• Hem
  • Jacob Ljunggren
Jacob Ljunggren

Bild från Bildbyrån

Stora trejder - Analys

Precis som väntat hände det en hel del vid årets draft. Stjärnor trejdades och val överraskade. I dagens inlägg kollar vi lite närmre på några av de största bytesaffärerna, och vilka konsekvenser de kan få.

Saad mot Panarin och Murphy mot Hjalmarsson

Kanske den enskilt största händelsen under draftdagen. Ryske Panarin, som vann Calder Trophy i fjol och setts som en nyckelspelare för det framtida Chicago Blackhawks, fick snopet lämna precis innan hans nya tvåårskontrakt med sex miljoner dollar om året träder in. I utbyte från Columbus Blue Jackets fick Chicago tillbaka sin gamle spelare, Brandon Saad, som också har en årslön på sex miljoner dollar, men fyra år kvar.

Man kan undra vad Chicago fick ut ur trejden, eftersom Columbus förmodligen fick den bättre, eller åtminstone mer dynamiske spelaren.

Chicago, och general manager Stan Bowman, har varit kända för att ta svåra beslut och ständigt föryngra eller förändra lite på chans, för att kunna fortsätta konkurrera om Stanley Cup. Genom åren har man offrat spelare som just Saad, men också Patrick Sharp, Andrew Ladd och Nick Leddy för att nämna några. Allt för att hålla kärnan intakt.

Trejden som skickade Niklas Hjalmarsson till Arizona i utbyte mot Connor Murphy och den här trejden var i princip likadana i teorin. Lönen för spelarna var ungefär densamma, men på båda kontrakten (Panarin och Hjalmarsson) som Blackhawks skickade iväg återstod två år, medan Saads och Murphys kontrakt har fyra respektive fem år kvar.

Man har alltså förlängt sin nuvarande lönestruktur med två år. För problemet var att Panarin om två år kommer vilja ha ett välbetalt kontrakt. Något som Chicago inte skulle kunna erbjuda honom. I Brandon Saad får de en spelare som är väldigt bra och stabil, som kommer att ligga på samma lön i fyra säsonger till och efter det kanske till och med sänka sin lön.

För Columbus betyder trejden att de får in en av de bästa offensiva spelarna i ligan i Panarin. Han kommer att frodas som kreatör i ett offensivt, fartfyllt Blue Jackets. En vinst för båda lagen förmodligen.

Arizona får in en av ligans bästa defensiva backar i form av Hjalmarsson. Han kommer att ge Oliver Ekman-Larsson en hel del frihet, likt vad Marc Methot gav Erik Karlsson i Ottawa. Dessutom kommer han att vara en bra förebild för de yngre backarna i Coyotes.

Stepan och Raanta mot DeAngelo och val sju i årets draft

Arizona Coyotes är aktiva. Men det måste vara dags nu. Jag hörde någon expert som tyckte att det var konstigt att de plockade in Hjalmarsson, Stepan och Raanta och gav upp DeAngelo och ett högt draftval, när det borde satsa ungt. Men är det inte ungt de har satsat de senaste fem åren? Någon gång måste man stanna upp och försöka ändra karaktären i laget. Det går inte att satsa på nya unga spelare utan resultat. Därför känns det som att Coyotes gör helt rätt.

Nu har de en ung, bra kärna och dessutom kryddat den med Stepan, Raanta, Hjalmarsson. Det luktar slutspel, tycker jag.

Eberle mot Strome

Det oundvikliga har skett. Jordan Eberle har lämnat Edmonton i utbyte mot New York Islanders Ryan Strome. På många sätt en konstigt byte. På många sätt ändå ett vettigt byte. De båda spelarna är ganska lika. Högerskjutande forwards som var/är väldigt talangfulla, men som inte har fått ut sin potential. Den här trejden kan innebära en nytändning för båda. Eberle får chansen att spela med John Tavares och Strome får chansen att spela med Connor McDavid.

Men mest av allt handlade det ändå om pengar från Oilers håll, och att behålla John Tavares från Islanders håll.

Mellanskillnaden, lönemässigt, är 3,5 miljoner dollar. Ryan Strome är en habil NHL-spelare med alla möjligheter att utvecklas. Dessutom är han under 26 år, vilket gör att det blir lättare att skriva nytt kontrakt med honom efter nästa säsong när hans nuvarande går ut.

För Islanders handlar det mesta nu om att behålla John Tavares, vars kontrakt går in på sitt sista år nu. Nästa sommar kan han gå till vilken klubb han vill. Han har själv sagt att han gärna stannar i Islanders, men det kan vara spel för galleriet och Islanders måste göra allt för att bevisa för Tavares att de är redo att satsa under hans prime. Eberle signalerar i alla fall något åt det hållet.

Hamonic mot ett förstaval och två andraval

I detta fall var det svårt för Islanders att göra något annat. Hamonic har varit på väg bort under en lång tid och att man fick ut dessa draftval för honom får nog ses som bra kompensation. Man kan använda dessa för att förstärka laget på andra sätt.

För Calgary Flames innebär det att de har en av ligans tre bästa backuppsättningar. För utöver Predators och Wild är det inga andra lag som kan stoltsera med fyra så pass skickliga backar som Flames har nu. När det kryddas med en av NHL:s bästa defensiva kedjor är det inte fel att kalla dem för ligans bästa defensiva lag.

De kommer att bli väldigt svårslagna. Speciellt om nye målvakten Mike Smith också lyckas ta sitt spel till ytterligare en nivå när han slipper städa upp efter Coyotes bedrövliga försvar.

Schenn mot två förstaval och Lehterä

Ett kanonbyte för Flyers. Även om Schenn fortfarande har potential att bli något speciellt, och även om han faktiskt blivit bättre och bättre som målskytt i powerplay, så är två förstaval fullt tillräckligt för att skeppa honom. Nolan Patrick och Oskar Lindblom kommer att klämma sig in i en topp-9 för Flyers nästa år, och då finns det inte plats för Schenn.

Lehterä blir en uppgraderad Pierre-Edouard Bellemare, i alla fall hockeymässigt. Personligen tror jag att Flyers kommer att sakna Bellemare, som plockades av Vegas, för hans ledarskap och offervilja. Allt är inte avancerad statistik, och Bellemare kan inte rå för hur mycket han användes av Hakstol. Lehterä, däremot, skulle kunna hantera den rollen, med en hel del speltid och stabilt tvåvägsspel.

För Blues innebär trejden att de blir lite vassare framåt, och kan de få igång Schenn i 5-mot-5-spelet så har de fått en guldklimp. Men det är ett stort om.

Jacob Ljunggren

Bild från Bildbyrån

Vegas draft - Bättre än väntad?

Det blev inte ett överskott av målvakter, som många trodde. Det blev inte heller en överdriven ungdomssatsning som andra trodde. Istället valdes en hel del spelare med en ganska tydlig linje. Vegas ska vara att räkna med redan nästa säsong. Samtidigt som general manager George McPhee ändå lyckades att införskaffa en hel del framtid.

Det var självfallet svårt att på förhand veta hur draften skulle bli. För det blev trots allt nio trejder som begränsade Vegas Golden Knights val. Men med facit i hand tror jag att Vegas är ganska nöjda med hur draften föll ut.

Bra redan nästa år

Med sikte på att redan kommande säsong göra ett bra resultat gjordes en del val som kanske överraskade en del. Att Vegas exempelvis valde Marc-André Fleury och James Neal var inte oväntat, men det fanns ändå vissa rykten om att de valdes för att trejdas mot andra tillgångar. Men känslan är att Vegas, i alla fall till en början, vill satsa på att göra bra resultat direkt och behålla sådana spelare. Fleury presenterades som en ledande spelare, något som kanske inte hade hänt om han skulle trejdas inom en snar framtid.

James Neal har bara ett år kvar på kontraktet, så han kommer att kunna bytas bort vid trade deadline om det är så. Men det verkar som att även han kommer att starta säsongen i Vegas.

Andra spelare som kommer att bidra redan nästa säsong är exempelvis Luca Sbisa, Cody Eakin och Brayden McNabb, som alla är habila NHL-spelare. Dessutom kommer Pierre-Edouard Bellemare, vid rätt användning, också att bidra med en hel del, i form av ledarskap och skridskoåkning.

Sedan har de en del spelare vars karriär kommer att avgöras snart. Är de en flopp eller inte? Nästa säsong kommer att betyda mycket för dessa, exempelvis William Karlsson, Colin Miller, Teemu Pulkkinen eller Jonathan Marchessault.

På tal om Marchessault och Florida. Personligen tycker jag att det är helt idiotiskt av Panthers att släppa både Marchessault och Reilly Smith till Vegas. För Reilly Smith är en jäkla bra hockeyspelare, som tyvärr hade en mellansäsong och föll hårt i NHL-hierarkin på grund av produktionen i förhållande till hans höga lön på 5 miljoner dollar. Jag tror att det är tidigt att kalla honom överbetald efter en säsong och det skulle inte förvåna mig om han gör 70 poäng i en topp 6-roll Vegas nästa säsong.

Hade Florida Panthers inte tjänat på att gå 7-3-1-vägen istället för 4-4-1 när det skyddade spelare? Lämnat antingen Alex Petrovic eller Mark Pysyk oskyddad för att kunna skydda Marchessault? För hade Reilly Smith varit tillgänglig via draften skulle väl Vegas valt honom? Och då hade Panthers bara förlorat Smith och behållit Marchessault.

Byggda för framtiden

Samtidigt som Vegas lyckades att drafta bytesvaror och bra spelare till nästa säsong, så lyckades de även, främst genom trejder, att skaffa framtidstro. De har tre draftval av de första femton i kvällens draft och en hel del val i senare rundor.

Dessutom lyckades de få in unga spelare som kan bli väldigt bra NHL-spelare inom en ganska snar framtid. Shea Theodore, Alex Tuch och Brendan Leipsic, för att nämna några.

Det innebär att de har ett ganska bra lagbygge redan nu. Med ett gäng spelare som är lite äldre, som ska lyckas etablera laget i NHL. Ett gäng som är mellangamla, som ska vara stabiliteten, samt ett gäng yngre spelare och draftval som ska ta över när det äldre gänget har gjort sitt.

Strategin skulle kunna se ut så här. Ungefär.

2017-2018

Perron - Shipachyov - Neal

Smith - Karlsson - Marchessault

Lindberg - Eakin - Haula

Leipsic - Bellemare - Carrier

Theodore - McNabb

Schmidt - Miller

Merrill - Sbisa

Fleury

Pickard

Räknar med att de trejdar en hel del backar. Annars skulle självfallet Methot, Emelin och några andra varit med här.

2019-2020

Smith - (Draftval 2017) - Marchessault

(Draftval 2017) - Karlsson - Tuch

Lindberg - Eakin - Leipsic

?-?-?

Theodore - McNabb

(Draftval 2017) - Miller

Schmidt - Merrill

Fleury

Pickard

Sedan tillkommer självfallet en del free agents. Men det ser i alla fall ut som att det kommer att gå klart snabbare för Vegas att etablera sig, än vad det gjorde för de senaste expansionslagen i början av 2000-talet. George McPhee är nog nöjd med sin expansionsdraft, och förmodligen kommer det följa flera positiva konsekvenser av den, när fler trejder sker inom kort.

Jacob Ljunggren

Bild från Bildbyrån

Mock draft - Dessa spelare borde Vegas välja

Nu är det här. Listorna över vilka spelare som de olika lagen skyddas. Därmed är det dags att leka general manager för Vegas Golden Knights.

Den grundläggande strategin är enkel. Vegas Golden Knights kommer inte att vinna Stanley Cup inom fem år. Den trupp som Vegas ställer på isen när det är dags att vara med och slåss på riktigt kommer inte alls vara det lag som de väljer i expansionsdraften. Det är ju trots allt så att de andra lagen får skydda nio eller elva spelare. Vegas kommer därmed inte att få några “stjärnor” i denna expansionsdraft.

Istället kommer fokus att ligga på att bulka upp för framtiden, och bygga genom smarta trejder och draftval. Expansionsdraften handlar om att ge sig en möjlighet att göra detta. Därför borde målet vara att införskaffa spelare med ett högt bytesvärde, för att kunna byta ut dessa mot spelare som passar Vegas mer långsiktiga mål. En gissning är att av de 30 spelare som väljs av Vegas om tre dagar, är inte ens hälften kvar vid säsongsstart.

Självfallet kommer det att finnas ett par spelare som skulle kunna vara en del av Vegas framtid, men de är ett fåtal.

Den specifika strategin är svårare.

Och det är också omöjligt att förutspå hur general manager George McPhee och kompani kommer att agera, med tanke på alla eventuella affärer vid sidan av, där spelare som är tillgängliga i draften kanske egentligen inte är tillgängliga, utan bundna av ett muntligt kontrakt mellan Vegas och berörda organisation (Läs Vatanen i Ducks, Nelson i Islanders eller liknande).

George McPhee kommer också få samtal från andra organisationer angående oskyddade spelare. Vegas skulle kunna drafta någon, med direkt syfte att trejda denne.

Denna mock draft kommer att utgå från att vissa sidoaffärer är genomförda. I alla fall att Vatanen och Manson kommer att vara tabu, i utbyte mot fullgod ersättning. Det samma med Nelson och Strome i Islanders.

Vegas måste drafta 30 spelare, en från varje lag. Man måste drafta minst tre målvakter, nio backar och fjorton forwards.

Anaheim Ducks - Nic Kerdiles (F)

Arizona Coyotes - Alexander Burmistrov (F)

Boston Bruins - Malcolm Subban (G)

Buffalo Sabres - Zach Bogosian (D)

Calgary Flames - Troy Brouwer (F)

Carolina Hurricanes - Joakim Nordström (F)

Chicago Blackhawks - Trevor Van Riemsdyk (D)

Colorado Avalanche - Mikhail Grigorenko (F)

Columbus Blue Jackets - Joonas Korpisalo (G)

Dallas Stars - Cody Eakin (F)

Detroit Red Wings - Petr Mrazek (G)

Edmonton Oilers - Laurent Brossoit (G)

Florida Panthers - Reilly Smith (F)

Los Angeles Kings - Trevor Lewis (F)

Minnesota Wild - Matt Dumba (D)

Montreal Canadiens - Charles Hudon (F)

Nashville Predators - James Neal (F)

New Jersey Devils - Jon Merrill (D)

New York Islanders - Calvin De Haan (D)

New York Rangers - Oscar Lindberg (F)

Ottawa Senators - Marc Methot (D)

Philadelphia Flyers - Michal Neuvirth (G)

Pittsburgh Penguins - Marc-André Fleury (G)

San Jose Sharks - Brendan Dillon (D)

St Louis Blues - Jori Lehterä (F)

Tampa Bay Lightning - Andrej Sustr (D)

Toronto Maple Leafs - Brendan Leipsic (F)

Vancouver Canucks - Luca Sbisa (D)

Washington Capitals - Philipp Grubauer (G)

Winnipeg Jets - Marko Dano (F)

Vissa av dessa spelare har kontrakt som går ut om två veckor, men de är listade med antagandet att Vegas lyckas skriva kontrakt med dem.

En del av dessa spelare skulle kunna fungera i nästa års Vegas Golden Knights. James Neal och Luca Sbisa skulle kunna trejdas vid deadline, men spela fram tills dess. Matt Dumba, Marko Dano, Reilly Smith och någon av målvakterna skulle kunna vara en del av stommen om fem år när Vegas ska börja vara att räkna med.

Dessutom finns det några “chansningar”, i form av Petr Mrazek, Zach Bogosian och Charles Hudon, som också skulle kunna vara riktigt bra när tiden är inne.

Men en stor del av detta lag är bytesvaror. Sju målvakter draftades. Det kommer att finnas en marknad där, och Vegas kan välja mellan erbjudanden och hamstra draftval.

Det finns flera spelare som under de kommande åren kommer att locka intresse vid trade deadline, som Lehterä, Brouwer eller Eakin. Eller spelare som redan nu kommer att trejdas.

Helt enkelt en trupp som är byggd för att bytas ut, med maximalt värde i utbyte. Samtidigt som det finns en hel del spelare som kan göra Vegas till ett dugligt lag, kompletterat med några spelare från de europeiska ligorna. För till skillnad från de senaste expansionslagen i början av 00-talet, så har hockeyvärlden blivit jämnare, och det har blivit lättare att få bra spelare från Europa att prestera i NHL. Ytterligare ett incitament för att satsa på bytesvaror i expansionsdraften.

Detta är självfallet bara ett subjektiv tyckande. Förmodligen, både på grund av affärer vid sidan av, och andra infallsvinklar, så kommer Vegas val i den riktiga expansionsdraften skilja sig enormt från detta.

Jacob Ljunggren

Bild från Bildbyrån

Vår bästa tid är nu

Äntligen. Stanley Cup-finalen är över. För även om det har varit en häftig final, där man inte kunnat sluta förvånas av Pekka Rinnes inkonsekvens eller sluta imponeras av Pittsburgh Penguins förmåga att vara så där orimligt bra på att dra åt samma håll i alla lägen och vinna, så är det nu allt händer. Buyouts, expansionsdraft och entry draft. Pusselbitarna läggs, dominobrickorna faller.

Det kommer hända så mycket under de kommande två veckorna, att det kommer att bli svårt att hänga med i allt. Många av de senaste åren har det ryktats om stora händelser, både vid trade deadline och under sommaren, men utan att det riktigt fått fart. General managers har kunnat hålla sig lugna och spelat säkert, utan att riskera något. I år är det annorlunda. Expansionsdraften har inneburit ett paradigmskifte, och det går inte längre att sitta still i båten utan att riskera en hel del.

Redan vid lunch på lördag är det trejdstopp inför expansionsdraften, vilket innebär att organisationerna har drygt två dygn kvar för att hinna med att skicka iväg spelare de inte vill förlora på grund av de inte kan skydda dem, eller få till en deal med Vegas Golden Knights.

På tal om deal med Golden Knights. Det verkar som att många försöker att gå den vägen, om man ska tro ryktena. Bloggens eviga följetong Kevin Bieksa är, om informationen stämmer, ett sådant fall. Anaheim Ducks kommer inte att köpa ut honom, och de bad honom inte heller att waiva sin no-move-klausul. Istället har de kommit överens med Vegas om någonting. Vad det är kan man bara spekulera i. Ett rimligt förslag är att Anaheim får “skydda” en back utanför de givna ramarna i expansionsdraften, i utbyte mot ett draftval eller liknande. Att Bieksa är skyddad på papperet, men att de har en “extraplats” för att skydda någon, internt med Vegas. Det skulle ändå innebära att man måste flytta en back om man vill behålla Jakob Silfverberg.

Alternativ 1:

Målvakt (1) Gibson

Backar (4) Lindholm, Fowler, Vatanen, Bieksa. (Plus Manson, enligt överenskommelse.)

Forwards (4) Getzlaf, Perry, Kesler, Rakell.

Oskyddade: Silfverberg och Cogliano.

Alternativ 2:

Målvakt (1) Gibson

Backar (3) Lindholm, Fowler, Bieksa. (Plus Manson)

Forwards (7) Getzlaf, Perry, Kesler, Rakell, Silfverberg, Cogliano, Eaves (Eller forward från en trejd).

Oskyddad: Vatanen.

Eftersom Vatanen har ryktats bort under en tid, är det rimligt att Ducks satsar på alternativ två, och byter bort Vatanen.

***

En annan deal som ryktats är en mellan Golden Knights och Chicago Blackhawks. Den skulle innebära att Blackhawks tillåter Golden Knights att plocka Trevor Van Riemsdyk i expansionsdraften, om de även byter till sig Marcus Krüger mot en lågt draftval. Detta för att få bort Krügers lönepost. Låter som en bra deal för Golden Knights i mina öron. Van Riemsdyk är billig, och har potential att vara en back för andraparet i Vegas i flera år framöver. Krüger skulle kunna växa i en ledarroll i Golden Knights.

Vad som är konstigt är att Krüger skulle vara någon sorts incitament för att inte skydda Van Riemsdyk i expansionsdraften. Som det ser ut nu har Blackhawks tre backar med No-move-klausuler, Keith, Seabrook och Hjalmarsson. Det innebär att de skulle behöva skydda fyra backar och fyra forwards för att få in Van Riemsdyk. Det, i sin tur, skulle innebära att Richard Panik skulle vara tillgänglig för Vegas. Skulle de inte hellre ta Panik än Van Riemsdyk? Kanske är det jag som övervärderar Panik. Hur som helst, så kommer Golden Knights få en bra spelare, eller två bra spelare från Blackhawks.

***

Så, New York Rangers valde att köpa ut Dan Girardi. Inte förvånande, men ändå lite konstigt. Dock är det troligtvis ett bra beslut, det ger dem en hel del utrymme under lönetaket och de kan manövrera de kommande veckorna på ett mer effektivt sätt. Det har längre ryktats om Kevin Shattenkirk, och förmodligen var utköpet av Girardi ett steg i den riktningen.

***

Det har varit lite snack om Philadelphia Flyers målvaktssituation. Och då pratar jag inte om över de senaste 30 åren. Utan mer specifikt hur de ska agera framöver. Det har diskuterats hurvida Flyers ska använda sitt val i förstatundan (val nummer 2) för att byta till sig Cory Schneider. Eller om de ska låta Vegas Golden Knights plocka in Marc-André Fleury i expansionsdraften för att sedan trejda till sig honom.

Förmodligen kommer de att sitta still i båten, vilket är det mest logiska. Självklart skulle en Schneider eller en Fleury göra Flyers till ett bättre lag nästa säsong. Men det är inte nästa säsong Flyers ska vinna. Ett år till för att utveckla sina unga spelare, låta unge målvakten Stolarz spela en hel del, och låta Shayne Gostisbehere studsa tillbaka från en dålig säsong, kommer att behövas innan man kan utmana.

Lägg därtill att Nolan Patrick/Nico Hischier (troliga val i draften) kommer att ha hunnit etablera sig och förbättra centerdjupet, och att Matt Reads kontrakt går ut och hans lönepost kan användas på annat, och det ser ganska bra ut. Dessutom kan man då vänta med att köpa ut Andrew MacDonald ett år till och få ett klart lindrigare straff än vad man skulle få om man köper ut honom idag.

***

Förhoppningsvis kommer en del att ske under fredagen och lördagen, innan trejdstoppet. På söndag presenteras listorna över de olika lagens skyddade spelare och bloggen återvänder med en mock draft för Vegas Golden Knights baserat på de listorna.

Jacob Ljunggren

Bild från Bildbyrån

Player for player? Stora namn som kan trejdas i sommar

De senaste två säsongerna har vi fått se något väldigt ovanligt vid några tillfällen. Player for player-trejder, alltså bytesaffärer där två stora namn byts mot varandra, har förekommit sällan historiskt sett. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka har det skett vid tre tillfällen. Det började i fjol med att Nashville Predators skeppade fjärdevalet från draften 2013, Seth Jones, i utbyte mot Columbus Blue Jackets Ryan Johansen. Sedan följde samma Predators upp med fjolårets stortrejd som tog P.K Subban från Montreal Canadens, och Shea Weber motsatt väg. Samma dag lämnade även Taylor Hall Edmonton Oilers för att bytas ut mot New Jersey Devils Adam Larsson.

Med tanke på att Nashville Predators varit inblandade i två av dessa trejder, och att de spelare som de plockat in har hjälpt dem hela vägen till årets Stanley Cup-final, kanske det finns anledning att tro att liknande trejder kommer att bli mer vanligt förekommande? Tidigare har man kanske från ledarhåll varit rädda att byta bort bra namn och därmed riskera att se ut som ett gäng fån, men det finns ett värde i att utnyttja sina stjärnor på det sättet. Man får ofta något bra tillbaka. Någon som fyller en funktion som verkligen behövs i laget.

Kommer det då ske några sådana trejder i sommar? Nja. Men det är alltid kul att spekulera.

Nathan MacKinnon

Det låter kanske konstigt att Colorado Avalanche skulle skeppa iväg sin kanske bäste spelare, och den som ändå hållit samman laget under den katastrofala säsongen 2016-17. Men samtidigt är han den enda forwarden som har ett riktigt högt värde. För ett år sedan hade Matt Duchene varit hett eftertraktad om han varit tillgänglig, kanske till och med mer eftertraktad än MacKinnon. Men det verkar som att Duchenes undermåliga säsong har satt vissa spår. Det har längre ryktats om en trejd innehållande Duchene, men ännu har Sakic inte lyckats få tillräckligt i utbyte. Antingen vill han ha för mycket, eller så har Duchenes dåliga spel de facto påverkat hans värde på marknaden.

Det har inneburit att Nathan MacKinnons namn har seglat upp en bit i de nuvarande spekulationerna. Det kan verka osannolikt, men samtidigt behöver Colorado Avalanche ändra karaktär, vilket Nathan MacKinnon verkligen kan hjälpa dem med, i egenskap av bytesvara.

De har länge varit ute efter en back som kan leda dem, och komplettera en Tyson Barrie, som är talangfull, men inte riktigt den typ av back som lyfter ett helt lag. Vad finns det för namn där ute? Och vilka lag kan tänkas behöva MacKinnon?

De första lagen som ploppar upp i tankarna är de lag som ligger illa till inför expansionsdraften. Men samtidigt säger logiken att MacKinnons värde är enormt och att de lag med problem i expansionsdraften inte har så mycket att säga till om. Vad som händer efter att Vegas gjort sitt är omöjligt att förutse, landskapet kommer att ha förändrats en hel del och spekulationer är egentligen onödiga.

Nej, ska MacKinnon lämna Colorado krävs det ett riktigt bra byte, där båda lagen blir vinnare. Vilka lag behöver en MacKinnon? Minnesota? Skulle då en Jared Spurgeon räcka? Nej. Columbus med en Ryan Murray eller David Savard? Nej, inte det heller. Justin Faulk och Carolina? Kanske lite närmre en lösning, speciellt som Faulk redan ryktats bort i utbyte mot en förstacenter i Derek Stepan. Men vill man från Carolinas håll uppgradera Stepan till MacKinnon får man nog lägga till en hel del draftval och prospects.

Någon player for player-trejd kommer det inte bli med MacKinnon inblandad. Det finns för få backar av den kalibern. Men en trejd där Colorado Avalanche får flera olika saker tillbaka kan vara plausibel, om än otrolig.

Jordan Eberle mot Travis Hamonic?

Man får medge att detta kanske inte kvalificerar sig för epitetet “stora namn”, men det är ändå namn av den högre kalibern. Två spelare i sina bästa år, som skulle kunna ändra karaktären och lyfta sina nya klubbar, om de skulle trejdas mot varandra.

Det har ryktats om just dessa två ett tag. Trejden skulle vara vettig för båda lagen. Edmonton har fullt av talang framåt, och även om de har förbättrat sin backuppsättning, så har de fortfarande en del problem med djupet där. Ett problem som Hamonic skulle kunna lösa. Dessutom har de aldrig riktigt fått igång Jordan Eberle, som känns som den eviga talangen, som bara väntar på sitt genombrott. Ett miljöombyte kanske skulle göra honom gott.

Vilket leder in på New York Islanders nytta med att få in Eberle. De har ett bra centerdjup, med de lyckades inte riktigt att ersätta Kyle Okposo, efter det att han lämnade i fjol. Där, bredvid John Tavares, skulle Eberle kunna blomma ut, och bli den spelare alla har förväntat sig.

Jonathan Drouin

Tampa Bay Lightning har stora problem kommande veckor. Tyler Johnson, Ondrej Palat och Jonathan Drouin själv, ska alla ha nya kontrakt, vilket kan bli tight gentemot lönetaket. Samtidigt har Tampa redan en bra bredd framåt, och skulle snarare behöva en back till. Gärna en back som är billig, åtminstone ytterligare en säsong, innan Jason Garrisons kontrakt går ut och frigör lite utrymme. Ett namn som passar in på allt i detta sammanhang är Winnipegs Jacob Trouba.

Det kan tyckas att Jonathan Drouin, likt Nathan MacKinnon har ett större värde än många backar, och att Winnipeg Jets, likt flera andra lag, sitter i skiten när det gäller deras backar inför expansionsdraften. Om någon av Tobias Enström eller Dustin Bufyglien waivar sin no movement-klausul och görs tillgänglig för Vegas kan Winnipeg skydda både Trouba och Tyler Myers, men det är sannolikt att de inte gör det.

Men. Tampa sitter kanske också i en dålig sits med de kommande kontraktsförhandlingarna. Därför kanske inte Drouins värde är så högt som det borde. Trouba fyller en funktion för Tampa Bay, och det finns vissa likheter med Taylor Hall mot Adam Larsson-trejden. Skicka en bättre forward, för en mer passande back.

Jacob Ljunggren

Bild från Bildbyrån

De kan bli utköpta i sommar

Den 15 juni, eller senast 48 timmar efter Stanley Cup är avgjort, öppnar NHL:s “buyout window”. Alltså den perioden där lag får köpa ut spelare som är oönskade, i utbyte mot ett straff gentemot lönetaket. I år kan detta vara extra intressant. Med anledning av expansionsdraften för Vegas Golden Knights, kan flera lag komma att göra drastiska förändringar för att kunna skydda vissa av sina spelare. Nedan följer ett antal spelare som ligger i farozonen för att bli utköpta.

För att ta reda på exakt vad varje spelares lönetaksstraff skulle bli, rekommenderas capfriendlys utmärkta verktyg, men i generella drag byter laget ut den stora lönetaksträffen under de år som återstår i kontraktet, i utbyte mot en mindre lönetaksträff under både de kvarvarande åren, och dubbelt så många år framåt.

Kevin Bieksa - Anaheim Ducks

1 år, 4 miljoner dollar kvar på kontraktet.

Varför han ska köpas ut: Expansionsdraften. Om han inte väljer att waiva sin No Move-klausul, och på så sätt bli tillgänglig för Vegas Golden Knights, finns det nog inget annat val för Ducks. De har för många bra backar som måste skyddas. Det sägs att de kommer att trejda Sami Vatanen, för att få något i utbyte, istället för att förlora honom gratis.

Det betyder att Hampus Lindholm och Cam Fowler kommer att skyddas. Sedan är fokuset för Ducks att behålla Josh Manson. Om Bieksa waivar sin klausul är allt frid och fröjd. Gör han inte det, handlar det istället om att värdera Manson gentemot ett extra år med Bieksa under lönetaket. Och då är Manson värt det!

Varför han inte ska köpas ut: Kevin Bieksa är fortfarande en habil back, som bidrar med rutin till en relativt ung backuppsättning. Han skulle fungera bra som en mentor för de yngre backarna Shea Theodore och Brandon Montour. Dessutom har han bara ett år kvar på kontraktet, och Ducks skulle vara helt fria från honom efter nästa säsong, istället för att behöva betala i ytterligare ett år.

Scott Hartnell - Columbus Blue Jackets

2 år, 7,5 miljoner kvar på kontraktet.

Varför han ska köpas ut: Scott Hartnell är en bra bit förbi sin prime, och i år sjönk hans målskytte drastiskt. Under de tre säsonger han har spelat för Blue Jackets har han gjort 27, 23 och nu senast 13 mål. Inte bra nog för en spelare som både tjänar bra och har en No Movement-klausul. Dessutom är hans automatiska skydd i expansionsdraften problematiskt för Blue Jackets. De har många bra forwards som måste skyddas, och om Hartnell varken waivar sin klausul, eller försvinner på något annat sätt, så riskerar man att förlora en Willam Karlsson, eller en Matt Calvert, som båda kan vara viktiga för laget framöver.

Varför han inte ska köpas ut: Hartnell har fortfarande ett värde i sammanhanget. Han bidrar med lättsamhet och humor, och kan säkert vara en förebild för många unga spelare. Han är också en ganska jobbig spelare att möta, fortfarande. En spelare som stör och tar sig in under skinnet på motståndarna. Dessutom, och kanske den viktigaste anledningen, är att Columbus förmodligen inte riskerar att förlora en forward, utan Vegas Golden Knights kommer nog snarare att fokusera på den back av Seth Jones, Jack Johnson, David Savard eller Ryan Murray som kommer att vara tillgänglig. Eller möjligtvis målvakten Joonas Korpisalo.

Dan Girardi - New York Rangers

3 år, 10 miljoner dollar kvar på kontraktet.

Varför han ska köpas ut: Här finns flera anledningar. Dan Girardi har länge varit ogillad av fansen och på sociala medier kritiseras han oftare än vad Connor McDavid och Sidney Crosby hyllas. Mycket av denna kritik är sprungen ur det faktum att Girardi fick ett stort och långt kontrakt, precis när han hade börjat tappa spelmässigt. 2014 skrev han ett sexårskontrakt, med en cap-hit på 5,5 miljoner. Efter det har både hans speltid och siffror varit stadigt nedgående. Rangers har inte många säsonger kvar med en tillräckligt bra Henrik Lundqvist. De måste satsa nu om de ska vinna något under Lundqvist. Därför är det logiskt att skicka Girardi och ge dem lite utrymme under lönetaket inför de kommande åren.

Varför han inte ska köpas ut: Girardi är trots allt en duglig NHL-back, även om hans lön inte riktigt är kompatibel med hans skicklighet. Han spelar inget i powerplay längre, men kan fortfarande döda utvisningar på ett adekvat sätt. Även om han är ogillad generellt sett, så finns det ändå en hel del fans som hyser en stor respekt för Girardi och hans lojalitet mot Rangers.

Antti Niemi - Dallas Stars

1 år, 4,5 miljoner dollar kvar på kontraktet.

Varför han ska köpas ut: Just nu har Dallas Stars tre målvakter under kontrakt för nästa säsong, för hisnande 15,3 miljoner dollar. Det är en absurd summa att spendera på målvakter och den kommer inte vara så stor när säsongen startar. När man skrev kontrakt med Ben Bishop blev man tvungen att snarast göra sig av med en av de andra målvakterna i truppen, alltså Niemi eller Kari Lehtonen. Att Vegas skulle ta någon av dem är osannolikt, om inte Dallas ger dem något saftigt i utbyte. Ingen kommer att vilja trejda till sig någon av dem. Då återstår alltså att köpa ut någon av dem. Vem? Niemi är billigare!

Varför han inte ska köpas ut: Det finns två anledningar till att de inte skulle köpa ut honom. Att de tycker att han är bättre än Kari Lehtonen, eller att Lehtonen på annat sätt försvinner från laget.

Andrew MacDonald - Philadelphia Flyers

3 år, 16,5 miljoner kvar på kontraktet.

Varför han ska köpas ut: I fallet Andrew MacDonald är fansen överens. Han måste bort! Sedan förre general managern Paul Holmgren skrev det katastrofala sexårskontraktet med MacDonald 2014 har han, väldigt mycket likt Rangers Dan Girardi, varit ständigt kritiserad. Till skillnad från Girardi har han dock ingen som helst på sin sida, fansmässigt, och han har spenderat en del tid i AHL. Flyers har ett lag som kan utmana om Stanley Cup om 2-3 år. Med MacDonalds fem miljoner reducerat till 1,8 de kommande sex åren, ger Flyers en hel del pengar att utnyttja på annat sätt.

Varför han inte ska köpas ut: Andrew MacDonald har fallit offer för två saker. Paul Holmgrens oförmåga att skriva kontrakt, och Dave Hakstols vilja att ge honom mycket istid. Vem hade tackat nej till fem miljoner om året i sex år? Egentligen är MacDonald inte fruktansvärt dålig, som många vill få det till. Han blev ogillad för det dåliga kontraktet i förhållande till sin kapacitet, och blev hatad när han fick mer och mer speltid. Visst, han kanske inte ska spela 20 minuter per match, men hade han haft 2 miljoner om året och spelat 12 minuter per match och en hel del boxplay så hade han säkert varit en ganska nyttig back för Flyers. Det är egentligen synd om MacDonald, som straffas för andras sätt att använda honom.