skapa en lokal plattform för att sälja dina skor, marknadsföra dina skor och tillverka dem.
– Ändå är alla de stora klubbarna inom fotbollen dåliga på detta. Vi har många supportrar, men nivån på vårt engagemang med dem är väldigt lågt. De är inte i Manchester, de är inte i England, så det är svårt att erbjuda dem mer än att köpa tröjor och se laget på TV. Så vad skulle hända om de skulle ha ett eget, lokalt, City-lag som spelade varje vecka? Min fråga när jag anlände till Manchester City var: Hur kan jag göra Manchester City globalt? Mitt svar var att gör det globalt och lokalt.
Något annat som kännetecknar hur dessa systerklubbar används är samarbetet mellan dem. Ett av de tydligaste exemplen var då Frank Lampard gick på ett säsongslångt lån till Manchester City från New York 2014-15, ett annat hur David Villa under samma säsong lånades ut från New York till Melbourne för ett antal matcher. Ett tredje exempel är hur Patrick Vieira - den forne Arsenal-mittfältaren som tidigare var tränare för Manchester Citys ungdoms- och reservlag - sedan 2015 basar över New York City som huvudtränare. Förflyttningarna av kunskaper klubbarna emellan, på alla nivåer, är tydlig.
I detta tillvägagångssätt går det på flera sätt att dra kopplingar till historien och kolonialiseringen, för Manchester City håller på detta sätt på att skapa sig plattformar runt om i världen. Utöver sina egna klubbar har City sedan tidigare samarbetsakademier världen över, i bl.a. Ghana och USA, och så sent som här om veckan offentliggjordes att Manchester City även hade gett sig ut på den sydamerikanska fotbollsmarknaden genom att köpa upp den uruguayanska division 2-klubben Atlético Torque. Ytterligare en klubb i den numera fembladiga klövern, men det är inte enbart ett sätt att marknadsföra klubben. Precis som Soriano själv uttalade sig efteråt är det även ett sätt att utöka sin scoutingräckvidd i världen.
– Investeringen i CA Torque ger oss möjligheten att bygga vidare på våra tidigare kopplingar i Uruguay och hjälper oss att identifiera samt utveckla lokala och sydamerikanska talanger. Det ger oss ett administrativt nav för vårat sedan tidigare existerande scoutingnätverk i regionen och ett fotmärke för City Football Group i Sydamerika.
På detta sätt försäkrar sig CFG alltså om att de bästa unga talangerna från världens alla hörn tillslut landar i Manchester City - för det är till en sådan plan som slutsatsen måste dras. Manchester City är fortfarande CFG:s stora flaggskepp, klubben som med tiden ska bli den mäktigaste i världen, och med hjälp av sitt nätverk försöker CFG skapa sig ett fotbollsimperium svårt att rubba. När de sedan är klara med det vill de på längre sikt även stärka sina klubbar på de övriga kontinenterna och göra City-klubbarna till kungar i varje enskild världsdel.
Frågan nu är vilket som är CFG:s nästa steg. Är det en egen klubb i Afrika som står på tur, Mazembe City eller Kairo City FC? Med flera av de stora kontinenterna avcheckade är det ingen ologisk tanke, snarare ett troligt vägval. Men det lär inte ta slut där. Ser man till historien är det bara en tidsfråga innan de övriga storklubbarna i Europa även de ger sig in i den accelererande fotbollsimperialismen. Denna typ av kolonialisering, inledd av några shejker från Abu Dhabi, kan således mycket väl vara normaliserad inom en snar framtid.
Källor: Daily Mail, Financial Times, World Soccer, BBC